A betegek kérdései (17928)

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak több problémája is van,ezekkel kapcsolatban szeretném kérdezni.Tavaly…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesanyámnak több problémája is van,ezekkel kapcsolatban szeretném kérdezni.Tavaly mellékvese adenoma jóindulatú változatát találták.Úgy jöttek rá a gyanújára hogy a vérnyomását semelyik gyógyszer nem tudta normalizálni (Betal-lok,Tolura) Jelenleg még a Tolura a "legjobb",de 160⁄100-as vérnyomás vérnyomáscsökkentővel hát-nem a legjobb érték.
    Azóta rendszeresen ellenőrzik a vérnyomását,és a jóindulatú elváltozást egyenlőre megfigyelik.Adott esetben műteni is lehet? Ez az életet megröviditheti? Ezt a panaszt a Belgyógyászati Klinikán kontrollálják.

    Másrészről,felemlitette a belgyógyászának (nem a Klinikainak) hogy éjszaka lábikragörcs van mindkét lábában melyre megébred.Intermittáló sántitás egyenlőre nincs.Az volt a tünetre a magyarázat hogy kálium hiánya van.
    Ez nekem gyanús,ugyanis dohányzik is.Nem lenne érdemes érsebésszel is konzultálnia? Semmilyen tablettát nem adtak erre a "feltételezett" kálium hiányra.Vagy most tényleg az a helyzet,hogy minden panasszal Klinikára járjon az ember,mert "sztk" szinten majdnem az volt a felelet,hogy egyen sok banánt-abban van a kálium-meg ezzel a panasszal nem kell foglalkozni.Tudom,vannak körültekintőbb orvosok is.

    Elnézést kérek,de a fia vagyok,és nagyon aggódok emiatt a lábgörcsök miatt.

    Üdvözlettel:Egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mellékvese elváltozásával kapcsolatban látatlanban nehéz lenne nyilatkozni, ezt jobb, ha a Belklinikára bízza. Ami az éjszakai lábikragörcs okát illeti, tudnia kell, hogy a Tolura inkább emeli a kálium-szintet, tehát valami egyéb okot is érdemes keresni, az alsó végtagi erek állapotát angiológus ellenőrizheti.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Drnő! ismerősöm lacidipil hatóanyagú gyógyszert szed minimális adagban, az antioxidáns hatása…

    Tisztelt Drnő!

    ismerősöm lacidipil hatóanyagú gyógyszert szed minimális adagban, az antioxidáns hatása miatt. Kérdésem, hogy valós -e a felvetés és az amlodipinnek van-e ilyen hatása?

    Válaszát köszönöm: Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Judit!

    Sajnos, az eltelt 3 óra alatt nem lettem bölcsebb.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Már 3. hete szedem a Rosuvastatin Sandoz 20 mg-os tablettát. Sokszor zsibbad a kezem és a lábam és 2…

    Már 3. hete szedem a Rosuvastatin Sandoz 20 mg-os tablettát. Sokszor zsibbad a kezem és a lábam és 2 napja fáj a derekem. Az lenne a kérdésem, hogy ezek a tünetek lehetnek a gyógyszer mellékhatásai?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem jellemző, de forduljon kezelőorvosához, biztosra kell menni, ez látatlanban nem oldható meg.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot! 19 éves vagyok. Már több éve nagyon gyors az anyagcserém (napi 3-4 széklet, de hasmenésem…

    Jó napot!

    19 éves vagyok. Már több éve nagyon gyors az anyagcserém (napi 3-4 széklet, de hasmenésem nincs), többször és többet eszek egy nap, mint az átlag, mégis vékony vagyok (165 cm 43 kg). Vizsgáltak gasztroenterológián, de semmi eltérést nem találtak (se gyulladást, se ételérzékenységet).
    Barátnőmnél kiderült, hogy pajzsmirigy gondjai vannak, neki pont a fordítottja, semmit nem eszik, mégis hízik.
    Mivel már jó ideje semmit nem találnak nálam, és ez biztos, hogy nem normális, már arra is gyanakodtam, hogy esetleg nekem is ilyen jellegű problémám lehet.
    Sokszor ok nélkül remeg a kezem, szapora a szívverésem, izzad a kezem, viszont emellett alacsony a vérnyomásom és állandóan fáradtnak érzem magam.
    Ön szerint érdemes orvoshoz fordulnom, vagy csak "bebeszélem" magamnak?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindenképpen forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat céljából, lehet akár pajzsmirigy túlműködése is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy szívultrahang vizsgálaton meg tudják állapítani a szívizombetegséget?válaszát…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy szívultrahang vizsgálaton meg tudják állapítani a szívizombetegséget?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem világos a kérdése, mert többféle szívizombetegség is lehet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • doktornő szerint mennyitől elfogadható a normális pulzus?válaszát előre is köszönöm.

    doktornő szerint mennyitől elfogadható a normális pulzus?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sok mindentől függ, pl. az edzett embereknél akár 40 körül is lehet, de általában 50 az alsó határ.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Drnő! Véleményét szeretném kérni a lacidipin antioxidáns hatásáról. ismerősöm mondta, hogy…

    Tisztelt Drnő!

    Véleményét szeretném kérni a lacidipin antioxidáns hatásáról. ismerősöm mondta, hogy lacidipint hatóanyagú szert szed kis mennyiségben, nem a vérnyomás csökkentő hatása miatt, hanem az antioxidáns hatás miatt, ami csökkenti a plakk felhalmozódást. Kérdésem a következő - igaz lehet-e ez a hatás ill. ez igaz az amlodipinre is?

    Válaszát köszönöm: Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Judit!

    Nem ismerem ezt a hatását, nem tudok önnek választ adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő, Vérvizsgálatom eredményéből kiderűlt hogy a total bilirubin értékem tőbb mint…

    Tisztelt Doktor Nő,

    Vérvizsgálatom eredményéből kiderűlt hogy a total bilirubin értékem tőbb mint a kétszerese a megengedettnek 47,3 umol⁄l, a direkt bilirubin 5,3 umol⁄l. Minden értékem jó volt ezen és a trombocyta 963 K⁄Ul. Mi a további teendőm ezzel, a vizeletben a bilirubin negativ volt.

    Válaszát elöre is nagyon köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom, miért történt a laborvizsgálat, de az azt kérő orvossal konzultálja meg az eredményeket.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy kb. 1 hónapja estére bedagadnak a bokáim, a jobbik…

    Kedves Doktornő!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy kb. 1 hónapja estére bedagadnak a bokáim, a jobbik jobban mint a bal.
    De néhány napja egész nap be vannak már dagadva.
    És fáj is ha hozzáérek.
    Reumatológiára járok, ott a dr-nő elküldött sarokröntgenre, de az valami csontkinövést állapitott meg.
    Hová kellene mennem a bokadagadással, vagy mitől lehet, nagyon köszönöm válaszát.
    Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Erzsébet!

    Ennek több oka lehet, de csak személyes orvosi vizsgálattal lehet megállapítani, javasolom, forduljon kezelőorvosához, további vizsgálatok elvégzése céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Két hónapja kezdődtek fokozottan panaszaim, korábban nagyon ritkán tapasztaltam.…

    Tisztelt Doktornő!
    Két hónapja kezdődtek fokozottan panaszaim, korábban nagyon ritkán tapasztaltam. Nemrég éppen álomba merültem, amikor hirtelen, mint akit felrántottak felültem és azt éreztem, hogy nincs levegő se ki, se be.Illetve nem is próbáltam levegőt venni, tehát nem kezdtem el levegő után kapkodni, meg szinte gondolkodni is nehéz volt Csak ültem és 3-4 mp-ig néztem magam elé és azt éreztem, mintha megállt volna a légzésem.Majd hirtelen egy nagy, mély levegőt vettem...mintha víz alól jöttem volna fel.Teljesen felébredtem, utána nem mertem szinte elaludni, annyira sokkolóan hatott.Kb.még 2-3-szor riadtam fel hasonlóan, de felülés nélkül.Sokszor úgy érzem, az alvás-ébrenlét határán jelentkezik ez a probléma, amikor éppen álomba merülnék...fejnyomás félét érzek és hogy valami késztet nagyon erősen, hogy nyissam ki a szemem...kipattan a szemem és ezeket a dolgokat élem át.Ha nem ülök fel, akkor folytatódik az alvás.De mindenre emlékszem reggel pontosan.Ugyanakkor van egy szintén kb.két hónapja tartó fej-fülzúgásom, sistereg az egész fejem, fémesen cseng, zizeg...a jobb fülem sípol, a bal fülemben pedig a szívverésem ritmusára megy ez a sistergés...Lehet összefüggés a két probléma között??? ⁄fülbetegség, gyulladás nincs.⁄Még egy jellegzetes tünet kapcsolódik időnként az alvási zavarhoz, az, hogy rettenetes szájszárazságra ébredek.Nyelni alig bírok.Ez sem régóta van, furcsa.Lehetséges, hogy alvási apnoé ez a zavar?A zúgás is megvisel, de ez a levegő megállás legalább olyan szörnyű...Várom válaszát, köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindenképpen ki kellene vizsgálni, javasolom, hogy alvásdiagnosztikai centrumban kérjen vizsgálatot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    Férjemmel kapcsolatban lenne kérdésem. 42 éves, egészséges és életerős férfi, nem tudunk semmi betegségéről. 10 éve vagyunk együtt, ezalatt párszor már előfordult (kb. félévente vagy ritkábban) általában éjszaka, alvás közben jelentkező erős hasgörcse, de olyan szinten hogy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Á!

    SÜRGŐSEN az ügyeletre, ez lehet akut hasi katasztrófa is (belső vérzés, perforáció)!!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • fekvőtámaszozás

    fekvőtámaszozás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha érthetően megfogalmazná a kérdését, talán választ is kaphatna.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő miért van az hogy nálam terheléskor alacsonyabb a dia mmhg érték.ön szerint ez baj?válaszát…

    kedves doktornő miért van az hogy nálam terheléskor alacsonyabb a dia mmhg érték.ön szerint ez baj?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Milyen terheléskor és minél alacsonyabb?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy pánik betegség milyen vérgáz elváltozást okozhat?

    Tisztelt Doktornő!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy pánik betegség milyen vérgáz elváltozást okozhat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy bármilyen összefüggés lenne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!29 éves férfi vagyok és eddig nem volt az egészségemmel korábban probléma nem is voltam…

    Tisztelt Doktornő!29 éves férfi vagyok és eddig nem volt az egészségemmel korábban probléma nem is voltam beteges semmilyen téren,egészségesnek mondhatom magam!
    Ma kicsit megijedtem mert délelőtt 34,3 fokot mutatott a lázmérőm és megmértem másikkal és azon is hasonló érték szerepelt,azután eltelt pár óra újra mértem akkor 35,5 fok volt a testhőmérsékletem!Azóta már ilyen értékeket mérek!
    Általában nekem 35,5-36,4 fok között szokott a testhőmérsékletem lenni és ma kicsit megijedtem,mert habár nem volt semmilyen panaszon azóta kicsit szorongok mert kissé szorongásos fajta vagyok,régebben 3 éve szorongásos panaszokkal kezeltek is engem de kb 2 éve már tünetmentes vagyok.
    Kérdésem az lenne hogy ez mennyire számít rendellenesnek illetve mi okozhatta ezt az alacsony értéket?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Leginkább a hőmérő technikai hibájára gondolnék.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    37 éves nő vagyok. 2010-ben 1,5 éven át kezeltek pajzsmirigy túlműködéssel (Basedow). Azóta jól érzem megam,de menni kell mindig ellelnőrzésre. A féléves kontroll vérvétel tegnapi eredménye:TSH: 0,77 ( 0,35-4,94)- ez félév alatt felére ment le.T3:1,27 ( 1,71- 4,10) -ez eddig… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Miután nem ismerem a részleteket, azt gondolom, legjobb, ha megvárja az aktuális ellenőrzést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornõ. 26 éves három gyermekes anyuka vagyok.Szeretnêm a véleményyét kérni mert egy honappal…

    Tisztelt doktornõ. 26 éves három gyermekes anyuka vagyok.Szeretnêm a véleményyét kérni mert egy honappal ezelõtt begyulatak a beleim arra szedtem antibiatikumot.Azota már nincsennek erõs gôrcseim de még mindig fel vagyo puffadva ha eszem ha nem akkor is.És nagyon érzékeny a hasam tapintásra is.szeretném ha a véleményét elküldené tisztelettel várom és kösszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy gasztroenterológushoz forduljon személyesen, vagy pl. az alábbi linken: www.diagnozis.hu

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Doktornő!

    28 éves férfi vagyok! A helyi városi gasztroenterologus főorvos úr szerint panaszaimat biztosan nem a rák okozza! Számos vizsgálat elvégzése után azt mondta, hogy ezt verjem is ki a fejemből! Akkor biztosan nem az? Most IBS-re gyanakszik! Elég sokat olvasgattam róla, de az okozhat… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszait okozhatja irritábilis bél szindróma, higgye el az önt vizsgáló, és adatait ismerő szakembernek. A vérnyomásnak ehhez nincs köze.

    Üdvözlettel

  • Kedves Doktornő! Egy hete olyan érzésem van, hogy becsípődött egy ideg a hátamban, ami volt már korábban…

    Kedves Doktornő!
    Egy hete olyan érzésem van, hogy becsípődött egy ideg a hátamban, ami volt már korábban is, de pár nap alatt elmúlt. Most viszont egyre erősebb a fájdalom, már alig bírom mozgatni a nyakam, és úgy érzem, mintha a mellkasomra is kisugározna. A férjem masszírozgatja, és van is egy pont, ami nagyon fáj, de továbbra sem múlik. Létezhet, hogy ez nem is idegbecsípődés, hanem valami más? Néha zsibbadtnak érzem a kezemet. Ami aggaszt, hogy mindez a baloldalon van. Ha két hete voltam EKG-n, és ott minden ok volt, akkor ez nem lehet szívinfarktus ugye? Mert olvastam, hogy a nőknél mások a tünetek.
    Aggódom, és tanácsát kérem, hogy esetleg valami házi praktikával enyhíthető-e, illetve mit gondol, mi lehet a háttérben.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Leírása alapján ez biztosan nem szíveredetű, hanem mozgásszervi probléma. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Hosszas kivizsgálás után vagyok. 5 hónapja van féloldali arcduzzanatom. 2 hónapja…

    Tisztelt Doktornő!

    Hosszas kivizsgálás után vagyok. 5 hónapja van féloldali arcduzzanatom. 2 hónapja befeszültek és megduzzadtak a nyálmirigyeim.A háziorvosom vírus fertőzésre gyanakodott a véreredmények nem igazoltak gyulladást. Egy hónapja szedek Telvirant de most elindultak a vizsgálatok autóimmun kivizsgálás irányába is . Tegnap voltam újabb vérvételen.A kérdésem az lenne hogy a Telvirán szedése nem ronthatja e az eredményeket.
    Köszönöm Tisztelettel
    Nagy Janka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Janka!

    Erre a kérdésére már reagáltam egy másik fórumon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa