A betegek kérdései (17955)

  • Tisztelt Doktornő! 62 éves 130 kg 178cm magas férfi vagyok. Enyhe kisvérköri pangás miatt (tüdő röntgenen…

    Tisztelt Doktornő!

    62 éves 130 kg 178cm magas férfi vagyok. Enyhe kisvérköri pangás miatt (tüdő röntgenen állapították meg) 1x 1.5mg indapamidot szedek. Enyhe magasvérnyomásom van amire 1x 10mg monoprilt szedek. A vérképem mindig jó (beleértve: koleszterin, triglicerid, HDL, LDL és vércukor) volt. Enyhe bradikardiám van otthon nyugalomban nappal 55 orvosnál 60-65 körüli, ami éjjel 48-50-re csökken. Alapállapotban jól bírom a tartós terhelést is. Semmilyen keringési tünetem nincs.
    EKG-ém utoljára 2 éve volt, amikor is egy erős tüdőgyulladás miatt Deszkre utaltak. Az EKG-ém akkor is jó volt.
    Sajnos rossz alvó vagyok és ha nem alszok eleget, akkor másnap -az alváshiány mennyiségétől függően- a vérnyomásom lecsökken 100⁄70 vagy alacsonyabbra, sokszor nem is mérhető, a pulzusom pedig nyugalomban 80-90, enyhén mozogva 120 körüli és nyugalomban is érzem a szívdobogásaimat (ha ez estére is megmarad nagyon zavar az elalvásban). Ha délutánonként elszunyókálok a fotelban, ébredés után szintén kismértékben az előbbi tünetek a jellemzők. Gyerekorom óta az esetleges délutáni alvások után is kb. 30 percig hasonló tüneteket tapasztalok.
    Most is már 2 napja napi két óránál kevesebbel alszok. A pszichiáterem 2.5 mg Rivotrilt írt fel este, amit tegnap 4 mg-ra emeltem, hogy kialudjam magam, de sajnos korán felébredtem, habár álmos voltam nem tudtam elaludni. Hozzáteszem, nem vagyok egy aggódós típus, nyugodtnak érzem magam, munkahelyi és magánproblémáim nincsenek.

    Nem igazán tudom, hogy mit tehetnék kardiológiai oldalról. Ebben várom a segítségét, amit előre is köszönök.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az alvászavar biztosan nem, de a változó, gyors szívverés, amelyet alacsonynak mért vérnyomás kísér, lehet kardiológiai eredetű: ha ritmuszavara van, az okozhat szívverés-érzést és hamisan alacsony vérnyomásértéket. Javasolom, forduljon kontrollvizsgálatra kardiológushoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Taján Zsuzsa kardiológus szakorvos asszony! Lenne oly kedves válaszolni arra, hogy mennyiben…

    Tisztelt Dr. Taján Zsuzsa kardiológus szakorvos asszony!

    Lenne oly kedves válaszolni arra, hogy mennyiben igaz az, hogy a magas vérnyomás egy időzített bomba, kérdés, mikor " robban fel" . Mindenki halad lefelé akinek ilyen jellegű problémája van, de valaki csak kicsit, valaki pedig nagyon ...? Beállított vérnyomás esetén megállja a helyét a fenti kijelentés?

    Tisztelettel és Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez természetesen csak a nem, vagy nem jól kezelt magas vérnyomásra vonatkozik.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! 38 éves, hipochondriára hajlamos nő vagyok. Egy ideje attól rettegek, hogy valami…

    Kedves Doktor Nő!

    38 éves, hipochondriára hajlamos nő vagyok. Egy ideje attól rettegek, hogy valami baj van a szívemmel. Szapora pulzusra Concort szedek, van egy kis Mitrális Prolapsusom, ami miatt érzek időnként extra systolekat, de ezeket már megtanultam kezelni, azaz, annyira nem esem pánikba tőlük, mint korábban.
    Épp egy éve, hogy kardiológiai kivizsgáláson voltam, akkor a fentieken túl mindent rendben találtak.

    Most mégis úgy érzem egy ideje, hogy valami nincs rendben a szívemmel. Néha fojtogató fájdalomszerűséget érzek a torkomban, mintha valami gyulladásos eredetű fájás lenne, de nem sima torokgyulladás, hanem annál mélyebb érzés. Nem változik nyelésre, nem köhögök, egyszerűen csak tartósan valahol a mélyben enyhén fáj, de nem csak a torkomban, hanem az alsó állkapcsomban, sőt a fülem mélyén is. Nem tudnám fülfájáshoz, sem torokfájáshoz hasonlítani. Néha alig érzem, néha erősebben.

    Néha szoktam szédülgetni, vagy merevséget érzek a lapockám közötti területen, mintha nem menne elég vér az agyamba....

    Ön szerint elképzelhető, hogy a szívemmel van valami baj? Szívizomgyulladás például?

    Nagyon sokat aggodalmaskodom ezen, nagyon örülnék a válaszának!

    Köszönöm!

    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezek a tünetek leginkább ideges eredetűnek tűnnek, szervi szíveredet teljesen valószínűtlennek látszik.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor nő ! Ha fekszek érzem a szivverésem a tarkomban , fejemben (halántékomnál ) , van hogy…

    Kedves doktor nő ! Ha fekszek érzem a szivverésem a tarkomban , fejemben (halántékomnál ) , van hogy érzem a hátamban és a kezeimben is ..sok helyen . de általában ha nyugalmi állapotban vagyok . lüktet a tarkom de nem fáj se a fejem ! . Nagyon stresszes vagyok . ön szerint elkellene mennem egy kardiológiai kivizsgálásra ?ez lehet tünete valaminek ? Vagy csak idegi alapon van ez ? Köszönöm !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Véleményem az eltelt 5 nap alatt nem változott.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nehézlégzés, köhögés, 37,2 C fok, gyengeség egy 33 éves férfibetegnél utalhat-e…

    Tisztelt Doktornő!

    Nehézlégzés, köhögés, 37,2 C fok, gyengeség egy 33 éves férfibetegnél utalhat-e szívbelhártya gyulladásra? Mivel lehet azt a betegséget kizárni? Ha csupán meghallgatják phonendoszkoppal az embert, az elegendő-e? ( mert nálam ennyit csináltak, és egy mellkas röntgent ) . Ha a fenti vizsgálat nem elegendő kétséget kizáróan a belhártya gyulladást kizárni, miért nem adnak szívultrahangra beutalót?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Korábbi levele alapján én inkább a mellhártyagyulladásra gondolnék, annak kezelése előbbre való, a szívbelhártyagyulladás kevéssé valószínű.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr.Nő!

    Olyan kérdésem lenne,hogy ma reggel mikor a WC-én ültem hirtelen megszédültem és hirtelen nagyon melegem lett, (mintha hirtelen minden elcsúszott volna) megkapaszkodtam és a férjem segített felállni. Ez csak egy pillanat volt,de nagyon megijedtem.
    A vérnyomásom utána… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát, kontrollvizsgálat céljából!

    Üdvözlettel
    dr…

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdzni öntől hogy a legutóbbi szívultrahang leletemre az volt rá írva…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdzni öntől hogy a legutóbbi szívultrahang leletemre az volt rá írva hogy jobb kamra 25mm bal pitvar pedig 35mm doktornő szerint ezek az értékek jók?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Jók az értékek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktorno! 36 eves vagyok. Az iden aprilsban "kualakult nalam" egy magasvernyomas betegseg. Rendszeresen…

    Kedves Doktorno!
    36 eves vagyok. Az iden aprilsban "kualakult nalam" egy magasvernyomas betegseg.
    Rendszeresen szedem az orvosom altal felirt gyogyszereket
    Sajnos idokozben emelni kellett az adagon,
    Mert nem igazan valtozott semmi.
    Sem a tuneteimet sem a vernyomasomat illetoen.
    1 hete felemelte duplajara a gyogyszereim mg jat.
    Augusztus eleje ota ereztem ugy,mintha meglennek fazva...
    Orrfolyas nehezlegzes es amu a legrosszab ejszaka ramtoro
    Iszonyatos szaraz kohogesi rohamaim voltak
    Ami kb 3 hete annyiban valtozott,hogy napoal
    Is nagyon sokszorajd meg fulladok annyira kohogok.
    Tegnap elmentem orvoshoz elmondtam amit erzek.
    Gondoltam a vernyomasgyogyszereim mellekhatasa lehet az oka ezeknek a kohogesi rohamoknak.
    Olvasgattam egy kucsit utt a neten es vannak forumok ahol irnak errol.
    A dontorno aut mondta,hogy szerinte ez nem lehetseges mivel
    Aprilis ota szedem akkor ez hamarabb jott volna....
    Tegat Ő szerinte sulyos asztmam van mivel ezek a rohamok arra utalnak.
    De elkulditt vervetelre meg majd tovabbi vizsgalatokra kell mennem.
    Irt fel nekem ventolun sprayt amit az ejszaka 3 x us hasznalnom " kellett"
    Hasznalata utan ereztem,hogy jobb mulik a kohoges jobban kapok levegot stb.
    On szerint valoban nem a gyogyszerek mellekhatasa ez???!!?
    Angliaban elek. Sajnos az orvosok itt nem annyira kepzettek ugymond munt itthon. Altalaban csak gyakornokok:-(
    Mit tegyek??? Haza menjek
    Megnezetni
    Magam szakorvossal?
    A gyogyszerekrol irja mellekhataskent a szarazkohogest bar napkozbenre is nem csak ejszakara...
    Tanacstalan vagyok.
    Varom a valaszat.
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Van olyan vérnyomáscsökkentő, amely száraz köhögést okozhat, szerencsére nagyon sok gyógyszer van, ami csökkenti a vérnyomást és nincs ilyen kellemetlen hatása, próbáljon meg erről konzultálni kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Garantálom Önnek, hogy van összefüggés az epeműtét, valamint az utána jelentkező…

    Tisztelt Doktornő!
    Garantálom Önnek, hogy van összefüggés az epeműtét, valamint az utána jelentkező krónikus hasmenés és elhízás között.
    Lehet nem ezt írja a belgyógyászat tankönyv, de a tapasztalat ezt igazolja.
    Köszöntem!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ahogy gondolja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T.DR NŐ Kérdezni szeretném,ha a sok üléstől cukorbetegséget lehet kapni,akkor ha valakinek,már kialakult…

    T.DR NŐ


    Kérdezni szeretném,ha a sok üléstől cukorbetegséget lehet kapni,akkor ha valakinek,már kialakult sebhelyei vannak,combon,száj szélen,ami nem múlik,az 100% kialakult cukorbetegség?
    Illetve,ha tornával nem lehet kompenzálni az ülést,akkor valaki 24 órából,kb 23 órát mozogjon,és ne pihenjen ülve,mert cukros lesz??
    olvastam,h a tartós ülés ..de mi a tartós?? köszönettel válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez valami teljesen téves információ, vagy inkább rossz vicc.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor nő! Édesanyám már sok sok éve küzd a túlsúllyával.. Régebben voltak neki gondjai a pajzsmirigyével,…

    Kedves doktor nő!

    Édesanyám már sok sok éve küzd a túlsúllyával.. Régebben voltak neki gondjai a pajzsmirigyével, konkrétan alulműködéssel küzdött, aminek hatására meghízott, és ez mellett akkoriban még régen, az életéért küzdöttek.. Most már hála Istennek úgy tűnik, a pajzsmirigye helyre állt. A fő gond az, hogy annak ellenére hogy keveset eszik, egyszerűen nem tud le adni a súlyából, és ügye ez nem jó neki, és az izületeit is megterheli. Sok orvisnál volt már, de jó formán nem is foglalkoznak vele, mondván nem írnak fel neki vízhajtót vagy egyéb gyógyszereket. Biztos meg van az oka ennek is, hogy miért nem, de úgy gondolom kellő óvatossággal azért ellehetne indítani 1 kezelést, feltéve ha az orvosoknak érdeke lenne az, hogy ő le adjon ebből a túlsúlyból! Anyának is érdeke, mozogni is szokott, de azért ilyen túlsúllyal nem könnyű neki, mert fájnak az izületei is. Na de végülis az a lényeg, hogy most bukkant rá 1 olyan új orvostudományi ágazatra, ahol konkrétan arra fektetik a hangsúlyt, hogy kivizsgálják mi okozhatja ezt a gondod. Azt hiszem genetikai és egyéb tényezőket vesznek szempontba, illetve vizsgálják ki. Tudna nekem segíteni abban, hogy Kaposváron és környékén van e ilyen magárendelő vagy bármiféle ilyen hely, ahol ezt ki tudják vizsgálni?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel: Egy fiú

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, nem vagyok ismerős arrafelé, nem tudok önnek segíteni, de az interneten nyilván meg lehet találni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kb. 5 éve epehólyag eltávolításon estem át, mert epekövem volt. Azóta jelentősen…

    Tisztelt Doktornő!
    Kb. 5 éve epehólyag eltávolításon estem át, mert epekövem volt. Azóta jelentősen elhíztam és krónikus hasmenésem is van. Sokáig azt hittem, hogy az egyéb pszichiátriai gyógyszereim okozzák mind a hasmenést, mind az étvágynövekedést. Sikerült egy jó pszichiáterhez kerülnöm, aki beállította a gyógyszereimet, és kizárta, hogy a gyógyszerektől lennének a fentebbi mellékhatások.
    Ekkor kezdtem el gyanakodni az epeműtétre. Gyanúm be is igazolódott: kipróbáltam a Normix-ot, Dicetel-t, végül a Venter granulátum használt. Ez tudtommal azt bizonyítja, hogy a hasmenést a vékonybélbe állandóan folyó epe okozza, ami irritálja azt. Meg szeretném kérdezni a Doktornő szakvéleményét, hogy ez milyen ok-okozati összefüggésben van az éhségérzet megnövekedésével, és az elhízással? Sok más embernél is jelentkeztek ezek a tünetek. Hogyan gyógyítható, ill. mit lehet tenni a gyógyulás érdekében?
    Életem végéig szedjem a Venter gran.-ot főétkezések előtt? Vagy milyen gyógyszert tetszik ajánlani?
    Köszönettel: egy 25 éves fiatalember

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az epehólyag eltávolítása valóban megváltoztatja az emésztést, de a többi panaszokkal nem hozható okozati összefüggésbe.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ma voltam elsőnek véradáson. Amikor elkezdték levenni egy labdát kellett nyomogatni,…

    Tisztelt Doktornő!
    Ma voltam elsőnek véradáson. Amikor elkezdték levenni egy labdát kellett nyomogatni, a bal kezemmel, ezen szúrták meg az ujjamat. Kérdeztem hogy a labda steril-e azt mondták h nem, de nem lesz semmi bajom nyugodjak meg. Előfordulhat, h más vére rákerült? Az én ujjam sztem már nem vérzett. Csak paranoiás vagyok? Köszönöm! Heni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Semmi reális veszély nem fenyegeti emiatt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Drno!
    Edesanyam 49 eves,most van a valtozo korban,a legnagyobb problemat nem is a hohullamok stb jelentik hanem az hogy kb 4-5 honapja a nyakan levo bor eroteljesen eg.Sokszor ejszaka fel kell keljen hogy vizes borogatast tegyen ra annyira kellemetlen.
    Mar volt 2 nogyogyasznal… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem tudok érdemi hasznos tanácsot adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Pár évvel ezelőtt végeztek rajtam ablatiot, ahol megállapították az AVNRT-t. Ezt…

    Tisztelt Doktornő!

    Pár évvel ezelőtt végeztek rajtam ablatiot, ahol megállapították az AVNRT-t. Ezt követően a mai napig szednem kell Concor-t (5 mg-ból fél tablettát). Ezt főként szapora pulzusra kaptam.
    Elszeretném kezdeni a Flabelos-t, ami teljes test vibrációs "mozgást" jelent. Ön szerint én használhatom? Okozhat valami problémát?

    Szíves visszajelzését várva,

    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mivel sajnos sem a módszert, sem önt nem ismerem, jobb lenne, ha ezt a kérdést kezelőorvosának tenné fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.No! Azzal a problèmával fordulok önhöz,hogy nali szinten van szapora pulzusom(120-130) Emellett…

    Tisztelt Dr.No!
    Azzal a problèmával fordulok önhöz,hogy nali szinten van szapora pulzusom(120-130)
    Emellett ilyenkor nagyon nehezen kapok levegot. Nem tudom mi okozza 16 èvesen. A vèrnyomásom születèsem óta 80⁄60 kb. De ezt már megszoktam. Elore is köszönöm válaszát ès segítsègèt!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő.a vérvételeredményemnél a koleszterinszintem magasabb lett mint a megengedett 5.6-ig…

    Tisztelt Doktor nő.a vérvételeredményemnél a koleszterinszintem magasabb lett mint a megengedett 5.6-ig jó az enyém 5.8 ez mit jelent?és mitől van?aggódnom kell?minden más érték jó.köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A magasabb koleszterin a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője, optimális értéke nem is 5,6, hanem maximum 5,2. Első körben az étrendjét próbálja ésszerűsíteni, ha ez kevés, gyógyszeres kezelés is szóba jön.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • 5⁄80 mg exforgét és mellé 5 mg covigált szedek napi 1-szer.Kérdésem,hogy okozhatnak-e hajhullást a fenti…

    5⁄80 mg exforgét és mellé 5 mg covigált szedek napi 1-szer.Kérdésem,hogy okozhatnak-e hajhullást a fenti gyogyszerek? A covigált miért kell szedni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy hajhullást okozna, a másik kérdést ismeretlenül természetesen nem tudom megválaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Már lassan két éve visszatérő epés jellegű görcseim vannak, főleg éjszaka. Nyáron sok sűlt cukkinit fogyasztva ezek nem jelentkeztek, kivétel ha bepaníroztam, akkor a sürgősségin kötöttem ki. Bizonyos ételek (borsó rosszabb, mint a bab, nyers paprika, füstőlt kolbász vagy a sör is)… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!

    Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint az alábbi értékek mire utalhatnak, vagy kell-e komolyabban foglalkoznom vele? Félek, hogy nem működik jól a szervezetem. Egy vizsgálaton az alábbi értékeket állapították meg:
    - szívizom vérszükséglete: 0,572 normális… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem ismerem ezt a vizsgáló módszert, nem tudok véleményt mondani róla.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa