A betegek kérdései (17907)

  • T.Doktornő Azt szeretném meg kérdezni,hogy mostanában 150⁄101 98. Aa vérnyomásdom. 50 év.154cm.54kg,sajnos…

    T.Doktornő
    Azt szeretném meg kérdezni,hogy mostanában 150⁄101 98. Aa vérnyomásdom.
    50 év.154cm.54kg,sajnos dohányzom.Mellksi és hátközépen fájdalmaim vannak,
    ha lefekszem nehezen kapok levegőt,halálfélelmem van.El képzelhető,hogy megfázás
    Miatt van,vagy savtultengéstől.
    Köszönöm válaszát.Bné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ennek többféle oka is lehet, de személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Zsuzsanna! Mi a véleménye a ginsengről? 26 éves vagyok, enyhe merevedési zavarokra vettem…

    Tisztelt Zsuzsanna!

    Mi a véleménye a ginsengről? 26 éves vagyok, enyhe merevedési zavarokra vettem ginsenget is tartalmazó multivitamint drogériában, azt olvastam, ez segít. De láttam azt is, hogy magas vérnyomást okoz, ami pedig épp rossz hatással van ilyen probléma esetén, nem?
    Ön szerint elfogyasszam vagy inkább hagyjam, és jó tanulópénz?
    1 pezsgőtabletta tartalmaz: C (80mg), E, B vitaminokat, Niacint?, és 3.4 mg ginezoidot.

    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem rendelkezem részletesebb tapasztalatokkal a homeopatias szerek tekintetében, azt javasolom, hogy forduljon e terület szakemberéhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • tisztelt doktor no! a ferjem 42 eves es kb 5 hoval ezelott voltunk tudoszuresre es talaltak a tudejen…

    tisztelt doktor no! a ferjem 42 eves es kb 5 hoval ezelott voltunk tudoszuresre es talaltak a tudejen 1 foltot es azt montak hogy az semmi komoj!! es parnapja eszleltunk nalla amikor kohogott veres kopetet !!!!! akkor tisztelt doktor no on szerint ez normalis?? mijen orvosokkal allunk szemben !! koszonom valaszat, es mi lehet a ferjemmel mert az orvosok lese sz.......k !!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Férje panaszával kapcsolatban javasolom, hogy kérdezzen tüdőgyógyász kollégát, vagy forduljon személyes vizsgálatra tüdőgyógyászhoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor nő! Én írtam önnek tegnap, "pajzsmirigy" jeligével ellátott levelet. Ma voltam vizsgálaton,…

    Kedves doktor nő!

    Én írtam önnek tegnap, "pajzsmirigy" jeligével ellátott levelet. Ma voltam vizsgálaton, és le írom önnek az eredményem, mert 1-2 kérdésem lenne csak önhöz.

    Diffúze egyenetlen radiofarmokon eloszlással, elmosódó határral, összeségében jelentősen csökkent intenzitással kirajzolódó pajzsmirigy vetületi képe. Göb nem tapintható. A nyak jobb oldalon kissé nyomásérzékeny.

    Vélemény: A csökkent radiofarmokon felvétel hátterében thyreoditis állhat.

    Az Izotópdiagnosztikai Laboratórium osztályvezető főorvosa azt mondta nekem, hogy pajzsmirigy gyulladásom van, és hogy a már 7 éve megállapított szociákis fóbia, paranoia, és súlyos személyiségzavar hátterében ez állhat amikor rákérdeztem. Azt mondta a doktor nő, hogy valószínűleg a pajzsmirigy gyulladásom generál psychés betegségekhez hasonló tüneteket. A neurológus is azt modta, hogy ő neki is ez a véleménye, hogy ez generálja nálam a problémákat. Viszont, ma akihez irányítottak endokrinológiai orvoshoz, azt mondta hogy a psychés tüneteket nem ez okozza, és szerinte a szociális fóbia és vele járó stressz okozta a pjazsmirigy problémámat, meg ez nem egy akut dolog, és nem 7 éve áll fent (bár a pajzsmirigyemről eddig vizsgálatok soha nem készültek mióta megszülettem)... Hát nem tudom hova tenni a dolgokat.. Én örültem hogy ezek szerint nem psychés beteg vagyok, hanem a pajzsmirigy okozza nálam a tüneteket, de a harmadik orvos véleménye eloszlatta ezt a reményemet. További vizsgálatok fognak történni, és tudom hogy türelmesnek kell addig lennem ameddig helyrenem áll a pajzsmirigyem, és az fogja igazán eldönteni hogy mi áll a háttérben. De furdal a kíváncsiság nagyon... Doktor nő, ön szerint psychés vagy pajzsmirigy gond okozhatja a tüneteket?

    Tisztelettel: Áron

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt látatlanban igazán nem lehet érdemben eldönteni, fontos, hogy a pajzsmirigybetegségét kezeljék-gyógyítsák. Ha ez megtörténik, kiderülhet az esetleges összefüggés a pszichés tünetekkel, bár ezt az összefüggést én sem tartom valószínűnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Édesanyám 64 éves, stresszes alkat, évtizedek óta magas vérnyomással küzd (nem…

    Tisztelt doktornő!

    Édesanyám 64 éves, stresszes alkat, évtizedek óta magas vérnyomással küzd (nem ritkán 210-230hgmm-t is eléri). Most ún. renalis ablatio-t kívánnak végrehajtani nála. Sehol nem találtam a neten ezzel kapcsolatban infót, azt szeretném tudni, hogy százalékosan mennyivel csökkenhet ezen beavatkozás eredményeként a vérnyomás. Sajnos erre nem kapott információt a kezelőorvostól sem.
    Köszönöm!
    MJ

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos %-os értéket nem tudok mondani, de miután ez az eljárás az egyéb módon nem csökkenthető vérnyomás kezelésében kerül alkalmazásra, édesanyja bizonyára csak nyerhet a beavatkozással, a magas vérnyomás súlyos szövődményeinek megelőzésével.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! A háziorvosom a következő diagnózist állapitotta meg: OBS Cordis. Tudni szeretném,…

    Tisztelt doktornő!

    A háziorvosom a következő diagnózist állapitotta meg: OBS Cordis. Tudni szeretném, hogy ez milyen betegség lehet. Tudna nekem segíteni?

    Üdv.: Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    ld. előző válaszomat

  • A háziorvosom a következő diagnózist állapitotta meg: OBS CORDIS. Tudni, szeretném, hogy ez milyen betegség.…

    A háziorvosom a következő diagnózist állapitotta meg: OBS CORDIS. Tudni, szeretném, hogy ez milyen betegség. Tudna segiteni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez azt jelenti, hogy a szív megfigyelése.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 39 éves anyuka vagyok 30 kg súlyfelesleggel. Szeretnék elkezdeni sportolni .A…

    Tisztelt Doktornő!

    39 éves anyuka vagyok 30 kg súlyfelesleggel. Szeretnék elkezdeni sportolni .A futást választottam mivel az áll a legközelebb hozzám. Milyen szakorvost keressek fel ahhoz hogy tudjam hogy a testem is bírni fogja?

    Köszönettel: Tamara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Belgyógyászati-kardiológiai vizsgálat ajánlott a terhelhetőség felmérésére.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő! Közvetlen a bordaívek alatt amolyan felhasi diszkomfort érzésem van már egy idő óta.…

    Üdvözlöm Doktornő!
    Közvetlen a bordaívek alatt amolyan felhasi diszkomfort érzésem van már egy idő óta. Ezt okozhatja az, hogy a gerinc alsó szakaszán kissé meg van csúszva egy csigolyám? Mindig attól tartok, hogy tán hasnyálmirígy tumor okzzhatja tán ezt a diszkomfortot. Káros szenvedélyektől mentes vagyok és voltam mindig is. Ön szerint mit lehet tenni, hogy kiderüljön az ok?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Biztos vagyok benne, hogy kérdésére ön is tudja a választ: személyes orvosi vizsgálattal kell tisztázni a problémát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő!

    Régóta felfedezték, hogy mitralis prolapsusom van, eddig azonban nagyobb panaszt nem okozott. Most azonban 34 hetes kismama vagyok és kb. 2 hete sokszor van légszomjam és ilyenkor nagyon sok a pulzusom, szívdobogás érzésem van, ilyenkor le kell üljek, vagy feküdjek.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Biztos vagyok benne, hogy ön is tudja, hogy ezt látatlanban nem lehet megmondani. Támpont lehet, hogy a szapora pulzus, légszomj lehet a terhességgel járó vérszegénységtől… Még több

  • Kedves doktor nő! Én írtam önnek az előző levelemben.. Most kéznél van a papírom, és le szeretném…

    Kedves doktor nő!

    Én írtam önnek az előző levelemben.. Most kéznél van a papírom, és le szeretném írni önnek az eredményeket. És azt szeretném kérdezni, hogy a pszichiáterem akinél vagyok 8 éve, azt mondta hogy ez az eltérés még nem jelent semmi biztosat, mivel hogy csak az egyik eredmény mutatott eltérést. A most le írt leletek alapján, ön szerint nagyobb esély van arra, hogy valóban pajzsmirigy problémám van? Köszönöm előre is, hogy meg nézi.. Nekem fontos ez, mert remélem ennyi év kínlódás és gyógyszerszedés után, meg találtuk a gyökerét a problémáknak... Még ha nem is lehet biztosat mondani, kérem a tudása, tapasztalata, gyakorlata, benyomása alapján írja meg nekem a véleményét a kérdésemmel kapcsolatosan.
    Vizsgálatok
    -------------
    Kód Megnevezés menny. pont
    -------------------------------------------------------------------------------------
    24021 T4 szabad frakció meghatározása 1 900
    24061 Thyreoidea-Stimuláló Hormon supersensitiv meg 1 600
    88460 Vérvétel 1 47
    -------------------------------------------------------------------------------------
    Összesen 1547

    Eredmény
    ------------ Érték Egység Abn. Referencia tartomány
    TSH: 0. 058 mU⁄1 L 0.270-4 . 690 F
    FT4: 17. 6 pmol1⁄1 12. 0-22 . 0 F

    Kért vizsgálatok:
    pajzsmirigy scintigráphiai vizsgálat. TSH
    Eredménye eltérést mutat

    A Beutalás indoka:
    F4010

    Tisztelettel: Áron

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem csak a laboreltérés miatt javasoltam az endokrinológiai vizsgálatot, hanem panasza, a fogyás miatt is. Így már legalább két dolog szól a pajzsmirigy érintettsége mellett, egy vizsgálatot biztosan megér, hogy tisztázzák a kérdést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 5 éve szedem a Ramace kapszulát 5 mg-s kapszulát reggel egyet,viszont két hete…

    Tisztelt Doktornő!

    5 éve szedem a Ramace kapszulát 5 mg-s kapszulát reggel egyet,viszont két hete mentem gyógyszert kiváltani és azt ajánlotta a patikus hölgy,hogy válasszam a Meramyl-t,mert,hogy olcsóbb készítmény és hasonló hatóanyaggal rendelkezik! Ez meg is történt,viszont 2 hete nincs rendben a vérnyomásom, érzem,hogy magas és ilyen 160-170-es értékeket mérek,ami a Ramace szedése alatt 130-140 volt! Hasonló hatóanyaggal is különbözhet a gyógyszer hatékonysága?

    Köszönöm a segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Előfordulhat, javasolom, egyeztessen kezelőorvosával!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktonő! Ma telefonon kaptam orvosomtól egy eredményt a tegnap vérvételről. A TSH 0,058, ami…

    Tisztelt Doktonő!
    Ma telefonon kaptam orvosomtól egy eredményt a tegnap vérvételről. A TSH 0,058, ami szerinte túlműködést jelent. Stressz érzés miatt szedek gyógyszereket 5 éve és most azt mondta egy neurológus hogy szerinte a pajzsmirigy is lehet ennek hátterében, ezért mentem el vérvételre. Sokat fogytam az utóbbi időben. Ez az eltérés lehet akkor is, ha nincs túlműködés, tehát teljesen rendben van minden? Holnap megyek izotóp vizsgálatra. Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A TSH érték és a fogyás is lehet pajzsmirigy-túlműködés jele, mindenképpen endokrinológiai kivizsgálás javasolt, valószínűleg kezelés is szükséges lesz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A vérnyomásom alsó értéke, mindig magas (pl. 128⁄108 vagy 150⁄110), szeretném tudni,…

    Tisztelt Doktornő!

    A vérnyomásom alsó értéke, mindig magas (pl. 128⁄108 vagy 150⁄110), szeretném tudni, hogy mi lehet ennek a kiváltó oka? Van- e ennek valami megelőzési módja? Valamint szeretném tudni, hogy milyen következményekkel járhat, ez az állandó magas érték.
    Magas vérnyomásra gyógyszert szedek (tanidon).

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az alsó, ún. diastolés érték éppen úgy azt jelzi, hogy még nincs megfelelően beállítva a vérnyomsása. javasolom, konzultáljon kezelőorvosával a kezelés módosítása, kiegészítése céljából!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • elnézést elfelejtettem irni 33 éves vagyok köszönöm

    elnézést elfelejtettem irni 33 éves vagyok köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    ld. előző válaszomat

  • Tisztelt Doktornőnéha borzalmasan nekiáll égni,fájni a hátam,és olyankor femegy a vérnyomásom 130⁄80⁄90.mitől…

    Tisztelt Doktornőnéha borzalmasan nekiáll égni,fájni a hátam,és olyankor femegy a vérnyomásom 130⁄80⁄90.mitől lehet ez?köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A panasz biztosan nem a vérnyomástól van, ez nem olyan magas érték. Hogy mi okozza, azt személyes vizsgálat nélkül sajnos nem lehet eldönteni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő! Holter vizsgálat alkalmával Qrs:93087 VES:81 SVES:317 Max.RR távolság:1398 Mobitz…

    Üdvözlöm Doktornő!

    Holter vizsgálat alkalmával Qrs:93087 VES:81 SVES:317 Max.RR távolság:1398
    Mobitz I.

    Panaszaim napközben és éjszaka is vannak. Úgy érzem kimarad a ritmusból hol 1, hol 2 ütés. Ilyenkor torokszorítás, fulladás érzés jár vele. Időnként ájulásérzéssel.
    Mennyire kell megtanulni ezekkel a tünetekkel élni, vagy járjak utána??

    Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: sapientia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez igen csekély számú extra ütés, főleg ha egyesével jelentkeznek, a panaszait önmagukban nem magyarázzák. Konzultáljon kezelőorvosával, főleg az ájulásérzet miatt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Érdeklődnék,hogy ha a szemfenéki vizsgálat eredményei tökéletesek,akkor nem…

    Tisztelt Doktornő!


    Érdeklődnék,hogy ha a szemfenéki vizsgálat eredményei tökéletesek,akkor nem kell aggódnom hogy meszesednek az ereim? 25 éves vagyok és koleszterin szintem 8.1

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    De igen, a magas koleszterinszint mindenképpen komoly rizikó faktor az érelmeszesedésre.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő!

    32 éves nő vagyok. 1 hónapja Orbáncos lett a lábam ⁄bal boka felett⁄ - 2-3 napig a körzeti orvos se tudta megmondani, hogy mi az mire felkerestük a helyi Sürgősségi osztályt. Lázam nem volt, a vérvételben volt a süllyedés illetve a Fvs. magasabb, de csak jelzetten.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, de a leírtak alapján azt javasolom, hogy mielőbb keressen fel belgyógyászati szakrendelést!

    ÜdvözlettelMég több

  • Tisztelt Doktor Nő!

    Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy éjjel már zavar hogy egyfolytában morog korog a hasam,sokat szellentek.
    Fáj a derekam és bal odalon érzek sokszor hasi fájdalmat.Mintha az oldalam szúrfna
    Illetva a bal borda alatt.Epeműtétem már volt pár éve.Székletem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa