A betegek kérdései (17928)

  • Kedves Dr nő!24 éves lány vagyok,olyan gondom van,hogy fejfájós vagyok sajnos nagyon érzékeny vagyok…

    Kedves Dr nő!24 éves lány vagyok,olyan gondom van,hogy fejfájós vagyok sajnos nagyon érzékeny vagyok a frontokra...már több mint egy hete előjön a fejem bal oldalán(hol a tarkómon hol a halántékomon hol a fülemmel egyirányban) nyomás de inkább fájdalom és enyhe"tompaság bizonytalanság".Voltam fülmosáson,mert sajnos olyan szintem bedugult a fülem,hogy nem volt más választás,de még mindig ugyan úgy minimálisan hallok a bal fülemre és kicsit fájdogál ill. "sistereg",Ön szerint ez az végett lehet hogy nem mosták ki rendesen?van köze a bal oldali nyomásnak fájásnak a fülhöz köze?természetesen elmegyek a kezelőorvosomhoz is,de addig tanácstalan vagyok hogy mit tudnék kezdeni vele.Válaszát előre is köszönöm.Tina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírt körülményekre való tekintettel fül-orr-gégészt kérdezzen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves dr⁄no. Szerdan kell mennem terheleses ekg vizsgalatra de a vasam nagyon keves.Ez befolyasolhatja…

    Kedves dr⁄no. Szerdan kell mennem terheleses ekg vizsgalatra de a vasam nagyon keves.Ez befolyasolhatja a vizsgalat eredmenyet,illetve milyen eredmenyeket mutat meg rz a vizsgalat??? Koszonom szepen

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terheléses EKG vizsgálat azt mutatja ki, hogy megterhelés hatására jelentkezik-e koszorúér-eltérésre jellemző változás, van-e mellkasi panasza. Az alacsony vas akkor befolyásolhatja, ha önnél jelentős vérszegénység van, mert akkor szaporább a szívverése és alacsonyabb terhelési szintnél éri el a kívánt pulzusszámot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Véleményét szeretném kikérni.Tegnap este nem szokvànyos gyomortájéki fájdalmam volt.Ami…

    Tisztelt Doktornő!
    Véleményét szeretném kikérni.Tegnap este nem szokvànyos gyomortájéki fájdalmam volt.Ami a hátamba dugárzott.98 volt pulzusom,a vérnyomásom 146⁄93 erősen verelytékeztem.A fájdalom reggelre megszünt.A pulzusom jelenleg 86, a vérnyomásom 154⁄97.Nagyon kimerültnek és fáradtnak érzem magam.Olyan mintha valaki ülne a melkasomon.Kardiológiailag nincs jelentös betegségem.Enyhe mps. és a trokuszpidális billentyűmnél van egy kis záródási rendellenesség.A szapora szívverésre 5 éve a vérnyomásomra 3 éve gyógyszert szedek.
    Főoevosnő szerint a fent leírtak utalhatnak e szívvel kapcsolatos rosszúllétre?
    Esetleg egy gyomorrontás álhat a leírtak háttetében?

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: B.László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehet gyomorrontás, lehet alsófali szívinfarktus, de nem érdemes találgatni, forduljon orvoshoz személyes vizsgálatra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! Laborba kellene mennem, a cukorbetegségem miatt szokásos ellenőrzés miatt. Két napja…

    Kedves doktornő!
    Laborba kellene mennem, a cukorbetegségem miatt szokásos ellenőrzés miatt. Két napja elkapott valami hasmenéssel, lázzal járó vírus-expressz (egyetlen napig voltam lázas, egyéb problémák is minimalizálódtak), de még érzem, hogy nem másztam ki belőle teljesen.
    Ha hétfőn lesz erőm, elmehetek vérvételre, vagy jobban teszem, ha várok vele pár napot?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy cukorbetegségének parametereit zavarná a vírusfertőzés, de várhat is pár napot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. nő! Sebészeti kisműtét előtt állok, és Lisonorm 20⁄5 tablettát szedek. Azt szeretném meg…

    Tisztelt Dr. nő! Sebészeti kisműtét előtt állok, és Lisonorm 20⁄5 tablettát szedek. Azt szeretném meg kérdezni, érzéstelenítéskor lehet-e ebből valami probléma, mivel a betegtájékoztatóban jelezve van, hogy leeshet a vérnyomás. Esetleg abba kell ilyenkor hagyni a szedését? Az orvosomat kérdeztem, de ő nem ismerte ezt a gyógyszert, viszont azt mondta ne hagyjam abba a szedését. Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A műtétet végző illetve az altató orvostól kell megkérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot doktornő !! Pusztán egy kérdéssel fordulnék Önhöz. 30 leszek idén, férfi, az úszást választottam…

    Jó napot doktornő !!

    Pusztán egy kérdéssel fordulnék Önhöz. 30 leszek idén, férfi, az úszást választottam sportomnak, heti 2-3 alkalommal szoktam is járni. A legutóbbi úszást követő nap ez már most 3. napja, hogy mellkasi fájdalmaim vannak mely levegővételre valamint köhögésre fokoződik. A köhögésem előtti is már fent állt, kicsit fájdogál a torkom mostanában. Lázam nincs, nem köhögök fel semmit, inkább száraznak mondanám. Nem ülőmunkát végzek, egész nap mozgásban vagyok. Édesapám kapott fiatalabb korában a foci miatt egy mélyvénás trombózist. Nem vagyok elhízva sem. A kérdésem annyi lenne, hogy lehet e ez tüdőembólia amit érzek, ha nem akkor esetleg mi más, és mennyi valószínüsége van, hogy tüdőembóliát kaphatok? Nagyon köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérdésére látatlanban nem lehet válaszolni. A légvételre, köhögésre fokozódó fájdalom miatt tüdőgyógyászt kérdezzen (mellhártya-izgalom, légmell kizárandó).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr Nő! Tavaly a jobb borda ív alatt fájdalmat éreztem. Elmentem a házi orvosomhoz aki ultrahangra…

    Kedves Dr Nő!

    Tavaly a jobb borda ív alatt fájdalmat éreztem. Elmentem a házi orvosomhoz aki ultrahangra küldött az ultrahangon azt mondták hogy a nyirokcsomok megvannak duzzadva az orvosom írt föl gyógyszert és adott beutalot a kórházba a sebeszetre mert ő szerinte kikell szedni a nyirokcsomokat..... De nem mentem mert úgy gondoltam nem olyan veszélyes ez a dolog. Mostanaba már nem fáj de elég sokat fogytam..az lenne a kérdésem van köze a fogyasomhoz ezekhez a megduzzatt nyirok csomokhoz?? . Válaszat előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem lehet kizárni, de biztosat csak időben elvégzett személyes orvosi vizsgálat alapján lehet mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Epeműtétem volt több éve, ami után hasmenésem jelentkezett állandó jelleggel(az állandóan…

    Tisztelt Doktornő!
    Epeműtétem volt több éve, ami után hasmenésem jelentkezett állandó jelleggel(az állandóan vékonybélbe folyó epe miatt). Este szedek Venter granulátumot rá, ami segít ugyan, de másnap reggel iskolába menet, ill. egyetemen szintén bűzös(a szulfáttartalmú Venter miatt) bélszeleim vannak. Ezeket a bélszeleket nagy erőfeszítésembe kerül, hogy visszatartsam. Az volna a kérdésem, hogy epesavkötő gyantát tetszik-e ajánlani esti bevételre vagy esetleg másik gyógyszert, hogy ne legyen ilyen sok bélgázom?
    Természetesen konzultálok majd élőben gasztroenterológus, ill. belgyógyász szakorvossal is.
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, nem tudom, javasolom kérdezzen gasztroenterológust pl. a www.diagnozis.hu oldalon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Ma megkaptam a laborleleteimet, és azt mondták, hogy 10 nap múlva menjek új leletért, mert vérfestést…

    Ma megkaptam a laborleleteimet, és azt mondták, hogy 10 nap múlva menjek új leletért, mert vérfestést is csinálnak. Igazából a GOT lett magasabb, a GPT alacsonyabb, CRP hs magas, meg egy-két fehérjeérték lett magasabb, alacsonyabb, de vírusfertőzésem van. Ja meg a vizeletben fehérvérsejtszám lett magas. Mi lehet az a vérfestés? Miért kell ezt még csinálni?

    Köszönettel: József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de ez feltehetően valamilyen laboratóriumi eljárás lehet, nem tudok önnek válaszolni továbbra sem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Szerencsés 1 hónapot tudhatok magam mögött.De most ismét előjött.Egészen pontosan…

    Kedves Doktornő!

    Szerencsés 1 hónapot tudhatok magam mögött.De most ismét előjött.Egészen pontosan a két mellem közt fáj de nem állandóan csak elő elő jön van hogy egy napig nem mikor dolgozok de mikor itthon vagyok akkor megint jön.Ilyenkor kicsit szorít majd mikor nagy levegőt veszek akkor nagyot beleszúr.Gyomorszájamnál is fáj illetve a hátam közepe.Márciusban voltam ugyanezekkel a tünetekkel kardiológián akkor bal kamrai hypertrophiát mondtak és hypertoniát GERD.Ön szerint ez szív eredetű lehet vagy egyéb.Megmértem most utoljára a vérnyomásom ekkor 110⁄56 hgmm és a pulzus 56 volt.
    Kérem segítsen.
    Köszönettel:Beatrix

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Márciusban is azt írtam, hogy panaszai inkább gyomor-eredetűnek tűnnek. Most is azt javasolom, hogy forduljon gasztroenterológushoz kontroll vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr.-Nő! Ha 14,7 a CRP hs értékem és a labor szerint 5 lehetne max, az nagyon súlyos? 29 éves…

    Kedves Dr.-Nő!

    Ha 14,7 a CRP hs értékem és a labor szerint 5 lehetne max, az nagyon súlyos? 29 éves vagyok.

    Köszönettel: József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Gyulladásra utalhat, de ennél bővebbet nem tudok mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr.-Nő! Milyen esetekben csinálnak a laborban vérfestést is? És mit jelent maga a vérfestés,…

    Kedves Dr.-Nő!

    Milyen esetekben csinálnak a laborban vérfestést is? És mit jelent maga a vérfestés, miért festik meg?

    Köszönettel: József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem értem a kérdését, kifejtené bővebben, hogy mire gondolt?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm. gyomortükrözésen megállapított 3 hónapja: GERD L.A. A. és DUODENOGASTRICUS REFLUX 2 doboz…

    Üdvözlöm.
    gyomortükrözésen megállapított 3 hónapja: GERD L.A. A. és DUODENOGASTRICUS REFLUX

    2 doboz motiliumot és controlokot szedtem. sokat javult a gyomor fájdalmam és dszkomfort érzet de néha visszatér esténként. a gyógyszereket már nem szedem, csak acido git rágótablettát napi 2-3 az a tapasztalatom hogy segít.

    már 3*40 szem acido git rágótablettát elfogyasztottam ha ég a gyomrom, folytathatom továbbra is, vagy káros lehet?

    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gasztroenterológusához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszteletem doktornő! A férjem 31 éves 2 évvel ezelőtt,extrái jelentkeztek. 140⁄90 pulzus 72. Volt EKG-n…

    Tiszteletem doktornő! A férjem 31 éves 2 évvel ezelőtt,extrái jelentkeztek. 140⁄90 pulzus 72. Volt EKG-n és holteres készülék is volt fent 24 órát,persze pont akkor nem voltak extrái... így a további vizsgálat abba maradt.Ma ott tartunk 170⁄110 és 120 pulzus nyugalmi állapotban! Megint EKG megint nem találtak semmit,már most rosszul létei elgyengülős pillanatok is vannak. Háziorvosunk vérvételre küldte, normál lett a TSH. Alacsony a koleszterin és kicsivel határérték feletti a kalcium. Betaloc-ot 2x 25mg és Frontin 0.25 szükség szerint, kapott Nyugodtabb lett a vérnyomás és a pulzus is csökkent az állandó feszítő mellkas érzés és a torokszorítás is elmúlt. Viszont a Betaloc-ot nem tudja szedni a mellék hatások miatt,hasmenés,gyomortáji fájdalom és persze kötőhártya gyulladás. Újra kardiológia... Lokren 20mg naponta 1x. Ugyan úgy megy a hasa és feszült érzés újra elő jött ( A tüneteket a Betaloc nagyon jól megszüntette) Annyit mondtak a kardiológián hogy minden rendben,szervi baj nincs.Forduljuk neurológushoz ,vagy pszichiáterhez .mert a panaszok valószínűleg idegi alapon vannak. Vannak depressziós tünetek.meg is van az időpont a pszichológushoz. Nagyon aggódok,hogy valami komolyabb dolog áll a hátérben, amit nem vesznek észre.. Szörnyű,hogy nincs olyan gyógyszer ami hatna is és a mellékhatások nem gátolnák őt a napi munka végzésben. Fogyni nem fogyott. Kérem véleményét az alábbiak szerint mire lehetne még gyanakodni? Válaszát tisztelettel köszönöm :egy aggódó feleség.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudok érdemi választ adni, férjénél a vérnyomást is ki kellene vizsgálni 24 órás monitorozással (ABPM), ha magas vérnyomás áll a háttérben, számos egyéb vérnyomáscsökkentő közül lehet kiválasztani a leginkább megfelelőt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Edesanyamnak szeretnek venni egy ilyen keszuleket: http:⁄⁄gyogymerok.hu⁄Homedics-CB-200-EU-verkeringes-javito Ismeri…

    Tisztelt Doktorno!
    Edesanyamnak szeretnek venni egy ilyen keszuleket:
    http:⁄⁄gyogymerok.hu⁄Homedics-CB-200-EU-verkeringes-javito

    Ismeri e esetleg, javasolja e neki? Az allapota a kovetkezo:

    5x volt mar mélyvénás trombózisa, sokszor felületi trombózisa melynek következtében (az orvosok mondtak neki) véna billentyű betegsége van mar. Ahogy mondtak az orvosok ez okoz gyulladást és fájdalmat jelenleg is neki ami mar februar 12.-e ota tart es nem tudjak meggyogyitani. Az Anyukam eseteben ez annak ellenere is előfordul,hogyha naponta szed 2o mg xalrtót vérhígítót. A bőrgyógyászaton adtak mellé 6 mg Klexánt, injekcióban kétszer naponta, ez oldott a vérrögön, de a fájdalom még nem múlt el. A trombózisok alatt, nem minden vérrög oldódik fel, ahogy az orvosa mondta hanem odatapad a véna falához, szervűl, és ebből is van egy csomó a vénákban ezek is szűkítik a véraram útját. Ezen allapotok javitasara gondoltam ezt a gepet megvenni hatha vegre segitene Anyukamnak valami. Kerem szepen Doktorno a segitseget, javaslatat.
    Tisztelettel es Udvozlettel:
    Zsofia.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem ismerem a készüléket, nem vagyok biztos benne, hogy valóban hatásos-e. Javasolom, hogy érgyógyásztól (angiológus) kérjen felvilágosítást.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Édesapámnak ( 61 éves) világ életében magas volt a vérnyomása, szed is rá vérnyomás…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesapámnak ( 61 éves) világ életében magas volt a vérnyomása, szed is rá vérnyomás csökkentőt. Pár hónapja kezdett el leesni a vérnyomása, és mára már mindennapos lett. Hol nagyon magas hol nagyon alacsony, folyamatosan ingadozik. ( Gyakran érzi magát rosszul és gyenge ha leesik a vérnyomása). Egy hónapja napi többször méri a vérnyomását és vezeti egy táblázatban az ingadozást.
    Ezzel nagyjából egyidejűleg feledékennyé vált (kiesnek neki dolgok, beszélgetések, történések), olyan dolgokra sem mindig emlékszik amit Ő maga mondott vagy csinált.

    Tudom,hogy így látatlanban nehéz, de mi lehet az oka?
    Milyen vizsgálatokra lenne szükség?
    És összefügghet-e ez a két dolog?

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nehéz megítélni, személyes orvosi vizsgálat szükséges. Lehetséges, hogy ritmuszavar alakult ki, amely egyrészt nem teszi objktívvá a vérnyomásmérést, másrészt az agyi keringés romlásával kapcsolatosan felelős a többi tünetért is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • KEDVES DOKTORNŐ! Édesapám 89 éves, annyira gyenge, hogy már egyre ritkábban eszik,csak nagyon pépes…

    KEDVES DOKTORNŐ!

    Édesapám 89 éves, annyira gyenge, hogy már egyre ritkábban eszik,csak nagyon pépes szinte folyékony ételt, etetni kell, mert magába már nem tud,és nem is akar,a nyelés is egyre nehezebb, gyógyszereket sem tudja bevenni. Egész nap alszik, nem tud beszélni sem.
    Látta az orvosa aki sajnos nem biztatott semmi jóval.
    Azt szeretném ha otthon szenderedne örök álomra. Bele kell nyugodnom hogy szinte végelgyengülésbe hal meg? Vagy mit tudok még tenni?

    Tanácsát köszönöm szépen.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én sem tudom semmi különös jóval biztatni, ez a szép életkor és az, hogy nem szenved valamilyen fájdalmas betegségben, vigasztalja önt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktorno nekem par hapja lett kesz a holter eredmenyem de itt semmit sem montal ra on szerint…

    Tisztelt doktorno nekem par hapja lett kesz a holter eredmenyem de itt semmit sem montal ra on szerint ez az eredmeny jo vagy rossz atlag sziveres 75percenkent legkevesebb 51percenkent makszimum 126 percenkent szunet 2.5sec hosszabnem volt komarski Es volt 347 szor 22 szer u paru supraventrikularni volt 147,5 szor mindtahikardija fibrilacija patoloski ST valtozas nem volt elnezest de szerbol van irvaes igy tudtam forditani remelem megerti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Amennyire megértem, nincs semmi számottevő kóros eltérés, néhány extra ütése vam, de komolyabb ritmuszavar nem látható.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Édesanyám elég gyakran puffadástól és azzal járó…

    Tisztelt Doktornő!

    A segítségét szeretném kérni. Édesanyám elég gyakran puffadástól és azzal járó tünetektől (hátfájás, émelygés) szenved, már többször volt vizsgálatokon, de nem találtak problémát és számtalan készítményt kipróbált, de igazán egyik sem segített. Az unszolásomra két év után ismét ultrahangos vizsgálaton vett részt a héten. A vizsgálaton kiderült, hogy a májon több 9-15 mm nagyságú fokozott echogenitású góc látszik. Az ultrahangos doktor azt mondta, hogy lehetséges, hogy ércsomókról van szó, de nem biztos. A petefészken is találtak egy pontot, de arról a nőgyógyászati vizsgálat folyamán kiderült, hogy nem jelent problémát. Tudom, hogy a rendelkezésre álló információkból nem tud teljes képet alkotni a szituációról, de mivel a belgyógyász nem mondott egyáltalán semmit, csak beutalót kér majd hasi CT-re, ahova több hónap a várakozási idő, kérem mondja el véleményét, hogy mik lehetnek a gócok, milyen következmények lehetnek, mi okozhatja a gyakori puffadást és hogy egyáltalán miről lehet szó.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, hogy májjal foglalkozó (hepatológus) orvostól kérjen választ, a Google-ban talál ilyet, ha beírja a keresőbe, hogy "hepatológus válaszol"

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Tavaly epekő miatt eltávolították az epehólyagomat. Műtét utáni szövettan nem mutatott…

    Tisztelt doktornő!

    Tavaly epekő miatt eltávolították az epehólyagomat. Műtét utáni szövettan nem mutatott semmilyen kórosat. Ennek függvényében kizárhatóak az epeutat érintő autoimmun betegségek? Műtét során észrevehető az ilyen jellegű betegség?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt egy autoimmun betegségekben jártas orvostól kellene megkérdeznie, én nem tudok válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa