A betegek kérdései (18065)

  • Tisztelt Doktornő! 3 évvel ezelőtt ablatiot végeztek rajtam típusos AVNRT miatt. Azóta szedem még…

    Tisztelt Doktornő!

    3 évvel ezelőtt ablatiot végeztek rajtam típusos AVNRT miatt. Azóta szedem még a Concor 5 mg-ból egy negyednél kicsit nagyobbat. Azóta sajnos még mindig érzek kihagyásokat, melléütéseket. Olyan mintha egymás után 3-4 nagyon gyors, majd kihagyás és ezt csinálja jó néhány mp-ig. Mintha küszködne, vagy begörcsölne. Volt rajtam nemrég Holter, aminek ez lett az eredménye: Néhány isolált SVES, HRV kissé beszűkült. Ez mit jelent?
    Ezektől a félreütésektől, kihagyásoktól mindig rám tőr a félelem. Az akkori orvos azt mondta, hogy szedjek egy 2,5 mg Concort meg Panangint. Ja és, hogy ne foglalkozak vele. De ilyenkor mindig attól félek, hogy hirtelen meg áll a szivem. Ez lehetséges ettől?

    Szíves válaszát várva,

    Üdvözlettel egy 27 éves nő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szíve nem fog megállni, attól nem kell tartania. Vajon miért kevesebb Concort szed, mint amennyit javasoltak? A Holteren egyesével jelentkező extra ütések, nem nagyon változó pulzusszám van leírva. Legjobb lenne, ha konzultálna kardiológusával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 40 éves nő vagyok,normál testalkattal. Az elmúlt félévben szinte naponta előfordul…

    Kedves Doktornő!
    40 éves nő vagyok,normál testalkattal. Az elmúlt félévben szinte naponta előfordul hogy hirtelen nyomást érzek a mellkasomban, és a szivem azalatt az idő alatt olyan mintha másképp verne, gyorsabban, de mégis érezhető teljesen az a pár furcsa dobbanás. Ez pár másodpercig tart, majd utánna megkönnyebbülök, elmúlik a nyomás.
    Mitöl lehet ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, forduljon kezelőorvosához vagy kardiológushoz, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő ! Én írtam Önnek nyirokcsomó és bal kar zsibbadás ⁄ fájdalom miatt. A válaszát köszönöm.…

    Kedves Doktornő !

    Én írtam Önnek nyirokcsomó és bal kar zsibbadás ⁄ fájdalom miatt.
    A válaszát köszönöm. Azt tetszett írni, hogy a nyirokcsomóval kapcsolatban keressek meg szakembert. Milyen szakemberhez kell fordulni pontosan ? A kar problémámra azt írta, hogy zárjuk ki a nyaki borda ( remélem jól emlékszem ) problémát Ezzel milyen szakembert keressek fel ?
    Köszönöm a válaszait.
    Üdv
    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Éva!

    Nyirokcsomókkal kapcsolatban haematológust, rodával kapcsolatban angiológust keressen fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm! Valóban káros az éhgyomorra történő kávézás? Akkor esik a legjobban:) Köszönöm válaszát! Csilla

    Üdvözlöm!

    Valóban káros az éhgyomorra történő kávézás? Akkor esik a legjobban:)


    Köszönöm válaszát!

    Csilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Csilla!

    Fokozhatja a gyomorsav termelést, amúgy a szervezetre nem káros.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Vérnyomásingadozásra Concor tablettával vitaminok szedhetõk-e együtt?

    Kedves Doktornő!
    Magasvérnyomást diagnosztizáltak nálam erre kaptam CONCOR 1X 2,5 mg-t
    ami eredményesen csökkentette a vérnyomásomat de azt mondta a főorvos, egy hét után miután visszamentem az ABPM vizsgálatra aminek az eredménye 128⁄67 lett hogy hagyjam el mondván hogy ne drogozzak...Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez az adag olyan kicsi, hogy szinte csak placebohatása van, de ha rendbehozza a vérnyomását, szedje!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Reflux és nyombélfekély tüneteit tapasztalom magamon ezért megpróbáltam szedni gaviscont…

    Tisztelt Doktornő!
    Reflux és nyombélfekély tüneteit tapasztalom magamon ezért megpróbáltam szedni gaviscont és acidot de nem használt. 2011-ben PPi sem segitett.Mivel másfél hónap mulva adtak időpontot mit szedhetnék még rá?
    Köszönöm válaszát.
    Erzsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Erzsi!

    Javasolom, panaszaival forduljon gastroenterológushoz személyesen vagy pl. a www.diagnozis.hu oldalon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Ha hosszú távon, naponta 1 (néha 2) darab szójalecitin tablettát szedek, rendszeresen,…

    Kedves Doktornő!

    Ha hosszú távon, naponta 1 (néha 2) darab szójalecitin tablettát szedek, rendszeresen, kihagyás nélkül, akkor árthatok-e ezzel valamit a szervezetemnek, vagy ez még nem akkora adag, ami veszélyt jelentene? (A tablettában adagonként 1200 mg szójalecitin, 180 mg foszfatidilkolin és 108 mg foszfatidilinozitol található)

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem rendelkezem részletesebb tapasztalatokkal a homeopatias illetve táplálékkiegészítő szerek tekintetében, azt javasolom, hogy forduljon e terület szakemberéhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő. A kérdésem az lenne hogy a billentyűprobléma örökölhető-e? Nekem szívritmuszavarom…

    Tisztelt doktornő. A kérdésem az lenne hogy a billentyűprobléma örökölhető-e? Nekem szívritmuszavarom van és mitralis prolapsusom van enyhe instuffal. Lányomnál(11éves) a doktor szívzörejt hallott,kardiológiára küldte de csak szept. 24-re kaptunk időpontot. Én 2 éve voltam kardiológián utoljára,de június közepén ùjra megyek mivel erősödtek a panaszaim.( fél év alatt 3 sebészeti műtétem is volt) Köszönöm válaszát! S.Kriszta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt S Kriszta!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel. Szívzörejt egyébként többféle ok is okozhat, a mitralis prolapsus nem igazán örökletes, de egyéb okokat ki kell zárni.



    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Sajnos május 12-én hajnalban kezdődött nálam hasmenés ( annak ellenére, hogy az elmúlt…

    Kedves Doktornő!

    Sajnos május 12-én hajnalban kezdődött nálam hasmenés ( annak ellenére, hogy az elmúlt 26 év alatt összesen ha 5-ször ment a hasam.....). Eléggé vizes széklet volt a jellemző. Próbáltam sok folyadékot inni, sós kekszeket enni a kiszáradás miatt. Az orvosomhoz elmentem és megtapogatta a hasamat, nem fájt sehol, majd írt Normix antibiotikumot 3 napig. Szerda-csüt-péntek szedtem is, a hasmenés el is múlt, viszont szombat reggelre tele lettem kiütésekkel, és eléggé nehezen vettem a levegőt is. Kalcium injekciónk van otthon, attól jobban lettem.
    Azonban hétfőn most újra kezdődött a hasmenés, igaz kevésbé vizes, de sokszor görcsöl a hasam és pici széklet miatt rohanás a mosdóba... Ez az antibiotikumtól lehet?

    Köszönöm válaszát!

    Üdv,
    M.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt M!

    Javasolom, panaszaival mielőbb forduljon gastroenterológushoz személyesen, részletesebb vizsgálat és célzott kezelés céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor nő,jó pár napja érzem,hogy nyilallik a szivem,föként ha mélyeket sohajtok,orvosnál nem…

    Kedves doktor nő,jó pár napja érzem,hogy nyilallik a szivem,föként ha mélyeket sohajtok,orvosnál nem voltam mivel gondoltam el mullik de már 3 mapja tart,tartok attol hogy nehogy komolyabb gond legyen,néha nincsen jó érzésem.elöre is köszönöm.



    Üdvözlettel: B.Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt B Eszter!

    Nem tudom, mi okozza a panaszt, de szív eredetre nem jellemző. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Mellkasi fájdalom, szapora szívverés 29 éves nőnél

    Kedves Doktornő!
    29 éves nő vagyok.Mostanság sokat érzek fájdalmat a szívemnél,illetve a felül a mellkasomnál.Ez a fájdalom sokáig tart,van hogy egész nap is.Ezen kívül még nyilalló érzésem(bele bele nyilallt) is van a bal oldalamon a szív tájékon.Mitől lehet ez?
    Voltam kardiológián ott… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. A pánikbetegség mindenféle tünetet tud utánozni. Leírása… Még több

  • Kedves Doktornő, Rendben, meg fogom mutatni valakinek. Ha jól értelmezem, akkor a szem csak a magas…

    Kedves Doktornő,

    Rendben, meg fogom mutatni valakinek.
    Ha jól értelmezem, akkor a szem csak a magas bilirubin szinttől lehet sárga.
    Mivel nekem nem magas a szint, akkor gondolom "félrenézhettem".
    Jól gondolom, ugye?

    Köszönöm a kedves válaszokat, többet nem kérdezek a témában. :)

    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínűleg "optikai csalódás" lehet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Van egy vesebetegségem,amit most vizsgálgatnak még.Az a kérdésem,hogy viszkető,kis…

    Kedves Doktornő!

    Van egy vesebetegségem,amit most vizsgálgatnak még.Az a kérdésem,hogy viszkető,kis csalánkiütés szerű pontok jelentek meg a testemen.Ezt okozhatja a vese rossz működése,igaz? Tramadolt szedek csak.Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy ez okozza a kiütéseket, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő ! Két kérdéssel fordulnék Önhöz ami miatt nyugtalan vagyok a napokban. Az első: Voltam…

    Kedves Doktornő !

    Két kérdéssel fordulnék Önhöz ami miatt nyugtalan vagyok a napokban.
    Az első: Voltam pajzsmirigy UH vizsgálaton, ahol a radiológus orvos a nyaki ereim mellett több 3-5 mm-es nyirokcsomót észlelt. A házi orvosom szerint ezekkel nem kell foglalkozni. Ez valóban így van ? Kicsit nyugtalan vagyok miatta.
    Másik kérdésem: Egy hónapja kezdtem új munkahelyen dolgozni. Kicsit feszültebb vagyok ez miatt az átlagnál. Amikor érzem a feszültséget olyan érzésem van a bal karomban, mintha enyhén zsibbadna. Nem konkrét zsibbadás érzés, inkább csak úgy érzem, hogy van kezem, és mintha belül érezném ahogy az egyik ér lefut egész a csuklómig, belül a testem felöli részen. Továbbá pár hete vettem észre tornázás közben, ha a bal kezemet felemelem, nagyon hamar elkezd lüktetni, és amikor leengedem szinte kellemetlen az érzés ahogy "vissza fut" bele a vér. Ön szerint kell ez miatt komolyabban aggódni ? Menjek valami kivizsgálásra ezzel kapcsolatban ? Esetleg érszűkület miatt lehet ilyen érzés ?

    Segítő válaszát előre is megköszönöm.

    üdvözlettel:
    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Éva!

    A nyirokcsomókat mutassa meg szakembernek, az egyéb problémák hátterében zárják ki nyaki borda fennállását.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Nemreg volt egy kis balesetem,nagyon vekony,tu vastagsagu kis drot szurodott kb.10…

    Tisztelt Doktorno! Nemreg volt egy kis balesetem,nagyon vekony,tu vastagsagu kis drot szurodott kb.10 cm melyre a hasam bal felebe,a bordak alatt kb.3 cm-rel.Kihuztam azonnal,fajdalmat erzek csak,mast nem.Komoly serulest beleken igy nem lehet okozni,ugye?Vekony volt a drot tenyleg,ha meg is szurtam a belem az nem veszelyes,ugye? Koszonom a valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erre látatlanban nem tudok válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm a választ. Szeretnék még választ kapni az alábbi kérdésekre: Májbetegség esetén minden alkalommal…

    Köszönöm a választ.

    Szeretnék még választ kapni az alábbi kérdésekre:
    Májbetegség esetén minden alkalommal rosszak az enzimek?
    A megnagyobbodás elmúlik, ha leadom a súlyfelesleget?
    Ez az állapot el tud fajulni a májelégtelenségig?
    A látszólagosság lehet fáradtságtól, stressztől, vagy csak olyan és kész?

    Köszönettel

    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Anna!

    Kérdéseire látatlanban korántsem lehet érdemi választ adni, feltételesen tehát:
    1. és 2. nem feltétlenül
    3. ez attól függ, milyen is ez az "állapot"
    4. nézze meg valaki más személy is jó megvilágításnál

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktorno Okozhat e ugy problemat a pajzsmirigyen levo gob ,hogy mellette a pajzsmirigy funkció…

    Tisztelt doktorno Okozhat e ugy problemat a pajzsmirigyen levo gob ,hogy mellette a pajzsmirigy funkció rendben van a gob 8 mmes köszönöm (feszültség , nyugtalanság a panasz )

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez attól függ, hogy milyen a göb funkciója (forró göb okozhatja), konzultáljon kezelőorvosával!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Ha az összbilirubint kell néznem, akkor:8. A referencia 5-21 közötti.

    Ha az összbilirubint kell néznem, akkor:8. A referencia 5-21 közötti.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Akkor a sárgás szem csak látszólagos szerencsére.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő. Hasi uh-án minimálisan nagyobb májat láttak nálam. A májenzimek eddig mindig jók…

    Kedves Doktornő.

    Hasi uh-án minimálisan nagyobb májat láttak nálam.
    A májenzimek eddig mindig jók voltak.
    Legutóbb 2 hete voltam vérvételen, teljesen negatív lett.
    A májenzimek a referencia közepén vannak.
    Azr mondták, hogy valószínüleg a túlsűly miatt van a megnagyobbodás.
    Picit sárgás a szemem fehérje.
    Ez hogy lehet, ha a májenzimek jók?

    Köszönöm.

    Anma

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    És mennyi a serum bilirubin?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Anyukám 56 éves már régóta van pajzsmirigy hormon működési zavara, egyszer alul…

    Tisztelt Doktornő!

    Anyukám 56 éves már régóta van pajzsmirigy hormon működési zavara, egyszer alul és egyszer túl működik. Nagyon nehezen tudták beállítani, most elküldték ultrahang vizsgálatra és ezt az eredményt kapta:

    A pajzsmirigy mindkét lebenye a jugulum síkjáig ér. A bal lebenyben néhány 2-3 mm-es apró göb látszi. A jobb lebeny felső harmadában egy 6 mm-es echodús, alsó harmadában egy 8- és egy 9 mm-es ill. egy kisebb echoszegény göb látszik. A középső harmadában egy 12 mm-es cystosus septalt képlet van.
    A vascularaisatio érdemben nem fokozott.
    A nyakon pathologias szerkezetű nycs. nem látszik.

    Sajnos a doktornőhöz csak most tud kérni időpontot és nem tudjuk, hogy ezek a szakszavak mit rejtenek, de nagyon félünk.

    Szeretném a segítségét kérni a lelet megismeréséhez.

    Köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Emiatt nem kell félni, az elváltozások természetéről édesanyja kezelőorvosa fog felvilágosítást adni, de a leírás szerint fenyegető eltérés nincs.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa