A betegek kérdései (17928)

  • Tisztelt doktornő! Eddig soha semmilyen problémám nem volt, és nem éreztem, hogy bármi rendellenesség…

    Tisztelt doktornő!

    Eddig soha semmilyen problémám nem volt, és nem éreztem, hogy bármi rendellenesség lenne, az utóbbi pár hétben kezdtek rosszullétek rám jönni de csak 1-pár percig tartóak. elmesélném, hogyan is zajlik az egész. A bal szememmel hirtelen rosszul látok vagyis homályosan, de csak egy foltban, vagyis olyan mintha egy üvegdarabka lenne előttem, ebben a foltban látok homályosan, és bizsereg a szemem. De nem az egész szemem előtt, csak a bal sarkában. Aztán olyan szívdobogás jön rám ami már szinte fájdalmas, vagyis 2-3 erős kalapálást érzek ami majdnem, hogy tényleg fáj, kiver a víz és térdtől lefelé annyira zsibbad a lábam, hogy le kell ülnöm, mert nem tudnak megtartani a lábaim, olyan mintha gumiból lenne. Soha nem volt ilyen és mostanában egyre gyakrabban jönnek rám. Magas vérnyomásom sem volt 135⁄90 az átlag viszont a pulzusom mindíg 100 körül volt. ez sokszor változott, hol 85 hol 100, a terhességem alatt volt magas a vérnyomásom de az elmúlt. A terhesség alatt 25 kg-ot híztam, ez terhelhette meg a szivem? Leiden mutációm van, fokozottan, egyéb problémám, betegségem nincs. 24 éves 168 cm magas és 87 kg vagyok. 1 gyermekem van. Kérem a tanácsát, kihez is fordulhatnék, vagy egyáltalán szükséges e orvoshoz fordulnom.Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindenképpen forduljon mielőbb orvoshoz (belgyógyász-szemész-neurológus).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    19 éves fiú vagyok. 53 kg vékony testalkatu, 185 cm magas.

    3 évig többször jártam kardiológián, érdemben semmilyen eltérést nem találtak. Tachycardia és palpitatio a diagnózis, több alkalommal javasolták béta-blokkoló szedését, de ezt viszont a vérnyomásom… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható, a dohányzás elhagyása… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Jelenleg már 6 hete szenvedek a következő panaszokkal: A nyelvem fehér lepedékes,…

    Tisztelt Doktornő!

    Jelenleg már 6 hete szenvedek a következő panaszokkal:

    A nyelvem fehér lepedékes, töredezett, illetve a nyelvem mindkét oldalán elsőként keserű érzést éreztem, mintha gyógyszert szopogatnék, majd ez megváltozott maró érzéssé.
    Márciusban az epém falában 8 mm-es polipot diagnosztizáltak. Akkor azt mondták, hogy amíg nem okoz panaszt ne foglalkozzak vele. 6 héttel ezelőtt a kislányomtól egy vírusos hányásos hasmenéses betegséget kaptam el, amely 2 napig tartott. Ezután jelentkezett először ez a keserű szájíz, erre pár napon keresztül Normaflort ittam, és többször mostam fogat. 2 hét alatt a tünetek megszüntek. 2 hétig teljesen rendben voltam, majd újra előjött ez a keserű ízérzés, mely mára maró érzéssel társul, hol a nyelvem egyik, hol másik hátsó részén. Fül-orr-gégészeten voltam, semmi gond. Gasztroenterológián az epepolipomra gyanakodnak, de azt mondták, hogy július közepéig legyek még türelemmel hátha elmúlik. 2 hete diétázom, ittam Normaflort, probiotikus joghurtot naponta, többször fogatmosok, szájvizet használok, illetve Halset toroksprayt (a fül-orr-gégész javaslatára). A nyelvem még mindig csúnya.
    2 db állandó gyógyszerem van március óta a vérnyomásomra, mely a Nebilet, illetve a Coverex AS.
    Lázam és hasmenésem nincsen, de a közérzetem már olyan rossz, hogy teljesen kétségbe vagyok esve, hogy kihez forduljak? Ki tudnak nekem segíteni?
    Válaszát nagyon nagyon várom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de látatlanban nem tudok önnek semmi érdemi választ mondani, bízzon kezelőorvosaiban, próbálja megsürgetni a vizsgálatokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Szakértő! 53 éves vagyok,pajzsmirigyalulmüködésem,magas vérnyomásom,gyomor problémám van és magas a koleszterinem.
    Rendszeresen járok kontroll vizsgálatokra és a gyógyszerekkel stabil minden értékem,ill az utobbi időben köröm gombásodásra szájon át szedhető gyógyszert kapok rendszres… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A káliumot lehet folyamatosan szedni, ha szintje a vérben alacsony vagy legalábbis nem túl magas, ezt laborvizsgálattal lehet megállapítani.

    Üdvözlettel

  • drága doktornő!

    pajzsmirigyalulmüködésem van, februárban a tsh. 12,5 volt. 100mgra emellték a tiroxint. a koleszterinem 5,8 volt. a többi rendben van.
    most az uj labor 2,5 tsh-t mutatott, ennek nagyon örültem.....de a koleszterinem csak 5,6-ra ment le.65 éves vagyok, nem iszom,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A magasabb cholesterin előfordulhat normális pajzsmirigyműködés mellett is, az étkezés is csak részben befolyásolja. Ha a "rossz" cholesterin (LDL) magas, akkor… Még több

  • Kedves Doktornő!

    Azzal a kérdésemmel fordulok Önhöz, hogy régebben gyakran fulladtam és sokszor volt szapora szívverésem, EKG-t csináltak egyszer jó lett egyszer meg azt mondta rá az orvos, hogy kisebb valami van vele, de maximum ez csak 60 éves kor felett számíthat. Nem tudom mire gondolhatott...… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha vizsgálatnál felmerült, hogy valami probléma van a szívével, akkor kardiológustól kérjen személyes vizsgálatot, kérdésének eldöntésére, látatlanban erre nem lehet felelős… Még több

  • Jónapot kívánok doktornő azt szeretném kérdezni hogy 2és fél éves kisfiamnak mitől lehet hogy mellkastol…

    Jónapot kívánok doktornő azt szeretném kérdezni hogy 2és fél éves kisfiamnak mitől lehet hogy mellkastol lefele a bőrszine olyan sárgás barnás szinű lehet valami betgség jele?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Szeretném megkérdezni ,hogy mit jelent az Ro 7,2 diagnozis?Ezt a belgyogyaszaton irtak…

    Tisztelt Doktorno! Szeretném megkérdezni ,hogy mit jelent az Ro 7,2 diagnozis?Ezt a belgyogyaszaton irtak .Válaszát elore is koszonom !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A mellkasi fájdalom kódja.



    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Gyermekem most 2,5 éves. 8 naposan műtötték teljes nagyér transzpozicióval (switch).…

    Tisztelt Doktornő!

    Gyermekem most 2,5 éves. 8 naposan műtötték teljes nagyér transzpozicióval (switch). Tüdőartérián maradt érszűkülete. Mai napi kontrollon az alábbi eredményeket kaptuk.
    Bps II-ben a lapockák közé mindkét oldalra vezető 3⁄6 intenzitású ejectios zörej, dyastola tiszta. súly: 14 kg, sat: 99%, RR 80 Hgmm (flush).
    2D képen kp. tág szívüregek, jó kamrafunkciók, kompetens mitralis billentyű, TI nincs. A bal kamrai kiáramlás szabad. Ao asc: 1⁄1 m⁄sec, Ao VTI: 17 cm, AI jelzett, centralis. Tágabb neoaorta gyök. a jobb kamrai kiáramlásban a bicurcatiotól mindkét ágban mozaikos flow. APt: 1m⁄ec. APd: 2,6 m⁄sec, APs: 2,2 m⁄sec. Az aorta descendensbe lam. flow v max 1,2 m⁄sec. M mód: BK 37⁄22 FS: 40%.
    EKG: 100min fr. sin ritmus. Kp. tengelyállás, Norm. AV vezetés, kóros kamraterhelés nem látható. V2-3ban magasabb R, ui bifázisos T. A pulmonáris ágakban mérhető gradiens enyhe fokú, a jobb ágban kissé kifejezettebb. Aorta insuff minimális.

    Ez azt jelenti, hogy romlott a szűkület? Várható Ön szerint, hogy műtéti beavatkozásra kell megint sor kerüljön? Kb. meddig dől el, hogy újra műteni kell a kicsit? Ha műtik ismét nyitott szívműtétet jelent? Van más megoldás is? A kezelő orvos ezek elől a válaszok elől úgy érzem folyton kitér. Kérem segítsen!!! Köszönettel: anya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel, legjobb lenne, ha a gyermekkardiológust kérdezné, aki az ellenőrzést végzi és a vizsgálatot készítette.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.-nő! Nagyon aggodom a párom végett.1 éve volt már neurológián és szemészeteten,de nem találtak…

    Tisztelt Dr.-nő!
    Nagyon aggodom a párom végett.1 éve volt már neurológián és szemészeteten,de nem találtak nála semmit.Kettősláttása van napi több alkalomkor,igaz az egyik szemére nagyon közelre lát,de szemészeten nem írtak fel neki szemüveget.Lehet belgyógyászatilag van valami vele?Már nem tudjuk hova menjük.A háziorvos múlt héten a sürgőségire küldött,azt válaszolva a kórházban miért mentünk oda.Csak azért mert nincs rendben valami?!Igaz ott sem találtak nála semmit.
    Válaszát köszönöm!
    Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban sajnos nem lehet megítélni, az ismétlődő panaszok miatt ismételt kivizsgálás javasolt. A kettőslátásnak bizonyára nem belgyógyászati oka van.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.

    28 éves fiú vagyok.
    Tavaly nyáron a nagy melegben baromi rosszul voltam, rengeteg extraszisztoléval, volt hogy 1 percen keresztül csak az volt. ügyeleten is voltunk. aztán kivizsgáltak. kaptam otthonra is transztelefonikus ekg t, volt ultrahangom, terhelés minden.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem kell túlaggódnia, fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot, és biztosan nem lesz baj.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő a szívultrahang leletemen van egy olyan kifejezés hogy Sub XY ez pontosan mit jelent…

    kedves doktornő a szívultrahang leletemen van egy olyan kifejezés hogy Sub XY ez pontosan mit jelent és van e valamilyen jelentősége?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a szegycsont kardnyúlványa (processus xyphoideus) felől készült felvételre utal.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Tinédzser korom óta magas vérnyomás problémám van. Jelenleg 24 éves vagyok és a vérnyomásom…

    Tisztelt Doktornő!
    Tinédzser korom óta magas vérnyomás problémám van. Jelenleg 24 éves vagyok és a vérnyomásom gyakran 150⁄100 megesik hogy 100-as pulzusszám mellett. Körülbelül 3 hónapja Telmisartant szedek naponta egyet. Szeretnék nyaralni menni de aggódom hogy a nagy meleg (akár 45 fokos hőség) miatt esetleg rosszul leszek. Mit tanácsol merjek nekivágni?

    Köszönettel,
    Nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Legjobb lenne, ha ezt kezelőorvosával konzultálná meg, miután ő ismeri önt és az állapotát is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A ferjemnek mar ket hete faj jobfelol a borda iv allatt Ara gondoltuk hogy a maj lehet az Vetem liv 52…

    A ferjemnek mar ket hete faj jobfelol a borda iv allatt Ara gondoltuk hogy a maj lehet az Vetem liv 52 tabletates elkezte szedni es meg szuntete egy darabig Most ujra elkezdet fajni ha pihen nem faj ahogy mozog elkezd fajni Persze hasznal alkoholt is Megszeretne kerdezni mi lehet?ez a fajas job felol? Mijen gyogyszert lehet hasznalni mert orvoshoz nem megy Talan maj gyuladas vagymi? Mit adhatok neki?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 2 éve voltam nyirokcsomó-megnagyobbodás miatt a háziorvosomnál, aki elküldött előbb a sebészetre, majd onnan beutaltak hematológiai rendelésre.A hematológus szakorvos sokszori vérvétel és fizikális vizsgálat után sem talált semmi problémát,azt mondta hogy nem bántaná a nyirokcsomót… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos én látatlanban és nem hematológusként egyáltalán nem tudok kérdéséhez érdemben hozzászólni. Kétség esetén hematológushoz forduljon a problémával.

    ÜdvözlettelMég több

  • Csak onnan gondoltam, hogy lüktetést láttam ott és megijedtem. Nincs magas vérnyomásom. 27 éves vagyok,…

    Csak onnan gondoltam, hogy lüktetést láttam ott és megijedtem.
    Nincs magas vérnyomásom.
    27 éves vagyok, az aneorizma jellemző ebben a korban?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem jellemző.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Ön szerint ezt meg kell nézetnem? Ez nem lehet a szív kihatása?

    Ön szerint ezt meg kell nézetnem?
    Ez nem lehet a szív kihatása?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem vagyok látnok, nem ismerem az ön állapotát, nem tudom, miért gondol erre a diagnózisra, szóval nem tudok önnek válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy termálfürdőben melegvizben mennyi ideig tartozkodhat a 3…

    T Doktornő!

    Azt szeretném kérdezni, hogy termálfürdőben melegvizben mennyi ideig tartozkodhat a 3 éves kislányom.. ill. hány fokos vizben tölthet több idöt pancsolással ami még nem terheli meg a szervezetét?
    köszönettel: niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A férjemnek egy hónap óta estére kellvén bedagad csak a bal bokája és egy kicsit a…

    Kedves Doktornő!
    A férjemnek egy hónap óta estére kellvén bedagad csak a bal bokája és egy kicsit a lábfeje is. A boka este egy kicsi érzékeny is de nem fáj neki. Magas vérnyomásra szed gyógyszert, de nem lett változtatva. Szeretnénk tudni, hogy mi okozhatja, hogy csak az egyik boka dagad be.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Egy oldali eltérésnek általában helyi oka (izület, visszér) van, javasolom, hogy forduljanak a kezelőorvoshoz, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő, Lehet, h nem jól írtam: de nem a mellkasomon érzem ⁄ látom a lüktetést, hanem a felhason. Nem…

    Kedves Doktornő,

    Lehet, h nem jól írtam: de nem a mellkasomon érzem ⁄ látom a lüktetést, hanem a felhason.
    Nem vagyok vékony alkat, de a felső részem jóval vékonyabb mint az alsó.
    mellkas röntgenen is voltam, ott sem látszódna?

    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A "bal bordaív környékét" írta, ez inkább a mellkasnak felel meg, ez okozhatta a félreértést. Egyébként önmagában sem az EKG, sem a mellkas-rtg nem irányadó aneurysma irányában, részletesebb vizsgálat szüksége ennek gyanúja esetén.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa