A betegek kérdései (18065)

  • Tisztelt Doktornő! Valamitől megnőtt a májam,10-12cm el nagyobb közben a lépem is nő.Nem iszom nem…

    Tisztelt Doktornő!

    Valamitől megnőtt a májam,10-12cm el nagyobb közben a lépem is nő.Nem iszom nem dohányzom.
    Lehet fertőzött szunyogcsipéstől? Vagy vegyszerektől? 30 éve szedem a Mestinon nevü gyógyszert....Nagyon félek,mert érezhetően növekednek bennem a szervek.Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon kezelőorvosához részletesebb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődék, hogy a xefo rapid és a Ung. antirheumaticum gyógyszerek használhatók-e…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Érdeklődék, hogy a xefo rapid és a Ung. antirheumaticum gyógyszerek használhatók-e szoptatás alatt?

    Üdvözlettel: Klára

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Xefo rapid nem használható, az Ung. antirheumaticum összetételét nem tartalmazza az adatbázis, de valószínűleg az is kerülendő.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Eszrevettem,hogyha hideg folyadekot iszok,akkor bar nem nyelek felre,de elkezdek…

    Tisztelt Doktorno! Eszrevettem,hogyha hideg folyadekot iszok,akkor bar nem nyelek felre,de elkezdek kohogni.A kohoges utan pedig nehezebben kapok levegot,majd ez rendezodik egy ido utan magatol.Ezzel kell foglalkoznom,vagy bagatel dolog?Ez telen is elofordul,nyaron kifejezettebb.Koszonom a valaszat!Monika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy komoly probléma lenne, de a panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T.Doktornö 17éve RAbeteg vagyok.67es vérsüllyedéssel kerültem korházba .Injekciot kaptam hazajövetkor…

    T.Doktornö
    17éve RAbeteg vagyok.67es vérsüllyedéssel kerültem korházba .Injekciot kaptam hazajövetkor Medrolt írt fel orvosom.A legkisebb adagot kell szednem szerencsére.Nagyon sok rosszat hallottam a szteroidrol még soha nem kaptam.Sokat fáj a fejem lehet-e ettől?Fokozatoan kell abbahagyni ez mit jelent? Mivel csak 3 honap mulva kell mennem szeretném kérdezni meddig lehet szedni?Félve szedem mivel pajzsmirigyalulmüködésem is van ezért tulsuly is van rajtam.
    Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szteroid szedése mindig egyedi elbírálást igényel, látatlanban ezt nem lehet megítélni. Kezelőorvosa nyilván feltüntette a zárójelentésben a kezelési módot, ha nem tette volna. tőle kérdezze meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! 16 éves fiú vagyok.Pont ma van egy hete,hogy hasi fájdalmakkal küszködöm.A héten…

    Kedves Doktor Nő!

    16 éves fiú vagyok.Pont ma van egy hete,hogy hasi fájdalmakkal küszködöm.A héten szerdán elmentem a családorvosomnál,aki megvizsgált.Ő azt mondta,hogy szerinte egy erős székrekedés,de elküldött egy hasi ultrahangra.Ott észrevették,hogy van az epeholyagomon egy kis polip.Elküldött egy vérvizsgálatra is,a vérvizsgálat eredménye tökéletes volt. De a doktor úr azt mondta,hogy evel a polippal nem is kell foglalkozni,és csak a székrekedésemre kaptam gyógyszert.De ezt nem értem,hogy a családorvos miért mondta,hogy evel nem kell foglalkozni?(itt a hasi ct-m:-(http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄130713⁄IMG_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
    Mert nekem fáj a hasam az epe tájékán,jobb oldalt a borda allat,vagy bal oldalt,és allandóan,vagy a here tájékán.Tehát amikor elindulok egy ülő helyetböl érzem,hogy fáj a jobb oldalt,érzem,hogy fel vagyok puffadva ,rossz a közérzetem is.
    Nekem kedves doktor nő az lenne a kérdésem,hogy ezt okozhatja ez a polip,vagy inkább ezt a székrekedés tünetei? és mi is az a polip az epeholyagon?,ez el fog mulni?.Mert valaki azt mondta nekem,hogy ez olyan mint egy kis seb ami elmúlik magátol.Nagyon félek mivel engem még sosem operáltak semmivel,néha mindig azt hiszem,hogy a vakbelem vagy sérv.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A polip egy kis képződmény, nincs jelentősége, jelen panaszaival nincs kapcsolatban. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon gasztroenterológushoz, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő. Mitrális prolapsusról már olvastam tudom mit jelent. Csak az érdekelne hogy mi okozza…

    Kedves Doktornő.

    Mitrális prolapsusról már olvastam tudom mit jelent. Csak az érdekelne hogy mi okozza a mitrális billentyű megvastagodását? ECHO leletemben ez szerepel MPS I-II és mitrális billentyű vastagabb, ez mitől van ez a megvastagodás és meddig vastagodhat egy billentyű? (Normál falvastagság és normál üregméretek)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de diagnosztikus irányelvekre, vizsgálati módszerekre vonatkozó ismeretterjesztésre ez a weboldal nem alkalmas.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr No!33 eves 2gyermekes anyuka vagyok.4 eves kislanyomon 4 napja jottek ki a baranyhimlos pottyok.Kis…

    Kedves Dr No!33 eves 2gyermekes anyuka vagyok.4 eves kislanyomon 4 napja jottek ki a baranyhimlos pottyok.Kis koromba en 4 eves hugom 2 eves volt o volt baranyhimlos rengeteg pottyel de nem kaptam el tole pedig vele voltam mindig rozsahimlon atestem.Mennyi az eselyem,hogy megfertozodtem?Felek sot rettegek mivel egyedul nevelem mindket kicsit nagyobbik 6 eves es senkim nincs ha beteg lennek es azt olvastam felnott korban nagyobb a halalozasi arany ilyen betegsegnel. Ez igaz? Koszonom...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt a kérdést tegnap már feltette kolléganőmnek, én se tudok mást válaszolni, mint ő.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Colitis ulcerosa mellett vérzése, hasmenése van, szövõdmény kialakulhat-e?

    Tisztelt Doktornő!
    Colitis ulcerosa-m van. Másodszorra van aktív időszakom, először április vége-májusban volt.
    Most két hete tart a vérzés és a hasmenés is. Beszéltem már az orvossommal, megyek hétfőn megint be, szedek szteroidot, Pentasát, Imurant (első héten vasat is szedtem, de azzal… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mivel sem önt, sem az állapotát nem ismerem, biztosan nem tudok önnek tanácsot adni. Viszont kezelőorvosa a leírtak szerint rendel, ha személyesen nem is, de telefonon… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 32 éves nő vagyok, nem dohányzom, nem vagyok túlsúlyos. Kb. 1 hete érzek a bal mellkasomnál…

    Tisztelt Doktornő!
    32 éves nő vagyok, nem dohányzom, nem vagyok túlsúlyos. Kb. 1 hete érzek a bal mellkasomnál olykor nyilalló, szorító érzést. Semmi más tünetem nincs. Mintha a bal mellkasomra rá lenne egy súly nehezedve. Sem légzési probléma sem egyéb nem társul hozzá. Kell evvel foglalkozni?
    Köszönöm, Zita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól, feltehetően mozgásszervi eredetű lehet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Vérrög megelőzése érdekében Aspirin protect 100mg-ot mindennap kell szedni vagy elég…

    Tisztelt Doktornő!
    Vérrög megelőzése érdekében Aspirin protect 100mg-ot mindennap kell szedni vagy elég ha kétnaponta veszek be egyet?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ebben az adagban naponta célszerű szedni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Gennyes torokgyulladásra CECLOR-t kapott, de a nyelve vékonyan fehéres lett

    Kedves Doktornő!

    Multhéten gennyes torokgyulladásom volt,melyre ceclort kaptam amit be is szedtem.(500mg-os,napi kettőt,10 szem volt) A bal oldali nyirokmirigyem volt begyulladva még mellé ami leis lappadt.Tegnap viszont megint elkezedett nagyobbodni,nem fáj csak kellemetlen,mellette bal… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Látatlanban ezt nem lehet eldönteni, javasolom, keresse fel kontrollvizsgálatra kezelőorvosát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Azzal az érdeklődéssel keresem fel Önt, hogy 12 hetesen elmentem a kötelező belgyógyászati…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Azzal az érdeklődéssel keresem fel Önt, hogy 12 hetesen elmentem a kötelező belgyógyászati vizsgálatra, ahol az EKG eredményemen az is szerepelt, hogy pacemaker ! ! ! megnézte a háziorvosom aki, azt mondta, hogy ’az EKG-m rendben,picit zajos volt a szívem."
    Ez mit takar?
    Előre is Köszönöm Válaszát.
    Tisztelettel: Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A számítógépes EKG szoftver teljesen mechanikusan értékel, sok hibával. Az orvos feladata ennek felülbírálása, nyilván nem a szíve volt zajos, hanem a görbén voltak pl. izommozgásból eredő zajok.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm! Remélem minnél elöbb válaszolni tud! 14 éves vagyok és nagyon lassú az emésztésem most fordult…

    Üdvözlöm!
    Remélem minnél elöbb válaszolni tud!
    14 éves vagyok és nagyon lassú az emésztésem most fordult komolyabban elő hogy kb. 1,5 hete nem ürítettem bevettem 14 órakor hashajtót semmi tegnap ittam egy kis keserű sót semmi anyira felvan puffadva a hasam hogy nem lehet leírni a gyomrom úgy fáj hogy nem birok járni. mit tegyünk most?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ajánlom az alábbi linket:
    http:⁄⁄www.kamaszpanasz.hu⁄hirek⁄betegsegek⁄14⁄szekrekedes, de még jobb, ha anyukáddal együtt felkeresed az orvost!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Doktornő az édesanyám 80 éves és már 1 hete hasmenése van.Ez 38 fokos lázzal kezdődöt hányingere is…

    Doktornő az édesanyám 80 éves és már 1 hete hasmenése van.Ez 38 fokos
    lázzal kezdődöt hányingere is volt és gyomorfájásra panakszik.Ez mellet szédül is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mielőbb vizsgáltassa meg személyesen orvossal, ebben a korban ezek a tünetek nagyon súlyos következményekhez vezethetnek kezelés nélkül.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! 54 éves nő vagyok. 6 éves koromban szívreumát állapítottak meg nálam, állítólag kikezeletlen…

    Kedves doktornő!
    54 éves nő vagyok.
    6 éves koromban szívreumát állapítottak meg nálam, állítólag kikezeletlen mandulagyulladástól. 15 éves koromig Pendepon injekciót kaptam.
    Azóta szívbillentyűzörejeim vannak a bal kamrán. A közelmúltban voltam mágneses analizátoron, ahol a bal kamra ejekciós impedancia értéke 2,236. Szeretném tudni, ez mennyire sújos eltérés a normától, szükséges-e valamilyen kezelés.
    A vérzsír értéke 1,755
    Az utóbbi időben eléggé fájnak az izületeim. A csontritkulás mutató értéke 6,063

    Válaszát előre is nagyon köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Önnek hagyományos kardiológiai vizsgálatra volna szüksége, a mágneses analizátor vizsgálatot nem ismerem, nem tudok hozzászólni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • EKG eltérések QRS folyadékgyülemre utalnak, mi a probléma?

    Kedves Kolléga!

    Nagymamám 87 éves, ízületi fájdalmak miatti elesés után került traumatológiára, majd ez irányú teendő hiányában, magas vérnyomása és kissé emelkedett CK, CK-MB miatt belgyógyászati ellátás igényével kardiológiára került. További alap laboratóriumi vizsgálatok jelzett normocytaer… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azon kívül, hogy ezek egy tavalyi évben készült EKG-felvételek, amik valóban low voltage-t mutatnak, a perikardialis folyadékgyülemnek egyéb diagnosztikus kritériumai… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Remélem,tud segíteni nekem,bár nem biztos,hogy "idevág" a kérdésem! A szervezet…

    Tisztelt Doktornő!

    Remélem,tud segíteni nekem,bár nem biztos,hogy "idevág" a kérdésem!
    A szervezet elsavasodásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni,mik lehetnek a tünetei?
    Pl.hajhullás,fáradtság,gyulladt,pattanásos arcbőr,...?
    Honnan lehet tudni,hogy lúgosításra lenne szükség?
    Illetve melyik a legjobb és nem túl drasztikus módja?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm:
    Orsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de diagnosztikus irányelvekre, vizsgálati módszerekre vonatkozó ismeretterjesztésre ez a weboldal nem alkalmas.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Személyi edző igénybevétele diéta során

    Tisztelt doktornö!

    Súlyproblémával küzdök egy ideje,rengeteg diétás módszert kipróbáltam de mondhatni eggyik módszer se vált be igazán. Elkezdtem aktivan sportolni,futni.
    A jobb eredmény érdekében kikértem személyi edzö tanácsát. Úgy bekomplikálta a dolgokat,hogy már a futástól… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szerintem sem káros, arra ügyeljen, hogy fokozatosan növelje a terhelés mértékét!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy magas vérnyomás betegségre a nootropilos infúziós kúra…

    Tisztelt Doktornő!
    Érdeklődni szeretnék, hogy magas vérnyomás betegségre a nootropilos infúziós kúra hatásos-e?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb tudomásom szerint nem alkalmas megoldás.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr nő! 7-8 éves koromban éreztem elsőnek hogy nagyon gyorsan ver a szivem anyukám nem vitt…

    Tisztelt Dr nő!
    7-8 éves koromban éreztem elsőnek hogy nagyon gyorsan ver a szivem anyukám nem vitt orvoshoz anyiba hagytam de álandósult 19évesen elmentem orvoshoz csináltak ekg holtervizsgálat asztán sziv ultrahangot kiderült hogy tahycardiám van concor tabletát kaptam rá ami be is vált másfél évig szetem asztán abba hagytam mert már nem jelentkezet a gyors szivdobogás érzés de rá három évre megint viszatért be mentem a háziorvoshoz fel irt nekem betalocot ami egy kis ideig hatott most 28 éves vagyok de már nem csak gyors szivdobogásal küszködök álandóan fáj a szivem nyomó jelegű fájdalmam van nehezen veszem ojankor a levegőt álandó szédüléstől szenvedek fizikai megerőltetést nem tudok egyáltalán csinálni mert egyből jelentkeznek a tünetek fekvő hejzetbe is fáj a szivem házi orvosnál voltam de nem küld tovább meg se vizsgál ha be megyek hozá aszondja hogy a stresztől fáj de azé gyócerokat fel ir jelenleg betalocot én nitromint irt és szedem is de nem mindig hat kedves dr nő ön szerint a taycardia okozhatja a töbi tünetemet vagy valami más mert már nem birom eszt a tehetetlenséget semit nem birok meg csinálni egy sima takaritástól vagy ha wc re megyek és egy kicsit erőlködök már atól is jön a sziv fájdalom
    köszönetel: Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A tachycardia (szapora szívverés), ha nem egyéb kóros állapot (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, nem betegség, alkatilag gyorsabb szívműködés, a vegetatív idegrendszer gyorsult tevékenysége, egyéb panaszait nem magyarázza. Béta-blockolókkal (Concor, Betaloc) jól befolyásolható.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa