A betegek kérdései (18105)

 • Kedves Doktornő! Kálváriám 8 hónapja kezdődött, elkezdtem köhögni, jártam tüdőgondozóba azt mondták…

  Kedves Doktornő!

  Kálváriám 8 hónapja kezdődött, elkezdtem köhögni, jártam tüdőgondozóba azt mondták asztmás vagyok. Gyógyszeres kezelést kaptam, a köhögés nem múlt, majd jeleztem, hogy sokat böfögök, éjjel fáj a hátam, mely böfögés után elmúlik, nem gondoltam, hogy jelentősége van, gasztroenterológiára utaltak. Megtükröztek 3 hónapja, azóta szedem a rabyprexet. Már azt gondoltam 2 hónap után, hogy elmúlik a köhögés, 2 hétig semmi köhögés, de most gyógyszerszedés mellett egy kissé visszatért. A köhögésen kívül semmi panaszom nincs, nem fáj a gyomrom, nem érzek savat sem, a nyelőcsövem nem sérült, bár a torkom piros szokott lenni és ég néha, de savat én nem érzek. Most jobban figyelek az étkezésre, de az étkezések után folyton rám jön a krákogás, aztán egy idő után elmúlik, köhögés nem jellemző, de ez a krákogás nem akar szűnni, mindig jön is fel valami slajm. A háziorvos motilium szedését javasolja a savlekötő mellé. Meddig kell szednem a rabyprexet, melyet reggel és este szedek? A motiliumot kezdjem el, vagy vissza a gasztrora, hogy nem vagyok még mindig tünetmentes. Várom nagyon válaszát. Judit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ezt egy gasztroenterológiai kontroll döntheti el, lehet, hogy módosítani kellene a kezelését.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • kedves doktornő. eddig mindig jó értékű volt a kreatinin szintem, de hétfőn 102 lett az értéke. 88…

  kedves doktornő.

  eddig mindig jó értékű volt a kreatinin szintem, de hétfőn 102 lett az értéke. 88 a ref. teteje.
  a gfr pedig csak 60 lett.
  lehetséges, hogy keveset ittam, vagy gondoljak vesebetegségre?
  27 éves nő vagyok.
  köszönöm a välaszät.
  anna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Lehetséges elvileg mindkét ok, ha eddig nem volt ilyen probléma, akkor inkább a kevés folyadékfogyasztás okozhatja. Későbbiekben egy kontroll nem ártana.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktor Nő! Elnézést kérek, hogy ismét Önt zavarom a problémámmal, de sajnos a gyógyszerésztöl…

  Tisztelt Doktor Nő!
  Elnézést kérek, hogy ismét Önt zavarom a problémámmal, de sajnos a gyógyszerésztöl nem kaptam érdemleges választ.A qamatel 40mg-ost szedtem eddig.(sok a savam és gyakran fájt a gyomrom).Ma nem volt az orvos, mert szabadságon van, akinek szükséges a szedett gyógyszereket az asszisztens megírja.Nekem a qamatel helyett az Esomeprasol sandoz 40mg-ost irta.Azt szeretném kérdezni Öntöl, hogy egyforma a hatóanyaguk, helyettesíthetö a qamatel ezzel az Esomeprasollal?Köszönöm válaszát.Tisztelettel:Gabriella

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Nem egészen azonos a hatóanyag, de jól csökkentheti a gyomorsav okozta problémákat az Esomeprazol is.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, a hasam jobb fele, nagyobb, mint a bal, nem sokkal,…

  Tisztelt Doktornő!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, a hasam jobb fele, nagyobb, mint a bal, nem sokkal, a párom szemből nem veszi észre, de az én szemszögemből felülről jól látni, különösebb fájdalmat nem érzek, ha fekszem nem látszik.
  54 kg vagyok.
  Mi lehet az oka?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Fogalmam sincs róla, pláne látatlanban. Ha nagyon aggasztja, forduljon kezelőorvosához.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni,az alábbi leleteim alapján. 45 éves vagyok,évente megnézetem…

  Tisztelt Doktornő!

  Segítségét szeretném kérni,az alábbi leleteim alapján.
  45 éves vagyok,évente megnézetem a vérképem.Tavaly a koleszterinem 5.2 volt azt mondták egy kicsit magas.Igy megprobáltam mindent ennek tudatában megtenni a jó eredményért.
  177 magas és 80kg lettem 5 éve amióta szültem a 10kg suly rajtam maradt sajnos.
  Mostani eredményeim Triglicerid 2,35.
  HDLkoleszterin 1,08.
  Vvt süllyedés sebesség 20mm⁄h
  ezek az eredmények állitolag betegség tumor esetén van igy együtt.
  Nincs betegségem gyogyszereket nem szedek étrendkiegészitőket,buzafű,magnézium és Bvitamin,néha Q10-et.
  Télen C vitamint.Sajnos megijedtem,hogy belgyogyászati és szívproblémám van,Jővőhéten megyek vissza az eredményeimmel,de addig is félelmeim vannak.
  Kérném szépen ha pár szót tudna eredményeim tudatában segíteni meg köszönöm.
  Üdvözlettel.
  K.Andrea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ezek kis eltérések, nem tudom, hol olvasta, hogy együttes előfordulásuk tumorra utal. Azt pedig végképp nem tudom, hogy következik ebből, hogy belgyógyászati vagy szívproblémája van. Ezek alapján emiatt nem kell aggódnia.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • A nő anyósáért aggódik, akinél tüdőembólia miatt a szívroham sem volt elkerülhető

  Tisztelt Doktor nő. Anyósom tegnap hajnalba rosszul lett, fulladt nem kapott levegőt. Kihívtuk a mentőt el is vitte. Azt mondták szívrohama volt ami attól alakult ki,hogy tüdő embóliája is volt, és a tüdeje bevizesedett. Most altatják, azt mondta a főorvos,hogy megkatéterezték és a szívének semmi baja.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, minden eset egyedi megítélést igényel. Javasolom, kérdésiket tegyék fel anyósa kezelőorvosainak, bizonyára több felvilágosítást… Még több

 • Tegnap voltam kardiológián és néhány dolgot nem értek ami a leleten van. Ritmusos szívműködés, jól ékelt…

  Tegnap voltam kardiológián és néhány dolgot nem értek ami a leleten van. Ritmusos szívműködés, jól ékelt szívhangok, a csúcson 2⁄6-os protosystolés zörej, mely a bázison is hallható, kissé a carotisra is kivezetődik. Ez utalhat valamilyen betegségre? Elküldött szív uh-ra. De eddig voltam 2-szer és akkor nem találtak semmit 4 év alatt alakulhatott ki valami? Egyébként 19 éves lány vagyok és magas vérnyomás betegségben szenvedek.
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ez lehet ártalmatlan szívzörej, a természetéről kell az ultrahanggal meggyőződni.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok,3hete epehólyag eltávolításom volt.2 napja azt vettem észre,hogy…

  Tisztelt Doktornő!

  39 éves nő vagyok,3hete epehólyag eltávolításom volt.2 napja azt vettem észre,hogy bal oldalon a köldököm környékén,lüktetést érzek ami számomra nagyon rémisztő érzés.Nem egy ritmusos,hanem inkább ilyen össze vissza szerű érzés.Mitől lehet ez?Van értelme felkeresnem a háziorvost?Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, ha ez új jelenség és panaszt okoz önnek, mindenképpen forduljon kezelőorvosához.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktor Nő! Szapora szívverésre (nyugalmi állapotban 90-100 körül volt) egy éve szedek Concor…

  Kedves Doktor Nő!

  Szapora szívverésre (nyugalmi állapotban 90-100 körül volt) egy éve szedek Concor 2,5 mg tablettának a felét minden reggel. Tehát igen kis mennyiségre van szükségem, és megbízhatóan rendben tartja a szívverésem.
  Azt szeretném kérdezni, el lehet-e hagyni valamikor a gyógyszer szedését, vagy most már örökké szednem kell. Elképzelhető-e, hogy ha elhagyom a gyógyszert, megmarad a jelenlegi 75 körüli nyugalmi pulzusom, vagy 1-2 nap múlva ugyanúgy visszaugrik 100-ra.

  Köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel: Edit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A Concor kis adagjának szedése tüneti kezelés, nyugodtan ki lehet próbálni, hogy nem szedi, de miután ez sokszor a vegetatív idegrendszer gyorsabb működését tükrözi, lehet, hogy visszatér a gyorsabb szívverés. A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! 25 éves vagyok és sinus tachycardiával kezelnek, Procoralant szedek, ami bevált. Elkezdtem…

  Tisztelt Doktornő!
  25 éves vagyok és sinus tachycardiával kezelnek, Procoralant szedek, ami bevált.
  Elkezdtem kerékpározni néhány napja, ugyanis javasolták a testmozgást. Másfél órás közepes intenzitású biciklizés után azonban még sokáig szaporábbnak érzem a pulzusom, nehezen áll vissza. Ez normális? Úgy értem, ha rendszeresebben sportolok, hozzászokik majd a szívem, és hamarabb lecsökken a pulzus, vagy most ez hirtelen sok volt neki? (Gyerekkoromban sportoltam utoljára)
  Válaszát előre is köszönöm!
  Melinda

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Hosszabb kihagyás után célszerű a sportolást fokozatosan emelkedő mértékben folytatni, akkor bizonyára jobban fog alkalmazkodni a szervezete.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Írtam már Önnek, hogy van 3 sztentem, néha ingadozik a vérnyomásom, amire gyógyszereket…

  Tisztelt Doktornő!
  Írtam már Önnek, hogy van 3 sztentem, néha ingadozik a vérnyomásom, amire gyógyszereket szedek, stb.
  Mostanában azonban olyan alacsony( 102⁄56, 100⁄49) is volt, hogy nem szedtem a gyógyszert, orvosi javaslatra. Ma azonban már reggel óta nem jó a közérzetem, hányingerem van, fáj a gyomrom, és felszaladt a vérnyomásom 145⁄90-re, és ez más soknak tűnik,mert olyan ájulásérzetem volt. Erre bevettem egy fél szem Tritace HCT-t,és most kezd visszamenni a vérnyomásom, csak ilyenkor mindig megijedek,hogy nehogy infarktusom legyen. Nem baj, ha a perem néha 50 alatti? Ha most voltam a klinikán katéterezésen l hónapja, akkor megnézték az egész szívemet csak nem lesz infarktusom, ugye? Kérem válaszát, köszönettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Az otthoni használatra szánt vérnyomásmérők a diastolés (2. érték) vérnyomást gyakran alacsonyabbnak mutatják. Ennek oka az, hogy a hagyományos mérésnél a hallható pulzus elhalkulását mérjük, míg ezek a mérők a teljes eltűnést rögzítik. Nincs jelentősége, nem kell foglalkozni vele. Emiatt nem fog infarctust kapni.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Egy idős néninek kórházba került a rokona. Agydaganata volt, valószínűleg agyműtétre…

  Tisztelt Doktornő!


  Egy idős néninek kórházba került a rokona. Agydaganata volt, valószínűleg agyműtétre került sor. De csak nevet meg születési időt tudunk, ezek alapján kellene megtalálni hogy melyik intézményben van. Tehát a kérdésem az hogy az agydaganatos betegeket mely intézményekbe szokták vinni illetve hol fordulhat meg szanatóriumban stb.
  Tehát melyen intézményeket ajánlatos felhívni a rokon megtalálása szempontjából?

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ajánlom az alábbi linket: http:⁄⁄kany.mediport.hu⁄
  Ez a Központi Ágynyilvántartó honlapja.


  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Dr.Nő! 38 éves nő vagyok, erős fizikai munkát végzek és most vannak problémáim amiket nem tudok…

  Kedves Dr.Nő!

  38 éves nő vagyok, erős fizikai munkát végzek és most vannak problémáim amiket nem tudok hova tenni.
  Kézzel emelgetek napi 200-300 kg-ot és ez mellet nagyon sokat megyek napi 8-9 órában.
  Múlt héten 3 húzós napom volt és azóta szinte egész nap szédülök, nyugtalan vagyok és olyan fáradt,hogy este alig tudok elaludni (olyan mintha fejben állandóan dolgoznék). Mind ez mellett menstruációm is megjött (idő előtt) amitől szintén nem érzem jól magam.
  Azt azért még megjegyzem,hogy szedek vérnyomás csökkentőt és mivel régebb óta szorongási problémáim vannak (szakorvos kezel) igaz most már csak napi 3x1 0.25-ös xanaxot szedet velem.
  A kérdésem igazából az lenne,hogy erős fizika terheléstől ami huzamosabb ideig áll fenn lehetnek-e olyan problémáim,mint szédülés, nyugtalanság, elalvási nehézség, erős szívdobogás?
  Tudom,hogy most menstruálok is ez sem tesz jót ilyenkor,de eléggé úgymond lelakva érzem magam.
  Mit tudok tenni,hogy közérzetemen javítani tudjak???
  Táppénzre nem nagyon merek elmenni, viszont ez így most nagyon nem jó.

  Válaszát előre is köszönöm!


  Üdvözlettel: Rita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon kezelőorvosához részletesebb kivizsgálás céljából.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék a következő laboeértékek iránt! GOT: 61 U⁄L GPT: 73 U⁄L Alcalicus…

  Tisztelt Doktornő!

  Érdeklődni szeretnék a következő laboeértékek iránt!

  GOT: 61 U⁄L
  GPT: 73 U⁄L
  Alcalicus phosphatase: 446 U⁄L

  Jelentenek ezek valami károsat, vagy annyira nem vészes eredmények. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ezek máj- illetve hasnyálmirigy bántalomra utalhatnak, jelentőségüket így külön nehéz lenne megítélni, forduljon kezelőorvosához.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Genetikai, véralvadási vizsgálatok hematológiai gondok miatt

  Tisztelt Doktornő
  nem tudom, tud-e nekem segiteni...
  két hete kihuzták az egyik fogam és nagyon nehezen állt el a vérzés...javasolta a fogorvos a vérvizsgálatot...
  Vérképet, méjfunkciót, vesefunkciót, cukrot, és valami alvadási faktort - koagul??? néztek a vérből....ma telefonáltam… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A hematológiai vizsgálat bizonyára pontosabb választ ad, gyógyszerei közül a Zodacról és Budiarról nem tudom, hogy micsoda, a Montelukast fokozza a vérzéshajlamot. Jövő… Még több

 • Étkezés utáni vagy spontán jelentkezõ álmosságot kimerültség okozza?

  Tisztelt Doktornő!

  Kérdezném a tanácsát, véleményét a következők alapján:

  Tartós állómunkát végzek és sajnos 2 nap között 3,5-4 órát van lehetőségem aludni. Mindemellett olyan problémám van, hogy legtöbbször spontán, de van amikor étkezés után kb. 1 órával a nyakam és a… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban nehéz lenne érdemi választ aludni, de a tartósan kevés alvásnak biztosan szerepe van benne.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktor Nő! A kérdésem elég érdekes lehet az ön számára.Ha perforál egy vakbél annak pontosan…

  Kedves Doktor Nő!

  A kérdésem elég érdekes lehet az ön számára.Ha perforál egy vakbél annak pontosan mik a tünetei,és én úgy hallotam,hogy ha a vakbél perforál akkor az valójában kiszakad és egy csómó genyes vér megy a hasunkba.Tegyük fel ha valakinek perforál a vakbele mennyi időnek kell eltelnie,hogy az a genyes vér bekerüljön a véráramba és ezátal halált okozva?
  Válaszát köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de általános kérdésekre, "mi lenne ha" típusú elmélkedésekre vonatkozó ismeretterjesztésre ez a weboldal nem alkalmas.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • A hajhullás gyógyszer mellékhatásával bőrgyógyászatra kell menni

  Tisztel Doktornő!

  1 hónapja kaptam egy gyomornedv ellenálló kapszulát a refluxomra, amit be is szedtem (1 havi adagot).
  Körülbelül azóta kezdett el hullani a hajam, de az utóbbi 2 hétben már csomókban hullott. Utána olvastam,hogy a gyógyszer betegtájékoztatóján a gyakori kategóriában… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos egyáltalán nem tudok önnek érdemi választ adni, azt sem tudom, hogy melyik gyógyszert szedte. Kezelőorvosától vagy bőrgyógyásztól kérdezze meg, nyilván nagyobb… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Chinotal 400-al csökkenthető-e az arteszklerozisz mértéke,jó e az érrendszernek,szivnek…

  Tisztelt Doktornő!

  Chinotal 400-al csökkenthető-e az arteszklerozisz mértéke,jó e az érrendszernek,szivnek ha valaki huzamos ideig szedi.Megelőzhető-e tehát vele általában az érelmeszesedés.

  Nekem most igaz más okból kifolyolag de huzamosan szednem kell.

  Válaszát köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Nincs tudomásom róla, hogy csökkentené, ha így volna, már rég Nobel-díjas felfedezés lenne. Mindenesetre ezek elméleti töprengések, ön túl sokat foglalkozik elvont dolgokkal, én nem tudok ebben segíteni.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • A leleten pajzsmirigy felsõ lebenyének eltérése szerepel?

  Tisztelt Doktornő!

  Már korábban írtam Önnek : "Anyukám 56 éves már régóta van pajzsmirigy hormon működési zavara, egyszer alul és egyszer túl működik. Nagyon nehezen tudták beállítani, most elküldték ultrahang vizsgálatra és ezt az eredményt kapta:

  A pajzsmirigy mindkét… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A leírás szerint a cytologiai lelet nem értékelhető kellőképpen, a többi részletet az endokrinológus fogja elmondani, én sajnos nem értek hozzá (de kifejezetten rosszat… Még több