A betegek kérdései (17907)

  • Tisztelt Doktornő! A lányom tejallergiás, jogosult-e adókedvezményre? A háziorvos nem adta ki az igazolást,…

    Tisztelt Doktornő!
    A lányom tejallergiás, jogosult-e adókedvezményre?
    A háziorvos nem adta ki az igazolást, mert nem talált a közzétett rendelet alapján ennek megfelelő kódot.
    Nagyon köszönöm a válaszát.
    Tisztelettel:Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, fogalmam sincs.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő!A A problémám az lenne hogy: próbálom érthetően leírni..23éves fiatal férfi vagyok.másfél…

    Tisztelt doktornő!A A problémám az lenne hogy: próbálom érthetően leírni..23éves fiatal férfi vagyok.másfél éve kezdődött nállam egy betegség aminek a tünetei elsőnek kiugróan magas vérnyomás és nyaki fájdalom volt a jele aztán párosult mellé szívtájéki fájdalom is..elmentem a háziorvosomhoz aki felírt nekem egy vérnyomás csökkentőt amit szednem kellett volna napi 3x ez napi 2x sikerült harmadjára az ügyeleten találtam magam halálfélelem és magas pulzussal..ott feltettek EKG re és "semmi"problémát nem találtak a 160 as vérnyomáson kívül..kérésemre korházba vittek mert akkora halálfélelem volt bennem hogy nem mertem hazamenni mert meghalok címszóval..a korházban éjjel gépen voltam és közben csínáltak egy vérvizsgálatot mindenre..reggel haza is engedtek..de a panaszaim nem enyhültek..pár héttel késöbb hosszas könyörgés után sikerült bejussak egy belgyógyászhoz aki pánikbetegséget álapított meg..kijöttem a dokitól és hetekis semmi bajom nem volt..aztán ujra előjött a félelem hogy szívproblémáim vannak..elkerültem egy masik városba ahol szintén kivizsgáltak EKG.vérkép.még egy szívultrahang is volt ahol ismét kiderült hogy 100%os vagyok..de a fájdalom és szívtájéki szorító érzés ami a bal mellem és hónaljam felé irányul..de vanamikor a szegycsontom alatti részen bal oldalon a borda ívnél érzem..szívdobogás érzettel együtt..vannak napok mikor semmi bajom nincs pl mikor lefoglalom magam nem gondolok erre és jó minden de ezekből a napokból sajnos kevés van..fizikai munkát végzek és bírom is igazából de vanamikor előjönnek a beszúrások rossz közérzet mindjárt elájulok érzés és a gondolat hogy mi lessz ha elájulok és ki segít stb..ájulásra még sosem került sor!!de ez nagyon megpecsételi a mindennapjaimat a közérzetem is rossz..mind ezek mellet ez az egész kialakulása elött sportoltam..alkoholt nagyon ritkán fogyasztottam csak..cigaretta azért fogy napi 10-12 közepes erősségü...de ezen felül semmi drog .kv.alkohol.semmi..nagy lelkitörés hogy a sportott is abba hagytam ez miatt félelemből hogy a szívemel van baj nem bírja..egyszerűen nemtudom mi van velem ...nem merek egyedül menni sehova vagy telefon nélkül mert mi van ha baj van...kérem mondjon erre valamit mert már a dokik is hülyének néznek..és kezt begyöpösödni az életem is mert mindent mi a fiatal kort jelzi elhagyom..nem tudok felszabadult lenni inni akár egy pohár bort vagy valami mert mindig ott van a mi van ha...már én is gyogyósnak gondolom magam..köszönöm hogy elolvasta ..válaszát várom.további szép napot!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nagyon világosan leírta, hogy a panaszai miatt végzett kardiológiai kivizsgálás ismételten normális viszonyokat mutatott. Önnek pánikbetegséget állapítottak meg, ez nagyon valószínűnek látszik, de ennek kezelése nélkül a panaszok nem fognak megszűnni. Mielőbb forduljon pszichiáterhez segítségért!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő!A A problémám az lenne hogy: próbálom érthetően leírni..23éves fiatal férfi vagyok.másfél…

    Tisztelt doktornő!A A problémám az lenne hogy: próbálom érthetően leírni..23éves fiatal férfi vagyok.másfél éve kezdődött nállam egy betegség aminek a tünetei elsőnek kiugróan magas vérnyomás és nyaki fájdalom volt a jele aztán párosult mellé szívtájéki fájdalom is..elmentem a háziorvosomhoz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    válaszomat ld. a következő, a teljes levelére

  • Tisztelt Dr Tarján Zsuzsa! Köszönöm válaszát én írtam tegnap este ( a 17138 számú kérdés) amire…

    Tisztelt Dr Tarján Zsuzsa!


    Köszönöm válaszát én írtam tegnap este ( a 17138 számú kérdés) amire ez volt a válasza "Ez az érzés leginkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek."

    Este lefekvés után sajnos a bal oldalamon nem is tudtam aludni mert be illetve ki légzéskor nagyon szúrt a mellem alatt. Kihez tudnék fordulni e miatt vagy ez elmúlik magától?

    Köszönettel,
    Zs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mozgásszervi eredetet feltételezve reumatológust keressen fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • U.dvozlom Dr no! Tegnap elot irtam onnek az extra utesek veget.Tegnap voltam hazi orvosnal a panaszomal,o…

    U.dvozlom Dr no!

    Tegnap elot irtam onnek az extra utesek veget.Tegnap voltam hazi orvosnal a panaszomal,o csak halgatozast vegzet es veny nelkuli magnezium szedeset javasolta.Tegnap delutan 16 oratol kb 22 oraig megint panaszaim voltak,volt h fel oraig semmi,de volt ,hogy szinte percenkent.olyan mintha hirtelen megalna a pulzusom es egy erosebet beut mintha a szuszt is ki nyomna belolem.foleg akkor mikor melyet sohajtotam utana biztos h volt,de utana meg bofognom kellet mert levego volt a gyomromban,nagyon kellemetlen.ez valoban csak extra utes,nem peddig szivritmus zavar?refluxom van arra esomerprazolt szedek.Ha izgalomba jovok,vagy ideges leszek akkor is van ilyen.32 eves ferfi.
    Varom valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Kétség esetén keressen fel kardiológust.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm 46 éves vagyok rendszeresen sportolok,nincs tulsuly. Gyógyszertárban kaphatò potencianövelõ…

    Üdvözlöm
    46 éves vagyok rendszeresen sportolok,nincs tulsuly.
    Gyógyszertárban kaphatò potencianövelõ okozhat e
    Érrendszeri problémát?
    Olyan öt éve használom rendszeresen.Ugy érzem mintha az erek fàjnának
    a kézfejemben,combomban.Èjjel felébredek olyan kellemetlen érzés.
    Okozhatja e a zöldhájog kialakulàsát?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Fogalmam sincs, azt sem tudom, milyen készítményről van szó.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Korulbelul egy hete faj a jobb labam, foleg a vadli, comb hatso resze es a csipo.…

    Tisztelt Doktorno!

    Korulbelul egy hete faj a jobb labam, foleg a vadli, comb hatso resze es a csipo. Folyamatos, tompa fajdalom, neha kicsit gorcsol. Ulve, allva, fekve is ugyanugy erzem, enyhulest nem hoz a pihentetes es Voltaren kenocs sem. Nem eroltettem meg, erszukulet szuresen nemreg voltam, semmi gond. Ha csak fajdalom van, ilyen tartosan, az lehet trombozis? A csaladban tobbeknel elofordult mar es tudoembolia is. Viszont a labam nem duzzadt, nem piros, nem meleg. Ennek ellenere a fajdalom nem mulik es mas okra nem tudok gondolni.
    Kulfoldon dolgozom es atmenetileg vagyok csak itthon, igy nincs sem haziorvosom sem tb-m. Feleslegesen aggodom, vagy erdemes elmenni egy maganorvoshoz ultrahangos vizsgalatra?

    Valaszat koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Megnyugvás céljából forduljon angiológushoz (érgyógyász) kivizsgálás céljából, a trombózist ki kellene zárni, bár a panasz lehet ischias is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. Doktorno. A napokba is kerdezt ontol a leletem miatt amin egy kis billenytyu elteres volt. Most…

    T. Doktorno.
    A napokba is kerdezt ontol a leletem miatt amin egy kis billenytyu elteres volt. Most ujra szeretnek kerdezni. Akkor is irtam hogy edzesnel magasabb a pulzusom. Viszont neha nyugalmi helyzetbe 92 vagy 96 ma 126 - ot mertem. Es kozben villogaott a sziveres ez ritmuszavart jelez? Csuklos vernyomasmerovel neztem. Lattam is rajta mikor szamolta a szivetest neha hitelen gyorabban vilogott uttanna visszaalt. Volt ketszer olyan rosszuletem hogy majdnem elajultam elotte gyorsan vert a szivem. Ezekszerint lehet hogy szivritmus zavarom van? Ez a fajta mennyire veszelyes irtam is onnek hogy anyukam 34evesen szivinfartusba halt meg. Es ezert elegge szorongo vagyok ilyen temakkal kapcsolatban. A haziorvosnak emlitettem a napokba o vervetelre kuldok vashiany gyanuval. Kicsit most felek megint ez miatt nehogy komolyabb bajom legyen kerem nyugtasson meg. Mert a haziorvos nem kuld egyebb vizsgalatokra. A ket rosszuletem terhesseg alatt volt es szules utan kb2 honap mulva. Lassan ket eve nem volt ilyen rosszuletem remelem nem is lessz tobszor. 22eves vagyok nem vagyok tulsulyos a vernyomasom is jo mindig. Egyszer volt a cukrom terhesseg alatt alacsony a leleten neztem de avval kapcsolatban nem mondtak semmit. Valaszat elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehet ritmuszavar, lehet vércukor rendellenesség, lehet valami egyéb ok, sajnos én látatlanban nem tudom megítélni. Forduljon belgyógyászhoz illetve kardiológushoz. személyes vizsgálat céljából.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Az utobbi idoben evente 2-3 szor van vizeletfertozesem(hugyuti ) az Escherichia…

    Tisztelt Doktorno!
    Az utobbi idoben evente 2-3 szor van vizeletfertozesem(hugyuti ) az Escherichia coli bacilussal,A vizeletvizsgalas eredmenye szerint a bacilusra erzekeny antibiotikumot szoktam hasznalni.Kb egy honapja fejeztem be a 10 napos ciprofloxacilin kezelest ,egy hetre megcsinaltak a vizeletanalizist amikor Proteust talaltak, csak 3 antibiotikumra volt erzekeny amibol csak egyet lehetett volna megszerezni ,e miatt egy mas magany klinikan megcsinaltattam egy ujabb vizelet vizsgalatot remelve hogy talalnak egy mas antibiotikumot tabletta formaba amivel ki lehetne kezelni,meglepoen az eredmeny negative lett.Par napra ra ujra neztek es az eredmeny csak negativ.Nem tudtam mit csinaljak ,gyakran vizeltem ,csipet,gyogyszert nem szedhettem mert nem volt erzekeny semmire az elso antibiogramma szerint..Egy hete megismeteltem a Synevo laborba es kijott a E coli fertozes es nagyon sok antibiotikumra erzekenysege.Mivel het vege volt ,csaladi orvos nem rendelt hat megprobaltam a biseptol{Sumetrolim vagyis 400mg sulfatexazol 80 mg trimetoprim)tablettat 12 orankent,5 napja szedem ,elore hatott mar elfelejtettem a kinzo tuneteket de ma mar kibirhatatlan.Kozbe hetfon voltam a csaladi orvosnal ,gondoltam hogy valaszt egy antibiotikumot de azt mondta hogy folytassam vagy 2 hetig biseptollal.A gond az hogy nem hat mar.Legyen szives mondja meg a velemenyet,mit csinaljak !!! (2 honapja szedem a piros afonya (cramberry )bogyokat is.66 eves no vagyok.Valaszat elore is koszonom.Tisztelettel KJ.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Talán ki kellene deríteni, hogy mitől van az ismétlődő fertőzés, jó lenne felkeresnie egy urológiai rendelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr Tarján Zsuzsa! Egy olyan kérdésem lenne hogy szívtájékon a mell alatt néha levegő vételnél…

    Tisztelt Dr Tarján Zsuzsa!

    Egy olyan kérdésem lenne hogy szívtájékon a mell alatt néha levegő vételnél néha amikor előre hajolok de nem törzsből hanem csak mintha lenéznék, szúró érzésem van a szívtájékon mell alatt. Tegnap elég stresszes napom volt és a utóbbi időszak is az volt sajnos. Eddig csak néha néha éreztem ma viszont egész nap. Lehet hogy a stressz miatt van? viszont mikor háton fekszem teljesen elmúlik ez a szúró érzés vagy ha kihúzom magam, csak akkor érzem ha már elkezdek görnyedni. Egy fél éve voltam szív ultrahangon illetve az ezzel járó vizsgálatokon, mindent rendben találtak.

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez az érzés leginkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 28 éves nő vagyok, ma játszótéren voltam kislányommal, délután elég meleg volt,…

    Tisztelt Doktornő!

    28 éves nő vagyok, ma játszótéren voltam kislányommal, délután elég meleg volt, de árnyékba voltunk és míg a hintába löktem, folyamatosan remegést éreztem a szívembe.Ez már többször előfordult amikor melegebb volt vagy fáradtabb voltam.Exstrasystolét már állapítottak meg nálam, de ez nem olyan hanem mintha remegne a szívem, köhögni szoktam, hogy elmúljon, nem tudom ennek van értelme.Sokszor ha melegebb van nehezebben kapok levegőt is mintha nyomás lenne a mellkasomon , néha fürdés után is rosszul leszek.Sokszor séta után szédülni szoktam.Aggódok esetleg ez valami komolyabb szívbetegség lehet, ebben szeretnék tanácsot kérni.

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kardiológiai kivizsgálás, tartós EKG monitorozás (Holter) ajánlható panaszai miatt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Voltam hajgyógyásznál a hajhullásom miatt. Azt mondta hogy túlzott faggyútermelés…

    Tisztelt Doktornő!
    Voltam hajgyógyásznál a hajhullásom miatt. Azt mondta hogy túlzott faggyútermelés miatt hullik a hajam, ami hormonális eredetű valószínűleg, mert góckutatás megtörtént, és az negatív. Az lenne a kérdésem,hogy milyen hormonális vizsgálatokra lenne szükségem, ha a TSH negatív szokott lenni. Lakóhelyemtől távol van csak endokrinológus, és a háziorvosom sem tudott ebben segíteni. Most találtam egy magánrendelőt, ahol vállalják a vérvételt csak pontosan tudnom kellene, hogy milyen hormonszinteket kellene nézetni. Köszönöm válaszát: Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én azt javasolnám, hogy előbb egy endokrinológustól kérjen tanácsot, akár valamelyik másik orvosi portálon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! Azért írok Önnek, mert folyamatosan fáj a fejem, alvási problémáim vannak és cseng…

    Kedves doktornő!

    Azért írok Önnek, mert folyamatosan fáj a fejem, alvási problémáim vannak és cseng a fülem(mintha koncertről jöttem volna), időnként a szívemnél fájdalmat érzek, ez inkább egy tompa fájdalom ami egy idő után elmúlik. 19 éves férfi vagyok, általában nem alszok jól, de ha mégis akkor is egész nap fáradt vagyok, vérszegénységre gyanakodtam ezért elmentem vérvételre.A vörösvérsejtszám és a hemoglobin is normális lett. A körmömön vannak kicsi fehér foltok, körülbelül ilyenek: http:⁄⁄static.femina.hu⁄gyerek⁄feher_foltok_a_kormon⁄kormok.jpg
    Ezen kívül candidiazisom van.
    Karikás szemeim vannak.


    Vérvételen kiderült, hogy magas az eosinophil granulocyta szám, és az eozinofil abszolút érték is magas. Ez magyarázható azzal, hogy candida fertőzésem van ?
    Eosinophil granulocyta 5,7 + normálérték:2,0 és 4,0 között lenne
    eosinophil(abszolút érték) 0,46 + normálérték: 0,04-0,40


    Ezenkívül alacsony a limfocitaszám.
    Ahhoz képest is alacsony, hogy egy kicsit náthás voltam mikor a vért vették tőlem, akkor inkább magasnak kellene lennie nem? Gondolom ez is a candida miatt, van.Talán
    legyengíti az immunrendszeremet.
    Lymphocyta: 19,8% normálérték: 20,0-40,0


    Thrombocita átlagos térfogat pedig túl magas
    Ez mit jelent?
    Thr. átlagos térfogat(MPV) 12,0 fL + normálérték: 8,0-10,8


    A vérsüllyedésem nagyon alacsony lett
    vérsüllyedés 2mm⁄h - normálérték: 3 - 15
    Ez mitől van? Milyen problémát jelezhet?



    Továbbá a vizeletem keton pozitív lett, a többi vagy negatív, vagy normális.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban, kiragadott laborértékek, más által felállított diagnózis (candida) alapján nem lehet érdemi választ mondani. Tényleges megoldást személyes vizsgálat eredményezhet, javasolom, első lépésként forduljon kezelőorvosához.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Érdeklődni szeretnék vér eredménnyel kapcsolatba.... férjemnek kétszer vettek vért és vizeletet is,…

    Érdeklődni szeretnék vér eredménnyel kapcsolatba....
    férjemnek kétszer vettek vért és vizeletet is, de sajnos nem lett jó az eredmény .... első vér vételnél 3 kémcsőbe, majd a második vér vételnél 2 kémcsőbe vettek vért, de sajnos legalább 5 olyan eredmény szerepelt az volt írva ismétlés...... nagyon elkeserít ...... most valami olyasmit mondott az orvos ismét vért kell venni tőle ha jól emlékszem valami olyasmit mondott (((vandika))))minőségi és mennyiségű vér...(de elég hosszú bilirubin,Na,Kálium,Ggt,vörösvértest ......)egész egy oldalt jelölt be a doki amit a vérbe meg kell nézni és teljes vizeletet vizsgálat is szerepel a papíron
    Ön szerint mire lehet következtetni?mert az orvos nem mond még semmit hiába kérdezzük.... azt látom valami nincs rendbe
    Nem azt kérem Öntől mondjon diagnózist csak valami támpontot mégis mi lehet ez?Egyébként a férjem 44 éves.
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos nem tudok önnek válaszolni, legjobb lenne, ha férje kezelőorvosától érdeklődne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő. Két hónapja, naponta vannak erős nyilallásaim a szegycsontomban, hátamban is érzem,…

    Tisztelt Doktornő.

    Két hónapja, naponta vannak erős nyilallásaim a szegycsontomban, hátamban is érzem, van hogy állcsúcsomban, de tényleg egész álló nap. Van hogy megfeszítem magam akkor roppan egyet a szegycsontom, köhögésnél is érzem néha, hogy ég a szívemnél. Lehetnek ezek anginás tünetek? Tarthat ez két hónapja folyamatosan? vagy lennének már súlyosabb panaszok?

    válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek. Javasolom, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az alábbi problámával kapcsolatban kérem segitségét. 4-5 éve jelentkezik nálam egy…

    Tisztelt Doktornő! Az alábbi problámával kapcsolatban kérem segitségét. 4-5 éve jelentkezik nálam egy elég erős, maximum azonban 1 percig tartó szédülés. Olyan erősen, hogy le kell ülnöm illetve be kell csuknom a szemem. Megfigyeltem, hogy ez bizonyos esetekben fordul elő mint pl. reggel felkelés után, ha lehajolok bekötni a cipőmet, sportolás megkezdésekor, néha szex közben is. Egy ideje azonban ez a dolog egyre gyakoriábbá vált és megjelent két új dolog, ami kiváltja. Ezek pedig, ha erős vizelési ingerem van és könnyitek magamon utána másodpercek alatt előjön a szédülés. A másik pedig a maszturbálás alatt⁄után. Ezek nyilván napi szinten megtörténnek. Ehhez társul, hogy az elmúlt 1 hónapban háromszor volt migrénaurám a látótér kiesésével illetve erős fejfájással. Ebből kétszer a maszturbálás idézte elő. Ezért aztán elkezdtem mérni itthon a vérnyomásomat. Napi 3-4x mérem és az érték 120⁄60, 130⁄65, 140⁄65 értékek között mozog. Tehát normálnak mondható. Kipróbáltam, hogy megmérem közvetlenül maszturbálás utána, amikor is azt tapasztaltam, hogy a 120⁄60 nyugalmi pulzusom 1-2 perc alatt 155⁄90 re ugrott fel. Elképzelhetőnek tartja, hogy problémámat a hirtelen vérnyomás emelkedés okozza? Ha igen, akkor mi lehet az oka, hogy ilyen hirtelen megemelkedik a vérnyomásom? Olvastam, hogy veseprobléma is lehet a háttérben. Tekintve, hogy vizelettartási problémáim vannak (napi 10-15 alkalommal), elképzelhető? 30 éves férfi vagyok, 184 cm magas és 85 kg, sportolok életem azonban meglehetősen stresszes. Nagyon köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szédülésnek több oka is lehet, a vérnyomás komponenst tisztázni kellene tartós vérnyomás monitorozás (ABPM) révén, bár lehet, hogy más okra vezethető vissza. Javasolom, forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Édesamyám 66 éves, érszűkülettel, "enyhe" cukorbetgséggel illetve kezdődő stádiumú…

    Tisztelt doktornő! Édesamyám 66 éves, érszűkülettel, "enyhe" cukorbetgséggel illetve kezdődő stádiumú Arzheimer kórral küzd. Egy hónapja sajnos szívinfarktuson esett át, és a vizsgálatok szerint a nyitott szívműtét végrehajtása jelenthet gyógyulást. 4 eret, illetve a bal billenytűt kell cserélni. Édesanyám általános állapota azonban mondhatni teljesen jó. Igaz kórházban kezelik, mivel időnként vízzel telik meg a tüdeje- bizonyára a szívelégtelenség miatt- de azon kívül, hogy gyenge, semmi más jel nem utal meglévő szívproblémájára. A kérdésem az lenne, hogy olvasva Édesanyám egyéb betegségeit is, Ön mit gondol? Lehetséges, hogy mégis eltekintenek a műtéttől, az altatás kizárása miatt? Lehet így altatni őt? Még annyit tennék hozzá, hogy ez volt az első infarktusa, illetve érszűkülete mellett a szìvével nem volt idáig probléma. Köszönöm mielőbbi válaszát. Üdvözlettel: Barbara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az a tény, hogy 4 eret és egy szívbillentyűt szándékoznak operálni, azt jelenti, hogy a koszorúérrendszer betegsége kiterjedt, és a bal szívkamrát is gyengíti ez az első szívinfarctus. A többi ereken ugyanez a veszély fenyeget, és a helyzet nem fog javulni, sőt romlás várható. Ha műtéti javaslat született, akkor nyilván felmérték a várható eredmény és a műtéti kockázat arányát, és a műtét a jobb megoldás.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Drága dr⁄nő.Ekg lelet 76⁄minPQ=0;20;QRSII-III-a VF min.szelesebb,jelzetten hasadt,ui.jelzettSTD,IIIneg.pozT,neg.T…

    Drága dr⁄nő.Ekg lelet 76⁄minPQ=0;20;QRSII-III-a VF min.szelesebb,jelzetten hasadt,ui.jelzettSTD,IIIneg.pozT,neg.T V1-2..echo:25mmes gyokben 20ra szeparalodi billentyuk,balpitvar 29 mm,mitrbillentyuk tukorkepmozgast vegeznek,septum6⁄11,HF7⁄10,Ds32,Dd50,EF65,Fs36%.Septum min laposabb,durva szegment lus f lmozgadzav r nincs.A tipusos negyuregi felvetelen j.kamra bassion 37mm,mitr.E Om87,A0,42,E⁄2,06,DT272msec,regurg.nincs,bal kiaramlasi sebessege1,01m⁄sec,CW-vel 1,21m⁄sec,I.foku aorta refurg.jelzett tricups.regurg.Mit takar sz ekg es az ultrahang lelet??? Gyakran nyom a nellkasom es szivdobogaserzesrm van. Lehet a leleteredmenyek miatt?? Beteg vagyik??

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezek a leletek nem magyarázzák panaszait, semmi lényeges eltérést nem mutatnak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktor Nő! 19 éves lány vagyok ,sovány test alkatú, viszont normális étvágyú! A kérdésem…

    Üdvözlöm Doktor Nő!

    19 éves lány vagyok ,sovány test alkatú, viszont normális étvágyú!
    A kérdésem az lenne , hogy évek óta folyamatos rosszullét és ájulás jön rám eszmélet vesztessel!
    Az orvosok semmit nem mondanak csak ugyanazt hogy egyek es igyak sok folyadékot,pedig ezeket meg is teszem! Mitől lehet a folyamatos rosszullét ha az étkezésem normális?!

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A rosszullétet okozhatja több tényező is, de ha eszméletvesztéssel is jár, akkor idegrendszeri oka is lehet, forduljon neurológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Dr. nő szeretnék öntöl egy kérdésre választ kapni, 2 hete folyamatosan gomboc érzetem van a…

    Üdvözlöm Dr. nő szeretnék öntöl egy kérdésre választ kapni, 2 hete folyamatosan gomboc érzetem van a torkomba, üres nyeléskor érzem csak, fájdalmat nemérzek sehol,, azt szeretném kérdezni öntöl hogy kel e komoly bajtol félnem?? a munkám nemengedi meg hogy eljusak doktorhoz, kérem nyugtason meg hogy semmi komoly!!! válaszát elöre is köszönöm!!! szép napot Űdv..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én látatlanban nem tudom önt megnyugtatni, az ön döntése, hogy betegségnek vagy ideges tünetnek tekinti ezt az érzést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa