A betegek kérdései (17957)

  • Tisztelt Doktornő! Egy olyan kerdessel fordulok Önhöz hogy : mitől gorcsolhet a bal oldalamon a belem…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy olyan kerdessel fordulok Önhöz hogy : mitől gorcsolhet a bal oldalamon a belem vagy inkabb szurkal de van hogy mind a ket tunet egyszerre jelwntkezuk es olyannyira faj hogy se lehajolni sem pedig a labam felhuzni nem tudom mert gorcsol. a lamon kialakuloban van a bütyök ez osszefugghet vele? Csak mert ugy tudom hogy a talp osszefuggesben a belso szervekkel bar a bütyök a labujjamon van.
    Koszonom szepen a valaszat, szep napot kivanok Önnek!
    Tisztelettel : Ida

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Hasi panaszai miatt javasolom, hogy gasztroenterológushoz forduljon, a bütyökkel való összefüggés egyáltalán nem valószínű.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornö 36 éves férfi vagyok kb egy éve voltam teljes kardiologiai vizsgálaton akkor mindent…

    Tisztelt Doktornö 36 éves férfi vagyok kb egy éve voltam teljes kardiologiai vizsgálaton akkor mindent rendben találtak kivéve a vérnyomásom amire tenoxot 2szer 1 és valsartant szedek kb 1 hete szuro égetö érzést érzek a szivtájékomon sajnos kardiologiára méd 1 honap mulva van idöpontom a kérdésem mi lehet az oka mert a vérnyomásom hála az égnek elég jo de ez nyugtalani mit tegyek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. Lehet, hogy mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűek, javasolom, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Márciusban voltam kardiológián,mitrális prolapsuson kívül semmit sem találtak. Mostanában…

    Tisztelt Doktornő!
    Márciusban voltam kardiológián,mitrális prolapsuson kívül semmit sem találtak.
    Mostanában elég sokszor főleg lefekvés után azonnal erős szívdobogást érzek,bár a pulzusom
    Nem tűnik soknak.Frontin hatására javul valamit.Ma már majdnem aludtam,amikor furcsa rebegő érzést éreztem.Egyből felugrottam az ijedtségtől.sokszor szúrást is érzek,sajna egyre többször.
    Ön szerint ez a stressz lehet,vagy menjek vissza kardiológiára?köszönöm :Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, biztosabbat személyes kardiológiai vizsgálat mondhat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor! papám 72 évesen most halt meg hirtelen szívhalálban. Le tetszik írni nekem mit jelent…

    Kedves doktor!

    papám 72 évesen most halt meg hirtelen szívhalálban. Le tetszik írni nekem mit jelent ez illetve a szívizomelhalás?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Részvétem, én panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de kórképekkel, betegségekkel kapcsolatos ismeretterjesztésre ezt a weboldalt nem tartom alkalmasnak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Még fiatalabb koromban általános iskolában és gimnáziumban egy akkor elég erős szociális fóbiám miatt szinte minden napom nagyon stresszesen, feszülten telt. A középfokú tanulmányaim után a körülmények változása miatt nagyon sokat javult a helyzet, így is feszült vagyok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A korábbi stressz remélhetőleg nem okozott maradandó károsodást, és a sport és az egészséges életmód mindenképpen kedvező, a stressz kivédésében is.

    ÜdvözlettelMég több

  • Tisztelt Doktornő! A következő kérdésem lenne, orvosom nehézlégzés miatt küldött el vérvételre, ismert…

    Tisztelt Doktornő!

    A következő kérdésem lenne, orvosom nehézlégzés miatt küldött el vérvételre, ismert asztmám van, de az orvosság most nem segít. A labor eredménynél a koleszterinnél van eltérés, illetve még a trombocitánál és az MPV-nél. Édesapám szívinfarktus miatt sajnos már nem él, a kérdésem ezekkel a labor eredményekkel nem kell foglalkozni?
    -----
    Vörösvérsejt süllyedés 9 mm⁄h 0 - 25
    GOT 19 U⁄L 0 - 37
    GPT 16 U⁄L 0 - 40
    Gamma GT 19 U⁄L 7 - 32
    Össz.bilirubin 10,1 µmol⁄L 5,0 - 21,0
    Karbamid 6,7 mmol⁄L 2,5 - 7,5
    Kreatinin 61,0 µmol⁄L 40,0 - 88,0
    eGFR-EPI (ml⁄p.⁄1.73 m^2) >90 90,0 -
    Húgysav 233 µmol⁄L 150 - 360
    Glükóz 5,2 mmol⁄L 3,5 - 6,1
    Nátrium 138 mmol⁄L 135 - 145
    Kálium 4,3 mmol⁄L 3,2 - 5,1
    Klorid 105 mmol⁄L 98 - 108
    Koleszterin 6,2 mmol⁄L * 2,8 - 5,2
    Trigliceridek 1,06 mmol⁄L 0,55 - 1,60
    HDL koleszterin 1,28 mmol⁄L 1,09 - 2,29
    LDL koleszterin (számított) 4,44 mmol⁄L * 0,00 - 3,30
    TSH 1,090 mIU⁄L 0,400 - 4,000
    Vérkép
    Fehérvérsejt 10,3 Giga⁄L 4,5 - 11,0
    Neutrofil 68,40 % 45,00 - 70,00
    Limfocita 22,40 % 20,00 - 45,00
    Monocita 6,20 % 0,00 - 10,00
    Eozinofil 0,90 % 0,00 - 4,00
    Bazofil 0,70 % 0,00 - 1,00
    LUC 1,4 % - 5,0
    Vörösvérsejt 4,7 Tera⁄L 4,0 - 5,2
    Hemoglobin 144 g⁄L 120 - 150
    Hematokrit 0,42 L⁄L 0,36 - 0,45
    MCV 89,3 fl 81,0 - 100,0
    MCH 30,7 pg 26,0 - 34,0
    MCHC 344 g⁄L 310 - 360
    Trombocita 482 Giga⁄L * 150 - 400
    MPV 8,0 fl * 9,0 - 13,0

    Köszönettel:Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de laborleletek értékelésénél azt javasolom, hogy a www.hazipatika.com⁄laborleletek honlapon tájékozódjon. A nehézlégzés miatt javasolom, forduljon tüdőgyógyászához!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszetlt Doktor! Nem rég voltam orvosnàl heves szivdobogás érzés kb fél oràig tart naponta többször és…

    Tiszetlt Doktor! Nem rég voltam orvosnàl heves szivdobogás érzés kb fél oràig tart naponta többször és ilyenkor olyan mintha össze szoritanàk a szivemet de az nem tart sokàig! Hirtelen kezdődik és hirtelen el is mulik! Elküldtek szivulrahangra amit nem értek! Aorta gyök: 24mm. Az aorta billentyű ép. A bal pitvar 33mm <40mm, hossz <50mm. A mitràlis billentyű: mellső vitorlàn mezosyst. prolapsus. A bal kamra: 26-42 mm ( norm. <40-50mm). A septum és a hàtsò fal: 9-9 mm (norm. <12mm). EF: kb. 62 % ( norm. >50%). Mitr. E⁄A>1. Mitr. és aorta felett kòros grad. Nem mérhető. MI: I. Foku. JK nyomás 21+10 Hgmm. Septumok épek. PF: nincs. Segm. Falmozgàszavar nem làthatò. VCI norm. tàg, légzőmozgàst követi. Kérem ha lehetséges elmagyaràznà hogy ez mit jelent? Gyerek koromban jártam szivgondozoba mert lyukas volt a baloldali szivkamràm! Ez esetleg vissza jöhet? Mert ugy tudom kinőttem! Utoljára 1996 ban voltam kontroll vizsgálaton! Előre is köszönöm válaazát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez lényegében normális ECHO lelet, a mitralis billentyű enyhe eltérésén kívül. Panaszait nem ECHO-val, hanem Holter monitorozással lehetne azonosítani (ritmuszavar?)

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Tegnap reggel kezdődött,hogy időközönként görcsölni kezdett a hasam -nem a gyomrom,nem…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Tegnap reggel kezdődött,hogy időközönként görcsölni kezdett a hasam -nem a gyomrom,nem is az alhasi tájék,hanem az "egész"- Tegnap hasmenésem is volt, éjszaka nem voltak problémáim,viszont ma délelőtt újra az időközönkénti görcsök és hasmenés.. Ön szerint ezt mi válthatja ki? A táplálkozásom mostanában elég rendszertelen.
    Válaszát nagyon szépen köszönöm!
    Üdvözlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A rendszertelen táplálkozás mellett vírusfertőzés is lehet az ok, próbáljon diétázni, ha nem szűnik, forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.az egyoldalú,csak bal oldalon egész nap jelentkező fájdalom,kéz hát vállfájdalom jelezhet…

    Tisztelt Doktornő.az egyoldalú,csak bal oldalon egész nap jelentkező fájdalom,kéz hát vállfájdalom jelezhet -e szívbetegséget? köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 1,5 héttel ezelőtt megfáztam, fájt a torkom, folyt az orrom, hőemelkedésem is volt.…

    Tisztelt Doktornő!

    1,5 héttel ezelőtt megfáztam, fájt a torkom, folyt az orrom, hőemelkedésem is volt. Dalacint (300mg.t 3x1)-et szedtem, bár 2 szemet a végén nem szedtem be a 16-ból.
    Hétvégére nem volt semmi bajom, elmúlt a torokfájás, se hőemelkedés, csak kisebb köhögés maradt. Viszont tegnap késő délután többször is görcsölt a hasam, székletürítésem (3-4x) volt kb, estére 37,5 C-s hőemelkedésem lett. Ma reggel hasgörcs még fent áll, bár változó, hogy mikor mennyire érzem. A széklet állapota normálisnak mondható volt. Ilyen esetben mi a teendő? Ezt még a vírus okozhatja? Vagy esetleg a szedett gyógyszernek a mellékhatása lehet még?

    Válaszát előre is köszönöm.
    23F

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én a Dalacin mellékhatására tippelek, ezért sem jó vírusfertőzésre antibiotikumot szedni. Szedjen probiotikumot a bélflóra rendbehozatalára. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Problémám az hogy hidegben főleg ha a szél is fúj elfehérednek az újjaim, sokszor…

    Tisztelt Doktornő!

    Problémám az hogy hidegben főleg ha a szél is fúj elfehérednek az újjaim, sokszor minden újjam. Állandóan fázom, légkondiciós helyiségben jéghideg a kezem fájnak az izületeim és megfajdul a mellem alatti rész ,olyan érzés mintha nehezebbé válna a légzésem. Azt szeretném kérdezni hogy mi lehet a probléma e mögött?

    Köszönom válaszát előre is. Ildiko

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Feltehetően keringési zavar okozhatja, de bővebbet csak személyes vizsgálattal lehet mondani. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Hölgyem! Gyermek koromban szívritmus zavart állapítottak meg nálam. Emiatt 14 éves koromig…

    Tisztelt Hölgyem!
    Gyermek koromban szívritmus zavart állapítottak meg nálam. Emiatt 14 éves koromig jártam vizsgálatokra. Ekkor azt mondták,hogy már csak akkor kell visszamennem, hogy ha bármilyen panaszt észlelek. 16-17 éves korom környékén tapasztaltam, hogy megint nem bírom a futást, a lépcsőzést és a hosszabb távú sétát, ekkor újra felkerestem a szakorvost, de azt mondta, hogy semmilyen rendellenességet nem lát.
    Jelenleg 21 éves vagyok. Az elmúlt egy hónapban azonban egyre többször észlelem (eleinte csak pár nap mára viszont minden nap és egyre többször) ,hogy szúr a szívem illetve olyan nyomást érzek, mintha nagy és nehéz terheket dobnának a mellkasomra.
    Ez mitől lehet?
    Várom mielőbbi segítőkész válaszát!
    Segítőkészségét előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez nagy mértékben attól függ, hogy a panaszai milyen körülmények között, milyen időtartamban, milyen lokalizációban jelentkeznek. ennél többet látatlanban nem lehet megállapítani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Crohn betegségnél mennyire ellen javalt az alkoholfogyasztás és a dohányzás? Orvosi…

    Tisztelt Doktornő!
    Crohn betegségnél mennyire ellen javalt az alkoholfogyasztás és a dohányzás? Orvosi publikációkat olvasva a betegség aktív fázisát segíti elő hosszú távon az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

    Üdvözlettel : Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérdésében benne rejlik a válasz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő. 3. éve tanulok szobafestőnek egy szakmunkásképzőben. Évenként járunk szűrővizsgálatra, eddig semmi gond nem volt, de most a legutóbbi vizsgálaton sajnos több eltérést is találtak: telt nyaki vénák, szapora pulzus, harmadik hang a szívcsúcson, 3. bordaközben systolés zörej májtompulat… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nem lehet pontos diagnózist mondani, de mindenképpen szükség van személyes kardiológiai kivizsgálásra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Ha olyan értéket látok a vérnyomásmérőn, hogy 100⁄90, elhihetem, hogy valóban ennyi?…

    Tisztelt doktornő!

    Ha olyan értéket látok a vérnyomásmérőn, hogy 100⁄90, elhihetem, hogy valóban ennyi? Úgy értem: létezhet olyan állapot, hogy a szisztolés és a diasztolés érték között mindössze tíz Hgmm eltérés van, ha egyébként viszonylag rendben van az ember vérnyomása és a leírásoknak megfelelő körülmények közt végzi a mérést?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem valószínű.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Holter monitoros vizsg.: Átlag 78⁄min. fr-ju sinus ütem. Elvétve rögzítettünk monofocalis VES-t és SVES-t. Számos artefak mellett áttekintve a vizsg. anyagot helyenként rögzítettünk korai supraventr. ütésekkel 127-141⁄min.
    fr-ju sinus tachycardiát.
    5 mg.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Holter vizsgálat semmi érdemi eltérést nem mutat, egyéb kérdéseire vonatkozóan nincs információm önről látatlanban. Javasolom, ezeket a kérdéseket az önt vizsgáló kardiológusnak… Még több

  • Tisztelt Doktornő.a csontritkulást sima laboratóriumi vérteszt kimutat?nagyon ropognak a csontjaim és…

    Tisztelt Doktornő.a csontritkulást sima laboratóriumi vérteszt kimutat?nagyon ropognak a csontjaim és félek baj van,középkorú nő vagyok.köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Önmagában akkor sem, ha speciálisan erre vonatkozó adatokat is kérnek, inkább forduljon szakrendeléshez kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Szeretném megtudni, hogy átvertek-e amikor megvettem a BIOQUANT N lézert. vagy azért valamit segít a…

    Szeretném megtudni, hogy átvertek-e amikor megvettem a BIOQUANT N lézert. vagy azért valamit segít a vérkeringés és magas vérnyomásnál.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos fogalmam sincs, semmit sem tudok erről a készülékről, de ne hagyatkozzon erre a módszerre betegségei kezelésénél.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot !19éves lány vagyok ! Olyan gondal fordulok önhöz hogy , 1 hete érzek minden nap olyat hogy vagy a kezembe vagy a fejembe , lábamba van hogy esetleg a faromba , hátamba azt érzem ahogy ver a szívem , erősen . Pánik beteg vagyok a házi orvos szerint , vérnyomásommal semmi gond . Az a kérdésem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezek a jelenségek nem tűnnek szervi szíveredetűnek, egyéb ok irányában kellene vizsgálódni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A laboratóriumi leletemben volt néhány eltérés, ezekről kérdezném: Szérum glucose…

    Tisztelt Doktornő!

    A laboratóriumi leletemben volt néhány eltérés, ezekről kérdezném:

    Szérum glucose 6,0 mmol⁄l
    Alk. foszfatáz 331 u⁄l
    Koleszterin 6,2 mmol⁄l
    Süllyedés 26 mm⁄ora

    Ezeket jelölték csillaggal.

    Ez a lelet a szülés után nagyjából fél évre rá készült. Akkor nem mondott semmit a háziorvos, most rákérdeztem az újabb vérvételnél hogy kell-e aggódnom.
    Várom az új eredményt, de addig is megkérdezném hogy szükséges lett volna-e a további kivizsgálás valamilyen irányban?

    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az értékek a normálisnál valóban magasabbak, a cukor - és vérzsírháztartását valóban érdemes lett volna tovább vizsgálni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa