A betegek kérdései (17956)

  • kedves doktornő.ön szerint milyen vizsgálattal lehetne a férfi meddőséget kivizsgáltatni?válaszát előre…

    kedves doktornő.ön szerint milyen vizsgálattal lehetne a férfi meddőséget kivizsgáltatni?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt a kérdést urológus-andrológus kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kb. másfél éve van hogy hogy kb 2 hónapja mindig előjön a torokfájásom, vettek nem…

    Tisztelt Doktornő!
    Kb. másfél éve van hogy hogy kb 2 hónapja mindig előjön a torokfájásom, vettek nem olyan rég, és streptococcus agalctiae -t tenyésztettek ki.Az egyik orvos azt mondta hogy idült mandulagyulladásom van.Azt szeretném megkérdezni hogy átterjedhet .e a torkomról⁄mandulámról a a baktérium az agyvízre,és lehet e gennyes meningitisem? nagyon tartok ettől. Köszönöm segítségét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Elvileg előfordulhat, fontos lenne, hogy célzott antibiotikus kezeléssel megoldják a fertőzést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! 10990-es kérdező vagyok! Nem szedtem,szedek semmilyen gyógyszert! Valami szervi baj…

    Kedves doktornő!
    10990-es kérdező vagyok! Nem szedtem,szedek semmilyen gyógyszert! Valami szervi baj nem okozhat magas pulzust?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lehetséges ok pajzsmirigy túlműködés az említett vérszegénység mellett, ezeket érdemes lenne kizárni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Tudom, hogy nem gasztroenterológus, de talán tud nekem tanácsot adni. Lisztérzékeny…

    Tisztelt Doktornő!
    Tudom, hogy nem gasztroenterológus, de talán tud nekem tanácsot adni. Lisztérzékeny vagyok, és az utóbbi időben gyakran van gyennyes hasmenésem, hányingerem, amit a háziorvos mindig bélfertőzésnek tituál. A gyakran alatt azt értem, minden antibiotikumos kezelés után, illetve egy tisztítókúra után is tapasztaltam. Ilyenkor probiotikummal kezelem magam, ami általában segít is. A gluténmentes diétámat tartom, bár diétahibák előfordulhatnak. Aggódom, az esetek gyakorisága miatt. Önnek mi a véleménye?
    Köszönettel: ML

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom megítélni, azt sem tudom, hogy miért alkalmaz antibiotikus illetve tisztító kúrát. Kétség esetén javasolom, hogy történjen széklettenyészés illetve forduljon gasztroenterológushoz.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Úgy látom, sokan írtak a kéthegyű billentyű elhajlásáról. Mégis úgy érzem, az én…

    Tisztelt Doktornő!
    Úgy látom, sokan írtak a kéthegyű billentyű elhajlásáról. Mégis úgy érzem, az én esetem kicsit más (valahol mindenkinél minden betegség más és más).
    Tavaly nyáron diagnosztizálták nálam a kéthegyű billentyű prolapsusát, ugyanis azt vettem észre, hogy ültő helyemben, befolyásoló tényezők nélkül 115⁄min a pulzusom. EKG és laborvizsgálat történt. Emellett jobb Tawara-szár blokkot is diagnosztizáltak. A szívdobogásérzés gyakori, ez (már) nem zavar. Gyógyszert eddig nem írt fel rá a háziorvosom.
    Kérdéseim:
    Az igaz, hogy emiatt a billentyű probléma miatt alakult ki egy elviselheetetlen szintű szorongásom és⁄vagy pánikbetegségem? Vagy inkább fordítva jellemző?
    A szorongásomra írt fel Frontin-t a házirovosom, 0,25öst. Ez nem viszi le a pulzusom. Érdemes lehet kérnem gyógyszert a szívemre, alkalmi szedésre? (Ez a billentyű gond egyébként családi, nagyapámnak is csak alkalmanként kell szednie, édesanyámnak mindennap).
    Közrejátszik ez az elviselhetetlen szorongás is, de ezek a tünetek: beszédelgés, mellkasi szúró fájdalom, szívdobogás érzés, szerintem extra systolés dobbanásaim is vannak (olyan, mintha egy ütem kimaradna, és utána egy óriásit dobban, majd normális), fáradékonyság, néha úgy érzem, szétrobban a fejem a nyomástól(nem fáj, csak mintha nyomás nagyobb nyomás lenne benne), vagy épp folyamatos "ájulásérzésem van", és ilyenkor szapora elnyomható a pulzusom; szóval ezeket mind okozhatja? Úgymond "normális"?
    Vérnyomásom egyébként 120⁄80 +-5 Hgmm.
    Előre is köszönöm válaszát, kellemes hétvégét kívánok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mitralis prolapsus nincs oki összefüggésben a szorongással, önnél ez az eltérés azért derült ki, mert a szorongással kapcsolatos tünetek kapcsán alaposan kivizsgálták. Ez az elváltozás nem felelős a panaszaiért, a szorongás ellen kellene eredményesebb kezelést folytatni, akkor ezek a pszichoszomatikus tünetek is bizonyára elmúlnának.
    Önnek is kellemes hétvégét!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Válaszát köszönöm! Lenne még egy olyan kérdésem, hogy lehet e komoly baja a nagymamámnak, mert én éjjel…

    Válaszát köszönöm!
    Lenne még egy olyan kérdésem, hogy lehet e komoly baja a nagymamámnak, mert én éjjel megyek el dolgozni, és nemtudom itthon lehet e hagyni.
    Köszönettel: Rebeka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, ezt én látatlanban igazán nem tudom megmondani. Kétség esetén nem lenne jobb megmutatni orvosnak?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! 34 éves vagyok,10 hónapja szültem császármetszéssel, már a terhesség alatt megemelkedett…

    Kedves doktornő!
    34 éves vagyok,10 hónapja szültem császármetszéssel, már a terhesség alatt megemelkedett az amúgy elég alacsony, ájulós típus voltam, vérnyomásom. A végére már mértek 150⁄90 körüli 100-as pulzussal. Ugye erre akkor azt mondták normális majd a terhesség után megszűnik. A problémám sajnos az, hogy nem szűnt meg, elég ingadozó a vérnyomásom még ha pl reggel 118⁄72 akkor is ilyen 93-as pulzus érték kapcsolodik hozzá.
    Tüdőgyógyászaton voltam régóta tartó köhögéssel ahol enyhe aszthmát is megállapítottak az ottani vérnyomásom 140⁄90 114-es pulzussal nem voltam ideges egyáltalán és mindezt egy 0,25mg-os xanax mellett produkáltam.
    Sajnos a pulzusom mindig magas 86 alá sosem megy le, nyugalmi helyzetben sem. Azóta sportolom is rendszeresen és ez sem vitte le a pulzusom.
    Ön szerint milyen írányban kellene elindulnom?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Tisztázni kellene, hogy nem vérszegény-e, szed-e asztma ellenes gyógyszert. Mindkét tényező okozhat szapora szívverést, javasolom, forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • tisztelt doktornő! a nagymamámnak 2 éve volt szívbillentyű műtéte, mechanikus billentyűt kapott, állapota…

    tisztelt doktornő!
    a nagymamámnak 2 éve volt szívbillentyű műtéte, mechanikus billentyűt kapott, állapota kielégítő, de egy napja a bal melle felett tompa fájdalmat érez bízonyos mozdulatokra. például: oldalra fekvés, hajolgatás, és olyan mozdulatokra melyek alapjáraton nem okoznak problémát. Nagymamám otthonától távol van, jelenleg budapesten tartózkodik, "nyaral". szeretném a segítségét kérni, mit tehetnénk.
    válaszát előre is köszönöm!
    üdvözlettel: Rebeka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, hogy forduljanak orvoshoz személyes vizsgálatra. A panasz lehet mozgásszervi, de mechanikus műbillentyű mellett feltehetően szed véralvadásgátlót, ilyen esetben a szokásos fájdalomcsillapítók súlyos vérzést okozhatnak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Köszönöm előző válaszát! A kérdésem akkor még annyi volna, hogy amennyiben…

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!

    Köszönöm előző válaszát!

    A kérdésem akkor még annyi volna, hogy amennyiben a 80 mg-os készítménynek most a felét, 40 mg-ot szedem naponta 1x, mi legyen a következő lépés a leszokáshoz? Felezzem a felet, majd hagyjam el? Hány napig felezzem a 40 mg-ot? Leszokás után lehetnek tüneteim, rosszulléteim?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Miután - mint írta - pár nap múlva megy kardiológusához, szerintem addig ne változtasson, beszéljék meg közösen, ez így korrektebb eljárás!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a héten diagnosztizáltak nálam húgyúti gyulladást.…

    Tisztelt Doktornő!

    Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a héten diagnosztizáltak nálam húgyúti gyulladást. Egy hete szedem a kapott gyógyszereket és kb 2 napja erős bal kari fájdalmat, zsibbadást érzek elég erős szívszúrással, légszomjjal és heves szívdobogással. A vérnyomásom ilyenkor általában 107⁄75 a pulzus 85 körül van. Nagyon nyomasztó érzés éjszakánként is erre ébredek, valamikor akár 2 órán keresztül érzem ezt. Mi okozhatja ezt?
    Előre is köszönöm a segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A panaszok leginkább mozgásszervi eredetűnek (csigolya, izomzat, borda közti ideg) eredetűnek tűnnek, a kísérő tünetek miatt javasolom, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! 2 éve állapították meg, hogy mitrális prolapsus-om van, lelki tényezők…

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!

    2 éve állapították meg, hogy mitrális prolapsus-om van, lelki tényezők miatt jött felszínre, magas volt a pulzusom, ezért mente el orvoshoz.
    Mivel nem múlt el a megnövekedett pulzus, és igazából nagyon féltem is az egésztől, mert sűrűn szédültem, nem tudtam pontosan mi lehet a bajom, a kardiológusom terápiaként felírt Sotalol tartalmú gyógyszert, napi 80 mg-ot.
    Igazából annyit mondott, hogy max. 160 mg-ig növelhetem a dózisom, attól függően, mennyire érzem a panaszaimat, illetve csökkenthetem is és el is hagyhatom majd, ha úgy érzem , hogy már nincsenek panaszok.

    Lassan 2 éve szedem a gyógyszert, és kb. fél éve már csak napi 40 mg-ot, esténként, mert nem éreztem szükségét nagyobb dózisnak. A pulzusom többnyire rendben van, max. 90-es percenként de általában 70 és 80 között mozog. A szívdobogásérzés a mai napig jelen van, szinte már hozzászoktam, az időváltozást megérzem, furcsa mellkasi érzés jelentkezik olyankor vagy enyhe szédülés pár másodpercre, igazából komolyabb panaszom nincs.

    Kb. 1 éve voltam utoljára egy műtét alkalmával EKG-s vizsgálaton, eltérést nem mutatott.

    Ön szerint a Sotalol ekkora dózisban való adagolása rendben van?
    Elhagyhatnám a gyógyszert már, vagy ehhez újabb kivizsgálás szükséges?

    Pár napon belül felkeresem a kardiológusom, de érdekelne egy másik orvos véleménye is.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Edina, 27 éves nő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Önmagában a gyorsabb pulzus gyógyszeres csökkentése nem feltétlenül szükséges, ez nem oki, hanem tüneti terápia. A Sotalol emellett okozhat mellékhatásokat, úgyhogy nem javasolnám feltétlenül.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    Nem biztos,hogy idevágó téma,de a következő kérdéssel fordulok önhöz: Múlthét vasárnap csináltattam egy nyelv piercinget. Ugyebár értelemszerűen feldagadt a nyelvem és fájt. Nos,a fájdalom elmúlt,de a nyelvem még mindig fel van dagadva. Enni rendesen tudok és beszélni is. Viszont… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ellenőrizni kellene, hogy nincs-e helyi fertőzés-gyulladás a panasz hátterében, ennél többet látatlanban nem lehet tanácsolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján…

  • Tisztelt Doktornő!…

    Tisztelt Doktornő! A problémám kb. egy éve áll fenn.Normál vagy alacsony vérnyomás mellett magas a pulzusom,ami nálam komoly rosszulléteket okoz:szédülést,fáradékonyságot,rossz közérzetet,indokolatlan idegességet,koncentrációs zavarokat és ami a legrosszabb,sokszor úgy érzem,hogy elájulok.Olyan érzésem van mintha túlnyomás lenne a fejemben,máskor pedig mintha elégtelen lenne az agyi vérellátásom. Nagyon nehezen tolerálom már.Azt szeretném tudni,hogy ezeket a tüneteket valóban a magas pulzus okozza?Volt már 100 fölött is a pulzusom,de nálam a rosszullétek 80 fölötti pulzusnál is jelentkeznek . Van úgy,hogy napokig is viszonylag jól érzem magam ,máskor pedig ugyanolyan pulzusszám mellett rosszul vagyok.Voltam kardiológusnál,aki nem talált szervi elváltozást a szívultrahang alapján.Pajzsmirigy problémám nincs.Diagnózisnak ezt írta:Sinus tc.és Hypercholestreinaemia.Gyógyszerként felírta Concor-bisoprololt 2,5 mg-ot naponta.A gyógyszert nem mertem szedni,mert attól félek,hogy nagyon leviszi a vérnyomásom és elájulok.47 éves vagyok ,az orvosok szerint a magas pulzust a változókor is okozhatja. Progeszteron hiány miatt már másfél éve Norculutot szedek,más gyógyszert nem. Ön szerint ,ha szedném a gyógyszert elmúlnának-e a tüneteim,illetve mi az optimális pulzusszám az én koromban.Valamint azt szeretném még tudni,hogy a gyógyszer mellett lehet-e sportolni. válaszát előre is köszönöm.Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Hormonális állapotát és a tartós Norcolut-szedést újra kellene értékelni nőgyógyászati kontroll vizsgálattal, lehet, hogy ez áll panaszai hátterében.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Tarján Zsuzsa! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a gyomortükrözés alatt előfordulhat…

    Tisztelt Tarján Zsuzsa!

    Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a gyomortükrözés alatt előfordulhat az,hogy megsértik a torkomat és ezáltal berekedek?
    Továbbá az lenne még a kérdésem, hogy április eleje óta megy a hasam. Minden evés után ment a hasam, most úgy néz ki,hogy kezd helyreállni a gyomrom,de nem vagyok benne biztos, mivel még mindig megy a hasam,csak nem olyan ritkán. Ma is csak 2x.
    Először a fogamzásgátló tablettára gyanakodtam,amit december óta szedek, de sokak állítása szerint ha a gyógyszer miatt menne a hasam,akkor a gyógyszer szedésétől kezdve menne, ez igaz?
    Mikortól mondhatják azt a szakorvosok,hogy gyomortükrözésre kell mennem? Nagyon félek tőle, ezért próbálok mindenféle módot bevetni, hogy elkerüljem. Most arra gyanakszom,hogy esetleg a tejtől. Így a háziorvosom, azt tanácsolta,hogy 2 hétig kerüljem a tejtermékeket, aztán meglátjuk....

    Előre is köszönöm a válaszát!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Első kérdésére a válaszom, hogy ez aligha fordulhat elő.
    Panaszaival kapcsolatos kérdéseire az önt kezelő orvosoktól kell választ kapnia, a gyomortükrözést pedig erőszakkal biztosan nem fogják elvégezni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    2 hete a kardiológus doktornőm a sinus tachycardiára bisoblock 5 mg szedését javasolta, amit szedek napi egyszer fél tablettaként, ahogy megbeszéltem vele. A TSH eredményre még várok. Mellette szívultrahangon is voltam, vékonyabbak a billenytűim, MMv kissé vaskosabb,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb lett volna ezt a kérdést kezelőorvosaival egyeztetni. A Bisoblock és a Cipralex szedhető együtt, ehhez még a Xanax kérdéses.
    Önnek is kellemes hétvégét!Még több

  • Tisztelt doktornő. Szeretném kérni hogy értékelje ki a labor eredményemet és az uh vizsgálatom. HEMATOLÓGIA Vvt…

    Tisztelt doktornő.
    Szeretném kérni hogy értékelje ki a labor eredményemet és az uh vizsgálatom.

    HEMATOLÓGIA
    Vvt süllyedés 19
    VÉRKÉP

    fehérvérsejt szám 10.21
    fehérvérsejt neutrophyl 6.21
    fehérvérsejt neutrophyl % 60.8
    fehérvérsejt lymphocyta 3,06
    fehérvérsejt lymphocyta % 30.0
    fehérvérsejt monocyta 0,83
    fehérvérsejt monocyta% 8,1
    fehérvérsejt eosinophyl 0 ,11
    fehérvérsejt eosinophyl % 1,1
    fehérvérsejt basophyl 0.0
    fehérvérsejt basophyl % 0.0
    Vörösvértest szám 5,4
    Haemoglobin 15 ,1
    Haematokrit 44,1
    Vvt átlagos térfogat 87,5
    Vvt átlagos hgb tartalom 30.0
    Vvt átlagos hgb koncentráció 34.2
    Thrombocyta szám 310
    RDW~SD 42.6
    RDW~CV 13.5
    PDW 11
    MPV 10,2
    P~LCR 26,3
    PCT 0,32

    KLINIKAI KÉMIA

    Vércukor 6.3
    Karbamid 4.5
    Kreatinín 56
    EPI~GFR >90 ml⁄perc⁄ 1.73 m2
    Nincs jelentős vesefunkc. elt.
    Össz ~koleszterin 4.40
    Trigliceridek 1.13
    LDL~ Koleszterin direkt 1.0
    Húgysav 316
    GOT 12
    GPT 27
    GGT 58
    Alkalikus foszfatáz 147
    Bilirubin össz 10.6
    Total protein 75.9
    CK 95
    IONOK
    Nátrium 141
    Kálium 4..1
    Kálcium 2.40
    Klorid 106

    VIZELET
    Vizelet fehérje poz +
    Vizelet aceton negativ
    Vizelet genny negatív
    Vizelet cukor negativ
    Vizelet UBG normál
    Vizelet bilirubin negativ
    Vizelet vvt (HGB) pozitiv
    Vizelet leukocyta negativ
    Vizelet nitrit negativ
    Vizelet üledék mikroszkóppal x


    ULTRAHANG
    MÁJ US eltérés nélkül. Kp. nagy , vékonyfalú epehólyagban 10 mm~nyi köárnyék. Choledochus keskeny.
    Lép 11,5 cm. Norm. nagyságú vesék echoszerkezete megtartott.
    Vesékben kóros képlet nincs. Kismedence és bélrendszer negatív.


    A födiagnózis
    angina pectoris egyéb formái


    Válaszát előre is köszönöm

    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A hasi ultrahang szerint epeköve van, a laborleletek magyarázatát illetően javasolom, keressen rá a Google-on, bizonyára ott is megtalálja a választ (Például www.hazipatika.com).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő!

    Már elég rég óta dagadnak a bokáim, hol jobban, hol kevésbé. Az elmúlt napokban Horvátországban jártunk ( 8 napig), rengeteget ültem a kocsiban, sokat gyalogoltam, nagyon meleg volt, egyszóval meg lett volna minden okom, hogy dagadjon a lábam, ezzel szemben egyáltalán… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez az összefüggés nem látszik valósnak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm! Gyermekem aug-ban lesz 4 éves. Mikor megszületett halk szívzörejt diagnosztizáltak, mikor…

    Üdvözlöm!
    Gyermekem aug-ban lesz 4 éves. Mikor megszületett halk szívzörejt diagnosztizáltak, mikor elmentünk kardiológiai vizsgálatra ott azt mondták minden rendben van, nincs szívzörej.
    Most július 18-án orrmandula műtéte lesz.
    Előtte EKG vizsgálat volt, melyben a lenti Státusz, illetve diagnózis szerepel, melyből kiderül, hogy ismét szívzöreje van.
    Kérdésem az lenne, hogy a szívzörej az betegség, mit jelent, hogy kettőzött 2. hang hallható, mit jelent art.fem-k tapinthatók, illetve mi a továbbiakban a teendő és műthető-e így.
    Anamnézis: FOG vizsgálatra kéri EKG, mert adenotomiára megy, mert nagyon rosszul hall.
    STÁTusz: Ritm.norm.inten.szívhangok a szívcsúcson és a bpst II-III-ban 1⁄6 erősségű systolés zörej hallható és a bpst II-III-ban kettőzött második hang hallható, P:80⁄min. Keringése kompenzált, hepar, lien nem tapintható, art.fem-k tapinthatók. Oedema, icterus, cyanosis nincs.
    RR:94⁄57 Hgmm, P95⁄min.
    Diagnózis:J3520 az orrmandula túltengése
    R0110
    A válaszát nagyon várva és nagyon köszönöm:
    Beckerné egy aggódó édesanya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy nemrég helikobaktert találtak, szűrás alkalmával…

    Kedves Doktornő!

    Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy nemrég helikobaktert találtak, szűrás alkalmával nálam. Az orvosom ki is írta Augmentint, Nolpaza, Klabax nevű gyógyszereket. Második nap azt vettem észre, hogy kujtorog a belem és hasmenésem van tőle! Mi a következő lépés ha nem bírom ezeket a gyógyszereket? Nem lehetne természetes módon gyógyítani, nem antibiotikummal?
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A Helicobacter kiirtása csak gyógyszerrel lehetséges, de többféle kombináció képzelhető el, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Egy jó ideje (kb. 2-3 hónapja) nincs rendbe az emésztésem. Kávézom naponta egyszer…

    Tisztelt Doktornő!
    Egy jó ideje (kb. 2-3 hónapja) nincs rendbe az emésztésem. Kávézom naponta egyszer reggel, ehhez dohányzom is. Kávé előtt szinte mindig eszek(legtöbbször kenyeret), de ettől függetlenül kávézás után 10-20 perccel rámjön a hasmenés. Ha 3in1 kávét iszok,akkor mindig. Nem vízszerű, de lágy,általában "szétterül", valamint előfordult, hogy igen nyálkás volt(egyszer tavaly ősszel volt bélgyulladásom,napi sok nyálkás hasmenéssel és szörnyű hasi görcsökkel). Egyéb problémám, hogy sokszor nehéznek érzem a beleimet meg a gyomromat, gyakrabban gázosodok, és gyomorégésem, ennek hatására hányingerem szokott lenni.
    Bélflóra harmonizálás céljából rendeltem Emóciót(tartalmaz cukornádmelaszt, gyümölcshéj kivonatokat, tejsavbaktériumokat és élesztőgombát). Kedden keztem szedni. Tegnap ismét a kávé utáni hasmenés megvolt, de megijedtem, mert tartalmazott zöldes színű részeket is. Ma reggel már nem volt ilyen, viszont voltak benne fehér valamik, elég kemények (kesztyűvel megnéztem). 0,2-1 cm kb, és vagy 8-10 ilyen. Nem beszélve arról, hogy mióta szedem, több a székletem, pedig pl tegnap se ettem sokat (pánikroham...szorongás).
    Ezzel kapcsolatba szeretnék tanácsot kérni, hogy ezek a mostani történések normális folyamatok-e? Máskor soha nem volt se zöld valami, se fehér.
    Köszönöm előre is válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem rendelkezem részletesebb tapasztalatokkal a homeopatias szerek tekintetében, azt javasolom, hogy forduljon e terület szakemberéhez. Gyomor-bélpanaszai miatt pedig gasztroenterológiai szakvizsgálat lenne indokolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa