A betegek kérdései (17912)

  • Ön szerint ezt meg kell nézetnem? Ez nem lehet a szív kihatása?

    Ön szerint ezt meg kell nézetnem?
    Ez nem lehet a szív kihatása?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem vagyok látnok, nem ismerem az ön állapotát, nem tudom, miért gondol erre a diagnózisra, szóval nem tudok önnek válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy termálfürdőben melegvizben mennyi ideig tartozkodhat a 3…

    T Doktornő!

    Azt szeretném kérdezni, hogy termálfürdőben melegvizben mennyi ideig tartozkodhat a 3 éves kislányom.. ill. hány fokos vizben tölthet több idöt pancsolással ami még nem terheli meg a szervezetét?
    köszönettel: niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A férjemnek egy hónap óta estére kellvén bedagad csak a bal bokája és egy kicsit a…

    Kedves Doktornő!
    A férjemnek egy hónap óta estére kellvén bedagad csak a bal bokája és egy kicsit a lábfeje is. A boka este egy kicsi érzékeny is de nem fáj neki. Magas vérnyomásra szed gyógyszert, de nem lett változtatva. Szeretnénk tudni, hogy mi okozhatja, hogy csak az egyik boka dagad be.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Egy oldali eltérésnek általában helyi oka (izület, visszér) van, javasolom, hogy forduljanak a kezelőorvoshoz, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő, Lehet, h nem jól írtam: de nem a mellkasomon érzem ⁄ látom a lüktetést, hanem a felhason. Nem…

    Kedves Doktornő,

    Lehet, h nem jól írtam: de nem a mellkasomon érzem ⁄ látom a lüktetést, hanem a felhason.
    Nem vagyok vékony alkat, de a felső részem jóval vékonyabb mint az alsó.
    mellkas röntgenen is voltam, ott sem látszódna?

    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A "bal bordaív környékét" írta, ez inkább a mellkasnak felel meg, ez okozhatta a félreértést. Egyébként önmagában sem az EKG, sem a mellkas-rtg nem irányadó aneurysma irányában, részletesebb vizsgálat szüksége ennek gyanúja esetén.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 38 éves túlsúlyos férfi vagyok, 5 éve szedek gyógyszert, reggel 1,5 concor plus 5mg⁄12,5mg…

    Tisztelt Doktornő!
    38 éves túlsúlyos férfi vagyok, 5 éve szedek gyógyszert, reggel 1,5 concor plus 5mg⁄12,5mg és apadex 1,5mg, este ebrit 300mg és delipid 40mg.
    Egy héttel ezelőtt délután a szívem elkezdett kihagyogatni egy-két dobbanásnyit, utána elöntött a hideg veríték (16 C fok volt) ez ismétlődött másnap is, utána háziorvosom tanácsára a concor plust csökkenteni kezdtem, ma már csak felet vettem be. Reggel a tabletta bevétele után fél órával, kb 20 percen keresztül volt magas pulzus és (talán) ritmuszavar, utána egy órával vérnyomást mértem: 130⁄85 p:65.
    Napi 3-4 liter víz fogyasztása mellett is a szám folyamatosan száraz.
    Belgyógyászom még két hétig nem elérhető.
    Ön szerint a concor plus okozhatta a problémámat?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, ha 5 éve szedi a Concort, nem valószínű, hogy most okozott volna ilyen problémát. A szájszárazság és a szomjúságérzet felveti cukorbetegség gyanúját is, ez irányban ki kellene vizsgáltatnia magát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    A héten megyek pajzsmirigy UH-ra,először ezt a vizsgálatot fogják elvégezni.
    Szubklinikai hyperthirerosis gyanújával küldtek (TSH magasabb,T3,T4 normál)
    Egyszer már irtam erről.

    Kell-e attól tartanom,hogy szügség esetén nem küldenek tovább… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Miután tisztázni akarják a pajzsmirigy állapotát, ha nem elég a döntéshez a tervezett adat, nyilván tovább fogják küldeni. A carotis vizsgálat nyilván a nyaki erek ultrahang… Még több

  • Kedves Doktornő, A suívünk dobogása kihat a bal bordaív környékére? Úgy értem, hogy lüktethet ott? Ezt…

    Kedves Doktornő,

    A suívünk dobogása kihat a bal bordaív környékére?
    Úgy értem, hogy lüktethet ott?
    Ezt a hátamon fekve érzem, látom.

    Ekg vizsgálaton látszana, ha aneurizma lenne?
    Múlt hét hétfőn voltam ekg-n, minden rendben volt.
    Ha aneurizma akkor hova kell fordulnom?

    Aggódom.

    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Természetesen a mellkas bal oldalán érezhető lehet a szív lüktetése, sőt látható is lehet, főleg vékony testalkat esetén. Az EKG alapján nem feltétlenül lehet megítélni aneurysma fennállását. Kétség esetén kardiológushoz forduljon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot! Mi lehet az oka, hogy ha sört fogyasztok megugrik a vérnyomásom akár 145⁄95re is és a pulzusom…

    Jó napot! Mi lehet az oka, hogy ha sört fogyasztok megugrik a vérnyomásom akár 145⁄95re is és a pulzusom akar 140et is mutat a vernyomasmeron? Valamint szivritmuszavart is mutat. Bar ez utobbit pulzus tapintassal nem veszem eszre, hogy szabalytalanul verne. es magat a pulzist is ha magam merem stopperrel, akkor max 90 körüli a pulzus, igaz igy is magasnak szamit. Egyebkent pedig 126⁄80 a vernyomasom 75 atlak pulzussal. Nem ertem miert bolondul meg ilyenkor a vernyomasmero ha alkoholt fogyasztok. ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!! Azért fordulok Önhöz,remélem tud nekem segíteni.már 3 éve járok a kisfiammal kardiologiára…

    Tisztelt Doktornő!!

    Azért fordulok Önhöz,remélem tud nekem segíteni.már 3 éve járok a kisfiammal kardiologiára és mindig más dolgot lát és diagnosztizál.elöször az volt csak persze amiről tudtam,hogy szívzörejjel született,de ezt a korházban mondták szinte minden kisbabának van egy picike.kb:3 évesen kezdödött a probléma elkezdte fájlalni a szívét,elmentünk kardilogiára magán uton persze és akkor már azt mondta a kis lyuk eltünt a szívéről amiről én nem is tudtam,hogy van.most tavaly voltunk és akkor már mitrális billentyűt vizsgálta,azt mondta a jobb pitvaron az egyik pitvar lazább és lassabban pumpálja a vért.de most leirom Önnek mit irt a doktor nekünk:
    Diagnozis:a háromhegyű billentyű nem rheumás elégtelensége.státusz:norm.hasi situs.tűdővénák,nagyerek beszájadzása szabályos.AV és VA concordantia.norm tág pitvarok és kamrák.pitvari septumi continuus.mitralis mellső vitorla lazább szerkezetű,melyen insuff.nem észlelhető,TI min. grad. Vmax:1,9 m⁄s mely norm. kisvérköri nyomást jelent.jelzett vékony jetű PI.jobb kamrai kiáramlás lamináris,AP flow:1.0 m⁄s,konfluens pulmonalis ágakkal.aorta billentyű háromtasakos.aortában lamináris áramlás.aorta asc. Vmax:1,2 m⁄s ao. desc. Vmax:1.5 m⁄s mérhető.2D képen jó kamrafunkció segmentalis falmozgászavar nincs. M-mód. IVS:4.7,Lv 37⁄19,HF:5⁄10.linef:49% pericarialis,pleuralis folyadék nincs.ductus botalli me, ábrázolható.RR:100⁄60 hgmm,P:117⁄min,02 sat:97%.ekg:84 min. frekvenciáju sinus ritmus,kp.tengelyállás,norm.av és iv átvezetés.kamrahypertrophia,repol zavar nincs qt:0.30

    jövöre kellene menni kontrollra de most júliusban megyünk,mert fájlalja a szivét,fáradékonyabb is néha.Doktornő mit javasol erre,mi lehet a gond?lehet műteni kell a kisfiamat???köszönöm a válaszát

    Egy aggodó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    20 Éves vagyok, rendszeres testmozgásom meg van, utóbbi 1; 1,5 hónapban vizsgák miatt ez elmaradt. A vérnyomásom általában magas szokott lenni(140 körüli), a pulzusom(90 körüli) pedig sok(nyugalmi állapotban). 2 héttel ezelőtt rosszul lettem, több alkalommal is elszédültem,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszait látatlanban kevésbé lehet megítélni, mint személyes vizsgálat alapján, de a leírás alapján sok pszichés komponens is van benne. Bízzon háziorvosában, nyilván meg… Még több

  • Jó napot! kb. 1 hónapja kezdődött, hogy a ball szemem ball sarkában, a bőr alatt, remeg valami ideg.…

    Jó napot! kb. 1 hónapja kezdődött, hogy a ball szemem ball sarkában, a bőr alatt, remeg valami ideg. Szinte állandó, napi jellegzetességgel, valamikor enyhébben, van amikor erősebben. Sem fájdalom sem más tünet nem kiséri, de viszont meglehetősen kellemetlen.Mostanság van, hogy máshol is jelentkezik, pl. halantek kornyéken illetve hasfalon, combon, háton stb., de utóbbiak ritkábban. Van okom aggodalomra? Mi a teendő ilyenkor? Válaszát előre is köszönöm!
    24éves fiú.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, nem tudom megmondani, javasolom, forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálat céljából.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr Nő! Tanácsát szeretném kérni milyen irányba forduljak a meglévő panaszaimmal. A panaszom…

    Tisztelt Dr Nő!

    Tanácsát szeretném kérni milyen irányba forduljak a meglévő panaszaimmal. A panaszom a következő időnként étkezések után , erős gyomor panaszokkal majd hasi görccsel és eléggé gyors ,híg széklet távozással küzdök. Amúgy is hasmenéses típus vagyok ⁄izguláskor pl.⁄ de kerülöm a nehéz ételek fogyasztását. Legutóbbi szituációnál se ettem terhelőt. Újabban a reggeli kávé ⁄3:1-ben por kávé ⁄ után eléggé laza gyomorgörcsös székletem képződik.Aztán rendeződik a nap további részében. volt egy fél év amikor a stressz miatt szinte napi szinten szedtem széntablettát hogy a hasi panaszaim mérséklődjenek.
    34 éves nő vagyok ,átlagos testalkatú, rendszeres sportolok sok zöldség gyümölcsöt eszem s egyáltalán nem dohányzom.
    Teljes vérképet évente 1-2x csináltatok. Ami meg van rajt jelölve az a bilirubin és össz bilirubin, de máj értékek teljesen jók. Az orvosom azt mondta " valamilyen veleszületett enzim túltermelésem van vagy mi". Nem kell ezzel állítólag foglalkozni.


    Tanácsát előre is köszönöm!
    üdvözlettel: Nikol

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Nikol!

    Lehetséges, hogy irritábilis bél szindrómája van, de biztosat csak gasztroenterológiai vizsgálat mondhat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Koszonom a válaszát,felkeresem a eendelojeben a 24 órás Holter EKG miatt. Meg az lenne a kérdésem,hogy…

    Koszonom a válaszát,felkeresem a eendelojeben a 24 órás Holter EKG miatt.
    Meg az lenne a kérdésem,hogy es ha a 24 órás se mutatja ki pl a pitvarfibrillációt mert pont egy napig nem történik semmi,es közbe megis az van? Ilyenkor hogy derül fény ra? Koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Tételezzük fel, hogy vagy van akkor is panasz, vagy vannak olyan gyanújelek, amikből érdemi következtetéseket lehet levonni az eltérés jellegéről.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Az volna a kérdésem,hogy jövő héten csütörtökön volna vastagbéltükrözésem. A következő…

    Kedves Doktornő!

    Az volna a kérdésem,hogy jövő héten csütörtökön volna vastagbéltükrözésem. A következő tünetek miatt: 1,5 napig tartó "normál"hasmenés után hirtelen fellépő,erős görcsös hasi fájdalom( nem tudtam kiegyenesedni,elmásztam a wc-ig szó szerint),amivel együtt kezdődött el híg,véres-nyákos hasmenés,2 óra alatt 10 alkalommal.Ezek után 1 nappal hasmenés elmúlt,de krémes,véres-nyákos széklet jelentkezett napi kb.8 alkalommal 4 napon keresztül,jelenleg ez is elmúlt,most bűzös,világos,véres-nyálkás normálisabb székletem van.Mivel félek a tükrözéstől,ezért beszéltem más fórumon colitiszes és crhonos emberekkel,ők váltig állítják, az IBD aktív időszaka sosem múlik el 1 hét alatt.Szerintük ez csak vírus volt.Önnek mi a véleménye?Tényleg ennél durvább egy igazi bélgyulladás és valóban nem zajlik le 1 hét alatt?Mert akkor holnap lemondom a vizsgálatot,fölöslegesen nem kínoztatom meg magam.Vannak hasi fájdalmaim,de nem vészesek már.Az 1 hete készült vérképben csak fehérvérsejtszám emelkedés volt,crp normális tartományban maradt.
    Köszönöm a segítségét! Mónika(24 éves)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Mónika!

    Ismeretlenül, látatlanban nem tudok önnek válaszolni, a fórumokon kívül tegye fel kérdését kezelőorvosának is, aki személyesen ismeri önt és panaszait.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    A napokban volt epeműtétem, ami többé-kevésbé rendben zajlott. Meglepetésemre a kövek, amiket kivettek, egészen sötétek, zöldes-feketék, apró sárga kristályokkal, szabálytalan alakúak. Nem ilyet vártam, ilyet még nem láttam. Persze mindjárt rákerestem, hogy mitől lehet ilyen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem tudok a kérdésére válaszolni, kérdezze meg operáló sebészét vagy kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.Nő. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy nekem 2012 februárjában a "Kéthegyü billentyü…

    Tisztelt Dr.Nő.

    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy nekem 2012 februárjában a "Kéthegyü billentyü prolapsusa" diagnózist állapitották meg és vissza térve a kérdéshez ami ugy hangzik hogy el a betegség idők elteltével rosszabbodik vagy abban az állapotban marad mint amikor vizsgáltak.
    A kardiológián végeztek EKG,Holter,Labor,Ultrahang vizsgálatokat melyek más eltérést nem mutattak.
    De akkor miért szokott gyakran a bal mellkas felem a szivem tájékán fájni ,nyomni,
    kisugártzik a karomba a hátamba időnként a nyakamba.
    Egyébként a vérnyomásom normális. a pulzusom elég gyakran magas90-110 .melyre pedig gyógyszert irtak fel (Nebispes tabl.).

    Előre is köszönöm tájlkoztatását,további szép napot.

    Egy 30 éves férfi...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mitralis (kéthegyű) billentyű prolapsusa a billentyű anyagának egy bizonyos fokú lazaságát, mozgási eltérését jelenti. Általában nem igényel teendőt, de rendszeres ellenőrzés (ultrahang) indokolt. Az ön panaszait ez az eltérés nem magyarázza, inkább mozgásszervi eredetűnek tűnnek, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő tudom hogy ez nem az ön szakterülete de ha tud kérem válaszoljon.már vagy 5 éve szinte…

    kedves doktornő tudom hogy ez nem az ön szakterülete de ha tud kérem válaszoljon.már vagy 5 éve szinte minden áldott nap 3-szor maszturbálok.az lenne a kérdésem hogy ennyi sok maszturbáció nem okozhat bizonyos férfi hormonproblémákat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt azért inkább tényleg urológus-andrológus orvostól kellene megkérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor no! 32 eves no vagyok,enyhe mpsem van.nemreg voltam szokásos ellenorzesen(2 évente…

    Kedves doktor no!

    32 eves no vagyok,enyhe mpsem van.nemreg voltam szokásos ellenorzesen(2 évente szoktam menni) ultrahang,EKG.minden rendben azt mondtak,csak enyhe az mpsem.Az lenne a kérdésem,néha esténként amikor aludnek el ,elkezd úgy verni a szívem,hog erősen érzem.....es erre mindig felriadok,megijedek,na attól meg elkezd gOrsabban verni ..On szerint nem lehet pitvarfibrillaciom? Azt kimutatja az EKG,ultrahang? Vagy ez természetes? Koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az ultrahang biztosan nem, az EKG csak akkor, ha éppen ritmuszavar áll fenn. 24 órás EKG monitorozás (Holter) közelebb vihet a panasz okának tisztázásához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dokotrno! Nagymamamnak masodlagos daganata van, attetes, meh, vastagbel. Hazahoztuk az utokezeleorol…

    Kedves Dokotrno!

    Nagymamamnak masodlagos daganata van, attetes, meh, vastagbel.
    Hazahoztuk az utokezeleorol 3 hete, az elmult egy hetben rosszabbul lett, szerda ota nem evett,( egy fel fott tojast evett akkor is) nem iszik, talan ha napont 2 kortyot, akkor sokat mondok.
    Neha felrebeszel, morfiumon el.
    Megvaltas lenne a halal mar neki....
    Meddig birhatja meg igy etlen-szomjan? Borzaszto nezni a szenvedeseit....

    Szep vasarnapot:
    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt nem lehet megmondani, sajnos, tényleg készülniük kell a legrosszabbra. Fogadja együttérzésemet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Különös eddig nem tapasztalt érzésre ébredtem.olyanra melyeket a utoljára a terhességek…

    Kedves Doktornő!
    Különös eddig nem tapasztalt érzésre ébredtem.olyanra melyeket a utoljára a terhességek alatt,amikor megmozdultak a babák a hasamban. Még hasonlíthatnám különösen erős,szabálytalanul verő szívdobogáshoz is.Nem fájdalomról van szó,csak a szokatlatlan fura mivolta miatt aggódom.Kérem nyugtasson meg,hogy nem kell.
    Hálásan köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa