A betegek kérdései (17912)

  • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék a következő laboeértékek iránt! GOT: 61 U⁄L GPT: 73 U⁄L Alcalicus…

    Tisztelt Doktornő!

    Érdeklődni szeretnék a következő laboeértékek iránt!

    GOT: 61 U⁄L
    GPT: 73 U⁄L
    Alcalicus phosphatase: 446 U⁄L

    Jelentenek ezek valami károsat, vagy annyira nem vészes eredmények. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezek máj- illetve hasnyálmirigy bántalomra utalhatnak, jelentőségüket így külön nehéz lenne megítélni, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő
    nem tudom, tud-e nekem segiteni...
    két hete kihuzták az egyik fogam és nagyon nehezen állt el a vérzés...javasolta a fogorvos a vérvizsgálatot...
    Vérképet, méjfunkciót, vesefunkciót, cukrot, és valami alvadási faktort - koagul??? néztek a vérből....ma telefonáltam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A hematológiai vizsgálat bizonyára pontosabb választ ad, gyógyszerei közül a Zodacról és Budiarról nem tudom, hogy micsoda, a Montelukast fokozza a vérzéshajlamot. Jövő… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Kérdezném a tanácsát, véleményét a következők alapján:

    Tartós állómunkát végzek és sajnos 2 nap között 3,5-4 órát van lehetőségem aludni. Mindemellett olyan problémám van, hogy legtöbbször spontán, de van amikor étkezés után kb. 1 órával a nyakam és a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nehéz lenne érdemi választ aludni, de a tartósan kevés alvásnak biztosan szerepe van benne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! A kérdésem elég érdekes lehet az ön számára.Ha perforál egy vakbél annak pontosan…

    Kedves Doktor Nő!

    A kérdésem elég érdekes lehet az ön számára.Ha perforál egy vakbél annak pontosan mik a tünetei,és én úgy hallotam,hogy ha a vakbél perforál akkor az valójában kiszakad és egy csómó genyes vér megy a hasunkba.Tegyük fel ha valakinek perforál a vakbele mennyi időnek kell eltelnie,hogy az a genyes vér bekerüljön a véráramba és ezátal halált okozva?
    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de általános kérdésekre, "mi lenne ha" típusú elmélkedésekre vonatkozó ismeretterjesztésre ez a weboldal nem alkalmas.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztel Doktornő!

    1 hónapja kaptam egy gyomornedv ellenálló kapszulát a refluxomra, amit be is szedtem (1 havi adagot).
    Körülbelül azóta kezdett el hullani a hajam, de az utóbbi 2 hétben már csomókban hullott. Utána olvastam,hogy a gyógyszer betegtájékoztatóján a gyakori kategóriában… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos egyáltalán nem tudok önnek érdemi választ adni, azt sem tudom, hogy melyik gyógyszert szedte. Kezelőorvosától vagy bőrgyógyásztól kérdezze meg, nyilván nagyobb… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Chinotal 400-al csökkenthető-e az arteszklerozisz mértéke,jó e az érrendszernek,szivnek…

    Tisztelt Doktornő!

    Chinotal 400-al csökkenthető-e az arteszklerozisz mértéke,jó e az érrendszernek,szivnek ha valaki huzamos ideig szedi.Megelőzhető-e tehát vele általában az érelmeszesedés.

    Nekem most igaz más okból kifolyolag de huzamosan szednem kell.

    Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nincs tudomásom róla, hogy csökkentené, ha így volna, már rég Nobel-díjas felfedezés lenne. Mindenesetre ezek elméleti töprengések, ön túl sokat foglalkozik elvont dolgokkal, én nem tudok ebben segíteni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Már korábban írtam Önnek : "Anyukám 56 éves már régóta van pajzsmirigy hormon működési zavara, egyszer alul és egyszer túl működik. Nagyon nehezen tudták beállítani, most elküldték ultrahang vizsgálatra és ezt az eredményt kapta:

    A pajzsmirigy mindkét… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírás szerint a cytologiai lelet nem értékelhető kellőképpen, a többi részletet az endokrinológus fogja elmondani, én sajnos nem értek hozzá (de kifejezetten rosszat… Még több

  • Kedves Doktornő! Segítségét szeretném kérni a következő cytológiai vélemény értékelésében. Makroszkópos-…

    Kedves Doktornő!

    Segítségét szeretném kérni a következő cytológiai vélemény értékelésében.
    Makroszkópos- és mikroszkópos leírás
    x Vizsgálatra érkezett tárgylemezre szélesztett, a
    x conjunctivából származó exfoliációs cytologiai minta,
    x amelybôl H.E. festést végeztünk.
    x Fénymikroszkop alatt ép conjunctivalis hámsejtek mellett
    x massziv neutrophil granulocytás beszürôdés figyelhetô meg.
    x ⁄TE
    x D i a g n ó z i s :
    x T-SNOMED:Kötöhártya XX86
    x 1.)BNO:ÁRPA ÉS A SZEMHÉJ EGYÉB MÉLY GYULLADÁSAI
    x H10.0
    x Diagnózis⁄vélemény:
    x A cytologiai kép jelenleg nem szól chlamydia fertôzés
    x mellett.

    A massziv neutrophil granulocytás beszürôdés,mit jelent valami komoly problémára utal?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem vagyok szemész, de valamilyen gyulladás részeként fehérvérsejtes beszűrődést írnak le. Bővebbet kezelőorvosától tudhat meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Évek óta tartó tachycardiás panaszaim vannak. Többször vizsgáltak ebben az irányban ⁄terheléses EKG⁄ Legutóbb ritmus zavarral kerültem a sürgősségi osztályra,majd innen átküldtek a cardiológiára. Itt egy hét múlva készítettek egy terheléses EKG-t ami ISZB -ét, de ritmuszavart nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Leírásából az biztos, hogy szívritmuszavara van (pitvarfibrilláció). Nem értem ezt a mondatot: "készítettek egy terheléses EKG-t, ami ISZB-ét, de ritmuszavart nem… Még több

  • Udvozlom, a panaszom par nappal ezelott kezdodott. Rendszeres idokozonkent szuro jobboldali hasi fajdalmaim…

    Udvozlom,

    a panaszom par nappal ezelott kezdodott. Rendszeres idokozonkent szuro jobboldali hasi fajdalmaim vannak, a jobb bordaivtol picit lejjebb es hatrafele. A fajdalom kb. 20 percenkent jelentkezik es par masodpercig tart, nem nagyon eros, de azert nagyon megerzem. Azutan ahogy jott ugy megy is, es szinte egesz nap. Mi okozhatja?

    Koszonom valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem tudom. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 32 hetes terhes vagyok. Korábban (terhesség előtt is) néha éreztem hogy rövid ideig…

    Tisztelt Doktornő!

    32 hetes terhes vagyok. Korábban (terhesség előtt is) néha éreztem hogy rövid ideig nem szabályos ritmusban ver a szívem. A mostani terhességemnél viszont már amikor a kötelező belgyógyászati vizsgálatra mentem is látszott az EKG-n hogy van egy minimális ritmuszavar. Most 3-4 napja viszont folyamatosan érzek egy határozott ritmuszavart. Elmentem orvoshoz (belgyógyász) aki csinált EKG-t és látszik is hogy kb minden 3. 4. után jön egy gyorsabb dobbanás. Az orvosom csináltatott labort, nem pajzsmirigy probléma, így azt mondta ne foglalkozzak vele, a szülészorvosom pedig azt mondta hogy valószínűleg nyomja a szívemet a baba és ezért van ez a probléma. A szülészorvosom mondott egy bizonyos gyógyszert (Verapamil azthiszem)hogy esetleg szedjek be egy szemet, amiről a belgyógyász lebeszélt, hogy abból a babának is jutna és nem javasolja. Így most nem kaptam rá semmit. De nem úgy tűnik hogy ez most magától elmúlna. Tényleg ennyire nem kell ezzel foglalkozni? Elég zavaró pláne elalváskor! Mit tegyek?
    Válaszát köszönöm!
    Egy kismama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta szedése enyhíti a panaszokat, de erről konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Normál testalkatú (volt sportoló) 65 éves nő vagyok.
    Normál vérnyomásom átlagban 120⁄80, 70-es pulzussal.
    Két hete minden éjjel 2 és 5 óra között nagyon heves szívdobogásra ébredek fel.
    Ilyenkor a vérnyomásom 160 és 190 között szokott lenni. A pulzus is nagyon megemelkedik, volt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Minden bizonnyal igaza van, de ez csak személyes vizsgálattal oldható meg. Mielőbb forduljon kezelőorvosához vagy hívjon ügyeletet!

    Üdvözlettel
    dr…

  • Tisztelt Doktor Nő! Szeretnék érdeklődni, hogy a pantoprazol mellé közvetlen bevehetem e a ulcogantot??…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Szeretnék érdeklődni, hogy a pantoprazol mellé közvetlen bevehetem e a ulcogantot?? Vagy várjak vele 2órát??? 1hétig úgy szedtem hogy bevettem közvetlen, de félek hogy igy semmit nem használ. Előre is köszönöm!
    Valéria

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erre is ugyanazt tudom válaszolni, mint előző két kérdésére: kezelőorvosával kellene megkonzultálnia, látatlanban nem lehet érdemi választ adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben havi 1-2 alkalommal, majd heti szintén 1-2 alkalommal, ezt követően…

    Tisztelt Doktornő!
    Az utóbbi időben havi 1-2 alkalommal, majd heti szintén 1-2 alkalommal, ezt követően pedig már napi rendszerességgel, naponta többször is furcsa, remegést érzek a bal bordáim közül.Tudom nevetségesen hangzik, de úgy tudnám meghatározni az érzést, mintha a szívem "korogna". Persze semmilyen hangot nem hallani eközben, csak elég félelmetes, idegesítő érzés. Este, lefekvéskor gyakran nem is tudok a bal oldalamra feküdni, mert ekkor érzem csak igazán ezt a remegést.
    Magas vérnyomásomra Tenoxot és Lavestrát szedek, de ha ezen alkalmakkor megmérem a vérnyomásomat, semmilyen eltérést nem tapasztalok.Igaz, hogy az utóbbi időben elég stresszes életet élek, amit sajnos nem nagyon tudok befolyásolni.
    Háziorvosom kardiológiára küldött, ahol EKG vizsgálatot végeztek, természetesen ekkor ezek az érzések nem jelentkeztek. A kardiológus elmondta, hogy látszik, hogy egy ér nem megfelelően szállítja az oxigént a szívhez, de ez nem okozhatja ezeket az érzéseket és igazából nem is javasolt további vizsgálatot, vagy kezelést.Ő inkább idegi eredetűnek gondolja a problémát.
    Önnek mi a véleménye? Nyugodjak bele, hogy semmi gond nincs, csak egy kicsit "lentebb kellene adni" a stresszes életből? Vagy menjek el egy komolyabb kivizsgálásra? Amennyiben komoly gond lenne, az EKG biztosan kimutatná, vagy ettől sokkal biztosabb, jobb vizsgálat is?
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Leírása lapján nehéz lenne megmondani, hogy mi áll ennek az érzésnek a hátterében. Én egy EKG alapján azt se tudnám megmondani, hogy "egy ér nem megfelelően szállítja az oxigént a szívhez". Panaszmentes időszakban történt EKG biztosan nem mutatja ki, hogy mi játszódik le a szívben. Mindenesetre, ha önnek problémát okoz, érdemes egy tartósabb EKG felvételt (Holter) végeztetni, hogy nincs-e ritmuszavar a háttérben.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa !

    Egyszer már írtam Önnek a problémámmal, mitrális prolapsus-om van, Sotalolt szedtem rá 2 éven át.

    Két hete voltam a kezelőorvosomnál, és megbeszéltük, hogy elhagyhatom ( fokozatosan ) a gyógyszert, ha szeretném ( én szerettem volna ). 3-4 napja… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a mitralis prolapsus nem jár billentyűelégtelenséggel, akkor nem szükséges miatta gyógyszert szedni. Az említett tünetek ezzel az eltéréssel nem függnek össze, ha panaszai… Még több

  • Tisztelt Doktornő!
    30 éves nő vagyok. Évek óta tapasztaltam ritkán előforduló fizikai megterhelésre jelentkező erős szívdobogásérzést, végtaggyengeséget enyhe remegéssel, hányingert, verejtékezést és általában ájulás közeli állapotot. Tapasztaltam ilyet edzőtermi edzéseken, biciklizéskor, kirándulásokon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem értem, hogy az évek óta ismételten jelentkező panaszok miatt eddig miért is nem fordult kardiológushoz, tegye meg mielőbb, az tisztázhatja a szívzörej és a rosszullétek… Még több

  • Tisztelt doktornő! 34 éves nő vagyok. Kivizsgálás alatt jelenleg,mert olyan,mintha szívem rakoncátlankodna.Belgyógyászaton…

    Tisztelt doktornő!

    34 éves nő vagyok. Kivizsgálás alatt jelenleg,mert olyan,mintha szívem rakoncátlankodna.Belgyógyászaton és EKG-n voltam és rendszeresen mértem vérnyomásom.Panaszom,hogy főként nyugalmi állapotbaban,de van hogy a gyerkőcömmel való játszás után,mikor leülök összevissza szívverést érzek és olyan,mintha nem kapnék annyi levegőt,amennyi kéne,pedig megpróbálok ilyenkor lassan méllyeket lélegezni,aztán kis idő múlva elmúlik,de ez naponta 5-6 alkalommal ismétlődik.Mikor takarítok és hajolok le a szőnyegért pl. akkor olyan érzésem van,mintha a mellkasom tele lenne levegővel és feszít.Éjszaka jól alszom.
    Voltam tüdőgondozóban,ahol minden vizsgálatom jó lett.
    Vérnyomásméréseimnél 92⁄64 pulzus:73 és 109⁄66 pulzus:74 között mozog,de minden egyes mérésnél a vérnyomásmérő kijelzi a lehetséges szívritmuszavar kockázatát.
    EKG-n: normal sinus ritmus sinus arrhytmiával QRS:82ms QT⁄QTcBaz:360⁄430ms PQ:138ms P:96ms RR⁄PP:700⁄697ms P⁄QRS⁄T:65⁄69⁄39fok
    Belgyógyászaton ellettem küldve pajzsmirigy vérvételre,melyre majd jövőhét keddre kaptam időpontot és kardiológiára,amire csak szeptembertől lehet kérni időpontot.
    Ezért fordultam önhöz,hogy a tünetek és az EKG alapján mi a véleménye. Van Refluxom és pánikbetegségem,valószínű ez utóbbi miatt félek is annyira,mert nem felszeretném nevelni e gyermekeimet. Hallottam,hogy a pajzsmirigy beteség is lehet halálos ha nem kezelik ennek milyen jelei vannak?
    Elnézést kérek,hogy ennyi kérdést zúdítottam önre és hogy esetleg butaságokat kérdeztem,de sajnos miután várakozni kell az eredményekre nem tudok máshoz fordulni.
    Válaszát nagyon köszönöm.
    További szép napot :)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Leírt panaszai nem utalnak komoly eltérésekre, a rendetlen szívverésérzés lehet ártalmatlan extrasystolia vagy a légzési arrhythmia (egyszerű vegetatív beidegzési eltérés), lehet a pánik következménye. Pajzsmirigy-betegsége, ha van is netán, bizonyára nem veszélyezteti az életét. Ne szorongjon, élvezze, hogy fiatal és játsszon sokat a gyermekével.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr Nö! Az lenne kerdesem hogy foggyulladasra augmentin duo 875 mg mor irtak fel a szajsebeszeten…

    Tisztelt Dr Nö! Az lenne kerdesem hogy foggyulladasra augmentin duo 875 mg mor irtak fel a szajsebeszeten kiveszik a fogam ha vège a kuranak péntek reggel ota szedem az lenne kerdesem hogy reggeli elsö vizeletem pirosas szinu volt talan veres ez lehet az augmentin mellekhatasa bar nem irja a tajekoztato vagy komolyabb a baj kesobb mar normal szine van csak reggel eszleltem koszonom segitseget elore is

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Vizsgálat nélkül ezt nem lehet megmondani, de pl. az Algopyrin elszínezheti a vizeletet. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához, végezzenek laborvizsgálatot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A köldököm körül tompa, nyomásra erősödő fájdalmat érzek kb 1 napja. Nem ütöttem…

    Kedves Doktornő!

    A köldököm körül tompa, nyomásra erősödő fájdalmat érzek kb 1 napja. Nem ütöttem meg, nem erőlködtem túlzottan és nehezet sem emeltem. Utánaolvastam az interneten, de rögtön első találatok között rákot és különböző komoly betegségeket adott ki, így inkább gondoltam megkérdezek egy szakembert, hogy mi okozhatja még ezt?
    Egyébként étvágyam ugyanolyan, székletem rendes, semmilyen más tünetem nincs.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az interneten nyilván azt is olvasta, hogy ez a kérdés látatlanban nem dönthető el. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen válaszát.Általánosságba lehet-e azt mondani hogy a Seduxen májkárositó…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm szépen válaszát.Általánosságba lehet-e azt mondani hogy a Seduxen májkárositó hatása kisebb mint a barbiturátoknak,vagy a karbamezapine-k? A felezési idő számit valamit a lebontás szempontjából,általánosságban bármely gyógyszernél,hogy a hosszabb vagy a rövidebb kevésbé megterhelő-e?

    Elnézést,hogy nem pontosan tettem fel a kérdést :)

    Köszönöm szépen válaszát,és kellemes nyarat kivánok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Teoretikusan nem tudom, empirikusan egyiktől sem tapasztaltam a betegeknél májkárosodást. A felezési időt praktikusan olyan szempontból szoktam figyelembe venni, hogy hány alkalommal kell bevennie a betegnek a gyógyszert.

    Önnek is kellemes nyarat kívánok.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa