A betegek kérdései (17932)

  • Bőr alatt visszér dudor

    Tisztelt Doktornő!
    A jobb lábam szárán van egy kb. kisujjnyi hosszúságú és vastagságú dudor, amit én visszérnek gondolok. Nem közvetlenül a bőr alatt van, ezért nem látni pontosan, hogy mi is ez, de tapintásra visszérnek tűnik. Mostanában nagyon sokat szokott fájni, önkéntelenül is gyakran odanyúlok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Leírás alapján, látatlanban sajnos ez nem ítélhető meg. Orvosi vizsgálat ajánlott, ha háziorvosa nem segít, forduljon angiológushoz.

    Üdvözlettel
    dr…

  • Tisztelt Doktornő!1éve kezdödtek a panaszaim.Voltam H2 Kilégzési teszten.Kontaminált vékonybél syndroma…

    Tisztelt Doktornő!1éve kezdödtek a panaszaim.Voltam H2 Kilégzési teszten.Kontaminált vékonybél syndroma van a papiron.Normix tabletta helyre fog hozni?Utánna meg Normaflore szuszp.2 hétig.Mitől alakulhatott ez ki?Vagy más antibiotikum segitene tablettán kivül?Mert gyógyszert nem tudok beszedni.Lactiv,csak Normaflore szuszp.?Mit ajánl?Köszönöm előre is válaszát.Üdv.Dóri

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudok önnek választ adni. Legjobb lenne, ha kezelőorvosával konzultálna, aki ismeri önt és az adatait is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A következő tüneteim vannak péntek óta: gyomorfájdalom, erős hányinger, gyomorégéshez…

    Kedves Doktornő!

    A következő tüneteim vannak péntek óta: gyomorfájdalom, erős hányinger, gyomorégéshez hasonló érzés, fájó mellkas és szorító-nyomó érzés -szintén a mellkasban-, gyengeség és émelygés. A fájdalom és az égés szerű érzés, a melkkastól lefelé érezhető, a nyaki részen nem.
    Ha tejterméket fogyasztok, akkor erős hányingerem van tőle, ha bármilyen más ételt -nem fűszeres, nem zsíros(mert azt nem eszem)- akkor egyből fáj a gyomrom, ég mindenem, szorít a mellkas és hányingerem van.

    Gyomorsavam -szerintem- nincs, mert azt nem érzem, hogy lenne, de az éggésszerű érzés sajnos megvan :-(

    Érdeklődnék, hogy Ön szerint ezt mi okozhatja?
    Nagyon rossz, hogy napok óta sem enni, sem inni nem tudok, mert nagyon rossz utána....

    Válazsát előre is köszönöm: Szappanos Bettina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, hogy forduljon kezelőorvosához vagy gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor No

    Az E-vitamin antioxidans hatasara gondolok, hajra, borre, koromre gyakorolt jotekony tevekenysegere.
    Nem tudom, hogy szenvedek-e a hianyaban, de kulfoldon (azt hiszem otthon nem adnak recept nelkul), barki beszerezheti orvosi velemeny nelkul.
    Gondolom ez… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Én jobban bízom az egészséges, változatos táplálkozásban, mint a mesterséges készítményekben, de ez természetesen lehet szubjektív.
    Tájékozódásként küldök egy linket… Még több

  • T.Doktorno! Kerdesem az lenne.hogy a szervezetben az alacsony kalium szintet gyogyszerrel rendbe lehet…

    T.Doktorno!
    Kerdesem az lenne.hogy a szervezetben az alacsony kalium szintet gyogyszerrel rendbe lehet -e hozni,es mennyi idon belul?
    Magas vernyomasomra gyogyszert szedek, nem dohanyzom nem iszom,atlagos a sulyom.62 eves no vagyok.Eddig meg semmilyen komolyabb problemam nem volt,es egyszer csak a verkepem ezt mutatta ki.A problemam 1 hettel ezelott kezdodott.
    A tuneteim:izomgyengeseg ,kis ritmuszavar,emelyges,gyomorfajas⁄
    Valaszt elore is koszonom udvozlettel:G.Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A vérnyomáscsökkentők egy része vízhajtót is tartalmaz, ami csökkenti a szérum kálium szintet. Ezt kálium tablettával pótolni lehet, a patikában recept nélkül is kapható, de túl sokat sem szabad szedni belőle. Egyeztesse kezelőorvosával, hogy mennyi káliumra van szüksége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A subclinicus hypothyrerosis,melynek gyanújával tovább vizsgálnak,ezeket a tüneteket…

    Tisztelt Doktornő!

    A subclinicus hypothyrerosis,melynek gyanújával tovább vizsgálnak,ezeket a tüneteket okozhatja,amit Ön is emlitett:

    Cardialis vonatkozások:⁄*csökkent myocardium contractilitas*balkamrai- funkciózavar* enyhe diastolés hypertensio*a coronariasclerosis kockázati tényezője*⁄ Lipidanyagcsere zavara:⁄*magasabb koleszterin- és LDL-koleszterinszint*⁄

    A fentiek közül az enyhe diastolés emelkedés,ill LDL szint emelkedése jelentkezik nálam,meg a TSH eltérése,amiből diagnosztizálták.

    Igaza van,nem pontosan tettem fel a kérdést! A vérnyomásgyógyszer ezek szerint nagy valószinűséggel nem fog változni.Viszont a pajzsmirigy állapotának rendezésével van e esély arra hogy a magas koleszterinszintem normális állapotra csökkenjen.

    Válaszát köszönöm,és elnézését kérve:Egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erről csak jósolni lehet az eredményes pajzsmirigy-kezelés előtt.

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő!
    Május 28,án fertőző májgyulladással kerültem kórházba. Bent fekvésem alatt kiderült hogy nem vagyok fertőző májbeteg. Toxikus májbetegség k.m.n. K7190 a betegségem.
    GPT626, GOT, 825, volt. Sokat fogytam étvágytalan (59,éves nő) vagyok.
    Junius 24-én újra kontrollra… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nagyon sajnálom, de látatlanban, ismeretlenül nem tudom megítélni, Javasolom, hogy konzultáljon kezelőorvosával panaszairól.

    Üdvözlettel
    dr Tarján…

  • Üdvözlöm Doktornő!

    Zsoltnak hívnak 23 vagyok 180 magas 78 kg, a panaszaim ez év februárjában kezdődtek napokon keresztül szédültem és rosszul éreztem magam látás zavarom is volt megmértem többször a vérnyomásom végig 135-150⁄75-90 pulzus normál voltak az értékek megilyedtem és elmentem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Menjen vissza ismét kardiológusához, végezzenek 24 órás EKG monitorozást, az előbbre vihet a panasz tisztázásában.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő, a következőt kérdezném, nagyon el vagyok keseredve... 35 éves nő vagyok, egy éve,…

    Kedves Doktornő,

    a következőt kérdezném, nagyon el vagyok keseredve... 35 éves nő vagyok, egy éve, júniusban bedagadt mindkét bokám (a bal csúnyább, de a jobb is duzzadt egy kicsit). Nem fájt, nem feszült, semmit se csinált, csak szörnyen nézett ki. Szedtem Detralex-et, Calcium Sandoz-t, és nem tudom, mitől, de pár nap múlva jobb lett. Majd megint feldagadt, de most már enyhébben, megint jobb lett, és ez így "hullámzott" egy pár hétig: hol jobb, hol rosszabb lett. Végül teljesen elmúlt. Ami még érdekes: reggelente mindig teljesen jó volt, de nap közepén már olyan volt, mint egy felfújt lufi...
    Télen egyszer megint kijött, de azt ahhoz tudom kötni, hogy szörnyen forró vízben fürödtem, úgy, hogy rosszul lettem, a szívem is kalimpált, verítékeztem - és másnapra a bokáim megint dagadtak voltak. Ismét pár napig minden estére bedagadtak, majd megint elmúlt az egész.
    Sajnos azonban két hete megint dagadnak a bokáim! Nem értem, mi lehet ez: nemhogy nem vagyok túlsúlyos, de 167 cm-hez 50 kg, vékony testalkatú vagyok, vérnyomásomat ma reggel is mértem, és most is (mint mindig) kb. 110⁄50. Semmi más tünetem nincs, csak ez a bokadagadás, különben remekül érezném magam (már ha nem félnék emiatt nagyon...)
    Kérem, segítsen, mit szedjek, mit tegyek? Jó a Detralex? Vagy van valami hatásosabb orvosság, hogy megszabaduljak ettől a kellemetlenségtől?

    Előre is köszönöm:

    Emese

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Februárban (Boglárka néven) hasonló kérdést már feltett, akkor is azt javasoltam, amit most, személyes vizsgálatra forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Beáta vagyok ismét, még szájszárazság állandó szomjúság érzés, hasmenés minden reggel még néha este,…

    Beáta vagyok ismét, még szájszárazság állandó szomjúság érzés, hasmenés minden reggel még néha este, amikor visza mentem a házi orvosomhoz ő nem küldött semmilyen vizsgálatra mert azt mondta hogy ő tisztában van vele hogy semmilyen szervi betegségem nincsen. Menjek visza megint hozzá?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Vagy keressen másik orvost (belgyógyászt vagy gasztroenterológust).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jónapot kívánok, 20 éves vagyok Beátának hívnak, 1 héttel ezelőtt elindultam a párommal és a kislányommal…

    Jónapot kívánok, 20 éves vagyok Beátának hívnak, 1 héttel ezelőtt elindultam a párommal és a kislányommal intézni az ügyeinket, de én rosszul lettem hányingerem lett hasogatott a melkasom azt éreztem hogy ott elfogok ájjulni leszálltunk a buszról és kihívta a párom a mentőket ők bevittek vettek vért, meghallgattak, ekg t is csináltak, és az orvos azt mondta hogy nincsen semmi bajom valószínű hogy pánikrohamom volt, én másnap elmentem a házi orvoshoz ő is ugyan ezt mondta adott magne b6 ot ezt szedem is de állandó levertséget fáradékonyságot érzek nincsen semmi életkedvem és rám rám tőr a hányinger aztán elmúl tompaságot érzek a fejemben néha néha hasogat egyszerűen semmi kedvem semmihez, megmértem a vérnyomásom most 110⁄70 a p 105 én 168 cm, és 65kg vagyok mi lehet a bajom? köszönöm a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha ismételt vizsgálattal sem találtak szervi bajt, lehet kimerültség vagy egyéb pszichés ok a háttérben, próbálja kideríteni, esetleg orvosi vagy pszichológusi segítséggel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Én vagyok az a páciens,akit háziorvosa "meggyanusitott" hogy hurka-kolbász fogyasztásból…

    Tisztelt Doktornő!

    Én vagyok az a páciens,akit háziorvosa "meggyanusitott" hogy hurka-kolbász fogyasztásból fakad a magas LDL-koleszterinje.Emlitettem azt is,hogy magas vérnyomásomat se kezelték.
    (TSH 6,79 T3,T4 normal)

    Az alábbi iránydiagnózisokkal vagyok előjegyezve izotopra (UH alapján):

    Tiszta hypercholesterinamae E7800
    Fülzúgás H9310
    Hypothirerosis k.m.n (?) E03.09

    Kérdésem az,hogy elképzelhető-e az,hogy a magas koleszterinszinszint a pajzsmirigy-betegségből fakad,illetőleg olyat is hallottam hogy a vérnyomásra is kihathat.Ilyen esetbe várható-e az hogy hormonális rendezésével nem kell a két tünetre külön-külön gyógyszert szedni,mert az eredetük közös.

    Válaszát köszönöm,hivatásához jó egészséget kivánva:Egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom, hogy ön kicsoda, utalásából nem tudom azonosítani. A magas cholesterinszint összefügghet a pajzsmiriggyel, de a vérnyomással nem. Látatlanban, adatainak ismerete nélkül sajnos semmi
    konkrétumot nem tudok önnek mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Május 8.-án műtötték epekővel, eltávolították az epehólyagot is. A műtét után 5 nappal…

    Kedves Doktornő!

    Május 8.-án műtötték epekővel, eltávolították az epehólyagot is. A műtét után 5 nappal ki kellett nyitni a köldök varratot, mert bakteriális hasi fertőzést kaptam, és heteken át váladék ürült a hasüregből. Már megállt a váladékozás, és a köldökseb is begyógyult. Eddig ezen kívül nem is volt más problémám. Viszont az elmúlt napokban, elég erős gyomorgörcseim vannak. Főként hajnalban, 2-3 óra között, de előfordult már nappal is. Ha nem görcsöl, akkor csak olyan fura, szúró érzés van benne. Ilyenkor ugyanúgy görcsoldót, és fájdalomcsillapítót kell bevennem hogy enyhüljön a fájdalom, mint műtét előtt. Diétázni már nem diétázom (a műtét után 4 hétig diétáztam), epe felböfögésem nincs, hasmenésem nincs (inkább székrekedés). Inkább gyomorsavra vagyok hajlamos bizonyos ételek után.
    A kérdésem az lenne, hogy ez epe műtét után előforduló tünet-e, és majd idővel vagy esetleg diétával elmúlik, vagy nem jellemző, és aggodalomra adhat okot, mindenképp mutassam meg orvosnak? Ha igen, akkor belgyógyász, sebész, vagy gasztroenterológus a megfelelő orvos? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Feketéné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Jelen állapotáról és panaszainak okáról személyes vizsgálat nélkül nem lehet nyilatkozni. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával, az ő vizsgálata megmondhatja a további teendőket.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő !

    Tanácsot szeretnék kérni. Egy ismerőssel kapcsolatban. Igen sokat dolgozik, nagyon magas a fiú s sokat panaszkodik hogy szorít a mellkasa.Szinte állandóan túlterheli magát. S nem hajlandó elmenni orvoshoz mert ha pihen utána jobban lesz. Otthon elég zsírosan esznek ,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban semmi konkrétumot nem lehet mondani, az egészséges életmód és a kockázati tényezők témakörében sok mindent találhat az interneten.

    ÜdvözlettelMég több

  • Kedves Doktornő! Milyen fájdalomcsillapìtót lehet bevenni ha fáj a fejem Aspirin protect 100mg mellé?

    Kedves Doktornő!
    Milyen fájdalomcsillapìtót lehet bevenni ha fáj a fejem Aspirin protect 100mg mellé?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Próbáljon meg egy fél Aspirin tablettát (500 mg).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm! Katalin vagyok. Szeretnék egy érdekes kérdést feltenni amiben remélem tud segíteni. Januárban…

    Üdvözlöm! Katalin vagyok. Szeretnék egy érdekes kérdést feltenni amiben remélem tud segíteni. Januárban volt egy kisebb mütétem ahol altattak és a mütét óta néha fájdogàl a szívem, sokszor elalvásnál kimarad a légzèsem és arra ilyedek fel hogy zsibbadok nem kapok levegőt. A bal oldalamon nem is tudok aludni mert mondhatom fulladok és néha össze vissza kalapàl a szivem. Mi lehet a probléma? Azonnal foirduljak orvoshoz? Válaszàt előre is köszönöm. Üdvözletem

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. Mindenesetre panaszai miatt személyes vizsgálat javasolt kezelőorvosánál, enélkül nem lehet érdemi választ adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő,

    Édesapámnál (74 év) gyakran előfordul, hogy alacsony a pulzusszáma van (45), vérnyomása időnként ingadozik, este szed többnyire vényomáscsökkentőt. Alacsony pulzus esetén szédül, fáj a feje és gyengének érzi magát. Szédülésre szed gyógyszert, továbbá Káliumot is írt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ebben az életkorban gyakori, hogy az alacsonynak mért pulzusszám valójában pitvarfibrilláció következménye, ami gyors szabálytalan szívverés, de nem mindegyik ütést lehet… Még több

  • Kedves Doktor No E-vitamint kezdtem el szedni, kulfoldon vagyok, a kovetkezo vna a dobozra irva: 400…

    Kedves Doktor No

    E-vitamint kezdtem el szedni, kulfoldon vagyok, a kovetkezo vna a dobozra irva:
    400 iu , azt irja, napi 1-2 szemet szedjunk belole.
    Onnek mi a velemenye? Mennyit kell belole szedni, hogy valoban kifejtse juotekony hatasait?

    Szep vasarnapot kivanok,
    Tisztelettel:
    A.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem tudom, milyen jótékony hatásra gondol, és miért hiszi, hogy E-vitamin hiányban szenved. A találomra szedett gyógyszerrel nincs tapasztalatom, sajnos, nem tudok érdemi választ adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves Dr.nö ujra Brigitta vagyok ès azt szeretnèm kèrdezni h akkor muszàly szednem az amoxicilint? azt…

    kedves Dr.nö ujra Brigitta vagyok ès azt szeretnèm kèrdezni h akkor muszàly szednem az amoxicilint? azt elfelejtettem az elöbb h venter granulàtumot is szedek mert mindig fáj a gyomrom. a gyomortükrözèsen anyit mondtak h az átlagosnàl kisebb a gyomrom.elég keveset tudok enni a gyomor fàjások miatt.mit tehetnék h tudjak enni? köszönöm válaszàt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezeket a személyes részleteket kezelőorvosával kell megbeszélnie, más nem tud ebben érdemben segíteni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves dr.nö! Azt szeretném kérdezni Öntöl hogy vérvétel kimutatta a helicobakter pylori igG reaktiv…

    kedves dr.nö! Azt szeretném kérdezni Öntöl hogy vérvétel kimutatta a helicobakter pylori igG reaktiv ès a helicobakter pylori igM kétes.Kaptam az orvosomtol klabax-ot rabemant és amoxicilin tablettát. mikor mulik el a betegség ha nem szedem az amoxicilint mert csökkenti a fogamzás gàtlo hatásàt. nagyon nagy baj ez? ès tènyleg kijukadhat a gyomrom? köszönöm válaszàt! Brigitta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A Helicobacter pylori teljes kiirtására kell törekedni, mert valóban komoly gyomorszövődményekhez vezethet, ez legalább olyan súlyú probléma, mint a fogamzásgátlás.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa