A betegek kérdései (18039)

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa Szakorvosnő! A következő problémával kapcsolatban szeretnék segítséget…

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa Szakorvosnő!

    A következő problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
    33 éves nő vagyok. Kb. 5 napja érzem, hogy a szívem tájékán elöl a mell és hónalj alatt, illetve hátul a hátamban is, sokszor a bal karomba kisugárzóan fájdalom "áll fenn". Nem szúró, hanem inkább tompa, már-már állandósuló fájdalom. Olyan érzés ez, mint amit akkor szokott lenni nálam, ha pl. nagyon stresszes szituáció fordul elő munkahelyemen (pl. ha ordítoznak velem a telefonba), vagy ha sok feladatom felgyülemlik hirtelen, és sietnem kell, hogy műszakváltásra végezzek velük. Hasonló "szívfájdalmam" szokott lenni, amikor exférjem gyalázkodó e-maileket küld nekem és miután azt elolvasom, szintén ez az érzés uralkodik el rajtam. A jelen helyzet annyiban más az eddigiektől, hogy míg 1-2 hete még viszonylag hamar rendeződtek a tünetek és rövid időn belül megszűnt ez a furcsa érzés, addig most már azt érzem, hogy folyamatos, majdnem állandóan fennáll.
    Tud nekem segíteni kedves Doktornő, hogy milyen irányba induljak el problémám kapcsán?

    Köszönöm válaszát!

    Tisztelettel:
    Brigitta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Fontossági sorrendben először a szíveredetet kellene kizárni , bár panaszai erre nem jellegzetesek, utána mozgásszervi eredetet, és azután a pszichés komponenst.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm az izotópoa leletre adott gyors és alapos válaszát (hogy ne kelljen keresnie,…

    Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm az izotópoa leletre adott gyors és alapos válaszát (hogy ne kelljen keresnie, a kérdés végére bemásolom). A beküldő orvos ischaemiát állapított meg, ezért kérte a vizsgálatot. Lehet, hogy az inhomogén terheléseloszlás a koronaerek miatt állhat fell? Tudom, látatlanban nem sokat tud mondani, de valószínűsíthető egy szívkatéteres, esetleg sztent behelyezésével járó művelet? Köszönöm előre is, ha még egyszer foglalkozik velem és a \\"lelkemmel\\"
    A beküldő orvos diagnózisa: hypertonia, hypertoniás és ischemiás szívbetegség. Scler art coron cord, insuff valv bic at ao min grad. A beküldő orvos EKG 2012-es lelethez képest II-III aVF tD kompl alakult ki
    Nagy tisztelettel
    kardio4611

    Csak emlékeztetőül a az idézett lelet:
    \\"Gyógyszeres szívizomscintigráfiás vizsgálat rétegfelvételén az anteroseptalis regio elülső kétharmada inhomogén aktivitás-eloszlással ábrázolódott. Diszkrét aktivitás-csökkenés látható a postero-inferior területen, ez az eltérés valószínűleg az emelkedett gastrointestinalis aktivitás zavaró hatásának következménye. Az EKG során falmozgás- ill. falvastagosdás-zavar nem detektálható. Az EF értéke normál tartományban van.\\"

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    ld. előző válaszomat

  • Tisztelt Doktornő!! Raynaud szindrómával járok immunológiára 8 éve. Most kaptam kézbe a laboreredményemet…

    Tisztelt Doktornő!!
    Raynaud szindrómával járok immunológiára 8 éve.
    Most kaptam kézbe a laboreredményemet melyen az EGFRNM 76ml¨perc 1,73 m2
    Ezt nem tudom mit jelent, az interneten annyit találtam, hogy vesével kapcsolatos érték.

    Más okból kifolyólag pár napja, még a laborlelet kézhezkapása előtt voltam hasi UH-on ahol a vesémnél mindent rendben találtak. A vérvétel 05.13-án készült. UH-on 3 nappal ezelőtt voltam.

    Ön szerint mi a teendő ebben az esetben, igényel- e további kivizsgálást?

    Kérem segítsen válaszával!
    Válaszát előre is köszönöm : Mária!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, ebben a formában nem tudom értékelni, legjobb lenne, ha immunológusával beszélné meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm az izotópoa leletre adott gyors és alapos válaszát (hbogy ne kelljen keresnie,…

    Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm az izotópoa leletre adott gyors és alapos válaszát (hbogy ne kelljen keresnie, a kérdés végére bemásolom). A beküldő orvos ischaemiát állapított meg, ezért kérte a vizsgálatot. Lehet, hogy az inhomogén terheléseloszlás a koronaerek miatt állhat fell? Tudom, létatlanban nem sokat tud mondani, de valószínűsíthető egy szívkatéteres, esetleg sztent behelyezésével járó művelet? Ködzönöm előre is, ha még egyszer foglalkozik velem és a \\"lelkemmel\\"
    Üdvözlettel
    kardio4611

    Csak emlékeztetőül a az idézett lelet:
    \\"Gyógyszeres szívizomscintigráfiás vizsgálat rétegfelvételén az anteroseptalis regio elülső kétharmada inhomogén aktivitás-eloszlással ábrázolódott. Diszkrét aktivitás-csökkenés látható a postero-inferior területen, ez az eltérés valószínűleg az emelkedett gastrointestinalis aktivitás zavaró hatásának következménye. Az EKG során falmozgás- ill. falvastagosdás-zavar nem detektálható. Az EF értéke normál tartományban van.\\"

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ebből a leletből ez éppenséggel nem deríthető ki biztonsággal, ha jól látom, nem terheléses izotóp vizsgálat volt, az többet mondana. Kezelőorvosának kell eldönteni a továbbiakat, mivel ő ismeri az ön klinikai adatait.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Párom a napokban panaszkodott hogy a szíve úgy érezte hogy "begörcsölt", kb. 1…

    Tisztelt Doktornő!

    Párom a napokban panaszkodott hogy a szíve úgy érezte hogy "begörcsölt", kb. 1 másodpercig talán nem kapott levegőt, leizzadt de utána elmúlt, nem érzett semmit, nem jött elő többet. Elég nehéz fizikai munkát végez, sokszor fáradtan későn ér haza. Most kicsit aggódom hogy esetleg valami komolyabb lehet mögötte, azóta figyelem, mindig kérdezem hogy minden rendben van vele? de azt mondja hogy minden rendben, nincs semmi baj. 2Félek hogy nem akarja megmondani". Gondolja Doktornő hogy esetleg próbáljam meg rávenni hogy menjen el a körzeti orvoshoz egy kivizsgálásra, vagy csak kimerültség lehet az oka? Bízom benne hogy talán semmi komoly de azért az emberben benne van a félelem.
    Köszönöm
    Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, biztonság kedvéért jobb lenne orvoshoz fordulni.



    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Most kaptam kézhez egy terheléses EKG leletét, és még eltelik egy idő, míg orvosommal…

    Tisztelt Doktornő!
    Most kaptam kézhez egy terheléses EKG leletét, és még eltelik egy idő, míg orvosommal beszélni tudok.
    Kérem, hogy egy laikus számára magyarázza el az alábbi néhány sort és azt, hogy mennyire van ok az aggodalomra⁄beavatkozásra?
    "Gyógyszeres szívizomscintigráfiás vizsgálat rétegfelvételén az anteroseptalis regio elülső kétharmada inhomogén aktivitás-eloszlással ábrázolódott. Diszkrét aktivitás-csökkenés látható a postero-inferior területen, ez az eltérés valószínűleg az emelkedett gastrointestinalis aktivitás zavaró hatásának következménye. Az EKG során falmozgás- ill. falvastagosdás-zavar nem detektálható. Az EF értéke normál tartományban van."
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szívnek tuljadonítható egyértelmű kóros eltérés nem ábrázolódott. A szív elülső falának nem egyenletes aktivitas-eloszlását nem magyarázza, az alsó fali eltérést gyomor-bélrendszeri zavaró hatásnak tulajdonítja. A leírt EKG illetve ECHO paraméterek normálisak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! 25 éves férfi vagyok, és az utóbbi 1 évben visszerek jelentek meg a vádlimon.…

    Tisztelt doktornő!

    25 éves férfi vagyok, és az utóbbi 1 évben visszerek jelentek meg a vádlimon. A jobb lábamon 2 a balon 1.
    Megfelelően táplálkozom, konditerembe járok edzeni, elképzelhető, hogy a vádlizás váltotta ki? Szoktam rá 3 sorozatot csinálni, bukásig, egészen addig még annyira nem ég, hogy már nem bírom. De már több éve edzek, kisebb szünetekkel ahogy időm engedi, de az utóbbi 1 évben kezdődött ez. Fájni nem fáj, csak zavar, hogyha bedurran a vádlim akkor puklis lesz. Nem olyan durva, de meglátszik. Alapjában vénásabbak a végtagjaim. Jó vénáim vannak azt mondták máskor.

    Tud erre valamit javasolni, vagy ez már sosem múlik el esetleg szaporodni fog? Nem szabadna lábra edzenem most már többé?

    Várom válaszát, köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, hogy angiológustól (érgyógyász) kérjen véleményt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Drága doktor nő Köszönöm szépen a válaszát nagyon kedves Aktus után 40 nappal teszteltem ami.negativ…

    Drága doktor nő Köszönöm szépen a válaszát nagyon kedves
    Aktus után 40 nappal teszteltem ami.negativ lett de viszont 3 óra múlva láttam benne szürkés csíkot aktus után 40nappal már erős teszt csiknak kellet volna lennie

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nagyon szívesen.

    Ezt is olvassa el: Az álpozitív terhességi teszt

    A terhességi tesztek több okból is adhatnak álpozitív eredményt:

    - Nem követi pontosan a használati útmutatót – Túl kevés vagy túl sok vizeletet használ a teszthez.

    - Az eredményt nem a megadott reakcióidőn belül, hanem később olvassa le – Ilyenkor a vizelet száradásával úgynevezett párolgási csík jelenik meg, mely nagyon halvány, de a pozitív terhességi teszttel összetéveszthető.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő, Édesanyám súlyosan elhízott, 110 kg. (165 cm magas, 68 éves). Magas vérnyomása,…

    Tisztelt Doktornő,

    Édesanyám súlyosan elhízott, 110 kg. (165 cm magas, 68 éves). Magas vérnyomása, pajzsmirigy göbje (TSH-ja jó 0,888), reflux+ rekeszsérve, magas húgysava és térdizületi problémái vannak, továbbá már több viszér műtétje is volt. Tavalyi évbe egy térdprotézis műtéten esett át.Sajnos a térde terhelésre nagyon fáj, holott a protézissel nincs gond. Fogynia kellene, de önmagában a diéta nem segít, viszont mozogni nem tud.

    Friss labor eredményében az eGFR-EPI 70 volt, ami a megadott tartomány alatt van. Többi értékek: karbamid 6,2, kreatinin 76, húgysav 359, vércukor HK 6,1, triglicerid 2,71, koleszterin 5,2, nátrieum 144, kálium 3,90, alk.foszf. 218.

    Az orvosa is tanácsolta a további fogyást, akkor az értékek beállnak véleménye szerint.
    Kérdésem, hogy a hús, zsír , szénhidrát szegény étrend mellett nem kell-e a fentiek miatt további fehérje szegény diétát is tartani? Nincs-e kezdődő vesebetegség?
    Zsírszegény tejtermékeket naponta fogyaszt, ha nem szükséges, nem szeretnénk további étrendi megszorítást.

    Válaszát előre is köszönöm

    Tisztelettel
    Virág

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Egy kiragadott laborértékből nem lehet messzemenő következtetést levonni, nyilván több folyadékot kellene fogyasztania édesanyjának. Kétség esetén alapos belgyógyászati kivizsgálás ajánlott.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 27 éves vagyok. Április elején mellkasom felső részén zsibbadást éreztem, bal kulcscsontomnál…

    Tisztelt Doktornő!

    27 éves vagyok. Április elején mellkasom felső részén zsibbadást éreztem, bal kulcscsontomnál szúró fájdalmat és heves szívdobogást. Háziorvosom ekg vizsgálat után pánik rohamnak titulálta tüneteim, betalocot és fontint írt fel. Magán úton az Ormos intézetbe kardiológushoz mentem ahol holter szív ultrahang és ekg vizsgálat készült. Minden eredményem jó lett és a kardiológus diagnózisa pánik szindróma epizodikus rohamokban. Nebivolot írt betaloc helyet panangint és frontin helyet valerianat. Hátfájásom jelentkezik időnként a bal lapockám környékén és mellkasi szúrások hasonló érzés mint mikor beszorúl a levegő. Természetesen aggódok és pánikolok mi lehet ennek az oka. Az interneten olvasni hogy a szívrohamnak hetekkel előre hasonló tünetei vannak. Ez igaz lehet? Ön szerint kihez, hová forduljak további orvosi segítségért?

    Köszönöm válaszát Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A kardiológiai szempontból negatív kivizsgálás alapján pánik szindróma kezelésében jártas szakembert keressen fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nö! 21 éves , és egy honapja édesanya vagyok. Kórházból való hazajövet után napi szinten…

    Tisztelt Doktor Nö!
    21 éves , és egy honapja édesanya vagyok. Kórházból való hazajövet után napi szinten többször rosszullétek jöttek rám. A mellkasom szorít, a bal kezemben bizsergést érzek, néha beleszúr a bal vállamba is és levert vagyok. Ilyenkor mikor rámjön ez a fura érzés halálfélelmem van, és félek hogy infarktusom lesz.A vérnyomásom, pulzusom normålis. Mára már a gyomrom is elkezdett fájni. Ön szerint ez sziv betegségre utal? Vagy ha nem, mi lehet még a problema??
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én gyermekágyas szorongásra gondolok, de látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Már számtalanszor írtam Önnek és NAGYON KÖSZÖNÖM a válaszait. Ugyebár az esetemről…

    Tisztelt Doktornő!

    Már számtalanszor írtam Önnek és NAGYON KÖSZÖNÖM a válaszait. Ugyebár az esetemről röviden 30 éves srác vagyok, akinek először gyermekkorában 2002-ben véres széklet miatt végbél és vastagbéltükrözést végeztek azzal az eredménnyel, hogy aranyér okozza. Kaptam is rá gyógyszert amiatt el is múlt. Azonban 2012-ben bal alhasi fájdalmaim jelentkeztek és néha úgy éreztem " el vagyok dugulva ". Ezért még abban az évben újból végbél és vastagbéltürközést végeztek nálam negatív eredménnyel. Körülbelül 2013-ban hasi CT vizsgálatom is volt az is negatív eredménnyel. Aztán további tüneteim jelentkeztek mint vékony széklet, szorulás és híg széklet váltakozásai, zuborgó gyomor. Sohasem felejtem el az orvosom rám nézett és azt mondta nyugodjon meg ez biztosan nem rák. Lényegében annyiban maradtunk, hogy a tüneteket biztosan IBS okozza. Néha előjönnek, máskor semmi gondom nincs. Ez váltakozik. Azonban most vasárnap már piros vért is láttam a székletemben. Ráadásul mostanában kezdtem olyat is észlelni, mintha valami nyálka lenne a torkomon. Ezt olykor fel is öklendezem. Ilyen fehér ragadós valami. Csak van olyan, hogy annyira öklendeztet, hogy étel is jön vele, mint az előbb is. Nem mondanám hányásnak csak úgy felcsusszan. De, ha beveszek egy két rágót ez az érzés elmúlik. Ilyenkor általában büfögök és vége. Továbbá észrevettem, hogy a bal fülem mögött mintha meglenne duzzadva valami. Doktornő ez összefügg az ügyemmel? Netán mégis valami komoly baj van, amit eddig ennyi vizsgálat alatt nem vettek észre? Most pénteken fogad az orvosom, aki újból megnézi a végbelemet, mert szerinte a piros vér miatt ott kell keresni a bajt. Bár még az öklendezést nem említettem neki a telefonban. Mi okozhatja a tüneteket? Ha Ön lenne az orvosom milyen vizsgálatokat végezne el?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én rábíznám a vizsgálatot a gasztroenterológusra, mivel kardiológus vagyok, és panaszai a szívével biztosan nem függnek össze.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Köszönöm megtisztelő válaszát a #17265 kérdésre.Még azt szeretném megkérdezni talán…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm megtisztelő válaszát a #17265 kérdésre.Még azt szeretném megkérdezni talán kis megnyugtatás miatt hogy ha ez a D-dimmer teszt negatív akkor infarktus nem valószínű igaz?

    Köszönöm még egyszer és nyugodalmas szép jó éjszakát kívánok :Beatrix

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Tényleg nem valószínű, ne aggódjon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Olyan kérdésem lenne hogy ma délután vagy 5 ször éreztem exra ütést kérdésem hogy most…

    Kedves Doktornő! Olyan kérdésem lenne hogy ma délután vagy 5 ször éreztem exra ütést kérdésem hogy most ez bajt jelent? köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem jelent bajt.



    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Ismètelten segîtsègèt szeretnèm kèrni.Vasàrnap egyik hozzàtartozonk meghalt ami nagypn…

    Kedves Doktornő!
    Ismètelten segîtsègèt szeretnèm kèrni.Vasàrnap egyik hozzàtartozonk meghalt ami nagypn megviselt.Tüdőembóliàt kapott.Zegnap csinàltattam önköltsègre egy D-dimer tesztet ami 249 lett 0-500 között van a referencia.Sajnos ugyanazokat a tüneteket vèlem felfedezni magamon ès rettegek.
    Gyomorszájam nagyon fàj hàtam közepe is ès nèha nyom a mellkasom.Tegnap felmentem a hàziorvoshoz aki csinàlt EKG-t nem làtott semmit.Ön szerint mi lehet akkor ezek hàtterèben.
    Köszönöm megtisztelő vàlaszàt Beatrix

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez feltehetően a haláleset okozta pszichés reakció. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához, vagy szorongása miatt megfelelő szakemberhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 20 éves férfi vagyok és az elmult napokban jelentkezett hasi fájdalmak de csak az…

    Tisztelt Doktornő!
    20 éves férfi vagyok és az elmult napokban jelentkezett hasi fájdalmak de csak az esti órákban mindig ugyanakkor napközben pedig soha de kezd enyhülni minden nap kevésbé fáj. Észrevettem hogy a köldökömből váladék és vér szivárog nagyon kis mennyiségben. Székletem is az esti órákban van de nincs benne semmi vér vagy más odanemillő jelenség. Hányingerem nincsen.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Attól tartok, hogy mindenképpen meg kellene vizsgálnia önt személyesen egy sebésznek minél előbb.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves DoktorNő! 42 éves anyuka vagyok, jelenleg itthon 7 hónapos kislányommal. Vérnyomással kapcsolatos…

    Kedves DoktorNő!


    42 éves anyuka vagyok, jelenleg itthon 7 hónapos kislányommal. Vérnyomással kapcsolatos kérdéseim lennének. 1 hete fájnak a füleim,3 napja pedig zúgásokat,sípolásokat,"morajlásokat" hallok a fülemben.Méregetem a vérnyomásomat,a bal karomban mindig magasabb értékek jönnek ki,mint a jobbon.Megrémültem, mert többször 140-145 közötti értékek jöttek ki, a mai napon pedig már 154 is volt a felső érték,az alsó érték mindig 60-75 között mozog.A bal karon mért 154-es érték után a jobb karon 114-es érték jött ki,utána megint megmértem a bal karomon,ott 138 volt a 154-es érték után kb. másfél percre.Hipohonder lévén nagyon be tudom magam "parázni" a méréskor,nehogy magas legyen.Elmentem fülészetre,mind a két fülemben gyulladás van.Azt szeretném megtudni,hogy a magasabb vérnyomás érték lehet-e attól, hogy gyulladás van a szervezetemben?Lehet ekkora eltérés a két kar között.Máskor meg teljesen jó értékeket mérek.1 hónapja voltam kardiológiai kivizsgáláson, (EKG+UH+24 órás Holter készülék),a magasabb pulzusszámon kívül nem találtak semmit.Magas pulzusszám egész életemben megvolt,szedtem is rá Concor tablettát,csak a terhesség miatt hagytam abban,most a doktorúr Nebivolol-Teva tablettát írt fel,de nem tudta megmondani,hogy szoptatás alatt szedhető-e,kérte,hogy kérdezzem meg a nőgyógyászomat,de ő sem tudja.Ön szerint átjut-e az anyatejbe a fenti gyógyszer,ha szedem, napi felet kellene szednem.
    Elnézést,hogy ilyen hosszúra sikeredett a levelem.
    Köszönettel:
    Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A vérnyomásértékek nem kritikusak, egyébként ennyi különbség nem kóros a két kar között. Ha két vérnyomásmérés között elolvassa a Betegtájékoztatót, bizonyára megtalálja azt a kitételt, hogy SZOPTATÁS ALATT NEM AJÁNLATOS a Nebivolol szedése. Ne szorongjon, nincs semmi ok rá!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt dr.nő 26éves anyuka vagyok a vérnyomásom 117-134. Ingadozik a pulzusom 61-90 ig fekve mértem…

    Tisztelt dr.nő 26éves anyuka vagyok a vérnyomásom 117-134. Ingadozik a pulzusom 61-90 ig fekve mértem 55 nem fáj semmim ugy nem vettem észre hogy valami baj lenne de ha ülve rá mértem akkor meg 71 volt ennyire ingadozik? És normális ez félek hogy szivinfartust kapok nehezen kapok levegőt szorit a torkom állmos vagyok tegnap én irtam őnnek hogy fáj a mellkasom a szegcsont fele mára ez elmult de mégis aggodok űgye a háziorvosom azt mondta kaphattam egy virusos fertőzést amitől fájhat a mellkasom tudom hogy a szivinfarzusnak más jele is van izzadás lila lesz a száj köröm de ha fekszek kapok levegőt csak olyan erőtlennek érzem magam a ball oldalam hátul szurkál néha tessék mondani szívproblémám van?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem, önnek bizonyára pánikszindrómája van. Hívja fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Csokolom doktor neni! 12 eves lany vagyok. Megy a hasam es az urulekem zold. mit tanacsol, mit tegyek?

    Csokolom doktor neni!
    12 eves lany vagyok. Megy a hasam es az urulekem zold.
    mit tanacsol, mit tegyek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Menj el édesanyáddal a gyerekorvoshoz.

  • Kedves Doktornő! Már többször írtam Önnek, hogy 1,5 éve volt egy hörghurutom és azóta fáj, nyom a…

    Kedves Doktornő!

    Már többször írtam Önnek, hogy 1,5 éve volt egy hörghurutom és azóta fáj, nyom a hátam és a gégém. Már voltam tüdőgyógyászaton, azt mondta az orvos, hogy az enyhe gerincferdülésemtől fájhat a hátam, nem a tüdőmtől, a hátizmom is gyenge. Ma voltam gégészeten, szép a gégém, megtükrözték, attól se lehet. Elküldtem most kardiológiára, de csak augusztus 6.ára kaptam időpontot. Régebben mindig magas volt a pulzusom, 120-130, néha, de alapjáraton is 90-100, de a harmadik terhességem után ez visszaállt 70-80-ra. Voltam többször EKG-n jó lett, csak ugye akkor is gyorsan vert a szívem, orvoshoz megyek akaratlanul nagyon gyorsan ver, izzad a tenyerem.
    1. Az lenne a kérdésem, hogy tényleg lehet-e gégenyomás és hátfájás a szívtől?
    Pajzsmirigyem TSH-m rendben van, voltam pajzsmirigy UH-on, ahol picit nagyobbnak találták, de nem göbös.
    2. Másik dolog, amire gondoltam, hogy régebben refluxom is volt, ami elméletileg meggyógyult, mielőtt elkezdett fájni a hátam, gégém, azelőtt fél évvel voltam gyomortükrözésen, nem említették, hogy kiújult volna. Refluxtól is lehet ilyen panasz? Olyan ez a gégenyomás, mintha fujtogatnának, először csak éjszaka volt, aztán már nappal is nyom.

    Köszönöm a segítségét: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek. Szerepet játszhat benne gyomor-eltérés is, sőt lehet pszichés okból is (főleg az ép viszonyok melletti gégenyomás).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa