A betegek kérdései (18038)

  • Megfázás alatt készült röntgen felvételen kerek árnyék

    TisztelKérem segítsen mit jelent ez.
    röngen felvételen voltunaz évese at édesapámmal aki 52 éves .
    p+a front szabad sinusok a másik oldalon fibrotikus rajzolatfokozódás a jobb hilus kissé tömötebb alsó pólusánál kissujbbegynyi kerek árnyék a cor enyhén balra dilletált.Panasza egyáltalán… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mellkas röntgenen való eltérést, pláne például egy ilyen árnyékot mindig komolyan kell venni, mert akár rosszindulatú daganat is lehet. Konzultáljanak édesapja kezelőorvosával… Még több

  • Tisztelt doktornő! 30 éves sportoló férfi vagyok! Időszakosan előfordul a mellkasom bal oldalán,…

    Tisztelt doktornő!

    30 éves sportoló férfi vagyok!
    Időszakosan előfordul a mellkasom bal oldalán, enyhe szorító érzés, ami pár óráig tart, igazából azért nem fordultam orvoshoz soha vele, mert nagyon ritkán jelentkezik és mindig elmúlt, és csak gyenge szorító érzés lép fel, ami végülis semmibe sem akadályoz.
    Esetleg a túlzott sport, vagy az energiaitalok is befolyásolhatják a panaszaim?
    Vagy más eredetű lehet a baj?

    Előre is köszönöm
    Peti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Peti!

    Látatlanban nehéz lenne megítélni, de az, hogy időszakosan, nem terheléssel összefüggésben jelentkezik, arra utal, hogy feltehetően mozgásszervi eredetű, bár az energiaitalok szerepe nem zárható ki.
    A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A nõ reflux betegségének orvosi kezelése

    Tisztelt Doktor Nő!

    Egy pár napja a nutridrink nevű tápszert iszom, mert a már lassan 40 éves leszek és a 160centimhez 40 kg társul. Hosszú évek alatt egy dekát sem tudtam hízni, pedig az étvágyam jó. Bár most másképp kell táplálkoznom, mert refluxom is lett, és a gyomornyálkahártyám enyhén… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Judith!

    Nem ismerem pontosan a tápszer természetét, de lehet ilyen mellékhatása, olvassa el a tájékoztatót.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Én vagyok az a paciens,akinek holnap kezdődik meg a kezelése a Fül-Orr-Gége Klinikán. Természetesen…

    Tisztelt Doktornő!

    Én vagyok az a paciens,akinek holnap kezdődik meg a kezelése a Fül-Orr-Gége Klinikán.

    Természetesen minden leletemet viszem,neurologia,fülészet,stb.

    Csináltam a leletek mellé egy számitógépes programmal vérnyomásnaplót,mert már szeptember óta rögzitem azt is,nagyon profi grafikonosan ábrázolja a diasztolé-szisztolé-pulzus értékeket.

    Doktornő mit gondol erről,örülni-fog e neki az orvosom,hogy ezt is rendelkezésére bocsátom,érdemes volt-e vele az időt töltenem?

    Ui.Azért kérdezem mindezt,mert fülzúgás kialakulásában direkt elküldtek pajzsmirigy hormon vizsgálatra is,teljes vérképre,szóval ezért gondolom hogy hasznos lehet,hogy ezt is látja.

    A másik pedig,hogy automata felkaros vérnyomásmérővel néztem az értékeket,annak a mérés során lehet szerepe? Pontos készülék egyébként,be van regisztráltatva,gyógyászati boltba vette anno a család.

    Válaszát köszönve:Egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én, mint belgyógyász feltétlenül jónak találom a vérnyomásnaplót, érdemes volt vele foglalkozni, abban nem vagyok teljesen biztos, hogy fül-orr-gégész is osztja a véleményemet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nem olyan régen voltam izotopós vizsgálaton és ezt az eredményt kaptam:Kis kiterjedésű,mérs.fokú…

    Tisztelt Doktornő!

    Nem olyan régen voltam izotopós vizsgálaton és ezt az eredményt kaptam:Kis kiterjedésű,mérs.fokú perfúziózavar inferoseptalisan, reverz,redistributio.azt szeretném meg kérdezni hogy ez mit jelent. Előre is köszönöm a válaszát. Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Mónika!

    Röviden: kismértékű keringési zavar a szívizomzatban, bővebbet kezelőorvosától kérdezzen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Jelenthet-e komolyabb problémát, a következő tünet nálam? Mostanában gyakrabban…

    Tisztelt Doktornő!

    Jelenthet-e komolyabb problémát, a következő tünet nálam? Mostanában gyakrabban előfordul, hogy a szívem néhányszor (kb.4-5) erősebben és gyorsabban ver, olyan dobszerűen, és mintha mocorogna, ilyenkor egy enyhét mindig köhentenem is kell, (mintha ingerelné a torkom is) ez tart kb. olyan 2-3 mp-ig.Előfordult már olyankor is, amikor a számítógép előtt, nem megfelelő pózban ültem, előregörnyedve, de fekvéskor is, de nem csak ezekben a helyzetekben. Régebben is volt ilyen, de nagyon-nagyon ritkán, 1 évben talán kb. 2-3x, ha tapasztaltam ilyet, de mostanában elég gyakran. Az EKG jó volt, és a vérképem is. Mostanában egy kicsit feszültebb vagyok, de nem érzem magam igazából idegesnek, lehet ez is hozzájárul? És van egy kis gyomorsav túltengésem is. Vizsgáltassam tovább magam, lehet komolyabb bajom?

    Előre is köszönöm válaszát!
    Tisztelettel:
    Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Zsuzsa!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Coronaria Ct vizsgálat előtt állok és a kérdésem az, hogy szigorúan be kell-e tartani…

    Tisztelt Doktornő!

    Coronaria Ct vizsgálat előtt állok és a kérdésem az, hogy szigorúan be kell-e tartani a 4 órás étkezési moratóriumot, mert nekem rengeteg gyomorsavam van (reflux, felmaródott nyálkahártya) és 2-3 óránként ennem kell. Amennyiben pár falatot mégis ennék előtte 2 órával mi történhet?

    Köszönöm Válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb lenne, ha ezt a vizsgálatot végző intézményben kérdezné meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy körülbelül 6-7 hónapja először észrevettem,…

    Kedves Doktornő!
    Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy körülbelül 6-7 hónapja először észrevettem, hogy véres a székletem. Akkor nem nagyon foglalkoztatott a dolog, viszont egyre gyakrabban figyelek fel rá. Nem minden alkalommal van benne vér, ami általában emésztetlen, nem élénkpiros, hanem egy kicsivel halványabb a színe. 19 éves múltam. Mi lehet a probléma?

    Tisztelettel
    Ádám

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Ádám!

    Feltehetően a végbél körüli nyálkahártya felületes sérülése okozhatja. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 33 éves nő vagyok, általában alacsony a vérnyomásom, 80 feletti pulzusszámmal. Kb.…

    Kedves Doktornő!

    33 éves nő vagyok, általában alacsony a vérnyomásom, 80 feletti pulzusszámmal. Kb. 1 hónappal ezelőtt jelentkeztek nálam extra szívverések. Háziorvosom elküldött vérvételre, EKG vizsgálatra és mindent rendben találtak.
    4 napja megint, folyamatosan, szinte egész nap extrákat ver a szívem, leginkább nyugalmi állapotban, főleg lefekvés előtt. Az orvosom szerint stressz okozhatja, de én nem érzem magam nyugtalannak, sőt nagyon is jól vagyok. Érdemes lenne esetleg Holter készülékkel egy 24 órás megfigyelésben részt vennem, tovább vizsgálódni?
    Valóban ártalmatlanok az extra systolék minden esetben?
    Ma elkezdtem kocogni is, nem szeretném, ha elhatalmasodna rajtam ez a tünet. Egyébként nem kávézom, napi 1-2 szál cigarettát szoktam elszívni, egészségesen étkezem, gyermekkoromban volt szívzörejem.

    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó estét Doktornő! Azzal a furcsa kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy páromnak teljesen olyan, mint hogyha…

    Jó estét Doktornő! Azzal a furcsa kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy páromnak teljesen olyan, mint hogyha a hasában dobogna a szíve. Lehet ez most furán hangzik meg bolondság de már többször megvizsgáltam, a mellkasán sehol nem hallom a szívverését és lentebb a gyomra alsó részén tisztán,erősen hallom, sőt ha fekszik még látom is hogy ott dobog. Nem tudom ez mitől lehet vagy csak valami apróság, de azt mondja lehet az is befolyásolja hogy gyorsan fogyott le elég vékonyra elég nagy súlyból.(100kgból 57re).
    Előre is köszönöm a válaszát.
    R.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt R!

    Vékony testalkat mellett a hasi aorta lüktetése látható és hallható lehet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kötőhártya cisztám van, sajnos műtéti úton kell eltávolítani. Napi egy szem Concort…

    Tisztelt Doktornő!
    Kötőhártya cisztám van, sajnos műtéti úton kell eltávolítani. Napi egy szem Concort szedek ismeretlen eredetű ritmuszavarra. -Amióta szedem ,még nem kaptam érzéstelenítőt. Ön szerint lehet valami zűr a műtét során? Állítólag szemcsepp formájában fogom kapni, és teljesen érzéketlen lesz a szemem és környéke.
    Köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel: B.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt B!

    Nem valószínű, hogy ettől bármilyen komplikációra kellene számítania.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot kívánok, szívburokgyulladás és hipertyreosis, amit két nap kórház után megállapítottak nálam. Ami…

    Jó napot kívánok,

    szívburokgyulladás és hipertyreosis, amit két nap kórház után megállapítottak nálam.
    Ami még van, hogy 8 hetes terhes vagyok, valamint van egy SLE nevű autoimmun betegségem tíz éve, ami kb 5 éve nyugalomban van.

    Kb. 5-6 napja erős szúrást éreztem a mellkasomban, ami szombat estére olyan erőssé vált, hogy sírtam a fájdalomtól és semmilyen állapotban nem tudtam lenni. Fekve sokkal rosszabb volt, ülve még talán kicsit jobb. Belélegzésre és bármilyen mozdultra erős szúró fájdalom, egyébként nyomó fájdalom, amit érzek. És teljesen gyenge vagyok. Szívultrahanggal kis folyadékot láttak. Az EKG-m szinte teljesen normális, lázam nincs, csak hőemelkedésem.

    A baba miatt semmit nem voltam hajlandó bevenni, fel se írtak semmit, ágynyugamat javasoltak.

    Az lenne a kérdésem, hogy szimpla ágynyugalommal elképzelhető, hogy elmúlik ez a gyulladás, vagy mindenképpen kell szedni valamit?
    Ha szedni kell, akkor mi az, amit 8 hetes terhesen, autoimmun betegen bevehetek?
    A babát nem veszélyezteti-e ez a szívburok gyulladás?

    Előre is nagyon köszönöm a segítségét és a tanácsait!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szívburokgyulladásnak többféle oka lehet, a tünetek, a lefolyás az eredettől is függ. Látatlanban nem tudok ennél többet mondani, sajnos nem valószínű, hogy önmagában az ágynyugalom megoldja a kérdést. A terhességet nem csak az esetleges gyógyszeres kezelés, hanem maga a gyulladás is veszélyeztetheti, javasolom, forduljon kardiológushoz, alaposabb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő!Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy, tegnap begörcsölt a gyomrom a kórházban epekövet…

    Kedves doktornő!Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy, tegnap begörcsölt a gyomrom a kórházban epekövet állapítottak meg ami1cm átmérőjü. Azt szeretném kérdezni hogy meddig lehet egy epekő műtétet halasztani mert én nem tudnám csak kb 2hónap múlva megműtetni magam az nem lesz túl késő? ÉS még valami a kammilla tea jó epekőre? Vagy mit tudna tanácsolni mit szedjek addig a nospan kivül? Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez sajnos egyénenként változó, nem tudom megmondani. A kamilla tea ártani biztosan nem fog, sajnos, az sem biztos, hogy használ.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nemrég volt egy hasnyálmirigy gyulladásom ami szépen lezajlott és elmúlt.A hasnyál.mirigy…

    Tisztelt Doktornő!

    Nemrég volt egy hasnyálmirigy gyulladásom ami szépen lezajlott és elmúlt.A hasnyál.mirigy gyógyulásával egyszerre jelentkezett más típusú fájdalom.Az okát nem találták meg,minden negatív lett.Egyedül a gasztorscopia talált egy kis gastritist. Most ismét jelentkeztek a fájdalmak,a bordám bal oldalán fáj,egészen a gerincemig.Június végén lesz MRI-m,az lenne a kérdésem,hogy mivel nem találták meg az okát a fájdalomnak,az MRI vizsgálat mindent meg tud mutatni?Mármint ha tényleg van valami baj ott,akkor azzal mindenképpen észre lehet venni?Mert 24 évesen elkeserítő,hogy állandó visszatérő fájdalmaim vannak,ma például egy sima takarítás váltotta ki.Még egy colonoscopiám is lesz. Nyugtasson meg,hogyha van valami gond,az MRI megtalálja. Köszönöm a segítségét! Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Mónika!

    Sajnos, az MRI csak egy módszer, nem "üdvözítő" abban a tekintetben, hogy minden panasz okát megmutatja. A jelen tünetek és a korábban talált gastritis miatt javasolom, forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ma ebédnél, észrevettem, hogy a húsban kis apró, fehér peték vannak. Ezt csak azután…

    Tisztelt Doktornő!

    Ma ebédnél, észrevettem, hogy a húsban kis apró, fehér peték vannak. Ezt csak azután láttam, hogy a hús fele már elfogyott. Egészen biztos, hogy férges lettem? Mit tehetek, tegyek most, azon kívül, hogy felkeresem a házi orvost? Ha meghánytatom magam, az segít?

    Válaszát Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Hát remélhetőleg a sütés-főzés elpusztította a férgeket, de keresse fel kezelőorvosát és figyelje a székletét.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktor nő!Paretint20 mg szedek 3szor felet Betaloc-ot 50 mg 2szer fél,frontint 0,25 2szer…

    Tisztelt doktor nő!Paretint20 mg szedek 3szor felet
    Betaloc-ot 50 mg 2szer fél,frontint 0,25
    2szer 1 este pedig 2.
    És Magneb6-ot is ha szükséges,mert amikor hányingerem van
    szoktam be venni béres b6-ot.Mikor rosszul lettem elötte minden gyógyszerböl vettem be.
    Köszönö a válaszait,és minden jót kivánok magának!!

    Tisztelettel:Hajnalka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Hajnalka!

    Ezek a panaszok véleményem szerint továbbra sem adnak okot aggodalomra, nem lesz túl későn a kontroll.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Gyomorfájás, hányinger, mellkasi fájdalom oka reflux?

    Tisztelt Doktor Nő.
    Évek óta reflux beteg vagyok gyógyszert is szedek rá.
    Mellkasi fájdalom miatt felkerestem a kardiológust.
    Csinált egy Szív uh, Ekg, terhelést.
    A vizsgálatok végén közölte a doktor,hogy minden rendben van nincs kardiológiai teendő. A tüneteimet valószínű,hogy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt jelenti, hogy nem tágult, tehát normális tágasságú.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 22 éves, egészséges fiú vagyok. 4 éve volt egy ájulással "egybekötött" vírusfertőzésem,…

    Tisztelt Doktornő!

    22 éves, egészséges fiú vagyok. 4 éve volt egy ájulással "egybekötött" vírusfertőzésem, amelyre akkor tünetek alapján (mivel az osztályomban mindenkinek ez volt) mononucleosisnak hittek, de végülis kiderült, hogy egyfajta vírusfertőzés volt, de nem feltétlenül mono., nem kaptunk rá egyértelmű választ.
    3 hete voltam vérvételen más okból, magasabb billirubin, GPT, GOT szintet adott ki a vérkép (minden egyéb normális). Gilbert kóros vagyok, tehát a billirubin mindig ilyen, a másik kettő nem. Egy hétre rá kitört rajtam egy erős torokfájós (de nem mandulagyulladásos), magas lázas betegség, egy hét alatt lement. Még most is kicsit fáj a torkom. Lehet, hogy most elkaphattam mono-t? Utalhatott erre a magasabb máj érték? Az egyedüli, amiért érdekel a sport. Hetente 4-5x futok 5-6 km-t, s olvastam, hogy ilyenkor ajánlott kerülni a sportot, mert elfakadhat az ember lépe. A jobb bordám alatt van egy kis diszkomfort, telítettség érzésem, de amúgy semmi bajom már. Sportolhatok?

    Köszönettel,

    János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt János!

    Erre a kérdésre csak részletesebb személyes orvosi vizsgálat adhat korrekt választ.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Doktornő, egészséges embernél felmehet-e a vérnyomás kapálás közben ⁄melegben⁄ a vérnyomás 145⁄77 pulzus…

    Doktornő, egészséges embernél felmehet-e a vérnyomás kapálás közben ⁄melegben⁄ a vérnyomás 145⁄77 pulzus 110 -re? Miután leültem kb. 5 perc alatt visszaállt. Alapban 110⁄60 70 pulz. a vérnyomásom . Köszönöm Tamás 50

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Tamás!

    Igen, ez természetes alkalmazkodási jelenség.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Egészség tartósnak mondható édesanyámnál a tünetek alapján?

    Tisztelt Doktornő!

    2 napja voltam vidéken édesanyámat (aki 54 éves és dohányzik) meglátogatni. Pontosan nem ismerem az egészségi állapotát, de azt látom nem mond el mindent. Édesanyámnak vizelettartási problémái keletkeztek, korábban már volt 2 műtétje. Tudomásom szerint ezek nem sikerültek,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt hiszem, ezt urológustól, sebésztől kellene megkérdeznie, a hízás biztosan nem jelent rosszat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa