A betegek kérdései (18105)

  • T.Doktor nő! Előfordult-e a gyakorlatában, hogy aki Q10-et szedett emelkedett a vérnyomása.A hatása…

    T.Doktor nő!

    Előfordult-e a gyakorlatában, hogy aki Q10-et szedett emelkedett a vérnyomása.A hatása , úgy olvastam jótékony a szív,-érrendszeri betegségekben.Egy cikkben ,kifejezetten ajánlották azoknak akik
    statinokat és vérnyomáscsökkentőket szednek.Kérem írja meg tapasztalatait.Köszönettel.Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem rendelkezem részletesebb tapasztalatokkal a homeopatias szerek tekintetében, azt javasolom, hogy forduljon e terület szakemberéhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.32 éves nő vagyok.minden reggel,alhasi görcsöm van,néha hasmenéssel indítok.kb 1 hónapja…

    Tisztelt Doktornő.32 éves nő vagyok.minden reggel,alhasi görcsöm van,néha hasmenéssel indítok.kb 1 hónapja azt is észrevettem,hogy mikor alszok,arra ébredek,hogy zsibbad a kezemen a kisujj.ez napközben is előfordul sokszor.jobboldali nyaki és fülfájdalmam is van,fülcsengéssel.napközben,láb,és talpzsibbadás is előfordul.történt vérvétel,de az teljesen jó volt.mitől lehet,köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mint korábbi leveleire, most is csak azt tudom válaszolni, hogy panaszait látatlanban nem lehet megítélni, javasolom, forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálatra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nem találtam a neten olyan belgyógyász szakorvost, aki a valószínűsíthető epegyulladásommal…

    Tisztelt Doktornő!

    Nem találtam a neten olyan belgyógyász szakorvost, aki a valószínűsíthető epegyulladásommal kapcsolatosan tudna segíteni.
    Önhöz fordulnék,bízva abban, hogy talán Ön válaszol.
    Napok óta érzek felpuffadást a hasfalamban. A köldökömtől jobbra érzek szúró fájdalmat, néha erősebben, néha gyengébben, attól függ hogy ettem-e vagy sem.
    Esténként hőemelkedésem is van.
    Kérem, szíveskedjék javaslatot tenni, hogy mi a teendőm.
    E-mail: 67juti@gmail.com
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy gasztroenterológushoz forduljon, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Akkor ezek szerint az új gyógyszerem nem okozhatja a tüneteim.A panangin szedhető…

    Tisztelt Doktornő!

    Akkor ezek szerint az új gyógyszerem nem okozhatja a tüneteim.A panangin szedhető a gyógyszereimmel,és milyen adagban javasolja?
    Válaszát köszönöm.
    Tisztelettel:Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    3x1-2 tablettát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Másfél hónapja elkezdtem szedni a Sertralin Sandoz 50mg-os tablettát,több mint…

    Tisztelt Doktornő!

    Másfél hónapja elkezdtem szedni a Sertralin Sandoz 50mg-os tablettát,több mint egy hete napjában többször is érzek a torkomban dobbanást,vagy a mellkasom felső részén.Tegnap este ez kb 1 órán keresztül többször előfordult,ekkor elkezdtem nézni a pulzusom,mikor a dobbanás érzést éreztem,előtte olyan volt mintha a pulzusom kihagyott volna.Ekkor mondtam a férjemnek hallgassa a szívdobogásom,ő azt mondta úgy hallja mintha közbe ütés volna.Lehet ez a gyógyszertől amit szedek?Reggel még egy tabletta concor cor 2.5mg-os tablettát szedek,este pedig egy szem 0.5 mg-os rivotrilt.A vérnyomásom általában:104⁄65 70 pulzus.Holnap készülök a háziorvoshoz menni,ha ő csinál egy EKG-t és az rendben van megnyugodhatok?Vagy komolyabb kivizsgálás kellene?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm.
    Tisztelettel:Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Hasonló panaszaival kapcsolatban most is csak azt tudom írni, amit október 18-án.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő!Édesapám cukorbeteg és vastagbél gyulladása is van,6.hete itthon rosszul lett epilepsziás…

    Tisztelt doktornő!Édesapám cukorbeteg és vastagbél gyulladása is van,6.hete itthon rosszul lett epilepsziás rohamot kapott,a mentők rögtön korházba vitték ahol a belgyogyászatra kerűlt,nem sokra rá felfekvése lett,ami nagyon csunya,majd tüdőgyulladást is kapott,jelenleg a kardiologia osztály belgyógyászati részén van,mert a keringése is ősszeomlott,enni nem tud semmi nem maradt meg benne,most szonda van az orrába azon keresztül táplálják de igy is kijőn bellőlle minden,jelenleg 30 kg lehet,a kérdésem az lenne doktornő szerint felépülhet e ebből a betegségből vagy ha ennyire romlik az állapota,nem lesz jobban?Félünk hogy mi fog történni!vigyük esetleg másik korházban hátha jobban törődnének vele?Tanácstalanok vagyunk.mielőbbi válaszát várom.Éva.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Őszintén sajnálom, de látatlanban nem tudok válaszolni. Javasolom, hogy édesapja kezelőorvosaival konzultáljon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Agydaganat jele a nyak, a fej tompa fájdalma?

    Tisztetl Doktornő,
    A problémám 4 napja tart...nem tudom pontosn mi fáj és hova sugárzik, de nagyon félek, nehogy valami komoly bajom legyen...34 éves nő vagyok...fáj a jobb fejem és a jobb nyakam...ez azt jelenti, hogy fáj a jobb fejtetőm, a jobb homlokom, a jobb arcom, a jobb felső fogsorom,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszait, mint már augusztusban is, elsősorban mozgásszervi eredetűnek tartom, kezelőorvosához illetve reumatológushoz forduljon.

    Üdvözlettel
    dr…

  • Levegős injekciók bőr alá sugárkezelés után

    Kedves Zsuzsa!

    El vagyok keseredve,és azért fordulok Önhöz,hogy a tanácsát kérdezzem. A nagymamám rákos beteg ,sugárkezelésen van túl,műtét után és trombózisgátló injekciót kap. Én szoktam beadni neki az injekciót bőr alá, minden nap.Tegnap előtt nem tudta megvárni hogy menjek és beadta… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kis mennyiségű levegő az izomzatba kerülve sem okozhat bajt, ne aggódjék!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr Nő! Sajnálom, hogy zavarom. Most épp egy hétvégét töltök párommal és kislányaimmal Bükkfürdőn.…

    Kedves Dr Nő!
    Sajnálom, hogy zavarom. Most épp egy hétvégét töltök párommal és kislányaimmal Bükkfürdőn. Ismét rosszul lettem. Az előzményeim. 2 hete reggel rosszul lettem, vérnyomásom kicsit magasabb volt. Ezért a háziorvosom feltette a 24 órás vérnyomásmérőt. Az eredmények nem igazolták a magas vérnyomást . Most 23-án. este mmegint éreztem egy izgatottságot, rossz közérzetet fejfájást. mérve a vérnyomást 170⁄110 Anyukám mindjárt elvitt az ügyeletre. Ott kaptam egy tenziomin tablettát. A Dr úr szívzörejt hallott. Másnap a háziorvos már nem mért magasat, de írt egy tritace 25mg-os gyógyszert. szívzörejt nem hallott. A laboreredményeim teljesen jók lettek. Javassolta, hogy jót tehet ez a hétvégi üdülés, így eljöttünk. Most ismét rosszul éreztem magam. 140⁄110-et mértem. Ismét ügyelet, mivel nagyon be tudok pánikolni. Az ügyeletre érve már nem volt túl rossz a vérnyomásom, de a szívzörejt ismét hallották. Nagyon meg vagyok ijedve, mi lehet ez. Nem voltam a medencékbe, nem fürödtem. pihentem egész nap. Szeretném ha a kislányok jól éreznék magukat. Vajon várhatok, vagy menjünk haza. Remélem tetszik még ma olvasni és választ kaphatok
    Üdvözlettel és köszönettel paula

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nagyon valószínű, hogy stressz vagy pánikbetegség okozza az ingadozó vérnyomásértékeket, ha pihenésre és enyhe nyugtatóra nem javul, érdemes kivizsgálni, mind a vérnyomás, mind az esetleges pánikbetegség irányában. Szerintem ezért ne jöjjenek haza hamarabb.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő!Sajnos egy éve pánik betegségben szenvedek és közel egy honapja sziv körüli fájdalmaim…

    Tisztelt doktornő!Sajnos egy éve pánik betegségben szenvedek és közel egy honapja sziv körüli fájdalmaim vannak!Ez nem vezet infaktushoz?ekg-t csináltak és nem találtak semmi bajt sőt szív zörejt sem észleltek! Nagyon félek!Kérem segítsen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínű, hogy panaszait a pánikbetegség okozza, de biztosat csak negatív kardiológiai vizsgálat birtokában lehet mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kézcsókom szakorvosNő! Ha low grade típusú polypom volt és a szövettan mellé írták, hogy 3 év múlva…

    Kézcsókom szakorvosNő!

    Ha low grade típusú polypom volt és a szövettan mellé írták, hogy 3 év múlva controll javasolt akkor ezen idő alatt nem lehet a vastagbélnek tumoros elváltozására számítani? Úgymond "védve" vagyok? Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínűleg 3 éven belül nem kell semmi rosszra számítani, de erről gasztroenterológus bizonyára többet tudna mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor nő! Ez hogyan lehetséges? Diffúze egyenetlen radiofarmokon eloszlással, elmosódó…

    Kedves doktor nő!

    Ez hogyan lehetséges?

    Diffúze egyenetlen radiofarmokon eloszlással, elmosódó határral, összeségében jelentősen csökkent intenzitással kirajzolódó pajzsmirigy vetületi képe. Göb nem tapintható. A nyak jobb oldalon kissé nyomásérzékeny. Vélemény: A csökkent radiofarmokon felvétel hátterében thyreoditis állhat. TSH: 0. 058
    Ezzel párhuzamosan az átlagos 78 kg-ról lefogytam 68 kg -ra, és szépen lassan most már fogytam 65 -re, ezen kívül valamikor felmegy, aztán 2 nap alatt fogyok 2 kg -ot... Igen rosszul érzem magam ezek mellett, valami nem stimmel!
    Hogyan lehetséges az, hogy ennek ellenére teljesen negatív lett az immunológiai vizsgálat eredménye, teljesen negatív lett a sima vérkép amit a sűrgősségin csináltam most hogy rozsahímlőm lett, és hogy lehetséges hogy a speciális teljes vérképvizsgálat eredménye is teljesen rendben van? Könyörgöm ez irracionális, ilyen nincs hát józan paraszti ésszel is fellehet fogni azt laikusként, hogy valami nem stimmel a leletek alapján.. ennek ellenére mindent rendben találtak és "nincs semmi gond"? Nem értem.. Doktor nő, ez hogyan lehetséges? Tisztelettel: Áron

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az endokrinológia nem szakterületem, de ahogy én látom, önnek valószínűleg túlműködéssel járó pajzsmirigy-gyulladása van. Az endokrinológussal kellene erről akár ismételten konzultálnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Szakértő! 53 éves vagyok ,jelenleg magas vérnyomással,pajzsmirigyalulmüködéssel,gyomorproblémával,kezelnek…

    Tisztelt Szakértő! 53 éves vagyok ,jelenleg magas vérnyomással,pajzsmirigyalulmüködéssel,gyomorproblémával,kezelnek folyamatos kontroll vizsgálatok mellett. Felírt gyógyszereim: Valsacor 160 mg 2x1,torvatec 1 tbl,letrox napi 1,5 tbl,Frontin 2x1,Esomeprazol Sandoz 40mg 2x1 . Az utóbbi időben a bal bokám beduzzad erre amilozid tbl-át kapok amiből 1 héten 2x kell bevennem 1 tbl-át . Ami még az utóbbi időben sűrűn előfordul az az éjszakai lábgörcsöm hátul a vádlimban és van amikor napközben a lábujjaim is begörcsölnek. Van amikor szinte alig alszok mert ha olyan helyzetbe kerül a lábam egyből begörcscöl . Azt mondta a házi orvos hogy szedjek Káliumot is amikor beveszem a vízhajtót . Ami még problémám hogy egyfolytába izzadok,szó szerint szakad rólam a viz állandóan. Azt szeretném kérdezni hogy ezek mögött a tünetek mögött lehet-e valami más betegség? Főleg az izzadás és a lábgörcs az ami aggaszt,a lábgörcs az valami borzasztó. Elég az a két tbl kálium mert szedem de ugyanúgy görcsöl? Válaszát előre is köszönöm ! Kovács Gáborné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A kálium feltehetően nem elég a vízhajtó mellett (erről laborvizsgálattal meg lehet győződni), az izzadás pedig lehet a letrox okozta relatív pajzsmirigy túlműködés vagy a változó kor tünete. Ezeket kontroll vizsgálat tisztázhatja, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A szívem tájékán erős szúró fájdalmat érzek, ami néha kisugárzik az állam irányába.…

    Tisztelt Doktornő!
    A szívem tájékán erős szúró fájdalmat érzek, ami néha kisugárzik az állam irányába. 35 éves vagyok. Férfi. Milyen kivizsgálást javasol, ha a panaszok nem múlnak el?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Bár a panasza nem tűnik szervi szíveredetűnek, első körben mégis ezt kellene tisztázni, szóval kardiológai kivizsgálást javasolok.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.NŐ! Egy kérdésem volna csak. Tegnap voltam szív Uh-n minden rendben! Viszont elküldtek vérvételre,csak…

    Tisztelt Dr.NŐ! Egy kérdésem volna csak. Tegnap voltam szív Uh-n minden rendben! Viszont elküldtek vérvételre,csak elfelejtettem megkérdezni,hogy pontosan mit is fognak nézni. A következő van írva a beutalómra: Kérem a betegnél a TAG vizsgálat elvégzését! Pontosan itt mit fognak nézni a vérből? Vérhigítót szedek Asasntint napi 2x1-et és Concort napi fél szemet. Máskor is írtam már Önnek,és mindig megnyugtatott a válaszaival! Válaszát most is köszönöm: Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt fogják nézni, hogy mennyire hatékony az Asasantin kezelés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Meddig megy ez így, levest nem eszem, szomjas nem vagyok?

    Tisztelt Doktorno! 25 eves lany vagyok es az a problemam,hogy sosem vagyok szomjas.Ma is 1,5 decilitert ittam csak es megsem vagyok szomjas.Ez neha odaig megy,hogy teljesen kiszaradok,volt,hogy infuziot kellett kapnom.Sosem erzekelem ezt.Levest egyaltalan nem eszek,gyumolcsot es zoldseget is ritkan.Mar… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szerintem vizsgáltassa ki magát, hogy az anyagcseréjével, folyadékháztartásával mi lehet a hiba.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • tisztelt doktornö lenne egy kérdésem jelenleg monoprilt szedek kétszer 20mg és binevolt 5mg kétszer felet…

    tisztelt doktornö lenne egy kérdésem jelenleg monoprilt szedek kétszer 20mg és binevolt 5mg kétszer felet két napja voltam csontkovácsnál azota fura érzés van a tarkomon vagyis a fejem egész részén tanácsolta hogy mien tornát csináljak mivel már az orvos is megállapitotta hogy kevés hej van a tüdönek és a szivnek ezzel a tornával vissza ál álitolag a melkasrész de eben a pár napban joval alacsonyabb a vérnyomásom pl jelenleg 99⁄60 pulzus 64 de még az esti gyogyszer nem vetem be nem tudom ijenkor hejese bevenni gyogyszert és mért zuhan le enyite

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudok önnek érdemi választ adni, kétség esetén forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tísztelt Dr.Nő! Az elmúlt 1-2 napban a bal csuklómon mérem újjal a pulzusomat és alig tapintható ki…

    Tísztelt Dr.Nő!

    Az elmúlt 1-2 napban a bal csuklómon mérem újjal a pulzusomat és alig tapintható ki a pulzus,nehezen.
    Voltam orvosnál,ekg,vérkép stb készült és minden rendben találtak.
    Itthon ma mértem du-n a vérnyomásomat és 120⁄62 Pulzus 68 volt.

    A diasztolés érték mennyire normális érték?

    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A pulzus tapintása nyilván technikai probléma, ha fontosnak gondolja, gyakorolja szorgalmasan. Az otthoni használatra szánt vérnyomásmérők a diastolés (2. érték) vérnyomást gyakran alacsonyabbnak mutatják. Ennek oka az, hogy a hagyományos mérésnél a hallható pulzus elhalkulását mérjük, míg ezek a mérők a teljes eltúnést rögzítik. Nincs jelentősége, nem kell foglalkozni vele.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm DoktorNő! Kérdezném Öntől, hogyha "különbség" tehető A koleszterin és a triglicerid között…

    Üdvözlöm DoktorNő!

    Kérdezném Öntől, hogyha "különbség" tehető A koleszterin és a triglicerid között akkor melyik rosszabb ha emelkedett a szintje érrendszeri betegségek terén? Ezenkívűl még meg szeretném kérdezni, hogy mi számít magas serum amiláz szintnek ami betegségre tereli a gyanút? (pl.: referencia szinthez képest 20-30-al magasabb vagy komolyabb emelkedés?) Vagy a lipáz érték a mértékadóbb a hasnyálmirígy betegség diagnosztizálásakor? Köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mind a koleszterin, mind a triglicerid veszélyforrásnak számít az érrendszeri betegségek tekintetében. Az amiláz szint emlekdettségének jelentőségét a klinikai képpel együtt lehet értékelni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A napokban légzéstesztet készítettek a párommal (34 éves, kicsit túlsúlyos férfi),…

    Tisztelt Doktornő!

    A napokban légzéstesztet készítettek a párommal (34 éves, kicsit túlsúlyos férfi), de sehogyan sem tudjuk értelmezni az eredményeket. A vizsgálat célja az volt, hogy kiszűrjék a savtúltengés egyik lehetséges okát.
    A lelet:
    13C-urea 0 (ref. tart. <4)
    13C-urea 0 perc -43,92
    13C-urea 30 perc -43,46

    Segítségét előre is köszönöm.

    Üdvözlettel:

    Nagy Attiláné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A vizsgálat a Helicobacter pylori kimutatására szolgáló szűrővizsgálat, az eredményt a kezelőorvosával kellene megbeszélnie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa