A betegek kérdései (17933)

  • Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy lehet e Thrombosisa valakinek bőrpír,és meleg tapintat,és…

    Kedves Doktornő!
    Szeretném megkérdezni,hogy lehet e Thrombosisa valakinek bőrpír,és meleg tapintat,és duzzanat nélkül? Csak a fájdalom van meg,de felpolcolás után nyugszik a lábam.
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lehet, a panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt főorvosnő!!!!! A laboreredményem felöl szeretnék érdeklődni se koleszterin5.63 ldl koleszterin…

    Tisztelt főorvosnő!!!!! A laboreredményem felöl szeretnék érdeklődni se koleszterin5.63 ldl koleszterin 3.63 fehérvérsejtszàm 11,60 mematokrit 0,516 kérdésem a következő lenne. Nagyon magasak ezek az értékek? Jelenleg egy kis nàthàval killodok. Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A koleszterin, LDL-koleszterin, hematokrit érték nem függ össze a náthával, a fehérvérsejtszám esetleg. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! 2 éve diagnosztizáltak nálam pánikbetegséget, az alábbi tünetek után: hosszan…

    Tisztelt doktornő!

    2 éve diagnosztizáltak nálam pánikbetegséget, az alábbi tünetek után:
    hosszan tartó (fél napig) bal oldali mellkasi nyomó fájdalom, hányinger, étvágytalanság. Természetesen kivizsgáltattam magam. Volt kardiológiai terheléses vizsgálat, szívUH, röntgen, tükrözés (nyelőcső), vérvizsgálat. Szerencsére mind-mind negatív. Ezért is mondták, hogy ez pánik. Gyógyszert nem szedek. Phsziológushoz járok. A tünetek enyhültek és egyre ritkábbak, de azért havi szinten előjönnek.
    Nemrégibben egy hasiUH következtében (vesekő) egy 7 mm-es epehólyag polipra utaló árnyékot találtak. A házi orvos azt javasolta, hogy fél év múlva ismételjük meg az UH-t. A kérdésem, hogy lehet kapcsolat a polip és a tüneteim között?

    Köszönettel:

    odusszeusz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ennek gyakorlatilag nulla a valószínűsége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Azért írok mert arra lennék kíváncsi,hogy mi lehet az oka annak ,hogy a disztolés…

    Tisztelt Doktornő !

    Azért írok mert arra lennék kíváncsi,hogy mi lehet az oka annak ,hogy a disztolés értékem 40-60 között van sokszor.
    31 éves lány vagyok. 174 cm 58 kg. A vérnyomásom normális esetben mindig max.110⁄70. A pulzusom van amikor nagyon alacsony max.60 vagy magas (általában orvosnál akár 110 is). Anyukám és tatámnak is a vérnyomása alacsony. Tesómnak,apukámak és lehet a papámnak is magas. Volt ⁄van olyan amikor 90-es felső értéknél is jól vagyok és 110 vagy afelettivel nem érzem magam jól.Idegesség,betegség eseten 112 és a feletti a vérnyomásom. 131 és 136 is.
    131⁄67 61 pulzus ez 2 hete péntek délután volt.
    Márciusba rövid időn belül
    129 ⁄ 73 78 majd 101 ⁄ 48 75 (először nem voltam jól,szédülés azért mértem meg először majd mikor jobban lettem ismét.)
    110 ⁄ 52 63 ez 9-én volt
    116 ⁄ 62 67 ma
    Itthon sokszor csak sokadik alkalomra sikerül megmérni a vérnyomásom.Digitális csuklós. Fekve mérem többnyire.
    Kórházban szinte mindig 90⁄60-at mértek (nem mozogtam csak az ágyban forgolódtam vagy felültem esetleg),vége fele (aug.23-4) emelkedett 100-ra,110-re ill. 60-as 2.értékre .Bekerüléskor 120⁄70 68 pulzusom volt. Mitől lehetnek ezek az értékek? Normálisak vagy valami állhat a háttérben?
    Válaszait előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A csuklós vérnyomásmérők sajnos általában nem elég pontosak, de az ön által leírt értékek nem tekinthetők kórosnak, nem hinném, hogy ez okozná a panaszait.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jo reggelt dr no! A panaszom az volna hogy nekem kb 3_4hete hasmenesem van de csak reggel 6orakkor aztan…

    Jo reggelt dr no!
    A panaszom az volna hogy nekem kb 3_4hete hasmenesem van de csak reggel 6orakkor aztan egesz nap semmi,
    Szedtem hasfogot es probiotikumot is es semmi nem fogja meg.
    Mostmar nagyon kezdek agodni mar neki fogtam dietzni is es csak semmi valtozas,voltam hasiultrahangon a dr ur azt mondta hogy az epem.
    Letezik hogy az epetol legyen ilyesmi???Amugy a szeklet mindig citromsarga.
    Erre a kerdesemre szeretnem ha valaszolna amit elore is nagyon koszonok es varok.
    Udvozlettel Tunde!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném a véleményét kérni,a minap elkészült holter vizsgálatom eredményéről. Mellkasnyomás,extrasystole,heves…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném a véleményét kérni,a minap elkészült holter vizsgálatom eredményéről.
    Mellkasnyomás,extrasystole,heves szívdobogás,időnként mellkas remegés miatt kértem a vizsgálatot.A panaszaim még fenn állnak,a kardiológus dr.úr szerint nem kell kezelni mert csak \\\\\\"rontanánk a helyzeten\\\\\\".Ennek természtesen örülök csak nem tudom mikor szünnek meg a panszaim,valamint ajánlott-e a kontroll vizsgálat időnként.
    48 éves nő vagyok.175 cm 60kg

    Min HR 45
    Átlag HR 68
    Max Hr 110

    Tachycardia (>100⁄min) 4
    Leghosszabb 00:04:57
    Szünet(>1,5s) 10

    Min RR (ms) 352
    Max RR 1960

    Sinus :Min Hr45 Max110

    SVES (>20%) 564 összes idő 140 Max⁄h

    Kevés SVES helyenként trigeminelelrendezésű és kevés Ves is megfigyelhető.
    Nagyon köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezek a leírt értékek nem magyarázzák a panaszait, nem tudom, a vizsgálat során jelentkeztek-e tünetei. Célszerű lenne az ön által észlelt tünet alatt készíteni EKG-t, hogy van-e olyankor valamilyen eltérés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Labor vizsgálatot csináltam és a hemoglobinnál valamint a hematokritnál volt emelkedésem, hematokritom 0,50 volt a hemoglobinom meg 167. A labor referencia tartománya szerint túlléptem az értékeket, mert a hemoglobinnál 160 volt a határ a hematokritnál 0.48. A háziorvosom,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Attól tartok, hogy a második labor túl magas referencia-értékeket ad meg, inkább az elsőnek higgyen.



    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.32 éves nő vagyok.egy olyan kérdésem lenne,milyen betegségek mutathatók ki egy sima…

    Tisztelt Doktornő.32 éves nő vagyok.egy olyan kérdésem lenne,milyen betegségek mutathatók ki egy sima vérvételből?mert én ugy hallottam sok minden nem is mutatható ki belőle akkor meg minek kell..néha bizsergést érzek a végbelemnél.ezért megyek,ezirányba valamit ki fog mutatni ha baj van? köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez kevéssé valószínű, illetve attól függ, hogy milyen vizsgálatokat végeznek a laborban a vérvétel során.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm a válaszát! Nem erre irányuló szűrésen voltam, hanem csak általános vérvizsgálatot csináltattam,…

    Köszönöm a válaszát! Nem erre irányuló szűrésen voltam, hanem csak általános vérvizsgálatot csináltattam, de azt olvastam, hogy a májfunkciónál lehetnek olyan eltérések, amelyek már utalhatnak hepatitis c-re és onnan küldenek tovább vizsgálatra. Arra lettem volna kíváncsi, hogy akkor már kiderült volna? Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Tisztelettel, Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A hepatitis fertőzöttség nem derült volna ki, csak akkor, ha komolyabb károsodást okozott a máj működésében.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Én egy 2-es típusú cukorbeteg vagyok, 48 éves nő. Örököltem, az átlag cukrom 8,0 körüli. Mindenütt azt olvasni, hogy akkor jó a cukor, ha az egészségesek szintjére sikerül beállítani, elég könnyű belétni, hogy 8 igen távol van a 6-tól. Az orvosom szerint a 8 jó, az lenne… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Elméleti kérdéseire nem tudok válaszolni, a miérteket és hogyanokat egy diabetológus szakorvos segítségével nyilván meg lehet oldani, keressen fel szakrendelést, a 8 körüli… Még több

  • T. Doktornő!

    Én egy magas vérnyomásos beteg vagyok, fiatalember, 26 éves szövődmény nélkül. Ismeretlen okból magas a vérnyomásos.. Tapasztalom azt , hogy a laborvizsgálatomon a belgyógyász ilyen ref. értékeket határozott meg:

    glukoz : 3,5 - 5,5
    Koleszterin: <… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kezelőorvosának igaza van, az alacsonyabb értékek felelnek a legújabb adatok szerint az elérendő célértéknek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Azt szeretném kérdezni, hogy van e olyan gyógyszer vagy esetleg tápszer amitöl hízni…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Azt szeretném kérdezni, hogy van e olyan gyógyszer vagy esetleg tápszer amitöl hízni lehet?Nem sokat kb.5-8kg ot szeretnék hízni. 1évvel ezelött 86kg voltam, 167cm.(epekö, és gyomorfekély miatt diétáztam igy fogytam le 58kg-ra).Epeköre megoperáltak júliusban, gyomorfekélyem meggyógyult, de továbbra sem tudom megenni a zsíros, füszeres ételeket,( meg nem is szeretném).Semmi egyéb betegségem nincs. (pajzsmirigy, gastro)Köszönöm válaszát.Tisztelettel:Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez egyáltalán nem kórosan alacsony súly, nem ajánlatos külön hizlalnia magát, így sokkal kedvezőbb a szervezete számára.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • tisztelt doktornő szeretném megkérdezni hogy a vérnyomásom 102⁄92 és maximum 105⁄77 szokott lenni. nem érzem jól magam szédülök állandóan. A fejem is olyan mintha nem tudnék koncentrálni. Laboreredményeim tökéletesek. Tegnap készültek el pajzsmirigy vas is jó úgymond semmi csillagos érték nincs.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nagyon valószínű, hogy szédüléses panaszait a nyaki gerinc eltérései okozza, javasolom, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr Nő!

    31 éves 2 gyermekes anyuka vagyok.Elváltam és most bele kezdtünk az új párommal a lombik bébi programban.Augusztus 12 óta kapok hormon injekciót.Jelenleg azt tapasztalom ha gyalogolok csak a bal alsó lábszáram be zsibbad alig birok vele lépni.Vannak rajta visz erek és ülő… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Kb. 3-4 éve volt egy olyan szexuális kalandom, amikor a partneremről nem tudtam semmit.…

    Tisztelt Doktornő!
    Kb. 3-4 éve volt egy olyan szexuális kalandom, amikor a partneremről nem tudtam semmit. Évente csináltatok vérképvizsgálatot a biztonság kedvéért. Azt olvastam, hogy már egy rutin vérvizsgálattal is kiderül, ha valami baj van a májműködéssel és így fény derülhet hepatitisre is. Nem volt még eltérésem. Van mitől tartanom? Mennyi idő után lehet eltérés?
    Köszönöm válaszát!
    Tisztelettel, Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha speciálisan erre irányuló vizsgálat is történt, és az is negatív volt, akkor ettől nem kell tartania.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A párom ⁄47 éves- jó fizikai állapotu⁄ sulyos hasnyármirigy gyulladással ⁄5x-ös zsir…

    Kedves Doktornő!
    A párom ⁄47 éves- jó fizikai állapotu⁄ sulyos hasnyármirigy gyulladással ⁄5x-ös zsir és 3x-os koleszterin értékekkel⁄ került kórházba, ahol 12 napig infuzión volt. Nem ehetett és nem ihatott semmit. Ezt követően a CT. vizsgálata nem lett jó, ezért most megkezdték a szondán keresztüli táplálását, amivel egy hónapra haza bocsátják és egy hónap mulva kell ellenőrző vizsgálatra mennünk. A hőemelkedése és a fájdalmai az 5-ik nap körül megszüntek. Az orvosa azt mondta, hogy valami vékony kis vezeték megszakadt a hasnyálmirigyen, amin keresztül a váladék bejutott a hasüregbe. A 12 nap után elkészült CT még azt mutatja, hogy ez a seb nem gyógyult be és még elég sok folyadék van, ami nem szivódott fel. Mivel a kérdések⁄válaszok között ilyen jellegüvel nem találkoztam és teljesen laikus vagyok igy nem is értem ezt a folyamatot. Ha számomra is érthető módon tudna erről valamit nekem irni, nagyon megköszönném. Nem lenne célszerübb ezt a folyadékot minél előbb leszivatni?A gyakorlatban ⁄statisztika⁄ milyenek a felépülés esélyei.
    Üdvözlettel:Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, ez elég távol esik a szakterületemtől, javasolom, konzultáljon ismét férje kezelőorvosával vagy kérdezzen gastroenterológust.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. Doktornő!
    3-4 hónapja csipett meg kullancs. Kb8-10 napja eddig is meglévő de kezelést nem igénylőszivritmus zavarom ügyeleti- kórházi szinten súlyosbodottCsaládi gondjaim miatt azonban saját felelősségemre kénytelen voltam távozni.Rendellenes szivműködésem a mintegy 15 éve volt szivizomgyulladásra… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem találkoztam ilyen esettel, de bővebbet olvashat az alábbi linken:
    http:⁄⁄enfo.agt.bme.hu⁄drupal⁄sites⁄default⁄files⁄Lyme-k%C3%B3r.pdf.
    Kétség esetén… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Írtam már arról, hogy szívkatéterezésre megyek néhány nap múlva. Arról is, hogy asztmám,…

    Tisztelt Doktornő!
    Írtam már arról, hogy szívkatéterezésre megyek néhány nap múlva. Arról is, hogy asztmám, refluxom van, állandóan köhögök, a nyák felgyülemlek a torkomba, az orromon nem kapok rendesen levegőt. Kaptam újabb belégző spray-t a tüdőgyógyásztól. Nagyon félek, hogy nem tudok mozdulatlanul feküdni a katéterezés ideje alatt, de az utána következő fekvési időszakban sem. Mi lesz, ha köhögnöm kell, esetleg a köpetet kiköhögnöm? Szégyellem is ezt, meg nagyon aggaszt, hogy beáll a fulladás. Megcsinálják így a beavatkozást?
    Még egy kérdés: a szív alatti, hátba, derékba sugárzó, nyomó, szúró, szinte állandóan, de terhelésre jobban jelentkező fájdalmat a koszorúerek szűkülete okozza vagy a gerincem betegsége?
    Köszönöm előre a válaszát! Most már félek is. Nyugtasson meg, hogy el tudják végezni a katéterezést! Megpróbálok együttműködni!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérdései jórészt azonosak azokkal, amelyeket korábban feltett, most sem tudok rájuk válaszolni, most is az a javaslatom, hogy a beavatkozást végző intézmény orvosának kellene feltennie őket. Utolsó kérdésére (a fájdalom eredetére vonatkozóan) látatlanban semmiképp se lehet érdemi választ adni. Mindenképpen azt tanácsolom, hogy próbáljon nem félni, nincs oka rá, bizonyára avatott kezekben lesz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő!

    Múlt héten kedden délután egyik pillanatról a másikra rosszul lettem gyaloglás közben: légszomj, a pulzusom az egekben, fejem lüktetett, szívem mintha ki akarna ugrani a helyéről... szóval tipikus pánikreakció tünetek, anélkül, hogy tényleges ok lett volna rá. Mivel… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, első lépésként valóban háziorvosához forduljon, a pszichiátriai háttér mellett a vérnyomását is ki kellene… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy Thiogammás infúziót ki írhat fel, illetve melyik intézményben…

    Tisztelt Doktornő!

    Kérdésem az lenne, hogy Thiogammás infúziót ki írhat fel, illetve melyik intézményben végzik el annak beadását. Van erre vonatkozóan valami korlátozás?

    köszönöm válaszát előre is! Üdvözlettel: Kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem tudok a kérdésére válaszolni, javasolom, forduljon kezelőorvosához.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa