A betegek kérdései (18038)

  • Kedves doktornő.Kérem szépen mondja meg reggelre miért dagadnak be a kezeim.Igaz 65 éves vagyok de nem…

    Kedves doktornő.Kérem szépen mondja meg reggelre miért dagadnak be a kezeim.Igaz 65 éves vagyok de nem vagyok beteges soha nem is voltam.Később amint felkelek elmúlik,Kérem szépen a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A helyi jellegű ödémának több oka lehet, de ezt csak részletesebb vizsgálattal lehet megállapítani, javasolom, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Szúr a szívem és hányingerem van menjek kontrollra,

    Tisztelt Doktor Nő!


    Az utóbbi időben aerobic közben többször lettem rosszul.
    A legutóbbi óra közben hirtelen hányingerem lett,majd szédülni kezdtem. Utána lezsibbadt mindkét kezem,bár a zsibadás gyorsan elmúlt. Egész este sajgott a szívem. Azóta minden nap sajog és néha… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem tudom megmondani, de ha szív rendellenessége mellett panaszai is vannak, mindenképpen menjen kardiológiai kontrollra!

    Üdvözlettel
    dr…

  • Ismerőse fülzúgásra Nootropilt szed, és Warfarint kapott trombózisa miatt

    Tisztelt Doktornő!

    Egy ismerősöm miatt irok önnek,kérem segitségét.
    Fülzúgás miatt Nootropil 1200 szed,de tudni kell hogy mélyvénás trombozisa is volt,amely miatt Warfarint szed évek óta,belgyógyász ellenőrzi.

    Ugyan a belgyógyász áment mondott tablettában a Nootropilra-de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ismerőse ezeket a kérdéseket beszélje meg a kezelőorvosával, aki személyesen is ismeri őt, nyilván sokkal inkább várható tőle érdemi válasz.

    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktornő! Történetem messzire nyúlik vissza.14 évesen kórházba kerültem cukor gyanú miatt,bent…

    Tisztelt Doktornő!

    Történetem messzire nyúlik vissza.14 évesen kórházba kerültem cukor gyanú miatt,bent fogtak,levettek rengeteg ampulla vért,vizeletet mindent-majd harmadik nap hazabocsájtottak hogy semmi bajom-fogyjak,diétázzak.

    A fogyás remekül sikerült,ami azóta is megvan hogy naponta 4-5 liter folyadékot is megiszok.Voltam vesevizsgálaton,hasi UH-n de ott nem mutattak ki elváltozást.A vizeletem fajsúlya 1002 g⁄ml-rögtön reggel mérték.Tudom hogy alapesetben 15 l ivással is járhat,de van ennek egy kevésbé agressziv formája,ahol csak 3-4 l vizelet van,meg 4-5 liter ivása,nálam ezek mind megvannak.

    Pajzsmirigyemben struma van,bal oldali túlsúllyal,tünetszegény alulmüködéssel-járok endokrinologiára-de az endokrinologisnak még nem mondtam a sok vizelést meg ivást,mert nem tudom igazán hova tartozik.

    Mivel olvastam hogy 1010 g⁄ml alatt diabetes insipudis gyanúja is felmerülhet-ilyen irányban sosem vizsgáltak meg.További gyanú az hogy nyáron neurologiai okból Tegretol CR 200-t kellett szednem,és észrevettem hogy a folyadékfogyasztás megáll 1,5-2 l között de amint abbahagytam visszatért a bő folyadék és vizelés.A gyógyszerről azt találtam hogy harmadlagosan insipidus-ra is rendelik-de minden esetben csökkenti a szomjuságérzetet és a vazopresszin működését az agyalapi mirigyben.Természetesen nem szedhettem a végtelenségig a Tegretolt-meg az alapbaj is megszűnt amire kaptam.

    Doktornő szerint ezek a tünetek lehetnek e gyanúsak insipidusra?
    Esetlegesen az egész agyalapi mirigy működészavara is felmerül-e tekintve hogy a pajzsmirigy is érintett?

    A másik pedig.Az insipidus kivizsgálása egész napos befekvéssel endokrinologiai vagy belgyógyászati osztályra tartozik? [alkalikus foszfatáz,Na+ stb nézése]

    Nagyon köszönöm segitségét,és elnézést a hosszú irományért.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérdéseire valóban csak részletes kivizsgálás adhat választ, első körben endokrinológusával konzultáljon ez ügyben is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt dr.nő! Szeretném megtudni,hogy 2-3 napja alacsony a pulzusszámom.Kérdésem az lenne,hogy okozhat-e…

    Tisztelt dr.nő!

    Szeretném megtudni,hogy 2-3 napja alacsony a pulzusszámom.Kérdésem az lenne,hogy okozhat-e az 53 as pulzusszám vagyis utalhat e érszükületre.vérnyomásom 120⁄70 p 53

    köszönettel:Gémes Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Semmiféle ilyen összefüggéstől nem kell tartania.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Feleségem legalább egy éve rendszeresen fáradtabbnak érzi magát, mint az normális…

    Tisztelt doktornő!

    Feleségem legalább egy éve rendszeresen fáradtabbnak érzi magát, mint az normális lenne. Életkora 41. Tavaly a vérkép és a vizelet nem mutatott ki semmi problémát.

    Kb. 5 hónapja a székletén világos nyálka szerű dolgot vett észre, ami azóta is minden székelésnél jelentkezik. Amikor ez megjelent, hányással, hasmenéssel és igen erős, fájdalmas felpuffadással, a háziorvos antibiotikumot írt fel, calici vírust diagnosztizálva.
    A gyógyszereket mind beszedte, ennek hatására (?, vagy a komoly diétának köszönhetően) a tünetek elmúltak, de a székleten lévő nyálka nem.
    Kb. egy hónap múlva ugyanez az erős, görcsös fájdalommal járó puffadás jelentkezett, az ügyeleten újbóli injekciózás (nospa?) után ismét minden rendben volt, de a székletprobléma és a hasmenés maradt.

    Azóta készült újra egy teljes vérkép majdnem hibátlan értékekkel (lymphocyta% csak 18.50, viszont c-reaktív protein magas 24.5 mg⁄l). Készült vizelet teljesen normális értékekkel, valamint teljes hasi UH, ahol semmiféle kóros elváltozást nem találtak, beleértve a májat, epét, hasnyálmirigyet, lépet, veséket, hugyhólyagot, és a női szerveket.

    Most készül majd székletvizsgálat, amit már régóta szerettünk volna.

    Ami még fontos: párom lábkörmén gombásodás sajnos évek óta van, térd- és bokaizületei az utóbbi hónapokban gyakran fájnak, valamint vérnyomása az utóbbi időben sokszor 140-150 körül mozog.

    Pár hete az én tanácsomra egy hétig semmilyen cukortartalmú élelmiszert nem fogyasztott, és állítása szerint jóval frissebbnek érezte magát, de a székletprobléma és a hasmenés (ennyi idő alatt) nem múlt el.

    Kérem mondja el véleményét, valamint, hogy lehetséges-e esetleg candida fertőzés?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljanak gasztroenterológushoz részletesebb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Doktornö.segitségét.kérném.a.férjemnek.2012ben lépmütétje.volt.és.4mütét.ebböl.kifolyolag.tályogtol.kezdve…

    Doktornö.segitségét.kérném.a.férjemnek.2012ben lépmütétje.volt.és.4mütét.ebböl.kifolyolag.tályogtol.kezdve cysta.meg.sérv.a.mütéthelyén.most.meg.6hónapra.rá.megint.sérv ugyan.ott.meg.vvs.süllyedés.80mm⁄óra.és.senki.nem.irt.ki.gyógyszert kérem.mit.kell.teni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Minél előbb forduljanak férje kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Korulbelul ket hete tort ram eloszor egeto, szuro fajdalom a bordaimnal bal oldalon,…

    Tisztelt Doktorno!

    Korulbelul ket hete tort ram eloszor egeto, szuro fajdalom a bordaimnal bal oldalon, vagy a hatamban, honomaljaban. ma pedig kb 1 oraja hullamokban a szegycsonyomban erzem ugyanezt nyilallo szuras, egetes. mozgasra nem fokozodil azt vettem eszre. most eppe dolgozok. nagyon ijeszto. lehet ez sziveredetu?

    valaszat elore is koszonom.

    Laci

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem valószínű, de biztosan csak személyes vizsgálattal lehet megmondani. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Drno! A lagyekomnal es a combtoveknel jobban erzodnek a mirigyek,neha erzekenyebbek. Elmentem…

    Tisztelt Drno!
    A lagyekomnal es a combtoveknel jobban erzodnek a mirigyek,neha erzekenyebbek.
    Elmentem hasi uh-ra,nogyogyaszhoz,urologiaral,lagyreszek uh-ra,ver vizeletvizsgalatra,azon kivul hogy van egy kis vesehomokom minden mar rendben van.
    Ezek utan megnyugodhatok?
    Koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha kezelőorvosa is rendben találta a leleteket, akkor igen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az alábbi panasszal fordulok Önhöz:rendszeresen hidegek a végtagjaim,főleg a kezem,az…

    Tisztelt Doktornő!
    Az alábbi panasszal fordulok Önhöz:rendszeresen hidegek a végtagjaim,főleg a kezem,az ujjaim.Hiába van akár nagy meleg,a hideg érzete vissza-visszatér,ilyenkor a körmeim nagyon lilák.Én magam nem fázom,csak az ujjaim,de van,hogy az orromat is hidegnek érzem.A mamámnak hasonló tünetei vannak,neki szívdaganata volt.Szerencsésen megműtötték,de a hidegérzet nála is fennáll.Megvan-e bennem is a hajlam a szívdaganatra?Lehet szó keringési zavarról?És ezt hogyan tudják megvizsgálni?
    Köszönettel:
    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő,abban szeretném a segítségét kérni,hogy pár hete beleroppant a derekamba de nem mentem…

    Tisztelt doktornő,abban szeretném a segítségét kérni,hogy pár hete beleroppant a derekamba de nem mentem vele orvoshoz,mert járni tudok.De nem ez a probléma hanem az,hogy azóta folyamatosan fogyok,hányingerem van,fáj a vesém,vagy derekam nem tudom,meg a hasam.Voltam laborba ahol a következő eltérések voltak.lymphocyta %19.3 ,eosinophyl%1.6 koleszterin 5.79 vizelet glükóz13.50 kérem doktornő mielőbbi válaszát,hogy ezek alapján mi lehet a baj,van e összefüggés abban hogy állni nem bírok,gyenge vagyok.Lehet e valamilyen fertőzésem.Köszönöm szépen

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A jobb kezemen zsibbadnak az újaim.Mitől lehet?

    A jobb kezemen zsibbadnak az újaim.Mitől lehet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! 2 napja kicsit zsibbad vagy fáj a jobb karom. Kb. 2 hete szedek koleszterin csökkentő…

    Kedves Doktor Nő!

    2 napja kicsit zsibbad vagy fáj a jobb karom. Kb. 2 hete szedek koleszterin csökkentő gyógyszert, Roxera a neve. A háziorvos azt mondta, hogy ha valami ilyesmit érzékelek, akkor hagyjam abba, és menjek vissza hozzá. Nem tudom mit tegyek, ez most valami véletlen lehet vagy tényleg a gyógyszertől van. 27 éves vagyok, azért kaptam mert valószínű, hogy öröklés miatt magas a koleszterinem.

    Kérem adjon tanácsot.

    köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lehet, hogy véletlen, de biztonság okából szüneteltesse a gyógyszert, menjen vissza kezelőorvosával, laborvizsgálattal eldönthető, hogy a gyógyszer okozott-e eltérést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Pár hete alsó légúti megbetegedésem volt,a hörghurut miatt nehéz volt a légzés…

    Tisztelt Doktornő!

    Pár hete alsó légúti megbetegedésem volt,a hörghurut miatt nehéz volt a légzés és fájt a légcsövem,aztán elmúlt.
    Nem tudom,összefügghet-e a mostani problémával,hogy esetleg szövődmény keletkezhetett,vagy a szívvel van-e baj. Ugyanis mostanában egyre többször jelentkezik bal mellkasi szúró fájdalom,mintha beszorulna a levegő,és van,hogy fél óráig tart.Ilyenkor alig tudok mozdulni és lélegezni a szúrás miatt.Egyszer éjjel történt,amikor csak megfordultam az ágyban,másszor mozgáskor,de van,hogy nyugalomban is.A mellkasomon néha nyomást érzek,és a baloldalamon fájdalmat,húzódást a bordáimnál,ha kinyújtom a kezem.
    Végeztek EKG-t,ahol arra gyanakodtak,hogy stesszes vagyok és kaptam Concor-t a gyors szívverésre és magas vérnyomásra,ami így le is ment,most meg inkább egész alacsony.A vérképem jó lett.De a fájdalmak még mindig tartanak és egyszer enyhén véres köpet jelentkezett.
    Kell-e a legrosszabbra gondolni vagy összefügghet az előző megbetegedéssel?Lehet-e mégis a szívvel probléma vagy ez inkább tüdő?
    Válaszát köszönöm!
    Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírása szerint inkább légzőszervi eredet valószínű, javasolom, forduljon tüdőgyógyászhoz személyes vizsgálatra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő.jól tudom azt hogy a balszívfél a nagyvérkör a jobb szívfélnek pedig a kisvérkör ellátásában…

    kedves doktornő.jól tudom azt hogy a balszívfél a nagyvérkör a jobb szívfélnek pedig a kisvérkör ellátásában van szerepe?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Igen, de a kettő összefügg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdezni öntől hogy a szívelégtelenség általában lábdagadással szokott…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdezni öntől hogy a szívelégtelenség általában lábdagadással szokott járni? válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a jobb szívfelet (is) érinti az elégtelenség, akkor igen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Jóindulatú mellékvese daganattal-benignus van a leletre irva,kb 3-4 mm-es,általánosságban…

    Tisztelt Doktornő!

    Jóindulatú mellékvese daganattal-benignus van a leletre irva,kb 3-4 mm-es,általánosságban milyenek az életkilátások? Évente kell járnom ellenőrzésre.Enyhe vérnyomásemelkedésen kivül más nincs,minden laboratoriumi érték jó.

    Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a sorozatos ellenőrzések sem mutatnak változást, akkor nyilván jók a kilátások, reméljük, így lesz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Mit jelent a prolaptikus mitrális billentyü? Betegsèg ? Kell aggódnom.

    Üdvözlöm Mit jelent a prolaptikus mitrális billentyü? Betegsèg ? Kell aggódnom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mitralis (kéthegyű) billentyű prolapsusa a billentyű anyagának egy bizonyos fokú lazaságát, mozgási eltérését jelenti. Társulhat hozzá záródási rendellenesség, amikor a billentyűn elégtelenség (visszafolyás) észlehető. Általában nem igényel teendőt, de rendszeres ellenőrzés (ultrahang) indokolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! 5 éve laktóz érzékeny vagyok, helicobakter fertőzés után alakult ki.Egy…

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!

    5 éve laktóz érzékeny vagyok, helicobakter fertőzés után alakult ki.Egy ismerősöm javasolta,hogy próbáljam ki a Laktív nevű probiotikumot.Ő két hónapig szedte és állítólag a nemrégiben kialakult laktóz érzékenysége javult.Gondoltam kipróbálom én is, hátha segít a bélflórám regenerálódásában.Bevettem egy szemet,de sajnos úgy érzem magam tőle mintha enyhén ittas lennék,puffadok és hasmenésem is van.Vajon miért van ez az érzékenység?A Dr.Nő tudna ajánlani olyan készítményt esetleg ami nem okoz ilyen tünetet? Vagy ne szedjek probiotikumokat,mert mindegyik fajtára érzékeny leszek?
    Köszönöm a Dr.Nő megtisztelő válaszát!

    Üdvözlettel
    Mihály

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt látatlanban, kísérletezéssel nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést illetve az étrendet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A ritmuszavarok miatti szívultrahang leleten mi látható?

    Kedves Doktornö.
    Sokszor èrzem ugy mintha hirtelen többet ütne egyszerre a szivem ; bedobogosodik.körülbelül heti 2-3 alkalomml.voltam szivultrahangon ahol a következö eredmènyt kaptam.:echocardiolographis: RVOT: 12-37mm Ao: 31mm, bp:37mm,septum 7⁄14 mm, hátsó fal 8⁄16 mm;dd 50 mm, ds 31 mm ,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szívultrahang a szív szerkezetéről ad felvilágosítást, amit ön érez, az feltehetően ritmuszavar, arra a vizsgáló orvos által javasolt EKG vagy tartós monitorozás (Holter)… Még több