A betegek kérdései (18038)

  • Üdvözlöm Doktornő! 36 hetes terhes vagyok, a szülészem elküldött szív uh-ra. Évek óta tudott, hogy…

    Üdvözlöm Doktornő!

    36 hetes terhes vagyok, a szülészem elküldött szív uh-ra. Évek óta tudott, hogy mitralis prolapsusom van, de nem okozott panaszt. Most terhesen, pár hete kezdett szurkálni, szapora pulzusom van és légszomjam, ezért küldött el az orvos, hogy befolyásolja-e a szülést. Megtenné, hogy értékeli a leletem, mert csak a kezembe adták, bár gondolom ha baj lenne, mondták volna. Mehet a szülés természetes úton?

    Aorta: 24-31-26 mm EDV: 113 ml
    Bal pitvar: 35x35x40 mm ESV: 47ml
    EDD: 49 mm EF: 60 %
    ESD: 34 mm
    IVS: 9mm
    PW: 9mm

    Normális tágasságú aorta gyök és aorta ascendens.
    Normális tágasságú szívüregek.
    Jó globális balkamra funkció.
    Szegmentális falmozgászavar nem látható.
    Pulmonális insufficientia: kicsi
    Mitralis insufficientia: 1. (centralis jet)
    E⁄A: 57⁄46
    Pericardialis fluidum nem látható.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezen a leleten nincs komoly eltérés, de a szülés módjáról kezelőorvosának kell döntenie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.mi okozhat nyaki duzzanat érzést,fülfájást,fülcsengést,és egyoldalu fejfájást?a leleteim…

    Tisztelt Doktornő.mi okozhat nyaki duzzanat érzést,fülfájást,fülcsengést,és egyoldalu fejfájást?a leleteim negatívak.köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon fül-orr-gégészhez!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Tünetem a következő az elmúlt 3 héten belül 2-3 alkalommal előfordult nálam narancssárga…

    Kedves Doktornő!
    Tünetem a következő az elmúlt 3 héten belül 2-3 alkalommal előfordult nálam narancssárga színű vizelet. Új munkahelyen vagyok már lassan 1 hónapja, ahol fizikai munkát végzek, emiatt fáj a kezemben az izület. Ezen a 2 tüneten kívül más tünet nincs, jó a közérzetem. Tudna nekem segíteni, hogy mi lehet ennek a narancssárga vizeletnek az oka?
    Köszönettel:
    Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehet például gyógyszertől, de egy vizeletvizsgálat célszerű lenne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jonapot doktornö érdeklödni szeretnék hogy va na keresztpapa és kb kétéve cukrot álapitotak meg nála…

    Jonapot doktornö érdeklödni szeretnék hogy va na keresztpapa és kb kétéve cukrot álapitotak meg nála amit már ugy nézki helyre ál neki valahogy.
    Szed gyogyszereket is és vizhajtot is kell szednije.na mos a bokája ennek elenére elkezdet vizesedni de sajnos a térdénél is észre vettük neki.Doktornö szerint mi lehet a gond sziv-vagy ér? köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt inkább a szívre jellemző, a keresztpapa keresse fel kezelőorvosát.



    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Megpróbálok rövid lenni: 39 éves vagyok, kb. 1 éve kezdődtek a panaszaim baloldali…

    Tisztelt Doktornő! Megpróbálok rövid lenni: 39 éves vagyok, kb. 1 éve kezdődtek a panaszaim baloldali borda alatti olykor feszítő érzéssel, ami olykor hetekig fennmarad. Közérzetem rossz, étkezéssel kapcsolatot még nem találtam, igyekszem zsírmentesen étkezni. Gyomortükrőözésen voltam, az negatív. Az utóbbi 1 hónapban annyi változás van, hogy olykor 3-4 napig sincs székletem, időnként pedig nyálkás székletem van, gyakran hangosan "kutyorog" a belsőm. Gyengének is érzem magam. Még áprilisban volt egy colonoscopia beutalóm, amire utazás miatt nem tudtam elmenni. Már bánom, mert lehet, hogy végre tudnám az okot. Most nov. 17-re kaptam időpontot gasztroenterológiai vizsgálatra, ha megint elküldenek tükrözésre, az szerintem csak decemberben lesz, viszont eléggé zavar a dolog és meg is vagyok rémülve tőle. Egy másik helyre is adott még májusban beutalót a háziorvosom, de azt az orvost egyszerűen nem tudom elérni a MÁV kórházban. Ha mégis sikerül, fogad majd májusi beutalóval? Mit tehetek addig is amíg orvoshoz kerülök? ZS

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos látatlanban, az említett eszközös vizsgálatok eredménye nélkül nem tudok önnek semmi érdemi választ adni, keresse fel kezelőorvosát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Szklerózis multiplex után ödéma fájó combbal

    Kedves Doktornő !


    Szklerózis multiplexem van,2 éve ödémám van,begyulladt ezért sürgősségi osztályra mentem HbsAG 1,24,pozitív volt,PCR vizsgálat folyamatban van, idült Hepatitis B-t állapítottak meg,D ágens nélkül,hypalbuminaemiát,subicterusus sclaera-t,subicterusos bőrt,cyanosis-t… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, kérdését kezelőorvosával kellene megkonzultálnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T.Drv NŐ!! Ha Valakinek,vannak sebei,amik nem gyógyulnak,és néha szokott tornázni,15-25 perc között....akkor…

    T.Drv NŐ!!
    Ha Valakinek,vannak sebei,amik nem gyógyulnak,és néha szokott tornázni,15-25 perc között....akkor abból is kialakulhat,inzulinrezisztencia,és cukorbetegség???
    Meddig visszafordtható állapot ???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erre ugyanaz a válaszom, mint október 11-i kérdésére.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! egy rutin nagylabor kimutatja a gócokat a szervezetbe,ha van?köszönöm

    Tisztelt Doktornő! egy rutin nagylabor kimutatja a gócokat a szervezetbe,ha van?köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos nem feltétlenül.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Hosszabb idő óta (de nem sűrűn) előfordul, hogy reggeli felkeléskor, a "bejáródásnál"…

    Tisztelt Doktornő!

    Hosszabb idő óta (de nem sűrűn) előfordul, hogy reggeli felkeléskor, a "bejáródásnál" fáj-feszül a derekam, ami rövid idő múlva teljesen elmúlik. Ugye ez nem veseeredetre utalhat? 58 éves vagyok.

    Köszönöm válaszát: Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek. Tartós fennállás vagy rosszabbodás esetén forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő a leguzóbbi szívultrahang leletemre volt egy olyan kifejezés írva hogy turbulens áramlás.doktornő…

    kedves doktornő a leguzóbbi szívultrahang leletemre volt egy olyan kifejezés írva hogy turbulens áramlás.doktornő szerint ez nem jelent szívbetegséget? válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Omeprazole kezelés után mi segíthetne a krónikus fájdalmakon?

    Tisztelt Doktor nö!

    A következö keressel fordulok Önnhöz. Nagyon elvagyok keseredve. Egy fel eve voltam orvosnal allando gyomorpanasszal. Az orvos elküldött gyomortükrözesre ahol megallapitottak, hogy reflux betegsegem van a gyomorszaj nem zar rendesen es gyomorhurutom van. Kaptam ra omeprazolt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A reflux krónikus betegség, tartós kezelést igényel és emellett is lehetnek panaszai. Javasolom, keresse fel kontrollvizsgálat céljából gasztroenterológusát.
    Még több

  • Kedves Doktornő! 3 éve voltam kardiologiai vizsgálaton, panaszaim heves szív bedobogás, és szúrás…

    Kedves Doktornő!

    3 éve voltam kardiologiai vizsgálaton, panaszaim heves szív bedobogás, és szúrás a szívemben, akkor megállapították , hogy a bal oldali billentyű vastagabb. Mostanába egyre sürün megint szúr a szívembe, zsibbad a bal karom,és szapora szív dobogás, éjszaka is fel kellek a szuró fájdalomtól.Fáradékony vagyok , légszomjam is előfordul, és szédülök is.
    Szeretnék segítséget kérni , hogy forduljak-e kezelő orvoshoz.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindenképpen javasolom, hogy menjen el kardiológiai kontrollvizsgálatra, ez panaszok nélkül is szükséges volna időközönként, ha elváltozást találtak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Az előző kérdést is én tettem fel. Jeligének a sorszámát írtam a kérdésnek.

    Az előző kérdést is én tettem fel. Jeligének a sorszámát írtam a kérdésnek.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez világos volt számomra, csak az nem, hogy miből nem lehet-e baja? A gyógyszer bevételéből? A vérnyomása alakulásából? Esetleg valami egyébre gondol? Kérem, szíveskedjék pontosan körvonalazni, hogy mire gondolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • De bajom akkor nem lehet tőle?

    De bajom akkor nem lehet tőle?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Miből?

  • Bisoprolol Sandoz magas vérnyomásra és pulzusra háziorvostól

    Kedves Dr-nő!

    27 éves nő vagyok, elég stresszesek a mindennapjaim, ma reggel a háziorvosom felírt nekem Bisoprolol sandoz tablettát, napi egyet kell bevennem. A panaszom az volt, hogy naponta többször is felugrik stressz hatására a pulzusom. Ma reggel meg is mérte a háziorvos 120 volt.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt csak a gyakorlat fogja megmutatni, előre nem lehet megjósolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Doktornő.az előbb írtam önnek.egy kérdés még,ha az orvos norm tapintásu pajzsmirigyet mond attól még…

    Doktornő.az előbb írtam önnek.egy kérdés még,ha az orvos norm tapintásu pajzsmirigyet mond attól még lehet vele gond?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, ez nem zárja ki.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.a laborvizsgálatom negatív.a koleszterinem magasabb egy kicsivel,a háziorvos azt mondta…

    Tisztelt Doktornő.a laborvizsgálatom negatív.a koleszterinem magasabb egy kicsivel,a háziorvos azt mondta nem kell ezzel különösebben foglalkozni,panaszoltam neki nyaki fájdalmaimat és reumatologiára küldött.2 napja ugy érzem hogy be van dagadva az egész nyakam,és a fülem is fáj,fél éve voltam nyaki uh-n ami negatív volt,a háziorvos megtapogatta a pajzsmirigyemet azt monga norm tapintású.fél éve kialakulhatott valami pajzsmirigyprobléma?változott az étkezési szokásom is étvágytalanabb vagyok és fogytam is kb 1 hónap alatt 2 kilót.mitől lehet?köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Első lépésként azt tegye, amit a reumatológus mondott⁄mond, a fülfájás miatt fül-orr-gégészhez forduljon. Pajzsmirigy probléma bőven kialakulhat fél év alatt, az étvágytalanság esetleges egyéb okát is tisztázni kellene.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Lábai bedagadtak, járása nehézkes, milyen kezelést kaphat?

    Tisztelt dr.Nő!
    31 éves nő vagyok. Június óta több alkalommal voltam laborvizsgálaton és az antistreptolysin-0 értéke folyamatosan magas. Kezdő érték 554,6 IU⁄ml, júliusban 604,4, szeptemberben 18-ai 593,1, szeptember 30-ait még nem tudom, mert még nem kaptam meg. TSH vizsgálaté már megjött ami… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Egészen biztos, hogy kérdését már valamelyik fórumon feltette nekem, most sem tudok mást válaszolni: tünetei nem utalnak karditisre, de nem ártana egy hamarabb elvégzett… Még több

  • Tisztelt Doktor Nő! Esténként, illetve reggelenként túlzott mennyiségű bélgázt termelek, ami eléggé…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Esténként, illetve reggelenként túlzott mennyiségű bélgázt termelek, ami eléggé kellemetlen. Voltam vele orvosnál, ahol laktóz allergiát állapítottak meg. A diétát betartom, és elég szigorúan is veszem, mégis mindezek ellenére a bélgázaktól nem tudok megszabadulni. Hülyeves ételeket nem szoktam enni. Ön szerint mitől állhat fenn továbbra is ez a probléma?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 3 éve monogám kapcsolatban élek, ennyi idő alatt kiderült volna ha nekem vagy a páromnak…

    Tisztelt Doktornő!
    3 éve monogám kapcsolatban élek, ennyi idő alatt kiderült volna ha nekem vagy a páromnak gonorrea fertőzése lenne? többször jártam ez idő alatt nőgyógyásznál, de erről nem mondtak semmit. Tisztelettel Viki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt venerológiai vizsgálat tisztázhatja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa