A betegek kérdései (17955)

  • Tisztelt Doktornő! 36éves,aggódó nő vagyok.Mostanában ha elmegyek bevásárolni,itthon semmi bajom,és…

    Tisztelt Doktornő!
    36éves,aggódó nő vagyok.Mostanában ha elmegyek bevásárolni,itthon semmi bajom,és vásárlás felénél érzem,hogy hevesen ver a szivem.Ilyenkor alig várom,hogy hazaérjek és le tudjak fekni,mert akkor a pulzusom ismét normális lesz.Már ott tartok,hogy ki sem mozdulok inkább.Voltam már szív ultrahangon,ott vészes eltérés nem volt.Volt rajtam tavaly holter,pár sves,ves,sinus tachikardia egyszer .max 146,min 46volt.Kaptam akkor enyhe nyugtatót,de nem zavart,nem vokt gondom egészen mostanáig.Ön szerint ez inkább pánik lenne?nem fulladok,nincs semmi,csak érzem hogy gyorsan ver.Már betegesen figyelem a pulzusom,nézek mikor ver gyorsan,mert fékek ettől az érzéstől.Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Attól tartok, hogy korábbi válaszaimhoz képest nem tudok újat mondani változatlan panaszaira.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Immunológiai vizsgálatra küldtek, hónapok óta tartó torokfájás miatt. Azt szeretném…

    Kedves Doktornő!

    Immunológiai vizsgálatra küldtek, hónapok óta tartó torokfájás miatt. Azt szeretném kérdezni, hogy ide éhgyomorra kell menni?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Evelin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos nem tudom.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Páromnak már több alkalommal mikor tisztította a fülét véres volt a fülpálcika,piros…

    Tisztelt Doktornő!

    Páromnak már több alkalommal mikor tisztította a fülét véres volt a fülpálcika,piros tiszta vér volt. mitől lehet ez? Várom szíves válaszát. Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Feltehetően sérülést okozott a fülpiszkálóval, javasolom, forduljon fülészhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Hónapokkal ezelőtt perepedt a zájzug alsó része. Nehezen gyógyult. Később vöröses…

    Tisztelt Doktornő!

    Hónapokkal ezelőtt perepedt a zájzug alsó része. Nehezen gyógyult. Később vöröses száraz folt jelent meg a felső ajkamon, ami hol kicsit visszahúzódik, hol jobban kiterjed. Nem viszket de mindenre érzékeny. A felső ajkam meg is van duzzadva most. Mi lehet a gond? Milyen szakterületre kell fordulnom evvel a problémával személyesen?

    Válaszát köszönöm előre is

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Első lépésként bőrgyógyászt keressen fel.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 26 éves lány vagyok! körülbelül 15 évig sportoltam, de 20 éves koromban (6 éve…

    Tisztelt Doktornő!

    26 éves lány vagyok! körülbelül 15 évig sportoltam, de 20 éves koromban (6 éve abba hagytam). Igazából a szervezetemben semmi változás nem történt, nem is híztam, a vérnyomásom is 110 körül volt. Pár hónapja vettem észre magamon, hogy nagyon fáradt vagyok, állandóan fázom (bár ez kissé régen is jellemzett) még 24 fokban is képes vagyok reszketni, meg is híztam (fizikai munka helyett már ülőmunkát végzek, de ettől függetlenül 6 hónap után jött fel ez a 7 kg) illetve a vérnyomásom is magas lett, 130 alá szinte egyáltalán nem is megy, de felszokott menni 156-ra is és emellett állandóan (még reggel is) 110-125 a pulzusom. Még nyugalmi állapotban is 110 a pulzusom, sőt ébredés után is. Elmentem egy vérvételre, amiben eltérő eredményt mutatott a vörösvérsejt süllyedés 64 mm⁄h, C reaktív protein 15,19 mg⁄L illetve a koleszterin 7,6 mmol⁄L. Mostanában már egy hosszabb séta, ahogy bemegyek a munkahelyemre, vagy egy szimpla felállás a székből is fulladást eredményez. Pár napja pedig vacsora közben elkezdett szorítani a mellkasom és szédültem. 2-3 éve volt kisebb tünetem azzal kapcsolatban, hogy szintén nyugalmi állapotban voltam és a szívem elkezdett összeszorítani, engem elöntött a forróság, levegőt sem kaptam, ez eltartott 1-2 másodpercig, majd hirtelen mintha kibuggyant volna belőle a vér. Nagyjából így tudnám leírni ezt az érzést. Ennek az előfordulását nem lehet jellemezni, van hogy nem jelentkezik 1 hónapig sem, de van, hogy napi 2-szer is. Voltam már a háziorvosomnál is a problémáimmal és nem tudott igazából mit mondani, most péntekre hívott be egy újabb vérvételre. Kérem segítsen nekem, vagy adjon tanácsot, hogy orvost váltsak és mi lehet a probléma! Előre is nagyon köszönöm!

    Köszönettel
    Kiss Regina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. A laborleletek valamilyen gyulladásra utalnak (a CRP és a vvs süllyedés). Panaszai és ezen leletek alapján további vizsgálat indokolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Pár napja refluxra szedek gyógyszert 2x40mg pantoprazole-teva, valamint 4xventer…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Pár napja refluxra szedek gyógyszert 2x40mg pantoprazole-teva, valamint 4xventer granulátum. A szedés követő 2 nap múlva elkezdett száradni a szám, és van hogy csíp is. F-O-G-en azt monták hogy a nyelv alatti nyálmirigyem gyulladt be, a gyomorsav csökkentő miatt.Lehetséges ez? Mit tanácsol? Csökkentsem az adagot v pár napra hagyjam el? A sav azóta rendeződött! Valamint a nyálmirigy gyulladásra nem mondtak mást, csak hogy szopogassak citromot.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A pantoprazol okozhat szájszárazságot, a teendőket illetően gasztroenterológusával kellene konzultálnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő ! Köszönöm a gyors választ. A látatlan azt jelenti,hogy vizsgálat kideríthetné…

    Kedves Doktornő !

    Köszönöm a gyors választ. A látatlan azt jelenti,hogy vizsgálat kideríthetné ? Mintha azt érezném ,hogy a szivem gyorsitottan ver.
    Nagyon nehezen megfogalmazható ez az érzés,mert mintha remegő
    érzés is lenne a mell alatt.

    Várom válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehetséges, hogy vizsgálat kimutathatná, de ha pár másodperc alatt magától elmúlik, feltehetően nincs komoly jelentősége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T.DR NŐ!!! Lyme kórral diagnosztizálk,sok tablettán,tuszurason rest vetem.azt mondtak,meggyogyultam.most…

    T.DR NŐ!!!
    Lyme kórral diagnosztizálk,sok tablettán,tuszurason rest vetem.azt mondtak,meggyogyultam.most olvastam,hogy gyogyithatatlan!!!!!!! akkor kinek higyjek?????
    az h a veremben nem mutatjak ki,meg nem biztos h nem h...meg????

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha azt mondták, hogy meggyógyult, de kétségei vannak, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • KEDVES DOKTORNŐ ! Nagyon gyakran érzek a gyomor száj alatti területen,gyors pár másodperces lüktetésszerüt.…

    KEDVES DOKTORNŐ !

    Nagyon gyakran érzek a gyomor száj alatti területen,gyors pár másodperces lüktetésszerüt. Nem tudom mi lehet ez ?

    Várom válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban én sem tudom, sajnos.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Szeretném megtudni, hogy milyen mozgás végezhető a Nebivolol-Teva tabletta mellett?…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Szeretném megtudni, hogy milyen mozgás végezhető a Nebivolol-Teva tabletta mellett? Reggel egy fél szemet, tehát 2.5 mg-ot írt ki a kardiológus doktor úr. Az EKG ritmus zavart mutatott és a 24 órás Holter vizsgálat is. Tachycardiát állapított meg. Vérnyomásom 116⁄68⁄71 és 137⁄73⁄98 mozog. A panaszom amiért vizsgálatra mentem, mellkas rezonancia, fáradékonyság, lépcsőn felmenés után légszomj. Sajnos túlsúlyos vagyok 164 cm magas és 106 kg. Amióta ezt a fél szem gyógyszert szedem reggel, azóta jobb a közérzetem és a "kondícióm". Elkezdtem 2 naponta sétálni 5 km-t. Nem esik nehezemre. Tervben van a kocogás, majd a futás is. Ez a mozgás végezhető a Nebivolol mellett és esetleg a későbbiekben a gyógyszer szedése elhagyható mellékhatás nélkül? Semmilyen más gyógyszert nem szedek.
    Válaszát megköszönve.
    Tisztelettel: Hné.Gyöngyi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Nebivolol mellett bármely testmozgás végezhető, az elhagyásról kezelőorvosával kell majd egyeztetnie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kamrai sövényhiánnyal születtem (nem nagy mértékű, gyógyszert sem szedek, egyedül…

    Tisztelt Doktornő!
    Kamrai sövényhiánnyal születtem (nem nagy mértékű, gyógyszert sem szedek, egyedül kontrollokra kell továbbra is járnom). Eddig még sosem adtam vért, de most el szeretnék menni. Kizáró ok ez a rendellenesség a véradásnál, vagy ettől függetlenül még adhatok vért?
    Válaszát előre is köszönöm szépen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, elmondás alapján én nem tudom megítélni az ön valós állapotát. Az önt ellenőrző kardiológust kellene megkérdezni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 3 éve szedek gyógyszert a szívritmuszavaromra, Isoptin 120mg, napi 2x1 (reggel…

    Tisztelt Doktornő!

    3 éve szedek gyógyszert a szívritmuszavaromra, Isoptin 120mg, napi 2x1 (reggel és este). Azelőtt se ittam alkoholt, maximum egy 2%-os citromos sört, esetleg egy deci vörösbort ugyanennyi kólával körülbelül havonta egyszer-kétszer de azt is csak nyáron. A kérdésem az lenne, hogy meg tudná-e nekem mondani, hogy fogyaszthatok-e így alkoholt?! Nem nagy mennyiségben, csak annyit mint amit fentebb leírtam. A tájékoztatón kerestem de az nincs rajta konkrétan, hogy szabad-e vagy sem.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Betegtájékoztatóból idézek: "Az alkohol a vérnyomáscsökkentő hatást fokozhatja, ezért az alkoholfogyasztást mellőzni kell".

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jo napot kivanok doktorno. Az lenne a panaszom hogy korulbelul egy eve arra ebredek ejjelente hogy a…

    Jo napot kivanok doktorno.
    Az lenne a panaszom hogy korulbelul egy eve arra ebredek ejjelente hogy a bordam aluli reszen a bal oldalon-de elulfordult mar a jobb oldalon is becsipodik ugy valami amitol megmoccani sem tudok-rettento nagy kinnal valahogy felulok de kozben nagyon nagy a fajdalom.
    Most hordom a kislanyomat a szivem alatt a 28-dik hetben vagyok es sajnos ezek a problemak hetente feltunnek...de amitol a legjobban felek az egy hete tortent.Munka hirtelen olyan nagy szivrohamom volt hogy elsotetult elottem minden es 5-6 masodpercig tartott-azt hittem nem kapok levegot de elmult...ugyan azon a napon este is megtortent ugyan ez.Nagyon meg vagyok ilyedve hogy mi tortenhetett.
    Kerem irja le nekem hogy mi lehet a baj es hogy On szerint mi a diagnozus.
    Mar elmentem egy orvoshoz es azt mondta minden rendben a szivemmel-de en nagyon aggodom a babuci miatt..mar eggyet elvesztettem es nem szeretnem ha meg egyszer valami szerencsetlenseg tortenne velunk.

    Elore is koszonom szepen.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Jó lett volna, ha a mostani terhesség előtt kivizsgáltatta volna a problémát, de alapvető vizsgálatokat most is lehet végzeni. Mielőbb forduljon szakorvoshoz saját megnyugtatása érdekében is!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nemrég vacsorát készítettem, és a gázsütőhöz állva alul is sült a csirke a sütőben,…

    Tisztelt Doktornő!

    Nemrég vacsorát készítettem, és a gázsütőhöz állva alul is sült a csirke a sütőben, és felül is ment a gáz úgy éreztem, mintha a bordák alatt a hasamhoz jobb és bal oldalon elől hirtelen forróság jött volna, és mintha megégett volna az egész terület. Nagyon erősen éreztem az égést és a fájdalmat, először csak kívül, majd mintha beljebb ment volna és belül is égetne a belszerveket, kb. 5 másodpercig éreztem ezt. Zárva volt a sütő ajtaja, és a láng sem lépett túl a fenti edényen. Érdekes, hogy semmilyen külsérelmi nyom nem mutatkozik, nem piros. Ha nyomogatom, úgy érzem, mintha enyhén fájna belül. Érhetett égési sérülés? Károsodhatnak ilyen módon a belső szervek? Ha igen, milyen következménnyel számolhatok, hova forduljak? Elnézést a kétségbeesett kérdésekért, de nagyon meg vagyok ijedve. Köszönettel: Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom elképzelni, hogy mi okozhatja a panaszait, ha nem szűnnek, forduljon orvoshoz személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt DR Nő! Szeretném megkérdezni öntől hogy levegő betud e szorulni a mellkasba.Már 2.napja mély…

    Tisztelt DR Nő! Szeretném megkérdezni öntől hogy levegő betud e szorulni a mellkasba.Már 2.napja mély levegőt kell vennem és közben szúródik,olyan érzésem van hogy mély levegőt kell vennem hogy eljusson a levegő.Szedek vérnyomás gyógyszert, így a vérnyomásom rendben van.Sokat alszom féloldalt és ezért gondoltam arra hogy nem e a levegő van odaszorulva.Köszönöm válaszát Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A panaszok lehetnek mozgásszervi vagy tüdő-mellhártya eredetűek. Legjobb lenne, ha kezelőorvosával konzultálná meg a kérdést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! 2014 07 30.-án szültem spontán, és kijött az aranyerem! Azóta mikor wc-zek kicsit…

    Kedves doktornő!

    2014 07 30.-án szültem spontán, és kijött az aranyerem!

    Azóta mikor wc-zek kicsit lejjebb jön de nem vérzik nem fáj, kenem reparon kenőccsel néha!

    A kérdésem az lenne ha kinn van egy kicsit az nem baj? Nem is fáj nem is vérzik ritkán kenni szoktam de teljesen nem mulik el!

    Válaszát köszönöm!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez előfordul, elmúlni valószínűleg nem fog. Gondoskodni kell, hogy ne legyen kemény a széklet, ha panaszt okoz, forduljon sebészhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • doktonő 2-napja a jobbválamtol lefelé zsibbad és a lapockkámba ellég erős fájdalmat érzek ez egy kis…

    doktonő 2-napja a jobbválamtol lefelé zsibbad és a lapockkámba ellég erős fájdalmat érzek ez egy kis idő után el mukik majd ujra kezdi szeretném tudni hogy mitől van ez
    3

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai leginkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnik. Ha nem múlik, javasolom, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát, megnyugtatott. Még azt szeretném megkérdezni, hogy az ascatal…

    Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm válaszát, megnyugtatott. Még azt szeretném megkérdezni, hogy az ascatal és a Zyllt között mi a különbség? Tehát mi az az ascatalban, ami pluszt ad, mivel a zárójelentésén azt írták hogy egy évig kötelező a szedése a sztent beültetés miatt. Nagyon köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A két gyógyszernek más a hatásmechanizmusa, a cél mindkét esetben a vérrögképződés megakadályozása, ami a stent beszűküléséhez-elzáródásához vezethet. A pluszt elvileg az adja, hogy kombinált kezelés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Férjem április 23-án egy értágításon és stent beültetésen esett át. Előtte 2004-ben…

    Tisztelt Doktornő!
    Férjem április 23-án egy értágításon és stent beültetésen esett át. Előtte 2004-ben volt egy szívinfarktusa, most mell- és hátfájdalom miatt vizsgálták meg és így derült ki a dolog. Utána kapta a Zyllt, Asactal, Lisonorm és Concor tablettát reggel. A zyllt és asactal szedése nagyon fontos lenne, de hazaengedése után gyógyszermérgezést kapott, feltehetőleg az Asactaltól. A kardiológus nagyon ragaszkodott hozzá hogy maradjon a gyógyszer, a bőrgyógyászaton viszont nem engedték, így a kardiológus azt mondta hogy hagyja el az asactalt és szedje duplán a Zyllt. Azóta fokozatos elhagyással szedi a Prednisolont is. Kérdésem az lenne, hogy milyen módon lehet biztos abban az ember, hogy az asactalra allergiás, illetve ennek elhagyását kellőképpen helyettesíti-e a dupla adag zyltt. Azért kérdem, mert nem szeretném ha férjemnek bármi baja lenne az elhagyástól.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt pontosabban allergológus mondhatná meg, de a bőrgyógyásznak nyilván kellő tapasztalata volt, hogy az Asactal volt az allergiás reakció kiváltó oka. A Zyllt kellően hatékony lehet, persze nyilván a koszorúér betegség kockázati tényezőinek (vérnyomás, koleszterin, vércukor) kezelése is megtörténik, a szövődmények megelőzése céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves dr⁄no. Gyerek korom ota verszegeny vagyok legutolsi verkepemen a hemiglobinim 101;verkebzit szedek…

    Kedves dr⁄no. Gyerek korom ota verszegeny vagyok legutolsi verkepemen a hemiglobinim 101;verkebzit szedek ,nem sok eredmennyel.Ez a szam mar korosnak mondhato e??Illetve mivel leherne ezt az erteket novelni???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Meg kellene állapítani a vérszegénység okát, és annak alapján folytatni a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa