A betegek kérdései (18068)

  • Puffadás és szelek kínoznak állandóan

    Kedves Doktornő!

    Azt szeretném kérdezni, hogy az normális-e, hogy van, hogy hetekig csak heti 1x van székletem, majd utána 1 hétig napi 3-4x is? Aztán kezdődik minden előröl.
    Állandóan puffadok és szeles vagyok, pedig normálisan étkezem, napi 5x. Sportolok heti 3x, sok zöldséget… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Menstruáció idején fáj a feje, ájulás érzete van

    Kedves Doktornő!A panaszom a következő:néha elkezdek szédülni és ájulás érzetem van közbe,ez pár másodpercig tart.Eddig még csak fekve vagy ülve éreztem ilyet,de lehet ha épp állnék el is esnék.Mitől vannak ezek a tünetek?Megfigyelésem szerint mindig akkor jelentkezik mikor menstruálok,de lehet csak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lehet a menstruációval kapcsolatos vérveszteség okozta alacsonyabb vérnyomás, de lehet nyakcsigolya-eltérés is, javasolom, hogy forduljon olyan kezelőorvoshoz személyes… Még több

  • Magas vérnyomás és szédülés, 30-40 fok meleg a pulzust is megemeli

    Tisztelt Doktornő!

    36 éves nő vagyok 14 éve pánikbeteg. Gyógyszereim jarvis 150 mg napi 1, rivotril 0,5 mg 3x1.
    A vérnyomásom 100⁄70, a pulzusom nyugodt körülmények között is 90-100. A nagy meleg miatt otthon vagyok sajnos panellakásban ahol egész nap 30-34 fok van. Tegnap fekvés⁄pihenés… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, de valószínűleg mozgásszervi (gerinc, ízület, izomzat, borda közti izom) eredetű lehet a panasza, javasolom, forduljon reumatológushoz.… Még több

  • Szapora szívverés gyógyszer elhagyása után

    Tisztelt Doktornő!Köszönöm gyors válaszát.8hetes terhes voltam amikor elvették tőlem a gyógyszert.Most 7hete hogy nem szedem mivel a vetélés utàn voltam kardiologusnàl kontrolon és azt mondta hogy nem kell szednem az EKG elvégzése itán.A vérnyomásom 120 körüli szerencsére de a pulzusom elég sokat 100,118.Azt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Akkor szerencsére minden jól alakult. A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően… Még több

  • Tisztelt Doktornő!A következő kérdéssel fordulok önhöz.2évig kellett szednem a metoprolol 25mg gyógyszert…

    Tisztelt Doktornő!A következő kérdéssel fordulok önhöz.2évig kellett szednem a metoprolol 25mg gyógyszert ritmuszavar és magasvérnyomás miatt.Idén teherbeestem akkor elvetté tőlem a gyógyszert de sajnos 10hetes terhessen elvetèltem.Köze lehet a gyógyszernek a magzat elhaásához?Amíg szedtem mindig fàztam és jég hidegek voltak a végtagjaim amióta nem kell szednem a már érzékeli a szervezetem a nagy meleget és a végtagjaim sem hidegek.Lehetett a gyógyszer mellékhatása?Köszönettel Virág

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a terhesség idején nem szedte a metoprololt, akkor nem valószínű hogy köze lenne a vetéléshez. Ha most nem szedi, akkor jó, hogy nincsenek ilyen panaszai, de mi a helyzet a vérnyomásával?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 43 éves nő vagyok. 2 éve mitralus prolapsust diagnosztizáltak nálam - megvallom,…

    Tisztelt Doktornő!
    43 éves nő vagyok. 2 éve mitralus prolapsust diagnosztizáltak nálam - megvallom, azóta eléggé szorongásos lettem.
    Legutoljára tavaly novemberben voltam szívultrahangon, melynek eredménye megegyezett a korábbi ultrahang eredményével: "norm. tág aorta gyöjk és aorta ascendens; normális tágasságú szívüregek; jó globális bal kamra funkció; szegmentális falmozgászavar nem látható; mitrális billentyű elülső vitorlája prolabál; mitrális insuff: jelzett".
    Egyedül az E⁄A érték változott: 0.7100⁄1.0000, míg korábban az arány fordított volt, a következő értékkel: 0.8900⁄0.6500.
    A konkrét panasz, amivel a Tisztelt Doktornőt megkerestem az az, hogy néhány hónapja mindkét lábszáram dagad, estére 1-2 cm-es körméret-növekedést tapasztaltam, emellett nappal is zsibbad a vádlim és a térdhajlatom is fáj. Szeretném megtudni, hogy ez - a fenti eltérő értékkel együtt - nem jelenthet-e szívelégtelenséget. Az utóbbi időben - gyomorbetegség miatt - 15 kg-ot fogytam, a vérnyomásom a súlyfelesleg előtt is és most is 108-120⁄68-80, de a pulzusom csak 60-68, néha 58. Nem fulladok, de a bal mellem alatt időnként szorító fájdalmat érzek. Háziorvosom szerint ezt a mitralis prolapsus okozhatja, és mivel nemrégiben voltam ultrahangon, a lábdagadás miatt nem tartja indokoltnak az újabb kivizsgálást. Doktornő szerint kell aggódnom a szívelégtelenség vagy más szíveredetű betegség miatt, vagy mi okozhatja a lábzsibbadást⁄dagadást?
    Elnézést kérek hosszúra nyúlt levelemért, de szerettem volna részletes tájékoztatást adni.
    Megtisztelő válaszát várva, üdvözlettel: Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A lábzsibbadásnak, dagadásnak a fenti leletek alapján nincs szíveredete, a bal mell alatti fájdalomnak sem. Valószínű inkább a mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredet, javasolom, forduljon reumatológus illetve ortopéd szakorvoshoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 20 hetes kismama vagyok, korábbi pajzsmirigyrákom miatt teljes eltávolításra került…

    Tisztelt Doktornő!
    20 hetes kismama vagyok, korábbi pajzsmirigyrákom miatt teljes eltávolításra került a pajzsmirigyem. 10 éve szedek 200 mg euthyroxot. A terhesség elején a kezelőorvosom azt mondta, hogy csak a 30. héten kell az adagolással foglalkozni, addig nincs teendő. Viszont az elmúlt hónapokban fogytam 10 kg-ot (100-ról 90-re) és így most félek, hogy nem lesz-e sok a hormon. Ha mégis sokat szedtem az elmúlt hónapokban, nem ártottam vele a babának?
    Köszönöm a segítségét: Gyöngyi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, hogy konzultáljon endokrinológusával és nőgyógyászával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő párom 53 éves eddig komolyabb probléma nem merült fel az egészségét illetően kb 4…

    Tisztelt Doktornő párom 53 éves eddig komolyabb probléma nem merült fel az egészségét illetően kb 4 napja hasi fájdalomra kezdett panaszkodni puffadásra és ilyen övszerűen történő hasi fájdalomra ami a derékba sugárzott.Mivel problémák adódtak a mosdóba járással is ezért puffadásra és bélmozgás elősegítésére vett be gyógyszert valamint Rákóczi vizet ivott napi egy decit és a probléma teljesen megszünt. ezért úgy gondolta minden rendbe elment tegnap dolgozni Ausztriába. Ma reggelre újra rosszul lett olyan hasi és deréktáji fájdalma volt hogy azt mondta a falat tudta volna kaparni. Kórházba szállították teljes kivizsgálást csináltak nem tudni mi van a papíron senki nem tudta lefordítani csak tippeltek hogy 1,5 cm vese vagy epe kő ezt már nem tudták éppen de ellátták Ausztriába vénás injekciót és fájdalomcsillapítót adtak és Győrbe vitték a kórházba és újabb teljes kivizsgálás következett vérvétel vizelet hasi ultrahang vese ultrahang meg nem is tudom én még mit sorolt és minden lelet rendbe van nem találtak semmit. A kérdésem az lenne hogy most ő nagyon meg van ijedve mert az édesanyja vastagbél szűkületbe halt meg ilyen jellegű problémát is kimutat a hasi ultrahang vagy azt csak a vastagbéltükrözés? És van egyáltalán ilyen hogy valakinek ilyen erős fájdalma van és nem találnak semmit? ebbe akkor bele kell nyugodni hogy semmi baj?
    Köszönettel Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Megértem az aggodalmát, egy esetleges epe- vagy vesekőroham okozhatta a panaszokat, és akkor érthető, hogy most nem látszik semmi, hiszen a kő távozott. Bővebbet tudhat meg, ha férje győri kezelőorvosával konzultál az állapotáról.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot! Kb 7 hónapja warfarint szedek tüdőembólia miatt.Eddig jó volt az érték,de kellett antibiotikumot…

    Jó napot!
    Kb 7 hónapja warfarint szedek tüdőembólia miatt.Eddig jó volt az érték,de kellett antibiotikumot szednem amit másfél hete hagytam abba,de bevérzések lettek a bőrömön ezért nézettem inr szintet,ami 7-es lett.Olvastam a neten,hogy ez már életveszélyes nagyon aggódom nem lesz-e bajom.Doktornőm mondta,hogy holnap ne is vegyem be,de félek.Veszélyes lehet?Van esetleg ellenanyag,nem sok kedvem lenne kórházba menni.válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ilyen érték mellett az a jó megoldás, ha egy-két warfarin-adag kimarad, amíg az INR vissza nem tér a normális tartományba. Ennél bővebben a tennivalókat kezelőorvosával egyeztesse.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Alacsony vérnyomás milyen betegségek jele lehet?

    Tisztelt Doktornő! Jogosítvány miatt voltam alkalmassági vizsgálaton. Először megnézték a szememet, minden rendben volt, aztán a vérnyomásom (hagyományos vérnyomásmérővel mérve) 130⁄55 volt, a doktornő azt mondta a második érték nagyon alacsony így alaposabban megvizsgál. Ezeket írta fel: peckelő pulzus,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírtak alapján tisztázni kellene az aorta billentyű elégtelenségének fennállását illetve biztonsággal kizárni azt személyes kardiológiai vizsgálattal.

    Még több

  • Gyomorfájdalom, gerinc eltérések miatt alig kap levegõt

    Tisztelt Doktornő.

    Olyanban szeretném kérni a segítségét, hogy az elmúlt hetekben elég gyakran jött rám görcsölés a gyomromban. néha olyan érzés mint mikor gyomron rúgják az embert focilabdával és alig kap levegőt. ez általában kisugárzik hátamba is. és egész felső része a gyomromnak.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínűleg sok a gyomorsava, de hogy emellett milyen eltérés van még, annak tisztázására javasolom, forduljon gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr…

  • Tisztelt Doktornő! A fülemből már két alkalommal szivárgott vér, pedig nem is piszkáltam, nem sértettem…

    Tisztelt Doktornő!
    A fülemből már két alkalommal szivárgott vér, pedig nem is piszkáltam, nem sértettem meg. Az orrom gyakran vérzik. Mitől lehet ez? Várom kedves válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Jobb lenne, ha első körben fül-orr-gégészhez fordulna.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt dr nő! 35 éves nő vagyok, ritkán érzek a melllkasom közepén egy görcsös fájdaémat amit csak…

    Tisztelt dr nő! 35 éves nő vagyok, ritkán érzek a melllkasom közepén egy görcsös fájdaémat amit csak egy pillanatig tart,van epés refluszom is de ugy érzem hogy ez a mellkasi fájdalmam nem a gyomor problémától van. Szeretném megkérdezni hogy ez a szivemtől lehet? Vagy mástól is? Nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt a kérdést csaknem szó szerint ma már egy másik portálon feltette nekem. A válaszomat ott találja meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Covarex As nevű vérnyomás csökkentőt szedek kb.2-3 éve.Egy-két alkalmat kivéve a…

    Tisztelt Doktornő!
    Covarex As nevű vérnyomás csökkentőt szedek kb.2-3 éve.Egy-két alkalmat kivéve a megengedettl értékeket mérek otthon,általában 120⁄80,és 140⁄90 között.Az utóbbi másfél-két hónapban rendszeresen 100⁄70⁄69 körüli az értékem.A háziorvosommal egyeztetve a napi 1 Covarexet 1⁄2-re csökkentettem.Azt mondta a háziorvos,hogy ne egyszerre hagyjam abba,először 2 hétig felet szedjek,utána hagyjam el a gyógyszert teljesen.Az a baj,hogy szeretném,de nem merem teljesen elhagyni a gyógyszert,nehogy valami bajom legyen.Most is elég alacsony az értékem,van,hogy a felső érték a 100-at sem éri el.Az utóbbi 5 hónapban lefogytam 13 kg-ot,lehet,hogy a fogyás normalizálta a vérnyomásom is,és tényleg nem kellene tovább szednem a gyógyszert?Nem betegség miatt,hanem saját elhatározásból fogytam,mivel a 157 cm-hez sok volt a 77 kg.Jelenleg majdnem az ideális súlyomnál vagyok,csak kb.3 kg-ot szeretnék még fogyni.Holter vizsgálatot,szívultrahangot csináltak tavaly,és szerencsére minden rendben volt.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel
    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Meg lehet kísérelni a teljes elhagyást, de a továbbiakban is mérje a vérnyomását, mert lehet, hogy mégis tartósan szüksége lehet a gyógyszerre (akár csökkentett adagban).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! 3-4 napja faj a mellkason a gyomrom tajekan es folotte es a hatamban is erzem a…

    Tisztelt Doktorno!

    3-4 napja faj a mellkason a gyomrom tajekan es folotte es a hatamban is erzem a szorito erzest.A fajdalom neha atterjed a vallaimra,idonkent enyhul.
    Ez mellett allandoan bufogok (elnezest a kifejezesert).
    On szerint lehetseges,hogy szivproblema,vagy inkabb masra utalnak a jelek?Tudom,hogy szakorvoshoz kell fordulnom,de a haziorvosom szabadsagon van 2 hetig.Valaszat elore is koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban ez leginkább gyomor eredetűnek (savtúltengés) látszik. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 2napja szorító érzés szerű fájdalmat érzek a 2mellem között és fentebb is.És a hátam…

    Kedves Doktornő! 2napja szorító érzés szerű fájdalmat érzek a 2mellem között és fentebb is.És a hátam közepe is nyilallik.Miért van ez?Lehet ettől a nagy melegtől?Nemrég voltam kardiológusnál ott minden rendbe volt.Köszönöm a válaszát!Üdv:Ercsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lehet, hogy a nagy melegben huzatban volt, a panaszok minden esetre mozgásszervi ( gerinc, izom) eredetűnek látszanak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Én külföldön éllek és kiderült hogy ritmuszavaraim vannak. Éjszaka túl alacsony a pulzus…

    Kedves Doktornő!
    Én külföldön éllek és kiderült hogy ritmuszavaraim vannak. Éjszaka túl alacsony a pulzus szám. Rajtam volt egy egész hétig egy holter aminek az eredményét én nem értem.
    Szeretném tudni hogy Doktornő mit lát ki az eredményből.Én nagyon aggódom hogy valami komoly problémám van.
    Eredmény: 162 óra alatt
    Isolated narrow Preams Detected 24 Criteria: Threshold <RR-25.0%xRR
    2 to 5 Narrow Preams Detected 16 Criteria ugyanaz
    Narrow complex Runs Detected 4 ugyanaz
    Isolated Wide Preams Detected 227 ugyanaz
    2 to 5 Wide Preams Detected 64 ugyanaz
    Wide complex Runs Detected 1 ugyanaz
    Relative Pauses Detected 40 Criteria: Duration>175%x RR
    Absolute Pauses Detected 0 Duration> 2.00 s
    Bradycardias Detected 521 Criteria: Threshold< 50min
    ST Detected 0

    Ainus rhythm⁄some sinus Arrhythmia.
    Nocturnal bradycardia.
    Patient Activated events show sinus rhythm with one isolated VE.

    Szóval ezt írták nekem amiből én szinte semmit nem értek. Két éve szedek magas vérnyomásra Losartan pottasiumot 25mg. A monitorozás után elhagytam és így jobb a közérzetem, de még mindig érzem mintha kimaradna egy ütés és ez nagyon ílyesztő.
    Kérem ha lehet mondja meg van e valami komoly bajom.
    Válaszát élőre is nagyon szépen köszönöm!
    Tisztelettel: Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az elején felsorolt tételek, amiknek a végén az szerepel, hogy "ugyanaz", számomra nem világosak. Az összefoglaló értékelés szerint a vegetatív idegrendszerrel kapcsolatos ártalmatlan sinus (normál) aritmiája van, éjjel alacsonyabb a pulzusa.Az ön által a vizsgálat alatt jelzett esemény normál ritmust mutat egy kamrai extrasystoléval. Nem jó ötlet, ha elhagyja a vérnyomáscsökkentőjét, abból tényleg lehet baj. Mindenesetre, ha külföldön él is, de ilyen szép magyar nyelvű értékelést kapott, akkor nyilván tud a kezelőorvosával is konzultálni, ezt tegye meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném kérdezni hogy ezelőtt egy hónappal minden kis terheléstől nagyon gyorsan…

    kedves doktornő azt szeretném kérdezni hogy ezelőtt egy hónappal minden kis terheléstől nagyon gyorsan vert a szívem.most pedig már több órás terhelés,munka után alig érzem hogy verne.doktornő szerint ez mit jelent?kezdi megszokni a szervezetem a terhelést? válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt látatlanban, adatok nélkül nem tudom önnek megmondani, mindenesetre ha jól bírja a terhelést, az jó jelnek számít.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő még anyi lenne a kérdésem hogy az alacsonyabb vagy a magasabb pulzusszám utal általában…

    kedves doktornő még anyi lenne a kérdésem hogy az alacsonyabb vagy a magasabb pulzusszám utal általában szívizombetegségre? válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ilyen összefüggés önmagában nincs.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy az alacsonyabb pulzus nem minden esetben jelent szívbetegséget?válaszát…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy az alacsonyabb pulzus nem minden esetben jelent szívbetegséget?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa