A betegek kérdései (17926)

  • Tisztelt Doktornő! Először ez a problémám tavaly kezdődött. Sokáig tartó hányingerem volt, de nem folyamatosan, hanem egyik nap volt, a másik nap nem, egyszer elmúlt, voltam gasztroenterológián, de nem csináltak tükrözést, " nem szervi ok" miatt. Idén megint előjött, úgy kezdődött, hogy egyszer… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, kérje meg orvosát, hogy olyan rendelésre irányítsa, ahol ezt a kérdést megfelelő módon meg tudják állapítani.Még több

  • Tisztelt Dr. Nő! Alhasi panaszaimmal fordulok önhöz. Lassan 1 éve minden székelés fájdalmas. Ha elkezd…

    Tisztelt Dr. Nő!
    Alhasi panaszaimmal fordulok önhöz. Lassan 1 éve minden székelés fájdalmas. Ha elkezd fájni a hasam tudom, hogy wc-re kell mennem és ezt muszáj is megtennem mert nem nagyon tudom visszatartani. A székletem általában híg, de van, hogy székrekedésem van. Éjszakai izzadást is tapasztaltam, valamint rendszeres haspuffadást. Nyálkás székletem is volt már de véres az nem. Az elmúlt 1 évben 13 kg-ot fogytam érthetetlen okokból. Holnap fognak tükrözni de az orvos nem mondott semmit, hogy vajon ez mi lehet. Tudna nekem segíteni ebben?
    A másik kérdésem pedig az, hogy ma 2-kor kellett meginnom az első adag hashajtót, ugyan volt hatása, de nem jelentős mennyiségű. Ez jelenthet valamit?(Picoprep nevű port kaptam 2 tasakkal)
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Szilvia!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, remélhetőleg a holnapi vizsgálat fényt derít a panaszok okára. Második kérdését szintén nem tudom megválaszolni, de nem hiszem, hogy bajt okozna.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktor no szertnem megkerdezni mit tegyek ,mar egy hete faj a mellem koszt ,oj szuros valamit…

    kedves doktor no szertnem megkerdezni mit tegyek ,mar egy hete faj a mellem koszt ,oj szuros valamit erzek azelot nemvot ijenel bajom lehet ,hogy a nyakcsigamtol faj vagy a hatamtol en mar nemtudok mit gondolni ,,,,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A panasznak valószínűleg mozgásszervi ( gerinc, csigolya, ízület) oka van, javasolom, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz: Párom 48 éves, kissé túlsúlyos, de mozgékony,…

    Tisztelt Doktornő!

    Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz:

    Párom 48 éves, kissé túlsúlyos, de mozgékony, sokat kirándul stb.
    2-es típ.cukorbetegséget állapítottak meg nála, és szedi is a Meforal tablettát. Sajnos a bort nagyon szereti, és meg is iszik belőle majdnem minden nap 1,5 litert, higítva ásványvízzel.
    Az éhgyomri cukra 7,1 és 8,1 között szokott lenni.
    Mostanában mondogatja elég sűrűn, hogy fáj a tarkója, és borzong az egész teste, mintha hideg rázná, de nincs megfázva nincs gyulladása. Az ízületei is állandóan fájnak, a háziorvos nem mond semmit, csak kiírja a szokásos cukorgyógyszert és a vérnyomáscsökkentőt (mert az is magas neki.) Mi okozhatja a levertséget, és időnkénti erős elgyengülést, ájulásérzetet, bőrborzongást? Hova kérjen beutalót?
    Válaszát előre is nagyon köszönjük: Adrienn

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Párja vércukra biztosan nincs rendben, a Meforal szedése mellett nyilván diétáznia kellene, abba egyáltalán nem fél bele a bor, már csak szénhidrát tartalma miatt sem. Ezen kívül nem tudni, mennyi lehet a vérnyomása, egyszóval belgyógyászati (diabetológia és vérnyomás) kivizsgálás-kezelés lenne szükséges.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő Szeretném megkérni legyenszíves elmagyarázni mit jelent az Ekg l eletem. EKG:…

    Tisztelt Doktornő

    Szeretném megkérni legyenszíves elmagyarázni mit jelent az Ekg l
    eletem.

    EKG: S. r. meredek tengelyállás, PQ: 0,10 STI , 3 iso, T~.1, poz. AVL~ben lapos T. Melllasi elv. ísoel. ST. poz. T. kamrai repol norm. Akut coronaria történésre utaló eltérés nem látható.

    Elöre is köszönöm
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a leírás alapján egy normális EKG-görbe.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor nő!

    Olyan problémám lenne hogy 2012,Januárjában Debrecenben a TSH értékem:6.950 mu⁄L azt monták ez jó érték voltam pajzsmirigy uh-án de negatív ekkor a Thyreotrop Hormon:2,317IU⁄ml
    Csak hízok és nem tudok fogyni sem!
    Az idén elmentem magán orvoshoz aki elküldött… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Számomra ezekből az adatokból és a panaszaiból az következik, hogy endokrinológushoz kellene fordulnia, valószínűleg részletesebb kivizsgálás lenne indokolt.
    Még több

  • Tisztelt Doktor Nő! Köszönöm gyors válaszát, amit még lehagytam a panaszok közül az a gyakori vizelési…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Köszönöm gyors válaszát, amit még lehagytam a panaszok közül az a gyakori vizelési inger föleg éjszaka.Ez is azóta kezdödött, amikor a szörnyü fejfájás.A másik dolog, hogy beutaló nélkül autóval ha bemegyünk a sürgösségire ellátnak, vagy kérik a beutalót?Köszönöm válaszát.Tisztelettel:Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Gabriella!

    Ilyen esetben szerintem megvizsgálják mindenképpen (a fejfájáson kívül az egyéb tüneteket - magas vérnyomás, zsibbadás, vizelési inger - is okvetlenül említsék meg!!). A legjobbakat kívánom!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Bizonyára már ismer, mert minden problémámmal Önhöz fordulok, ezért most is szeretném…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Bizonyára már ismer, mert minden problémámmal Önhöz fordulok, ezért most is szeretném az Ön véleményét kérni.A férjem (42éves), tegnap délutántol bal oldali fejfájást panaszol, és bal karja fájdalmasan zsibbad,hányingere van.Vérnyomása magas volt 180⁄110 ezért egy ednyt-et bevett, lejebb ment 150⁄100ra.Szívuh-n relax zavart állapítottak meg.Délután lesz a körzeti orvosnál rendelés ezért addig is a tanácsát szeretném kérni, mert megvagyok ilyedve, nem lehet ez egy kisebb agyvérzés vagy valami hasonló?Milyen gyógyszert vehetne be erre az erös fejfájásra?(algopyrin, cataflam, no-spa bevett már de nem használt)Hová fogják küldeni a kardiologiára vagy a strog-ra?Köszönöm válaszát, elnézést a sok kérdésért, de Önben nagyon megbízok így látatlanban is.Kellemes nyarat kívánok.Tisztelettel:Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem kellene délutánig várni, mert a tünetek alapján stroke is lehet, és ez esetben az időtényező nagyon fontos lehet. Menjenek sürgősségi rendelésre mielőbb!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő. Egy olyan kérdésem lenne hogy miért van az hogy ülve 55-60 a pulzusom vérnyomásmérővel…

    Kedves Doktornő.

    Egy olyan kérdésem lenne hogy miért van az hogy ülve 55-60 a pulzusom vérnyomásmérővel mértem ha felállok rögtön 85 körüli vagy akár 90 es értéket is eléri és ha megint leülök a következő mérésre megint 60 körüli a pulzusom ez akár hányszor csinálom így alakul, ez mitől lehetséges kell gondolni valami problémára? Állva több következő pillanatban ülve lényegesen alacsonyabb.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A pulzus a nyugalmi értékhez képest természetesen változik, ha bármilyen terhelés történik, önnél a vegetatív idegrendszer nyilván érzékenyebben működik.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nem találtam endokrinologus szakorvost a listában, de bízom benne, hogy Ön is tud…

    Tisztelt Doktornő!

    Nem találtam endokrinologus szakorvost a listában, de bízom benne, hogy Ön is tud segíteni nekem.
    A verveteli eredményemen a TSH 0.47 volt.
    Kíváncsiságból elmentem pajzsmirigy-ultrahangra, amelyről a következő leletet kaptam:
    Az isthmus nem szélesebb, inhomogen.
    A pajzsmirigy bal lebenye 18X14xkb50 mm nagyságú, homogén szerkezetű, benne gob nem kulonul el.
    A pajzsmirigy jobb lebenye harantatmerojeben kissé nagyobb 21x14xkb55 mm nagyságú, központi harmadában laterodorsalisan egy 12x9 mm-es echoszegenyebb terület kulonitheto el, caudalusan is enyhén inhomogen, de gob itt sem ábrázolódik.
    Ez mit jelent? Szükséges felkeresnem egy szakorvost?

    Vannak tapinthato nyirokcsomoim a nyakamban, de az ultrahang szerint nincs kórosan megnagyobodott nyirokcsomom. Mitől lehetnek a tapinthato nyirokcsomok? Azt is olvastam, hogy van akinek egy gyullad ásnak megnagyobbodik es ugy is marad.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A TSH önmagában csak egy adat a pajzsmirigy működéséről, ezért és az ultrahangon levő eltérések értelmezésére mégis endokrinológust kellene találnia, nem is levélben, hanem személyes vizsgálat céljából. Másik kérdésére látatlanban szintén nem lehet érdemi választ adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kardiológián tachycardiat és palpitatiot diagnosztizáltak ezért javasolták béta-blokkoló…

    Tisztelt Doktornő!

    Kardiológián tachycardiat és palpitatiot diagnosztizáltak ezért javasolták béta-blokkoló szedését. Illetve stresszoldót, (Atarax-ot).

    A megjavasolt béta blokkoló gyógyszer a vérnyomásom alacsonyra lecsökkenti, így az nem megfelelő. A kardiológián azt mondta az orvos hogy ha nem válik be a felírt gyógyszer jelentkezzek a háziorvosnál másik gyógyszer beállítása céljával.
    Szeretném megkérdezni ezért hogy melyik a leg enyhébb béta-blokkoló gyógyszer?

    Köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Miután a gyógyszer hatása a gyakorlatban dől el (függ a gyógyszer adagjától is), és mindegyik béta-blokkoló csökkenti a vérnyomást is, az ön helyében én maradnék a stresszoldásnál, nem is feltétlenül gyógyszerrel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! A kezelőorvosom 3 hete magas pulzusszámra 89⁄perc és mellkasi fájdalomra 2x1 egilok…

    Kedves doktornő!
    A kezelőorvosom 3 hete magas pulzusszámra 89⁄perc és mellkasi fájdalomra 2x1 egilok 25.írt fel. Voltam vissza ellenőrzésre,pulzusszámom 70⁄p,vérnyomásom 120⁄70(36 éves vagyok),jol érzem magam,de mégis még 3 hónapig javasolta az Egilok szedését. Nem lehetne abbahagyni a szedést fokozatosan,ha már a tünet megszünt?!
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel,


    L.Zs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Miután nem ismerem önt, nem tudok érdemi választ adni. Természetesen bármit megtehet, de ha nem a kezelőorvossal beszéli meg, akkor saját maga döntse el, én ebben nem segíthetek önnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Mi okozhat naponta tobbszor jelentkezo jobb bordaiv alatti,es ket oldalt hati,valamint bal felhasi fajdalmat??Neztek Uh-t,verkepet,es volt egy kontrasztanyag nelkuli ct-m,mind negativ.2 honapja kuzdok ezzel,akkor volt enyhen emelkedett lipaz+amilaz,gyomortukrozes minimalis gastritist… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Adipex fogyasztószerről szeretném ha elmondaná a véleményét,annyi féle "információ" található a neten róla...Tényleg csak magyarországon van betiltva,más országokban a mai napig használják?
    A hatóanyaga phentermin, tényleg kábitószer? Amfetamin származék?Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Miután azokban az országokban is receptköteles, ahol forgalmazzák, ha egyéb forrásból szerzi be, akkor biztosan illegális, és semmi garancia nincs rá, hogy nem hamisítvány,… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Szorongás⁄pánikbetegségem miatt sajnos gyakran méregetem a pulzusom (igyekszem…

    Tisztelt Doktornő!

    Szorongás⁄pánikbetegségem miatt sajnos gyakran méregetem a pulzusom (igyekszem leszokni róla), az utóbbi 2-3 napban viszont azt vettem észre, hogy a szokásosnál valahogy nehezebben kitapintható...

    A hajnali 44-es érték után ma reggel egy zöld tea fogyasztása után mértem délután, és nem hittem a szememnek: 129⁄73|49 - a vérnyomásérték még csak rendben, de világéletemben nem volt még ilyen alacsony a pulzusom! (pláne, hogy amikor felrakom a vérnyomásmérőt, már automatikusan csak ettől a ténytől egy +10-15ös pulzusértékre lehet számítani, annyira feldoppingol - főleg ha orvosnál történik a mérés, nem pedig itthon..)

    2011 végén volt egy teljes kardiológiai kivizsgálásom a pánikrohamok miatt ahol mindent rendben találtak, illetve nappali fiziológiás sin. tachicardya és éjszakai fiz. sin. bradycardia lett megállapítva, lehetséges WPW-syndromával (ez utóbbira egyedül magnézium tablettát javasolt akkor a kardiológus szakorvos, bár az EKG-képem alapján Ön korábban incomplet jobb Tawara-szárblockként azonosította az eltérést, és egy másik szakorvos sem erősítette meg a WPW-gyanút egy korábbi rosszullétem alkalmával).

    Kérdésem, hogy Ön szerint rendben van ez az 50-es nappali pulzusszám, vagy jelezhet esetleg valami problémát? Egyébként általában 65-85 között szokott alakulni a nappali pulzusom, nyugalmi állapotban mért eddigi legkevesebb (holter alkalmával) 41 volt, alvás közben. Különösebben nem sportolok, nem dohányzom, alkoholt nem fogyasztok, a közérzetem pedig alapvetően rendben van (nem szédülök & kimerültnek sem érzem magam).

    Válaszát előre is hálásan köszönöm.

    Tisztelettel,
    Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az 50 körüli nyugalmi pulzusszám semmi kórosat nem jelent, főleg, ha fizikai vagy pszichés terheléskor kellően reagál, azaz emelkedik. Ne méregesse a pulzusát, ha egyébként nincs panasza, az még nőknél is kényeskedésnek számít.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr. Nő! Anyukám elmúlt 50 éves és körübelül 1 hónapja be van dagadva a bal szeme és elferdült…

    Kedves Dr. Nő!
    Anyukám elmúlt 50 éves és körübelül 1 hónapja be van dagadva a bal szeme és elferdült a felső ajka. Mi lehet ennek az oka? Esetleg milyen gyógyszer javasolt?
    Üdvözlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehet lezajlott vagy folyamatban levő agyi történés jele, mielőbb mutassák meg ideggyógyásznak!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • TISZTELT DOKTORNŐ! Pajzsmirigy alulműködésre szedek L Thyroxint 10 éve 100 mg-ot. Február végén az endokrinológus…

    TISZTELT DOKTORNŐ!
    Pajzsmirigy alulműködésre szedek L Thyroxint 10 éve 100 mg-ot. Február végén az endokrinológus megemeltette ezt velem 125-re, bár a Tsh-m értékhatár közepén volt. Àprilis végén 4 napig szinte szüntelenül. Extrém szívfelütéseket éreztem. Ekkor a háziorvos tanácsára visszaálltam 100 mg ra. Pár nap múlval a tünetek "megszüntek". 3 napja újra folyamatosan érzem az extra ütéseket 3-5-10 percenként. Tegnap sürgősségi ellátásban megvizsgáltak: EKG, röntgen, enzimek és minden negatív, egyedül egy monitoros szív vizsgáló mutatta ki folyamatosan az extra ütéseket. Azt mondták valószínűsíthető hogy a hormon túladagolás hozza ki mindezt, de szerintem az én ütéseim túl sűrűek, nem napi pár darab ahogyan azt. mások lebeleiből olvasom. Az elmúlt 10 hónapban 10 kg -ot fogytam , az indokolttá tehetné a pajzsmirigyhormon csökkentést? Május közepén a tsh : 0,36 volt.
    Kaptam Concor tbl -át. 1× 2.5 mg, de a felütések ez mellett is vannak, talán kicsit kevesebb. Ön mit gondol erről? Előre köszönöm a válaszát.
    Tisztelettel : Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Mindenképpen konzultáljon az endokrinológusával, bár önmagában az extra ütéseknek nincs komolyabb jelentősége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kérdésem a következő: Mit jelent a vérkép laborvizsgálatánál PCT , mert emelkedett…

    Tisztelt Doktornő!

    Kérdésem a következő: Mit jelent a vérkép laborvizsgálatánál PCT , mert emelkedett értéket mutat 0,37


    köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A kérdezett paraméter a prokalcitonin, de a jelentőségét kezelőorvosától kérdezze meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 35 éves férfi vagyok. Baloldali legalsó bordám alatt, közvetlen közelében érzek…

    Kedves Doktornő!

    35 éves férfi vagyok.
    Baloldali legalsó bordám alatt, közvetlen közelében érzek néha, néhány másodpercig tartó enyhén görcsös, enyhén szúró fájdalmat. Más tünetem nincs.

    Mitől lehet ez?
    Várjak pár hetet, hátha elmúlik, vagy sürgős is lehet?

    Köszönöm szépen.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, de nem hiszem, hogy komoly baj jele lenne. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Csókolom főorvosnő!!!!!! Szeretném megkérdezni,hogy milyen orvosi vizsgàlattal lehet kiderìteni a szìv…

    Csókolom főorvosnő!!!!!! Szeretném megkérdezni,hogy milyen orvosi vizsgàlattal lehet kiderìteni a szìv ereinek elzàródàsàt? Köszönöm (Ferkó)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de diagnosztikus irányelvekre, vizsgálati módszerekre vonatkozó ismeretterjesztésre ez a weboldal nem alkalmas.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa