A betegek kérdései (18108)

  • Tisztelt Főorvosnő! 5 percre lévő coronaria őrzővel ellátott kardiológiai osztályon megtörténik a…

    Tisztelt Főorvosnő!

    5 percre lévő coronaria őrzővel ellátott kardiológiai osztályon megtörténik a rizikóstratifikáció (troponin szint, illetve egyéb biomarkerek vizsgálata, kreatinin), és ennek alapján úgyis tovább küldik a beteg intervenciós centrumba. Én így látom. Ön nem így gondolja?

    Ha ez már nem ide való, akkor elnézést kérek! :)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez az eredményektől is függ, a vizsgálatokon kívül terápiás ellátás is történhet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő. Megtaláltam. Kolin észteréz a neve, jó az értékem. :) Az alábbi értékek is elég…

    Kedves doktornő.

    Megtaláltam. Kolin észteréz a neve, jó az értékem. :)

    Az alábbi értékek is elég érdekesek. Az egyik referencia táblázat szerint jók, a másik szerint nem. A labor itt sem írta oda a helyes tartományt.
    Ön szerint milyenek?
    Ha eltérés van, az mire utalhat?

    Limfocia 0.27 %, abszolút pedig 2,23 g⁄l
    Monocita 0,09 %, abszolút 0,74 g⁄l
    Neutrofil 0,61 %, abszolút 4,93 g⁄l
    Basofil 0,01 %, abszolút 0,07 g⁄l
    Eozonofil 0,02 %, abszolút 0,18 g⁄l

    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Kérem, hogy laborleletek magyarázatának kérése előtt keressen rá a Google-on, lehet, hogy ott is megtalálja a választ (Például www.hazipatika.com).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A magas pulzus oka a pajzsmirigy vagy a daganattól való félelem?

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm válaszát a pulzusommal kapcsolatban.Azt elfelejtettem megemliteni,hogy időnként 100-ra is felmegy nyugalomba.

    Tudni kell hogy hónapokkal ezelőtt MRI vizsgálaton voltam,és attól féltem daganat van az agyamon.Lehet ennek még az utóhatása a magasabb… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az MRI-től biztosan nem, "idegalapon" lehet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő ez daganatos betegség miatt gyengülhet a kamrafunkció?

    kedves doktornő ez daganatos betegség miatt gyengülhet a kamrafunkció?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha nem a szív daganatáról van szó, akkor nem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő csak azért kérdezem ezt öntől mert kb olyan 3 hónapja voltam szívultrahangon és akkor…

    kedves doktornő csak azért kérdezem ezt öntől mert kb olyan 3 hónapja voltam szívultrahangon és akkor 78% volt az ef értékem.válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez jó érték, és ha nem történik semmi baj, betegség, akkor feltehetően semmi lényeges változás nem lesz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • 61 éves vagyok, soha feltünően nem éreztem veritékezést, igaz tudom, hogy most a nagy meleg miatt lehetett,…

    61 éves vagyok, soha feltünően nem éreztem veritékezést, igaz tudom, hogy most a nagy meleg miatt lehetett, de nálunk már nincs, és bizonyos időközönként kiver a viz, majd szinte hideg veritéknek érzem, a vérnyomásomra ramace 5 mg-ot és nebipes 5 mg-ból flelet szedek, ezt csak kb 2 hete mert 90 feletti volt a pulzusszámom, most kb 60-70 közötti, lehet ettől a veritékezés ?

    tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez nem valószínű, de kétség esetén beszélje meg kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktorno! Ezt az uzenetet ma mar elkuldtem az egyik itteni ful-orr-gegesz szakorvos urnak, aki…

    Kedves doktorno!
    Ezt az uzenetet ma mar elkuldtem az egyik itteni ful-orr-gegesz szakorvos urnak, aki azt tanacsolta kerdezzek inkabb egy belgyogyaszt.
    Multhet szerdan tuszos mandullagyulladasra kaptam augmentin duo-t, egy hetig szedtem es pihentem vegig, jobban is ereztem magam. Most szerdan kellett volna visszamennem kontrollra, de a videki hazunkban pihentem es sajnos ugy alakult, hogy nem tudtam feljonni. Tegnap este ota megint nagyon rosszul vagyok, talan meg rosszabbul is, a mellkasom baloldala, szivem kornyeke is elkezdett sajogni(multhet szerdan a gyogyszer szedese elott is ereztem ilyet). Reggel meglatogattuk az ugyeletet ahol felirtak Sumamed-et, naponta egy szemet harom napig, es hetfon megyek vissza a haziorvosomhoz, nagy valoszinuseggel mandulamutet lesz belole, mivel visszatero problemam a makacs madulagyulladas. A kerdesem a kovetkezo lenne: szivfajdalommal( inkabb picit folotte faj de nem a tudom es bal oldalt a kornyeke) kapcsolatban, az ugyeleten megnyomogattak es vegul arra jutottak hogy lehetseges hogy a hatam miatt erzek ott nyomast⁄fajdalmat, amit nem igazan tudok hova tenni - nem panaszkodtam ra es durva gerincferdulesem sincs. En ugyerzem a gyulladashoz kotheto, bar lazam nincs es levegot is kapok de azert aggaszto erzes. Elore is koszonom a segitseget, es elnezest az ekezetmentessegert, csak igy tudtam megoldani. Noemi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban csak találgatni lehet: lehet mellhártyagyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás és ez csak néhány a számos lehetőség közül. Személyes vizsgálat nélkül nem lehet érdemi választ adni a kérdésére.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdezni öntől hogy egy év alatt mennyit tud romlani a szívkamra összehúzodási…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdezni öntől hogy egy év alatt mennyit tud romlani a szívkamra összehúzodási és elernyedési funkciójának a képessége?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erre a kérdésre adatok hiányában megint nem lehet válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Mit jelent az agyi eltérés a magzatnak??

    Mit jelent az agyi eltérés a magzatnak??

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Ezt fogja tisztázni a vizsgálat, ami miatt Pécsre kell utaznia.

  • Jó estét Dóktornö!! Érdeklödnék tegnap voltam vizsgálaton és kiderült hogy 24 hetes terhes vagyok,és…

    Jó estét Dóktornö!! Érdeklödnék tegnap voltam vizsgálaton és kiderült hogy 24 hetes terhes vagyok,és azt állapitották meg hogy az MKO.oldalkamra mérsékelten tággabb ez mit jeletn?? kérem sürgösen válaszoljon!!! kösszönettel Ignácz Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ön csak felteszi a kérdést, de nem olvassa el a választ? Más válaszoltam önnek!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Igen, 100 körül van,néha 120. Viszont szédülök is kicsit,Keddre kaptam időpontot a háziorvoshoz. Remélem,hogy…

    Igen, 100 körül van,néha 120. Viszont szédülök is kicsit,Keddre kaptam időpontot a háziorvoshoz. Remélem,hogy addig nem lesz gond,bár kicsit aggaszt a dolog.
    Köszönöm a választ!
    Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Emiatt nem kell aggódnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő. Mire vonatkozik a cholin szint a vérben? A leletemen látom az értékét, 6600 u⁄l,…

    Kedves doktornő.

    Mire vonatkozik a cholin szint a vérben?
    A leletemen látom az értékét, 6600 u⁄l, de nincs feltüntetve a referencia.
    Gondot jelent?

    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos nem tudom megmondani, de kezelőorvosa nyilván tudni fogja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Nem dohányzom,nem iszok alkoholt, 22 éves vagyok. Ma vitt be a mentő,de nem adtak semmi…

    Kedves Doktornő!
    Nem dohányzom,nem iszok alkoholt, 22 éves vagyok. Ma vitt be a mentő,de nem adtak semmi féle gyógyszert. A pulzusom még mindig magas. Esetleg kell,hogy aggódjak emiatt,vagy tudok valamit tenni annak érdekében,hogy lentebb menjen?
    Köszönöm!
    Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    ld. előző válaszomat

  • Kedves Doktornő! Nem dohányzom és nem is iszok alkoholt. 22 éves vagyok, és ma amikor bevitt a mentő…

    Kedves Doktornő!
    Nem dohányzom és nem is iszok alkoholt. 22 éves vagyok, és ma amikor bevitt a mentő sajnos nem csináltak semmit. A pulzusom még most is magas,de nem adtak semmit a csökkentésére. Esetleg ebből lehet probléma,vagy mit tudnék tenni annak érdekében,hogy lentebb menjen?
    Köszönöm!
    Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem írja, hogy ez esetben mi volt a "magas" pulzus, ha a korábban említett 100 körüli érték, az nem igényel extra kezelést. Az előző válaszomnak megfelelően ki kell zárni, hogy áll-e a háttérben kiváltó ok, de ez nem sürgősségi ellátási feladat.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő mit ért azon hogy általános?

    kedves doktornő mit ért azon hogy általános?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Azt, hogy semmilyen konkrét adatot nem közölt (milyen hormonproblémák? miben befolyásolják véleménye szerint a szív állapotát?)

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Londonban élek és körülbelül 2-3 hónapja kezdődött,hogy nagyon magas a pulzusom. Ma…

    Kedves Doktornő!
    Londonban élek és körülbelül 2-3 hónapja kezdődött,hogy nagyon magas a pulzusom. Ma bevitt a mentő,de nem csináltak különösen semmit. Most is 100 körül van a pulzusom és eléggé aggódok emiatt. A papíromra azt írták,hogy Sinus tachycardia-t találtak,nem tudom,hogy ez mit jelethet.
    Köszönöm előre is!
    Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Amit a papírra írtak, azt jelenti hogy szabályos gyors szívverés. A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható. Okozhatja stressz, dohányzás is, ezek csökkentés is kívánatos.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném öntől kérdezni hogy bizonyos férfi hormonproblémák nem befolyásolják a…

    kedves doktornő azt szeretném öntől kérdezni hogy bizonyos férfi hormonproblémák nem befolyásolják a szív működését vagy állapotát?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a kérdés annyira általános, hogy nem tudok rá válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Főorvosnő! Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibeteghez hívnak…

    Tisztelt Főorvosnő!

    Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibeteghez hívnak minket (rohamkocsi) Korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Holnapután esedékes szakvizsgálata. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom, amit a szomszéd által javasolt nitrát tapasz felhelyezése egyelőre nem szüntetett. A fájdalom kb. 10 perce áll fenn, amikor ez az EKG készül:
    http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄130810⁄IV-9feladv_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Vérnyomás 175⁄90Hgmm. Ön szerint mit kellett volna tennünk? A beteget vigyük az öt percre lévő coronaria őrzővel ellátott kardiológiai osztályra, avagy a 40 percre lévő intervenciós centrumba, vagy helyszíni ellátás után a beteg otthonában hagyható azzal a tanáccsal, hogy másnap keresse fel háziorvosát?

    Az ekg-n első ránézésre normál tengelyállás, sinus ritmus, 59⁄perces fr. látszik. A mellkasi elvezetésekben V1-V3ig descendáló, majd V4-V5ig horizontális ST depressió és V1-V4ig bifázisos T hullámok képe jelenik meg. Ezek alapján felmerül a kérdés, hogy anterior ischemiát vagy posterior infarktust látunk. A nitrátra nem szűnő retrosternális fájdalom felveti az infarktus gyanúját, További diagnosztika céljából feltettük a posterior elvezetéseket V7-V9-ig, ahol látszott az ST elevatio és patológiás Q hullám. Ezek alapján a beteget a 40 percre lévő intervenciós centrumba, posterior infarktus gyanújával szállítottuk.
    http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄130810⁄10540473902_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Én úgy itéltem meg, hogy friss a szívinfarktus, nincs még hegszövet, érdemes intervencióra sietni a beteggel. Ön mit gondol?

    Köszönöm megtisztelő válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Miután az időfaktor szinte a legfontosabb coronaria eseményeknél, én az 5 perc alatt elérhető coronaria-őrzőt választottam volna.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot kivánok!! Érdeklödnék tegnap voltam ultrahangon kiderül hogy 24 hetes terhes vagyok.és elküldtek…

    Jó napot kivánok!! Érdeklödnék tegnap voltam ultrahangon kiderül hogy 24 hetes terhes vagyok.és elküldtek pécsre ultrahangra mert azt irták mondták hogy a magzatnak a MKO.oldalkamrálya mérsékleten tágabb ez mit jelent vagy mit csinályak??

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a magzat agyi eltérésének gyanúját veti fel, természetesen menjen el Pécsre ultrahangra!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő. Segítsen nekem hogyan lépjek tovább, mert nem találom a megoldást. Évek óta magas…

    Tisztelt Doktornő. Segítsen nekem hogyan lépjek tovább, mert nem találom a megoldást. Évek óta magas a húgysavam ill. magas a végnyomásom is. Utóbbira 1⁄2 - 1⁄2 Concort 5 mg szedek, ám a Milurit szedése nem segít, mivel prosztata lépett fel, igy abbahagytam (1 hétig 3x1-t szedtem orvosi utasításra, majd 2 hét szünet mivel több rohamom is volt, ezalatt csalánmagolajat ettem, de ez sem segített, ezután 1 hétig 1x1-et majd ezután 2x1-t egy másik orvos javaslatára. Ez se segített. Hiába próbálkozom a táplálkozás felől megközelíteni, nem fogyasztok tiltott ételeket, nem javul az állapotom. Milurit mellé gyulladáscsökkentőt is szedtem (Apranax 275 mg), de nem használt. Volt alhasi CT-m a veséimet is rendben találták, és a leleteimen sincs égbekiáltó eredmény. Mivel a lábamat nem tudom terhelni, igy a mozgás (sport) is nehézkes, így csak jönnek fel a kilók ami az ördögi kör a húgysav lerakodósát elősegíti. Ég a szemem, gondolom a sav miatt. Egy évvel ezelőtt is volt rohamon, melynek keretében nem tudtam a lábamra állni, de az magától 1-2 hét jegelés után elmúlt. A mostani állapotom már szinte 2 hónapja kisebb nagyobb hullámokban, de tartós (nem javul). Igaz most nincs rohamom, de azért érzem a lábamban a "lerakodást". Folyadékot 2-3 litert fogyasztok naponta. Most a húst gondolnám elhagyni, vagyis csökkenteni, de nem a táplálkozás felől látom az megoldást. Vagyis pörgök egy helyben, ami miatt kezdek csüggedni. Kérem segítsen, hogy a fagyöngy és galagonya teákon kívül mi az ami hathatós pár nap alatt valamilyen pozitív folyamatot indít el, mert a próbálkozásaim (pl: szeder és egyéb gyümölcsök), nem hatékonyak. Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    ld. előző válaszomat