A betegek kérdései (18038)

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megtudni, hogy az Exforge 5⁄80 -as tabletta helyettesíthetö-e a Valsartan…

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretném megtudni, hogy az Exforge 5⁄80 -as tabletta helyettesíthetö-e a Valsartan HCT Sandoz 80⁄12,5 és az Amlodipin-Teva 5 filmtabletávval?
    Mivel az Exforge nagyon drága és ezek a helyettesítő gyógyszerek olcsóbbak.
    Válaszát tisztelettel várva.
    Köszönettel Béla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Természetesen rendkívül sok lehetőség van a magas vérnyomás eredményes kezelésére, de hogy az ön esetében mi lenne az optimális, tehát a gyógyszerváltást kezelőorvosával kellene megbeszélnie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Hányinger és rossz szájíz gyogyszer mellékhatásaként

    Tisztelt Doktornő!

    Nem voltam biztos benne milyen szakorvosnak tegyem fel ezt a kérdést, ezért választottam végül a belgyógyászokat. Tegnap műtöttek a lábkörmömmel, nem is volt semmi gond, minden rendben alakult, ma kellett visszamennem kötözésre, és a doktor augmentint akart felírni (amire… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A gyógyszerismertető szerint ízérzészavar, hányinger előfordulhat mellékhatásként, ilyenkor a továbbiakat illetően célszerű a kezelőorvossal konzultálni a további teendőkről.Még több

  • Tisztelt Doktornő! Azt szokták mondani egy jó belgyógyász mindenre tud válaszolni:) Ismeretlen…

    Tisztelt Doktornő!

    Azt szokták mondani egy jó belgyógyász mindenre tud válaszolni:)

    Ismeretlen eredetű fülzúgásom van.Az egyik hallásmérésen hypacusis perceptiva-t,a másik méréskor ép hallást hoztak ki eredménynek.MRI-n jártam,agydaganatom nincs.Mindkét méréskor zúgott már a fülem.
    Hamarosan BERA vizsgálat következik,mely az egész hallópályát nézi az agykéregtől a külső fülig,abból vonnak majd le következtetéseket.

    Tegretolt szedet az ideggyógyász arra is javul-ezért is gondolnak hátsó agyi problémára,esetlegesn ép belső fül mellett.

    Van nekem egy olyan problémám is hogy sokat fáj a fejem,és nagyon zavarnak a zajok is.

    Kérdésem,hogy ez a vizsgálat hasonló e az EEG-hez,illetőleg hogy az agyam állapotáról is ad-e információt.

    Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehet, hogy egy jó belgyógyász mindenre tud válaszolni, én azonban a kérdésére nem tudok, mivel távol áll a szakmámtól. Jobban jár, ha egy ezen a területen jártas szakembertől kér információt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Citalopram ,klonazepámot szedek depresszióra,szedhetek-e Brexint vállfájásra?

    Citalopram ,klonazepámot szedek depresszióra,szedhetek-e Brexint vállfájásra?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb lenne, ha kezelőorvosai tanácsát kérné ki.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Mellkas röntgenen voltam és még hétfőn viszem vissza a leletet az orvosomnak. Egy…

    Kedves Doktornő!

    Mellkas röntgenen voltam és még hétfőn viszem vissza a leletet az orvosomnak.
    Egy kifejezés van rajta amit nem értek, illetve mi okozhat ilyet?

    Kp. vérbő hilusok. Mit jelent ez és mi okozhat ilyet?

    TISZTELETTEL: Kovácsné Nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Semmi kórosat nem jelent, bővebbet kezelőorvosától kérdezzen.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr Nö! szeretném ha értékelné a laboromat TSH:3.31MU⁄1 ,FT4:15.14 PMOL⁄1 ,FT3:5.49PMOL⁄1 LH:O.68U⁄1,FSH:1.24UL…

    Tisztelt Dr Nö! szeretném ha értékelné a laboromat TSH:3.31MU⁄1 ,FT4:15.14 PMOL⁄1 ,FT3:5.49PMOL⁄1 LH:O.68U⁄1,FSH:1.24UL PRL:339MU⁄1 TESZTOSZTERON 17 ,5 NMOL ⁄1 KIBABÁT SZERETNÉNK MÁ VOLT 6 LOMBIK DE EGYIK SEM SIKERULT ELÖRE IS KÖSSZÖNÖM A VÁLASZÁT.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ebben a speciális helyzetben a laborleletek értékelése az önt ismerő nőgyógyász és az endokrinológus feladata, én kiegészítésként javasolom, hogy laborleletek magyarázatára keressen rá a Google-on, (például www.hazipatika.com).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A két éves kislányom lenyelhetett valami fémet. Ezt abból gondoljuk, hogy mágnes…

    Tisztelt Doktornő!


    A két éves kislányom lenyelhetett valami fémet. Ezt abból gondoljuk, hogy mágnes került a kezébe és felragadt a hasára. Amikor a mágnes a hasára ragadt kiabált, hogy "fáj, fáj". Először azt hittem egy mágnest nyelt le, de a kanalat nem fogta a hasa. Nem tudom mikor nyelhetett le és mit. De borzasztóan aggódom. A kislányomnak 2 napja nem volt széklete. Ezen kívül láthatóan nem rossz kedvű, nem nyűgös, étvágya rendben van, láza nincs.

    Mit tegyek???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez személyes vizsgálat nélkül nem dönthető el, egyébként
    gyermekkel kapcsolatos kérdéssel kérem, hogy gyermekorvoshoz forduljon!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! TSH értékem 3,92. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez az érték normális, vagy van…

    Tisztelt Doktornő!

    TSH értékem 3,92. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez az érték normális, vagy van további teendőm? (kisbabát szeretnénk)

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez személyes endokrinológiai illetve nőgyógyászati vizsgálatot igényel, addig is tájékoztatásul olvassa el az alábbi linket: www.csaladinet.hu⁄szakertok⁄prof-dr-balazs-csaba...⁄faq⁄?...teherbeeses

    ‎Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot Doktor nő! Annyit szeretnék kérdezni hogy extraszisztolé okozhat e szívmegállást,kamrafibrillációt? Illetve…

    Jó napot Doktor nő!
    Annyit szeretnék kérdezni hogy extraszisztolé okozhat e szívmegállást,kamrafibrillációt?
    Illetve még annyi lenne hogy ha az extrák az esetek 95%-ban csak nyugalomban jelentkeznek,nem sorozatban és ha a terhelés jól bírom (akkor nem is érzem) akkor nagy gond nincs ugye?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    1. Egészséges szíven nem.
    2. Nincs.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Férfi étvágytalan, hányingere van bokafájással pálinkázás után

    Tisztelt Dr.Nő!
    A vérnyomásom 130⁄80,a pull. álltalában 80 körül párnapja a vakáció miat belemerültünk a pálinkázásba,ma hagytam abba,tüneteim,amugy pánikbeteg vagyok, mindkét boka kissé vizes szemem aljai vizesek, kicsit püffedt arc és gyakran lezsibbad a kezem vagy a lábam,melkasi fájdalom… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Remélhetőleg csak a józan állapotba való visszatérés tüneteiről van szó. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb… Még több

  • Mit jelent a "VASOVAGALIS SYNCOPE"? Mik a kezelési lehetőségek? Mert egyszerűen nem tudom elhinni hogy…

    Mit jelent a "VASOVAGALIS SYNCOPE"? Mik a kezelési lehetőségek? Mert egyszerűen nem tudom elhinni hogy a XXI. században "TANULJAK MEG EGYÜTTÉLNI VELE"! Ezt a választ kaptam kórházi orvostól. "Meg teremtsek otthon olyan körülményeket ha elájulok ne törjem összemagam"! Építsek gumiszobát? Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erre a kérdésére tegnap már válaszoltam, de az ajánlott linken kívül számos egyéb adatot is olvashat az interneten.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 25 éves nő vagyok. A gyomorproblémáim decemberben kezdődtek, egy stresszesebb időszakban.…

    Tisztelt Doktornő!

    25 éves nő vagyok. A gyomorproblémáim decemberben kezdődtek, egy stresszesebb időszakban. Minden reggelem hányingerrel, hányással indult. A háziorvosom savlekötőt írt fel, a nevére már nem emlékszem. Jónak tűnt. Most kb. 2 hónapja újra előjöttek a magánéleti problémák, ezzel együtt a reggeli hányás, hányinger. A doktornő először Pantoprazol Krka-t 40 mg-ot írt, ezt kb. 1 hónapig szedtem, de nem bizonyult számomra hatásosnak. Váltottunk Gelbra 10 mg-ra, melyből reggel és este kell bevennem 1-1 szemet. Eddig úgy tűnik, hogy hatásos, legalábbis a reggeli rossz közérzetem ritkábban jön elő. Viszont vannak olyan napok, mint pl. a tegnapi: este egy kis stressz, elkezd fájni a gyomrom, van mikor nagyon, az éjszaka kellős közepén hányni járok ki és egész éjjel egy percet sem alszom, mert nem tudok a gyomorfájdalomtól. Ilyen a mostani éjszaka is. Ez hogy jöhet elő, ha szedem a gyógyszert? Mitől fájhat ennyire? A gyomorszájamnál leginkább, olyan éhségfájdalom-féle, ami olyankor is jelentkezik, ha eszek és nem üres a gyomrom. A másik pedig, hogy néha egy pohár víztől is puffadtnak érzem magam, vagyis mintha érezném a gyomrom. Szoktam inni szódabikarbónás vizet, néha segít, néha nem. A vény nélküli gyógyszerek nem sokat érnek. Egyébként sem a hányásban, sem a székletemben nincs friss vagy alvadt vér. Akkor ugye ez nem gyomorfekély? Mit tanácsol?

    Válaszát nagyon szépen köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Bernadett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, de lehet akár gyomorfekély is.
    Javasolom, hogy a tüneti kezelés helyett⁄mellett forduljon gasztroenterológushoz személyes vizsgálatra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap voltam kardiológiai kontrollon, s ezzel kapcsolatosan szeretném megkérdezni,…

    Tisztelt Doktornő!

    Tegnap voltam kardiológiai kontrollon, s ezzel kapcsolatosan szeretném megkérdezni, hogy mit jelent az alábbi két kifejezés:
    laposabb T-hullámok,
    miatr. areaban click hallható.

    Válaszát előre is köszönöm.

    Lódriné Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az elsőt nehéz lenne ennél bővebben magyarázni, a második egy hangjelenség a szíve felett, egyiknek sincs különösebb jelentősége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő. 2 napja szédülök de főként napközbe és gyengének érzem a lábaimat. Ez lehet alacsony…

    Tisztelt doktornő. 2 napja szédülök de főként napközbe és gyengének érzem a lábaimat. Ez lehet alacsony vérnyomás miatt? És ha igen mit tehetek ellenne? Előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szédülésnek, pláne lábgyengeséggel (amit nem tudom, pontosan hogy ért) különböző okai lehetnek, személyes vizsgálat nélkül nem lehet érdemi véleményt mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Holnap reggel lesz egy HSG vizsgálatom.Párom miatt inszemináció elött állunk.Van…

    Tisztelt Doktornő!

    Holnap reggel lesz egy HSG vizsgálatom.Párom miatt inszemináció elött állunk.Van már 2 gyermekem egy 10 éves kislány és egy 6 éves kisfiú.
    Mind kettő spontán terhességből születtek.
    Azt szeretném kérdezni el maradhat e miatt a labor értékek miatt ez a beavatkozás?
    Mit jelentenek ezek az értékek mire utalnak:

    -Neutrofil:47,9%
    -Limfocita:42,6%
    -vvt süllyedés:40 mm⁄h

    Megtisztelő válaszát köszönöm

    Egy anya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az első két érték a fehérvérsejtek alaki megoszlására utal, ez nem hiszem, hogy lényeges, a vvt süllyedés viszont valamilyen gyulladást vagy egyéb folyamatot jelenthet, pontosabban tisztázni kellene.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben egyre sűrűbben fordul elő hogy a szám pillanatok alatt elkékül,vagy…

    Tisztelt Doktornő!
    Az utóbbi időben egyre sűrűbben fordul elő hogy a szám pillanatok alatt elkékül,vagy lilává változik.Mostanában heves szívdobogás is kíséri.44 éves vagyok ,magas vérnyomásra gyógyszert szedek kb. 3 éve.lehet ez a kékülés családom számára kicsit ilyesztő estleg a szívbetegség tünete? köszönettel Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Többféle oka is lehet (szív- vagy tüdőbetegség is), mindenképpen kivizsgálás javasolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • ha hasi fájdalma van egy lánynak és előte xekxoális élményben volt része és ez mind másnap és…

    ha hasi fájdalma van egy lánynak és előte xekxoális élményben volt része
    és ez mind másnap és enyhe vérzés a vizeletben ez milehet???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Látatlanban nem tudom megmondani, tartós panasz esetén forduljon az illető a kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot doktor nő! Elég régóta fogamzásgátló tablettát szedek és eddig nem volt semmi probléma. Hétvégén…

    Jó napot doktor nő!
    Elég régóta fogamzásgátló tablettát szedek és eddig nem volt semmi probléma. Hétvégén a párommal szeretkeztünk és belém élvezett, akkor este vettem be az utolsó tablettámat, ma kellene megjönnie de eddig semmi jel nincs rá hogy megjön.
    Önnek mi a véleménye, terhesség előfordulhat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt inkább nőgyógyásztól kellene kérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Mit jelent a : VASOVAGALIS SYNCOPE? Hogyan gyógyítható? Nekem csak annyit mondtak tanuljak meg együttélni…

    Mit jelent a : VASOVAGALIS SYNCOPE? Hogyan gyógyítható? Nekem csak annyit mondtak tanuljak meg együttélni evvel a betegséggel! Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Vasovagális syncope. A vasovagális syncope maga a közönséges ájulás, amit félelem, erős fájdalom, érzelmi megterhelés, huzamos állás vált ki. Fiatal korban gyakoribb, rövid ideig tart, nincs maradványtünete. A nagy gyengeség és verejtékezés eltarthat akár órákon keresztül is.
    (bővebben ld. www.webbeteg.hu)

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Csomók a nyaki gerinc és a háti gerinc mellett mitõl lehetnek?

    Üdvözlöm doktornő.A kérdésem az lenne hogy 2013 áprilisában a nyakamon hátul a gerincem melett egy apró kis fájdalom mentes csomót fedeztem fel.Elmentem orvoshoz,vérvételre ami teljesen hibátlan toxoplazma vizsgálatra ami negatív,ultrahangra ami egy 7mm-es nyirokmirigyet mutatott.Azt mondta több orvos… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, de nem valószínű.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa