A betegek kérdései (17925)

  • Köszönöm a gyors válaszát mindenesetre holnap elmegyek egy ekg vizsgálatra az nem árthat. Köszönöm és…

    Köszönöm a gyors válaszát mindenesetre holnap elmegyek egy ekg vizsgálatra az nem árthat. Köszönöm és szép napot

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Az biztos!

    Önnek is szép napot!

  • Tisztelt doktornö! Egy olyan panaszom kérésem lenne hogy egy hónapja érzek furcsa dolgokat a mellkasomba.…

    Tisztelt doktornö! Egy olyan panaszom kérésem lenne hogy egy hónapja érzek furcsa dolgokat a mellkasomba. Égetö érzést a jobb oldalon ha sokat hajolgatok vagy evés után nem sokkal. Igez ezt az égetö érzést érzem böfögésnél is a torkomba. A szegycsontom az inkább a jobb oldalon fáj tompán bár sokat ropog is ha olyan mozdulatot végzek. Egyébként 30 éves férfi vagyok az épitöiparban dolgozok. Nem iszok alkoholt és a cigizni is keveset olyan napi 6-7szálat szivok el de néha még ennyit sem. Maga szerint mi lehet a baj? Üdvözlettel Róbert

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek. Javasolom, forduljon reumatológushoz, illetve az étkezéssel kapcsolatos panaszok miatt gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! mellkasi háti és hónaljfájdalmat mi okoz? köszönöm.

    Tisztelt Doktornő! mellkasi háti és hónaljfájdalmat mi okoz? köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha más névvel teszi fel a kérdést, gondolja, hogy más lesz a válaszom?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 2 napja belekarmolt a szemembe a macskánk, nem pirosodott be, jól látok, csak néha…

    Tisztelt Doktornő!

    2 napja belekarmolt a szemembe a macskánk, nem pirosodott be, jól látok, csak néha olyan mintha lenne benne valami, mint mikor be van gyulladva vagy kötőhártyagyulladás.
    Érdemes elmenni szemészetre emiatt?

    válaszát előre is köszönöm.

    L.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb lenne, ha megmutatná egy szemésznek, vagy legalábbis a kérdést szemész kollégának tenné fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Donktornő! 30 éves nő vagyok, a nyakamon egy mediális nyaki cisztát diagnosztizáltak, melyet…

    Tisztelt Donktornő!

    30 éves nő vagyok, a nyakamon egy mediális nyaki cisztát diagnosztizáltak, melyet a jövőben műtéttel kell eltávolítani. A vizsgálatok során vérvételre is sor került, mely az alábbi eltéréseket mutatta:

    PLT: 413 G⁄l (150-400),
    LYM: 40,70 % ( 20,00-40,00),
    Lymfocyta: 0,43 % (0,20-0,40),
    Egyéb: kisfokú thrombocytosis,
    Vas: 9,5 umol⁄l (12,00-28,00),
    glukóz: 8,4 mmol⁄l (3,6-6,00),
    triglicerid: 2,21 mmol⁄l (0,84-1,95),
    HDL koleszterin: 1,6 mmol⁄l (1,03-1,55),
    eGFR: 81.

    Bár a vizsgálatot kérő orvos nem mondott semmit a vérképemre, engem azért kicsit nyugtalanítanak ezek az eltérések. A vérvételt követően egy héttel ismét megmértem a vércukorszintemet (otthoni mérővel), akkor délután (étkezés után) 5,1 volt.
    Kérem, hogy szíveskedjen tájékoztatni, hogy van-e szükség esetleg további vizsgálatokra, vagy valóban nincs gond a vérképemmel és ezek tényleg nem nagy eltérések? A kisfokú thrombocytosis is nagyon nyugtalanít, nem tudom mennyiben van jelentősége a leendő műtétem tekintetében.
    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt, hogy ezeknek az eltéréseknek van-e jelentősége, főleg egy tervezett műtét előtt, azt kezelőorvosával illetve az aneszteziológussal kellene tisztáznia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornõ. Segìtségét szeretném kérni. Kislànyom 102 cm 12 kg, 5 éves. 2230 g született 39 hétre.…

    Tisztelt doktornõ. Segìtségét szeretném kérni. Kislànyom 102 cm 12 kg, 5 éves. 2230 g született 39 hétre. A jobb mellkas izomzat hiànya a mamilla dyslocatioja, bal fülkagylo kissebb.hosszu megnyùlt koponya,izomhypotomia,a làbujjak torlodottak. Suly és hosszfejlõdése elmaradt. Polland syndroma lehetõségét vetették fel. A placenta meszes volt a hàt kifejezett görbületetét kyphosisàt màr születése utàn észlelték. Mindkét szemben több chorioretinalis atropiàs terület làtható. Azota kb fél éve szemüveges lett. Fejlõdésneurologiàn jàrtunk még a szt margit korhàzba kb egy éves volt.
    Voltunk tegnap gasztoenterologiàn a megàllapitott stàtusza dsymorph, hypotroph küllem. Szìv felett halk systolés zörej. Tf mko àtlégzett, oldalkülönbség nincs. Tiszta, ékelt szívhangok. Hasa puha, betap, màj, lép nem tapinthato. Koros idegrendszeri tünete nincs. Gyogyszert nem szed.
    Hossza 3pc mentén, súlya 3 pc alatt. Nehezen eszik keveset, fàradékony és gyenge
    Màr többször is megàllapitottàk a szivzörejt. Érdeklõdnék kérjek e kardiologiai kivizsgàlàst??
    . köszönettel Kovàcsné Õzse Brigitta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 2 éve vizsgálnak a böfögési rohamaimmal. Voltam gyomortükrözésen, hasi ultrahangon,…

    Kedves Doktornő!

    2 éve vizsgálnak a böfögési rohamaimmal. Voltam gyomortükrözésen, hasi ultrahangon, beszedtem már mindenféle savlekötőt, gyomorvédőt és semmi sem szünteti meg. Már korán reggel éhgyomorra jelentkezik és percenként kb 90-100-at böfögök.
    Próbáltam módosítani az étkezésemen, kihagytam a lisztet a toját, a savas ételeket, zöldségeket de semmi nem változott.
    Ön szerint mi lehet ez?

    Bizalommal várom válaszát.

    Ági

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos látatlanban még kevesebbet tudok önnek mondani, mint vizsgáló orvosai. Javasolom, panaszaival forduljon gastroenterológushoz személyesen vagy pl. a www.diagnozis.hu oldalon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! 25 eves no vagyok,170 cm magas,58 kg.Nem iszom,nem drogozom,nem dohanyzom,dolgozok es egeszsegesen elek.2 dolog tortent:nemreg vartam a vonatot,eloszor elment a hallasom,majd elment a latasom,fel akartam allni,de elajultam es bevertem a fejem.A Balesetin 25 perc mulva vernyomast… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Véleményem szerint nem fér bele a normálisba, részletes belgyógyászati kivizsgálás javasolt, elsősorban a cukorbetegség tisztázása céljából.

    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktornő! Egy olyan kerdessel fordulok Önhöz hogy : mitől gorcsolhet a bal oldalamon a belem…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy olyan kerdessel fordulok Önhöz hogy : mitől gorcsolhet a bal oldalamon a belem vagy inkabb szurkal de van hogy mind a ket tunet egyszerre jelwntkezuk es olyannyira faj hogy se lehajolni sem pedig a labam felhuzni nem tudom mert gorcsol. a lamon kialakuloban van a bütyök ez osszefugghet vele? Csak mert ugy tudom hogy a talp osszefuggesben a belso szervekkel bar a bütyök a labujjamon van.
    Koszonom szepen a valaszat, szep napot kivanok Önnek!
    Tisztelettel : Ida

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Hasi panaszai miatt javasolom, hogy gasztroenterológushoz forduljon, a bütyökkel való összefüggés egyáltalán nem valószínű.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornö 36 éves férfi vagyok kb egy éve voltam teljes kardiologiai vizsgálaton akkor mindent…

    Tisztelt Doktornö 36 éves férfi vagyok kb egy éve voltam teljes kardiologiai vizsgálaton akkor mindent rendben találtak kivéve a vérnyomásom amire tenoxot 2szer 1 és valsartant szedek kb 1 hete szuro égetö érzést érzek a szivtájékomon sajnos kardiologiára méd 1 honap mulva van idöpontom a kérdésem mi lehet az oka mert a vérnyomásom hála az égnek elég jo de ez nyugtalani mit tegyek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. Lehet, hogy mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűek, javasolom, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Márciusban voltam kardiológián,mitrális prolapsuson kívül semmit sem találtak. Mostanában…

    Tisztelt Doktornő!
    Márciusban voltam kardiológián,mitrális prolapsuson kívül semmit sem találtak.
    Mostanában elég sokszor főleg lefekvés után azonnal erős szívdobogást érzek,bár a pulzusom
    Nem tűnik soknak.Frontin hatására javul valamit.Ma már majdnem aludtam,amikor furcsa rebegő érzést éreztem.Egyből felugrottam az ijedtségtől.sokszor szúrást is érzek,sajna egyre többször.
    Ön szerint ez a stressz lehet,vagy menjek vissza kardiológiára?köszönöm :Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, biztosabbat személyes kardiológiai vizsgálat mondhat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor! papám 72 évesen most halt meg hirtelen szívhalálban. Le tetszik írni nekem mit jelent…

    Kedves doktor!

    papám 72 évesen most halt meg hirtelen szívhalálban. Le tetszik írni nekem mit jelent ez illetve a szívizomelhalás?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Részvétem, én panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de kórképekkel, betegségekkel kapcsolatos ismeretterjesztésre ezt a weboldalt nem tartom alkalmasnak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Még fiatalabb koromban általános iskolában és gimnáziumban egy akkor elég erős szociális fóbiám miatt szinte minden napom nagyon stresszesen, feszülten telt. A középfokú tanulmányaim után a körülmények változása miatt nagyon sokat javult a helyzet, így is feszült vagyok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A korábbi stressz remélhetőleg nem okozott maradandó károsodást, és a sport és az egészséges életmód mindenképpen kedvező, a stressz kivédésében is.

    ÜdvözlettelMég több

  • Tisztelt Doktornő! A következő kérdésem lenne, orvosom nehézlégzés miatt küldött el vérvételre, ismert…

    Tisztelt Doktornő!

    A következő kérdésem lenne, orvosom nehézlégzés miatt küldött el vérvételre, ismert asztmám van, de az orvosság most nem segít. A labor eredménynél a koleszterinnél van eltérés, illetve még a trombocitánál és az MPV-nél. Édesapám szívinfarktus miatt sajnos már nem él, a kérdésem ezekkel a labor eredményekkel nem kell foglalkozni?
    -----
    Vörösvérsejt süllyedés 9 mm⁄h 0 - 25
    GOT 19 U⁄L 0 - 37
    GPT 16 U⁄L 0 - 40
    Gamma GT 19 U⁄L 7 - 32
    Össz.bilirubin 10,1 µmol⁄L 5,0 - 21,0
    Karbamid 6,7 mmol⁄L 2,5 - 7,5
    Kreatinin 61,0 µmol⁄L 40,0 - 88,0
    eGFR-EPI (ml⁄p.⁄1.73 m^2) >90 90,0 -
    Húgysav 233 µmol⁄L 150 - 360
    Glükóz 5,2 mmol⁄L 3,5 - 6,1
    Nátrium 138 mmol⁄L 135 - 145
    Kálium 4,3 mmol⁄L 3,2 - 5,1
    Klorid 105 mmol⁄L 98 - 108
    Koleszterin 6,2 mmol⁄L * 2,8 - 5,2
    Trigliceridek 1,06 mmol⁄L 0,55 - 1,60
    HDL koleszterin 1,28 mmol⁄L 1,09 - 2,29
    LDL koleszterin (számított) 4,44 mmol⁄L * 0,00 - 3,30
    TSH 1,090 mIU⁄L 0,400 - 4,000
    Vérkép
    Fehérvérsejt 10,3 Giga⁄L 4,5 - 11,0
    Neutrofil 68,40 % 45,00 - 70,00
    Limfocita 22,40 % 20,00 - 45,00
    Monocita 6,20 % 0,00 - 10,00
    Eozinofil 0,90 % 0,00 - 4,00
    Bazofil 0,70 % 0,00 - 1,00
    LUC 1,4 % - 5,0
    Vörösvérsejt 4,7 Tera⁄L 4,0 - 5,2
    Hemoglobin 144 g⁄L 120 - 150
    Hematokrit 0,42 L⁄L 0,36 - 0,45
    MCV 89,3 fl 81,0 - 100,0
    MCH 30,7 pg 26,0 - 34,0
    MCHC 344 g⁄L 310 - 360
    Trombocita 482 Giga⁄L * 150 - 400
    MPV 8,0 fl * 9,0 - 13,0

    Köszönettel:Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de laborleletek értékelésénél azt javasolom, hogy a www.hazipatika.com⁄laborleletek honlapon tájékozódjon. A nehézlégzés miatt javasolom, forduljon tüdőgyógyászához!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszetlt Doktor! Nem rég voltam orvosnàl heves szivdobogás érzés kb fél oràig tart naponta többször és…

    Tiszetlt Doktor! Nem rég voltam orvosnàl heves szivdobogás érzés kb fél oràig tart naponta többször és ilyenkor olyan mintha össze szoritanàk a szivemet de az nem tart sokàig! Hirtelen kezdődik és hirtelen el is mulik! Elküldtek szivulrahangra amit nem értek! Aorta gyök: 24mm. Az aorta billentyű ép. A bal pitvar 33mm <40mm, hossz <50mm. A mitràlis billentyű: mellső vitorlàn mezosyst. prolapsus. A bal kamra: 26-42 mm ( norm. <40-50mm). A septum és a hàtsò fal: 9-9 mm (norm. <12mm). EF: kb. 62 % ( norm. >50%). Mitr. E⁄A>1. Mitr. és aorta felett kòros grad. Nem mérhető. MI: I. Foku. JK nyomás 21+10 Hgmm. Septumok épek. PF: nincs. Segm. Falmozgàszavar nem làthatò. VCI norm. tàg, légzőmozgàst követi. Kérem ha lehetséges elmagyaràznà hogy ez mit jelent? Gyerek koromban jártam szivgondozoba mert lyukas volt a baloldali szivkamràm! Ez esetleg vissza jöhet? Mert ugy tudom kinőttem! Utoljára 1996 ban voltam kontroll vizsgálaton! Előre is köszönöm válaazát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez lényegében normális ECHO lelet, a mitralis billentyű enyhe eltérésén kívül. Panaszait nem ECHO-val, hanem Holter monitorozással lehetne azonosítani (ritmuszavar?)

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Tegnap reggel kezdődött,hogy időközönként görcsölni kezdett a hasam -nem a gyomrom,nem…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Tegnap reggel kezdődött,hogy időközönként görcsölni kezdett a hasam -nem a gyomrom,nem is az alhasi tájék,hanem az "egész"- Tegnap hasmenésem is volt, éjszaka nem voltak problémáim,viszont ma délelőtt újra az időközönkénti görcsök és hasmenés.. Ön szerint ezt mi válthatja ki? A táplálkozásom mostanában elég rendszertelen.
    Válaszát nagyon szépen köszönöm!
    Üdvözlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A rendszertelen táplálkozás mellett vírusfertőzés is lehet az ok, próbáljon diétázni, ha nem szűnik, forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.az egyoldalú,csak bal oldalon egész nap jelentkező fájdalom,kéz hát vállfájdalom jelezhet…

    Tisztelt Doktornő.az egyoldalú,csak bal oldalon egész nap jelentkező fájdalom,kéz hát vállfájdalom jelezhet -e szívbetegséget? köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 1,5 héttel ezelőtt megfáztam, fájt a torkom, folyt az orrom, hőemelkedésem is volt.…

    Tisztelt Doktornő!

    1,5 héttel ezelőtt megfáztam, fájt a torkom, folyt az orrom, hőemelkedésem is volt. Dalacint (300mg.t 3x1)-et szedtem, bár 2 szemet a végén nem szedtem be a 16-ból.
    Hétvégére nem volt semmi bajom, elmúlt a torokfájás, se hőemelkedés, csak kisebb köhögés maradt. Viszont tegnap késő délután többször is görcsölt a hasam, székletürítésem (3-4x) volt kb, estére 37,5 C-s hőemelkedésem lett. Ma reggel hasgörcs még fent áll, bár változó, hogy mikor mennyire érzem. A széklet állapota normálisnak mondható volt. Ilyen esetben mi a teendő? Ezt még a vírus okozhatja? Vagy esetleg a szedett gyógyszernek a mellékhatása lehet még?

    Válaszát előre is köszönöm.
    23F

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én a Dalacin mellékhatására tippelek, ezért sem jó vírusfertőzésre antibiotikumot szedni. Szedjen probiotikumot a bélflóra rendbehozatalára. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Problémám az hogy hidegben főleg ha a szél is fúj elfehérednek az újjaim, sokszor…

    Tisztelt Doktornő!

    Problémám az hogy hidegben főleg ha a szél is fúj elfehérednek az újjaim, sokszor minden újjam. Állandóan fázom, légkondiciós helyiségben jéghideg a kezem fájnak az izületeim és megfajdul a mellem alatti rész ,olyan érzés mintha nehezebbé válna a légzésem. Azt szeretném kérdezni hogy mi lehet a probléma e mögött?

    Köszönom válaszát előre is. Ildiko

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Feltehetően keringési zavar okozhatja, de bővebbet csak személyes vizsgálattal lehet mondani. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Hölgyem! Gyermek koromban szívritmus zavart állapítottak meg nálam. Emiatt 14 éves koromig…

    Tisztelt Hölgyem!
    Gyermek koromban szívritmus zavart állapítottak meg nálam. Emiatt 14 éves koromig jártam vizsgálatokra. Ekkor azt mondták,hogy már csak akkor kell visszamennem, hogy ha bármilyen panaszt észlelek. 16-17 éves korom környékén tapasztaltam, hogy megint nem bírom a futást, a lépcsőzést és a hosszabb távú sétát, ekkor újra felkerestem a szakorvost, de azt mondta, hogy semmilyen rendellenességet nem lát.
    Jelenleg 21 éves vagyok. Az elmúlt egy hónapban azonban egyre többször észlelem (eleinte csak pár nap mára viszont minden nap és egyre többször) ,hogy szúr a szívem illetve olyan nyomást érzek, mintha nagy és nehéz terheket dobnának a mellkasomra.
    Ez mitől lehet?
    Várom mielőbbi segítőkész válaszát!
    Segítőkészségét előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez nagy mértékben attól függ, hogy a panaszai milyen körülmények között, milyen időtartamban, milyen lokalizációban jelentkeznek. ennél többet látatlanban nem lehet megállapítani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa