A betegek kérdései (17908)

  • Kedves Doktornő! 35 éves férfi vagyok. Baloldali legalsó bordám alatt, közvetlen közelében érzek…

    Kedves Doktornő!

    35 éves férfi vagyok.
    Baloldali legalsó bordám alatt, közvetlen közelében érzek néha, néhány másodpercig tartó enyhén görcsös, enyhén szúró fájdalmat. Más tünetem nincs.

    Mitől lehet ez?
    Várjak pár hetet, hátha elmúlik, vagy sürgős is lehet?

    Köszönöm szépen.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, de nem hiszem, hogy komoly baj jele lenne. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Csókolom főorvosnő!!!!!! Szeretném megkérdezni,hogy milyen orvosi vizsgàlattal lehet kiderìteni a szìv…

    Csókolom főorvosnő!!!!!! Szeretném megkérdezni,hogy milyen orvosi vizsgàlattal lehet kiderìteni a szìv ereinek elzàródàsàt? Köszönöm (Ferkó)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de diagnosztikus irányelvekre, vizsgálati módszerekre vonatkozó ismeretterjesztésre ez a weboldal nem alkalmas.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!Állandó magasabb 90-100pulzusomra nyugalomban,frontin 2-szer 0.25szedtem.A2szer fél szem,napi betalocot is felírt az orvos,de mivel a frontin,jól levitte 65-70re a pulzusomat,a betalocot nem kezdtem szedni.Kb 1év után abbahagytam a frontint pár hete,de most újból magasabb a pulzusom… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ismeretlenül nem tudom megítélni, hogy mitől magasabb a pulzusa, egyébként mind a Frontin, mind a Betaloc csökkenti. A magas pulzusszám okát azért nem ártana tisztázni.Még több

  • Tisztelt Doktornő ! Elolvastam hogy mit jelent a prolapsus v mitralis. A lelet ezen a meghatározáson…

    Tisztelt Doktornő !

    Elolvastam hogy mit jelent a prolapsus v mitralis. A lelet ezen a meghatározáson kivül még a következőket irja: insuff v mitrlais gr l effusio pericardii gr laevis. Nem értem mit jelent. Miért jelentkezik sűrűn szúrás és idegesség, valamint időjárás változás esetén nehéz levegővétel? Miért van ez ha azt irják, hogy önmagában semmi komoly következménnyel nem jár. Húsz éves lányomról van szó.

    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A kérdezett kifejezések enyhe fokú kéthegyű billentyű elégtelenséget (visszafolyást) és szintén enyhe szívburok folyadékot jelent. Bővebb információért lánya kezelőorvosával konzultáljon, bár a leírt panaszok nem tűnnek a fenti eltérések következményeinek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő. Mai reggel arra ébredtem hogy nagyon gyorsan ver a szívem nyugtalan vagyok és ájulásérzésem…

    Tisztelt Doktor Nő.
    Mai reggel arra ébredtem hogy nagyon gyorsan ver a szívem nyugtalan vagyok és ájulásérzésem van megmértem a vérnyomásmérővel is párszor 163 és 150 közötti pulzusszámok voltak és 150⁄100 vérnyomás de közvetlenül erre ébredtem fel, kb egy 10 perc alatt ez visszament 128⁄90 és 82 es pulzusszámra ilyet még soha nem éreztem életemben, most ez lehetett csak egy rossz álomtól amire nem emlékszek vagy inkább menjek el kardiológushoz?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehetett rossz álomtól, de ha ismétlődik, vagy egyéb panasz jelentkezik, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő! Köszönöm a válaszát akkor nyugodtan szedhetem mint eddig?

    Tisztelt Doktor nő! Köszönöm a válaszát akkor nyugodtan szedhetem mint eddig?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szedje nyugodtan!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő az lenne a kérdésem a gyógyszerem eddig concor 5 mg bizoprolol -hemiifurmát ma kiváltáskor…

    Tisztelt Doktor nő az lenne a kérdésem a gyógyszerem eddig concor 5 mg bizoprolol -hemiifurmát ma kiváltáskor concor 5 mg bizoprolol - furmát . -ot kaptam. van e jelentősége válaszát elöre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szerintem nincs érdemi jelentősége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Háziorvosként kérném a véleményét, egy idős, több éve PF miatt Syncumar-t szedő nőbetegem kapcsán. Család és a néni is azt kérdezte, "Át lehet-e térni Syncumarról Pradaxára? Jobb-e a Pradaxa? Akkor is kell-e rendszeresen vérvételre járnia ?" A néni Cordarone-t… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kolléganő!

    Ezt mindenképpen a beteg alaposabb ismerete alapján a kardiológusnak kellene eldöntenie, számít az életkor is (75 év felett nem javasolt) és a TB az emelt (90%-os) térítést… Még több

  • Kedves Doktornő! Előfordulhat, hogy magas rosttartalmú ételek bevitele ellenére a székletek gyakorisága…

    Kedves Doktornő!

    Előfordulhat, hogy magas rosttartalmú ételek bevitele ellenére a székletek gyakorisága nem hogy nőne, de inkább ritkulás figyelhető meg és természetesen a széklet ürítése is nehézkesebb? Tudom, hogy az emésztés szempontjából kedvező hatású és javasolt, de az én esetemben inkább csak növeli a megemésztett táplálék és a bélsár vastagbélben eltöltött idejét, ami a karcinogén anyagok felszívódása szempontjából nem a legszerencsésebb szemben a kicsit zsírosabb étkezéssel, mely esetben lehet, hogy a tápanyag felszívódás nem a leghatékonyabb, de a széklet ürítés és így annak a vastagbélben eltöltött ideje jóval rövidebb. Vagy megfelelő folyadék nélkül a magas rosttatalmú étkezés pont fordítva sül el? A hosszabb bélben eltöltött idő ellenére a magas rosstartalmú ételek kevesebb karcinogén, illetve mérgező anyagot tartalmaznak?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Konkrét panaszait látatlanban nem tudom megítélni, az elméleti felvetéseket nem tudom elbírálni. Javasolom, mindkét problémával kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával vagy gasztroenterológussal, esetleg diétás szakemberrel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Ellátogattam az orvoshoz-a körzetihez végül-a zárójelentésemmel.
    Elrendelte a Thiogamma 600 szedését,napi 1-et kell bevennem.
    Közgyógyellátást ugyan nem kaptam rá,de azt mondta hogy emelkedett májenzim értékeim,és hallóideg-problémáim indokolhatják szedését.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem rendelkezem részletesebb tapasztalatokkal az étrendkiegészítő szerek tekintetében, azt javasolom, hogy forduljon e terület szakemberéhez.

    ÜdvözlettelMég több

  • Tisztelt dr nö! Olyan gondom van hogy lassan kèt hete nincs szèkletem ha van is nagyon kicsi a hashajto…

    Tisztelt dr nö! Olyan gondom van hogy lassan kèt hete nincs szèkletem ha van is nagyon kicsi a hashajto nem segitett mar ugy erzem hogy faj a hasam es telitettseg erzesem van menjek orcoshoz csak felek ki nevet ha eszt megmondom mit tegyek ne haragudjon a kerdesem miatt el vagyok nagyon keseredve miatta koszonom ha tud segiteni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.a pánikbetegség okozhat szívmelléütéseket?köszönöm

    Tisztelt Doktornő.a pánikbetegség okozhat szívmelléütéseket?köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A pánikbetegség sokféle tünetet produkálhat, ebben szerepelhet az extraszisztolia is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Írtam már Önnek korábban is, arról, hogy 2 hónapja érzek a jobb bordám alatt illetve…

    Tisztelt Doktornő!

    Írtam már Önnek korábban is, arról, hogy 2 hónapja érzek a jobb bordám alatt illetve a jobb kulcscsontomnál fájdalmat.

    Eddig refluxot állapítottak meg, viszont nem is gondoltam rá, mert nem szokott égni soha a gyomrom. Illetve ma hörghurutot mellkas RTG-n, viszont a közelmúltban nem is köhögtem.

    Lehetséges ez, hogy ezeknek a betegségeknek a legjellemzőbb tünetei nem jelentkeznek nálam, de mégis ezek okozzák panaszaimat? Nem értem.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, kérdéséről kezelőorvosával kellene konzultálnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő! Ez komoly szívproblémát jelent? A bal pitvar enyhe fokban dilatál. Mitrális hátsó…

    Üdvözlöm Doktornő!

    Ez komoly szívproblémát jelent?
    A bal pitvar enyhe fokban dilatál. Mitrális hátsó vitorla telesystoléban a bal pitvarba prolabál. Min. mértékű mitr. és tricusp. insuff-ot lehetett kimutatni. Köszönöm a magyarázatát.

    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező! A mitralis (kéthegyű) billentyű prolapsusa a billentyű anyagának egy bizonyos fokú lazaságát, mozgási eltérését jelenti. Társulhat hozzá záródási rendellenesség, amikor a billentyűn elégtelenség (visszafolyás, insuff.) észlehető. Általában nem igényel teendőt, de rendszeres ellenőrzés (ultrahang) indokolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszelt Doktornő! A régi Concor gyógyszerem bizoprolol-hemifurmarát volt amit ma kaptam azon pedig…

    Tiszelt Doktornő!
    A régi Concor gyógyszerem bizoprolol-hemifurmarát volt amit ma kaptam azon pedig bizoprolol-fumarát van ráírva.. van jelentős különbség vagy rossz gyógyszert kaptam?
    Köszönöm válaszát
    Tisztelettel:
    Á

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szerintem nincs érdemi különbség.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 31 éves, 2 gyermekes édesanya vagyok. Az első terhességem után kezdődtek a problémáim.…

    Kedves Doktornő! 31 éves, 2 gyermekes édesanya vagyok. Az első terhességem után kezdődtek a problémáim. 28 évesen szültem először. Azt vettem észre sokszor alaptalanul (nem végeztem fizikai munkát, nem voltam stresszes állapotban) gyorsabban kezd verni a szívem. A második terhességemnél már bementünk az ügyeletre mert 140 lett a pulzusom... Ott adtak a babára nem veszélyes nyugtatót és blokkolót!!! De utánna nem jött elő, kb 8 héttel ezelőttig. Akkor ismét rosszul éreztem magam, elmentem mindenféle orvosi(magán) kivizsgálásra. Magas a fehérvérsejtem a kardiológus szerint ez + a többlet súlyfelesleg okozza a magas pulzust. Igen ám de egyik perceben 120 a pulzusom majd rá 10 percre 60. A kardiológus írt fel disoblock gyógyszert, hogyha magas a pulzusum vegyek be belőle egyet. Mikor magas lesz várok egy kicsit és mire bevenném ismét"normalizálódik" 80-90 közé. Így nem veszek be, de mostanra napi 2-3 alkalommal olyan fura érzés történik... Óriásit dobban a szívem. És olyan "melegség" önt el utánna. Ezt nehéz megfogalmazni. Nem fáj, de olyan ijesztő. Mert csak egy nagy bummm. Van amikor alvás előtt dobban egy nagyot van amikor napközben. Ön szerint mi lehet ez??? Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, ennyi adatból, látatlanban nem tudok érdemi választ adni. Ha ilyen sűrűn előforduló panaszról van szó, érdemes lenne 24 órás EKG-monitorozást (Holter) végezni, abból több információt lehetne nyerni a panasz természetéről és a szükséges kezelésről is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő vóltam az órvosnál és több bajom is van mert van két cisztám mióbám meg sebem is ,és…

    Tisztelt doktornő vóltam az órvosnál és több bajom is van mert van két cisztám mióbám meg sebem is ,és ezek fájnak mindig ide oda húzódnak,
    megműteni nem nagyon szeretném mert rengeteg sok ismerősömnek utána csak rosszabb lett a műtét től.Nem tudom mi tévő legyek mert van úgy hogy a hasam alja is mintha kiszakadna úgy fáj.
    Kérem segítcsen mongyon valamit mit tegyek,előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Bízzon abban, amit kezelőorvosa tanácsol.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen válaszát a Thiogammával kapcsolatban. Még egy olyan kérdésem lenne,hogy…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm szépen válaszát a Thiogammával kapcsolatban.
    Még egy olyan kérdésem lenne,hogy az infuzió kúra utáni-igazoltan-megemelkedett májenzim (GOT,GGT 45,0 ref- 61)vérképből nézve,illetve az hogy hallóideg-eredetű komponens is van a javult fülzúgásomban esélyessé tehet e arra hogy a gyógyszert közgyógy támogatásra adják ki.

    Zárójelentésemet viszem az orvosnak.

    Válaszát köszönöm:Egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem tudom, a receptet felíró orvos bizonyára tudni fogja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • de ez nem jelent szervi elváltozást?gondolom ez az edzetségtől függ.válaszát előre is köszönöm.

    de ez nem jelent szervi elváltozást?gondolom ez az edzetségtől függ.válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    1. Nem
    2. Igen

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő.van a terheléses ekg leletemen egy olyan érték hogy elvárt teljesítmény 209VV ami nekem…

    kedves doktornő.van a terheléses ekg leletemen egy olyan érték hogy elvárt teljesítmény 209VV ami nekem csak 125VV lett.mit jelent ez az érték.válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az ön terhelhetősége kisebb (hamarabb kifárad), mint az elvárható lenne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa