A betegek kérdései (18065)

  • Tisztelt Doktornő! Pár hete alsó légúti megbetegedésem volt,a hörghurut miatt nehéz volt a légzés…

    Tisztelt Doktornő!

    Pár hete alsó légúti megbetegedésem volt,a hörghurut miatt nehéz volt a légzés és fájt a légcsövem,aztán elmúlt.
    Nem tudom,összefügghet-e a mostani problémával,hogy esetleg szövődmény keletkezhetett,vagy a szívvel van-e baj. Ugyanis mostanában egyre többször jelentkezik bal mellkasi szúró fájdalom,mintha beszorulna a levegő,és van,hogy fél óráig tart.Ilyenkor alig tudok mozdulni és lélegezni a szúrás miatt.Egyszer éjjel történt,amikor csak megfordultam az ágyban,másszor mozgáskor,de van,hogy nyugalomban is.A mellkasomon néha nyomást érzek,és a baloldalamon fájdalmat,húzódást a bordáimnál,ha kinyújtom a kezem.
    Végeztek EKG-t,ahol arra gyanakodtak,hogy stesszes vagyok és kaptam Concor-t a gyors szívverésre és magas vérnyomásra,ami így le is ment,most meg inkább egész alacsony.A vérképem jó lett.De a fájdalmak még mindig tartanak és egyszer enyhén véres köpet jelentkezett.
    Kell-e a legrosszabbra gondolni vagy összefügghet az előző megbetegedéssel?Lehet-e mégis a szívvel probléma vagy ez inkább tüdő?
    Válaszát köszönöm!
    Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírása szerint inkább légzőszervi eredet valószínű, javasolom, forduljon tüdőgyógyászhoz személyes vizsgálatra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő.jól tudom azt hogy a balszívfél a nagyvérkör a jobb szívfélnek pedig a kisvérkör ellátásában…

    kedves doktornő.jól tudom azt hogy a balszívfél a nagyvérkör a jobb szívfélnek pedig a kisvérkör ellátásában van szerepe?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Igen, de a kettő összefügg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdezni öntől hogy a szívelégtelenség általában lábdagadással szokott…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdezni öntől hogy a szívelégtelenség általában lábdagadással szokott járni? válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a jobb szívfelet (is) érinti az elégtelenség, akkor igen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Jóindulatú mellékvese daganattal-benignus van a leletre irva,kb 3-4 mm-es,általánosságban…

    Tisztelt Doktornő!

    Jóindulatú mellékvese daganattal-benignus van a leletre irva,kb 3-4 mm-es,általánosságban milyenek az életkilátások? Évente kell járnom ellenőrzésre.Enyhe vérnyomásemelkedésen kivül más nincs,minden laboratoriumi érték jó.

    Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a sorozatos ellenőrzések sem mutatnak változást, akkor nyilván jók a kilátások, reméljük, így lesz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Mit jelent a prolaptikus mitrális billentyü? Betegsèg ? Kell aggódnom.

    Üdvözlöm Mit jelent a prolaptikus mitrális billentyü? Betegsèg ? Kell aggódnom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mitralis (kéthegyű) billentyű prolapsusa a billentyű anyagának egy bizonyos fokú lazaságát, mozgási eltérését jelenti. Társulhat hozzá záródási rendellenesség, amikor a billentyűn elégtelenség (visszafolyás) észlehető. Általában nem igényel teendőt, de rendszeres ellenőrzés (ultrahang) indokolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! 5 éve laktóz érzékeny vagyok, helicobakter fertőzés után alakult ki.Egy…

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!

    5 éve laktóz érzékeny vagyok, helicobakter fertőzés után alakult ki.Egy ismerősöm javasolta,hogy próbáljam ki a Laktív nevű probiotikumot.Ő két hónapig szedte és állítólag a nemrégiben kialakult laktóz érzékenysége javult.Gondoltam kipróbálom én is, hátha segít a bélflórám regenerálódásában.Bevettem egy szemet,de sajnos úgy érzem magam tőle mintha enyhén ittas lennék,puffadok és hasmenésem is van.Vajon miért van ez az érzékenység?A Dr.Nő tudna ajánlani olyan készítményt esetleg ami nem okoz ilyen tünetet? Vagy ne szedjek probiotikumokat,mert mindegyik fajtára érzékeny leszek?
    Köszönöm a Dr.Nő megtisztelő válaszát!

    Üdvözlettel
    Mihály

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt látatlanban, kísérletezéssel nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést illetve az étrendet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A ritmuszavarok miatti szívultrahang leleten mi látható?

    Kedves Doktornö.
    Sokszor èrzem ugy mintha hirtelen többet ütne egyszerre a szivem ; bedobogosodik.körülbelül heti 2-3 alkalomml.voltam szivultrahangon ahol a következö eredmènyt kaptam.:echocardiolographis: RVOT: 12-37mm Ao: 31mm, bp:37mm,septum 7⁄14 mm, hátsó fal 8⁄16 mm;dd 50 mm, ds 31 mm ,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szívultrahang a szív szerkezetéről ad felvilágosítást, amit ön érez, az feltehetően ritmuszavar, arra a vizsgáló orvos által javasolt EKG vagy tartós monitorozás (Holter)… Még több

  • értem,köszönöm. azt meg tudná írni, hogy milyen vizsgálatok kellenek? gondolom vérvétel is--> ott milyen…

    értem,köszönöm.
    azt meg tudná írni, hogy milyen vizsgálatok kellenek? gondolom vérvétel is--> ott milyen értékek fontosak, mit kell kérni hogy megnézzenek benne? és még milyen más vizsgálat szükséges? egy kicsit félek most.. köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez túl általános kérdés, a lényeg, hogy forduljon orvosához, mondja el a panaszait, történjen vizsgálat, ennek alapján az orvos fogja eldönteni, nem önnek kell kérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő.azt szeretném megkérdezni öntől,hogy mik azok a gyulladásos paraméterek kifejezés,és…

    Tisztelt doktornő.azt szeretném megkérdezni öntől,hogy mik azok a gyulladásos paraméterek kifejezés,és ilyenkor mit vizsgálnak.köszönöm szépen.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azok a labor- és egyéb leletek, jelek, amelyek gyulladásra utalnak. Részleteket illetően kérdezze kezelőorvosát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • TIsztelt Doktornő! tegnap délelőtt elkezdett nyilallgatni, fájni a jobb lábszáram, délután csak az…

    TIsztelt Doktornő!
    tegnap délelőtt elkezdett nyilallgatni, fájni a jobb lábszáram, délután csak az egyik, kb pár percig, aztán elmúlt, este megint éreztem egész erősen, és egy kicsit enyhébben már a másik lábszáramban is.
    Aztán most megint érzem,főleg a jobb lábszáramban és időnként mintha a térdem is fájdogálna.

    gondoltam talán az izom, megnyomkodtam , kicsit fájt is, de közben a nyilallást úgy éreztem, hogy mélyebben van.....
    Nagyon félek hogy valami daganat(rák) vagy valami nagy baj lehet.....?
    azt tudom hogy kis gyerekeknél a leukémiának lehet ez tünete, én 20 vagyok, nem tudom így mi lehet a helyzet..
    Annyi még, hogy az utóbbi pár hónapban kicsit fáradékonyabb vagyok, sokszor kialvatlanul ébredek, de sokszor rendszertelenül is alszom..
    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat és részletesebb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! 3 éve Zantacot szedek gyomorsav lekötésre. Eddig semmiféle panaszom nem volt. A héten…

    Tisztelt doktornő!
    3 éve Zantacot szedek gyomorsav lekötésre. Eddig semmiféle panaszom nem volt. A héten voltam vérvételen, és a lelet szerint nem jó a májfunkcióm.
    A kérdésem az lenne, hogy a Zantac évek óta történő szedése állhat-e ennek hátterében, vagy máshol kell keresni a probléma okát?
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Mitralis prolapsusom van. Azt hallottam, hogy oka a kötőszöveti gyengeség. Ez esetben…

    Tisztelt Doktornő! Mitralis prolapsusom van. Azt hallottam, hogy oka a kötőszöveti gyengeség. Ez esetben hatásos lehet a Detralex vagy Venoruton kapszula? Mennyit szedjek és mennyi ideig? Tudom, hogy a magnézium is hatásos rá, viszont savhiányom van és ez megköti azt a kevesebbet is. Köszönettel Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez egy kialakult állapot, a Detralex és a Venoruton nem hatásos, a Magnézium akkor kell tünetileg, ha extra szívütéseket érez netán.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Már Több mint egy éve van mind a két fülem mögött bedagadva egy nyirokcsomó és…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Már Több mint egy éve van mind a két fülem mögött bedagadva egy nyirokcsomó és a nyakamon is mind a két oldalt 1-1 darab. 21 éves fiatalember vagyok aki eléggé fél ugyanis félek,hogy ez leukémia-e? A mérete nem változott és néha picit fáj. Van két gócos fogam ami elég csúnyán bevan gyulladva, gyökérkezelt fog volt de a tömés is kiesett. Most jöttem haza külföldről orvoshoz jövőhéten megyek. Ön szerint mire számíthatok? Válaszát köszönöm szépen előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon kezelőorvosához részletesebb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 1 hete volt szívkoszorúér meszesedésem azt mondta doktorúr szívinkafartus.Végeztek…

    Tisztelt Doktornő!
    1 hete volt szívkoszorúér meszesedésem azt mondta doktorúr szívinkafartus.Végeztek egy katéteres műtétet Coronarographia. Már haza engedtek a kórházból nem érzem magam rosszul viszont nem kaptam felvilágosítást arról mikor kezdhetem újra a szexuális életemet.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez attól függ, milyen kiterjedésű volt az eltérés, milyen sikeres a beavatkozás. Szerintem mindenképpen várjon, kezelőorvosától kérje kontrollvizsgálatok elvégzését.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Szeretnêm kêrni a tanácsát,nagyon megvagyok ijedve...őszintén megmondom jelenleg…

    Kedves Doktornő!

    Szeretnêm kêrni a tanácsát,nagyon megvagyok ijedve...őszintén megmondom jelenleg is sirdogálok az elkeseredéstől.
    Ęgêsz kicsi korom óta éreztem erős űtéseket es néha remegéseket a mellkasomban.nem foglalkoztam vele mert ritkán volt.Gyermek korom ota sportolok.imadom a sportot,versenyszeruen kezilabdaztam leigazolt jatekoskent.a panaszaim miatt sajnos abbahagytam minden sportot mert felek hogy egyszer csak megall a szivem....sajnos ezek az eros dobogasok rendszeresse es suruve valtak.voltam kardiologian ahol sves mutatott a 24oras holter.szivultrahangon pedig min.mitr.insuff es min.tric.insuff van.hyperkinezis is szerepel a leirasban.terheleses vizsgalat nem volt.sajnos semmilyen felvilagositast nem kaptam az orvostol :( .magnerootot szedek ha gyarapodnak az extak.neha frontint is mikor nagyon sok extram van. azt vettem eszre hogy fizikalis erolkodesre beut a szivem.most egy leguti betegseg vegen jarok.es besurusodtek ismet.a felelmem oka pedig az,hogy mar ott tart a dolog hogy kimentem setalni friss levegőt szivni es setalasra percenkent tobbszor 2-3 szor is beutott...magnerootot frontint vettem be es lefekudtem pihenni.igy most nem ut be.Szeretnem kerni hogy legyenszives tanacsot adni vagy a velemenyet leirni hogy van-e teendo..tudok -e valamit tenni,mert nem szeteznek ujra panikromahokat .ezeket setalassal szoktam kontrolalni es most feljelni sem merek :( csaladomban tobb szivbeteg is van..nagyon varom valaszat es megnyugtato szavait. :’( Koszonom szepen: Renata (28)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, forduljon kontrollvizsgálat céljából kardiológushoz, de attól nem kell tartania, hogy az extra ütések miatt megállna a szívműködése.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktor nő Az ügyben írok, hogy ugye az immunológiai vizsgálat eredményei eddig azért nem érkeztek…

    kedves doktor nő

    Az ügyben írok, hogy ugye az immunológiai vizsgálat eredményei eddig azért nem érkeztek meg, mert azt mondták hónapokig nem érkezik ellenanyag a korházba, mert nincs pénze a korháznak erre.. ezt 3 orvos is említette nekünk. Mivel hamar a végére akartunk járni a dolgoknak, és igyekeztünk arra törekedni, hogy minnél hamarabb megérkezzenek az eredmények, úgy döntöttünk, hogy azt a lehetőséget választjuk, hogy Pestre felküldjük a vérmintámat, mert ott van ellenanyag és hamarabb megérkezik az eredmény. Ezért szerdán ezt le is beszéltük az ottani doktor nővel, és mondta hogy már csütörtökön küldik fel pestre, illetve szállítja fel az autó vérmintámat... És említette a doktor hölgyemény a fejét vakargatva, hogy lehet már 1 nap alatt lefolyik pesten a vérminta kivizsgálása, tehát érdeklődjünk a mai nap délutánján, de legkésőbb 2 héten belül lezajlódik... A mai napon kaptunk 1 telefont, hogy "hopp mégis érkezett ellenagyag ", a Kaposvári korházba és pont az előtt jött meg, mi előtt felküldték volna pestre a vérmintámat, amivel az egyik vizsgálatot el tudták végezni! Aminek az eredménye negatív lett ergo a tsh-receptorral minden rendben van, a másik vizsgálati eredmény elvégzéséhez viszont nem érzekett ellenagyag, ezért azt már csütörtökön felküldték Pestre, és annak az eredményéről majd jövő héten Kedden lehet érdeklődni!
    Nagy sok dolog furcsa nekem itt nekem...., de persze minden megmagyarázható reálisan, meg mint laikus kivülálló beteg, nem is látok bele igazán a dolgokba... De le szeretném írni önnek, hogy mi az ami gyanússá teszi a dolgokat számomra...

    8 éve vagyok a pszichiáterem kezeltje, és szociális fóbiával, paranoiával, súlyos személyiségzavarral illetve szkizotipiás rendellenességgel vagyok diagnosztizálva (az utóbbi az orvos elmondása szerint csak átfogó fogalom, egyébként soha nem hallucináltam és hangokat sem hallottam, és a tévhiteim sem annyira tévhitek hanem megmagyarázhatóak) , és számntalan antidepresszánst, pszichotikumot, szorongásoldót kipróbáltunk, az összes skálát végig próbálva. Ez idő alatt ő folyamatosan győzködött engem az utóbbi időszakban, hogy menjek fel a semmelweis egyetem pszichiátriai és pszichoterápiás klinikája. 1 hónapja úgy döntöttem elmegyek, de közben kértem hogy had mehessek el CT vizsgálatra, mondván nem e szervi eltérés van, ugyanis a gyógyszerek soha nem segítettek, még az erős 4 mg -os rivotril adagtól is max olxan voltam aki bevan rúgva, a tüneteimet nem enyhítette, max "kevésbé érdekeltek"... Elmentem neurológushoz, aki azt mondta, hogy azt gyanítja ennek a hátterében pajzsmirigyprobléma állhat, tsh vizsgálatra és ct -re küldött.. A lényeg az, mi után izotópvizsgálatra mentem, a fő orvos azt mondta hogy ezek a tünetek szerinte autoimmun problémára vetíthetőek ki, de az bizonyos hogy az eredmények szerint a rosszul létemet ezek generálták. Mi után endokrinológushoz küldött a korházba az osztályra akihez elmentünk, majd úgy döntöttünk hogy ennek az endokrinológus hölgynek elmegyünk a magánredelésére, azt mondta hogy "kizárt hogy ennek bármi köze lenne a tüneteimhez, ő vissza adja a diplomáját ha ez így van, az éjszakai izzadás, alvásnehézség, izgatottság és minden egyéb pszichés eredetű, biztos hogy nem a pajzsmirigy okozza, és teljesen normálisan is lehet ez az eredmény, az izotópvizsgálatra meg úgy foglmazott, hogy az nem jelent semmit az csak arról szól hogy tele tömnek jóddal"... őszintén bevallom, ez után engem az idegbetegség keringetett!!!!!!!!!!!!!!!!!! na és érdekes módon, nagyon-nagyon érdekelte a pesti pszichiátriai bentfekvés, és vagy kb 5x elmondta hogy oda feküdjek be mindenképp, és még a metothyrin felírása után is mondta hogy akármi van akkor is oda menjek el mindenképpen... Amikor a pszichiáteremnek elmondtam a tsh és izotópvizsgálat ereményét, ő is azt mondta hogy ez nem jelent semmit, a pajzsmirigy eltérés másodlagos "az ráér", pestre menjek el mindenképpen... kb 3 hét mulva lesz azthiszem, inerjún már voltam..

    Tehát, a fentiekre tekintettel, furcsálom a pszichiáterem és endokrinológusom egybeillő azonos véleményét (eltérés jelentéktelensége, 100% -os pszichés eredet, pesti út győzködése).., ezen kívül furcsa hogy hirtelen megérkezett az ellenagyag amiről biztosan állította 3 orvos hogy hónapokig nemérkezik, és érdekes a tsh receptor teljes mértékű, kielégítő, normális működése annak ellenére, hogy a leleteim teljesen mást mutattak ergo valami nem stimmel a szervezetemben! ja és igen, pont a tsh vérvizsgálatára érkezett meg hirtelen az ellenagyag, aminek az értéke ugye nálam 0.058 volt. Meg már nem tudom pontosan, de az izotópvizsgálat eredménye valami ilyesmi volt hogy "diffúze egyenetlen alig termelődő hormon"... Még említést érdemel az is, hogy 1 Kaposvári idősebb pszichiáter hölgy aki szintén a Kaposvári korházban pszichiáter és terapeuta akivel nagyon sokat beszélgettem, nem tart pszichiátriai esetnek, és nem ért egyet azokkal az orvosokkal, akik engem megszántak és gyógyszereket adtak nekem. És említette, hogy ezeket a diagnózisokat tekintsem pecsétnek arra való tekintettel, hogy feltudjanak nekem írni gyógyszereket, mert másképp nem tehetnék meg. Tudni kell drogos voltam régen, és sokan azt gondolják gyógyszerfüggő vagyok (pedig csak a tüneteket akartam illetve AKAROM csökkenteni). Most miért nem vagyok gyógyszerfüggő 1 hónapja kb, mióta kiderült hogy valami eltérés mutatkozott? miért csak 1 mg rivotrilt szedek és miért nem foglalkozok a pszichiátriai gyógyszerekkel? mert nem függő vagyok, hanem a belülről kicsapongó tüneteimet akarom enyhíteni, és reménykedtem abban hogy belső szervi eltérés van amit lehet majd kezelni a nélkül, hogy 1 pszichiátriai, gyógyszerek álltal leszedált agyhalott lennék.. nem értem én ezt az egészet sajnos, lehet ezt hinni üldözési mániának vagy azt hogy súlyos pszichés eset vagyok, de ez nem így van, mert érzem magamon hogy mi a helyzet, és próbálok felül emelkedni a gondolataimmal, elmémmel, akarerőmmel, önbizalmammal a tüneteken reálisan gondolkozva, de érezni azt hogy nem pszichés hanem belülről erednek ezek a rosszul létek... de 1 biztos, itt valami keverés van a háttérben... igaz még a másik eredményen nem érkezett meg, de szerintem az is negatív lesz.. meg amúgy is, a thsn volt a lényeg, ami negatív lett...

    Látja? van 2 oldal.. és nem akarok fanatikus lenni, az is lehet hogy tényleg pszichiátriai eset vagyok.. de az tuti, ha minden rendben lesz az eredményekkel, akkor sem megyek pestre, akkor sem fogok járni pszichiáterhez, ha majd nagyon nem megy akkor kivárom ameddig elpatkolok addig meg elvívódok... ennyi, hát nem tudok mit tenni, én nekem már elegem van, én akarok gyógyulni és ezen vagyok és ezt akarom, de nem tudok és nem megy ez által az állapot miatt se a tanulás (pedig eszem lenne hozzá) sem az emberek között lét, sem a céljaim elérése semmi ilyesmi, mert 1 folyamatos furcsa állapotban érzem magamat ami ingadozik össze vissza, meg 1 belső fura érzet ami nem múlik... hát ez így nem élet, és most is folyik a könnyem ebbe belegondolva.. de egy biztos, van akinek még nálam is rosszabb, vagy lehet megse éli a 24 éves kort mint én, mert sajnos baleset éri stb... nem tudom mi ez, doktor nő ön szerint?

    Tisztelettel: Áron

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Teljes együttérzésem, de sajnos, én sem tudom önnek megmondani, nem lévén sem endokrinológus, sem pszichiáter.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Magas vérnyomás a stressztõl, a sport a vérkeringésben jót tesz

    Kedves Doktor Nő!

    Köszönöm a válaszát. A migrén valószínű egy Premens nevezetű vitaminnal hozható össze, ami megzavarta a hormonháztartásomat. EEG készült, így nem epilepszia. A vérnyomásom gondolom a sok stressz és a kimerültség következménye. Mert sajnos ezekből kijutott ebben az évben!… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Minden valószínűség szerint helyes a következtetése, a sport - mértékkel és fokozatosan kezdve - biztosan nem fog kárt okozni. Sok sikert kívánok!

    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap napközben többször éreztem a torkomnál és a mellkasom felső részéről jövő…

    Tisztelt Doktornő!

    Tegnap napközben többször éreztem a torkomnál és a mellkasom felső részéről jövő egy nagy dobbanás,vagy össze vissza ütést.Ezeket tömbnyire akkor éreztem mikor előre hajoltam,pakolásztam a földről,vagy mikor ültem.Este is többször elő fordult,ekkor elkezdtem a vérnyomásom mérni,de jó párszor előfordult,hogy nem mérte meg hanem ee jelzést írt ki.Ön szerint van okom aggódni?Mi lehet ez?
    Tisztelettel:Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az a kérdésem, hogy tüdő microembóliák következtében alakulhatnak-e ki emphysemiás…

    Tisztelt Doktornő!

    Az a kérdésem, hogy tüdő microembóliák következtében alakulhatnak-e ki emphysemiás bullák?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez nem jellemző összefüggés, az embolia ereket zár el, az emphysemas bullák a kis hörgők károsodásából származnak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Fejfájás mellett normális, hogy így ugrál a vérnyomás?

    Kedves DOktor nő!

    Ne haragudjon, hogy zavarom levelemmel. 2-3 hete felment a vérnyomásom 140re, és tudom, hogy ez nem tűnik soknak, de nekem kegyetlen fejfáját okozott. Pár napig fájdalomcsillapítóval próbálkoztam, de nem segített, ekkor egy kardiológus 025 mg Nebilet és 025 g Covarex… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az az érzésem, hogy a fejfájása nem áll szoros kapcsolatban a vérnyomásértékekkel, és lehet, hogy a mérési technika is hibás olykor. Jó lenne egy tartós vérnyomás monitorozás… Még több