A betegek kérdései (17958)

  • Kedves Doktornő! Anyukám miatt érdeklődnék,mert a magas vérnyomására kapott gyógyszereket mely által…

    Kedves Doktornő!

    Anyukám miatt érdeklődnék,mert a magas vérnyomására kapott gyógyszereket mely által talán rendeződik Neki,de az(amlodipi) mellékhatása miatt panaszai vannak(pulzusa 69-75 mert nebivolort is kap) erős szívdobogás érzése van.Sajnos még éjszaka is emiatt minden nap fel-fel ébred.A háziorvosnak hiába emlitette nem törödik vele. Kérdezném a mellék hatások miatt károsod -e majd a szive vagy mit kéne tennie ?
    Köszönettel kérném tanácsát Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Katalin!

    Nem tudom, mit ért "erős szívdobogás" alatt, a pulzusszám jónak látszik, és nem tudom mit ért "mellékhatás" alatt. Mindenesetre, ha szubjektíve nem jól tűri a gyógyszert, lehet másfajtával próbálkozni, de ez kezelőorvosával közösen megoldandó feladat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Mivel 4 éve volt egy szívkoszorúér görcsöm, és Procoralan 7,5 mg-os gyógyszert…

    Tisztelt Doktornő!

    Mivel 4 éve volt egy szívkoszorúér görcsöm, és Procoralan 7,5 mg-os gyógyszert kaptam - mivel pikkelysömöröm is van - , a többi gyógyszer mellett. Régebben elég volt javaslatot kérni a kardiológustól és 1 évig felirhatta a háziorvos aki belgyógyász is egyben. Most 30 km-re a kórházba kell elmenni 3 hetente felíratni a kardiológus főorvossal. Érdeklődni szeretnék, hogy 3 hónapra most nem is írható fel ? Akkor is csak egyet váltanék ki havonta, hisz elég drága. Múlt hónapban pl. a szerdai szakrendelést nem tartották meg, igy mehettünk csütörtökön is, csupán egy receptért. Ez emberek között is 120 km volt, és akkor még beadjuk a gyógyszertárba és ott is csak másnap jön meg. Most pl. jövő héten kell iratni, de a következő az ünnepek közé esne.
    Köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ebben sajnos nem tudok segíteni önnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.Nő!A napokban derült ki hogy mononukleòzisban "szenvedek".2 hònapja voltam már folyamatosan…

    Tisztelt Dr.Nő!A napokban derült ki hogy mononukleòzisban "szenvedek".2 hònapja voltam már folyamatosan beteg voltam.Nyirokcsomò gyulladás láz lassúság torolfájás gyulladások.Igy kérték a tesztet.Az antitestem ami normál esetben 20 most 400.Még mindig szenvneedek izomfájdalmaktòl nehéz nyeléstől szúr a torkom a torkomnál az izmok.Megnagyobbodott nyirokcsomòk és a hajlataim kéz láb fájnak.Meddig hùzodhat el ez betegség?Visszatérő?Májfunkciòm jò.Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A betegségről mindent megtudhat az alábbi linken: http:⁄⁄www.pirula.net⁄temak⁄fertozobetegsegek⁄mononukleozis.htm

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő’ Köszönöm válaszát.Még annyi lenne a kérdésem, hogy MPS-re javasolná-e a Cardiocomplex…

    Kedves Doktor Nő’

    Köszönöm válaszát.Még annyi lenne a kérdésem, hogy MPS-re javasolná-e a Cardiocomplex nevű készítményt, esetleg Q10-et???
    Köszönettel:
    T.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves T.!

    Semmi összefüggés nincs az MPS és a nevezett készítmények között.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy előrehaladott hasnyálmirigyrákot a hasi ultrahang illetve…

    Tisztelt Doktornő!
    Az lenne a kérdésem, hogy előrehaladott hasnyálmirigyrákot a hasi ultrahang illetve a teljes vérkép kimutatja-e?
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínűleg igen, de a CT pontosabb.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Csúnyán köhögök és ilyenkor köpetet is űrítek ami zöld színű .Van okom valami…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Csúnyán köhögök és ilyenkor köpetet is űrítek ami zöld színű .Van okom valami aggodalomra? Vagy nem vészes annyira?Gyógyszert nem szedek rá!

    Válaszát előre is köszönöm!
    Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Péter!

    Ez bakteriális fertőzésre utal, köpettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelés lenne indokolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornô!

    34 éves nemdohányzó, alkoholt nem fogyasztó férfi vagyok.
    1 hétig szedtem Augmentin duo nevü antibiotikumot torokgyulladás kezelésére, majd a kúra befejezése után két nappal voltam laborvizsgálaton. Minden érték referenciatartományon belül volt, három értéket kivéve:… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zoltán!

    Ezek valóban nem nagy eltérések, az okot látatlanban nehéz lenne megmondani, érdemes ellenőriztetni pár hét múlva.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    A férjemnél 1 évvel ezelőtt májcirrózist állapítottak meg. Mindehhez még hepatitis C is társult. 2 biopszia után az orvosunk a műtét mellett döntött, amit el is végeztek.. volna, de sajnos a feltárás után derült ki, hogy olyan rossz állapotban van a máj, hogy a műtétbe belehalt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, attól tartok, hogy semmi érdemi javaslatot nem tudok önöknek mondani. Mindenesetre az idő önöknek dolgozik, a tudomány fejlődik, remélhetőleg adódnak új terápiás… Még több

  • Tisztelt Doktornő. 10 éve szenvedek a tüneteimtől.Naponta össze-vissza ver a szívem.Több orvos is vizsgált.Volt…

    Tisztelt Doktornő.
    10 éve szenvedek a tüneteimtől.Naponta össze-vissza ver a szívem.Több orvos is vizsgált.Volt rajtam Holter is.Az előző holter eredmény azt hozta ki,hogy pitvarfibrillációm van és SVES eim.Erre kaptam propefenont,bisoprololt és syncumart.1 hónapja annyira elkezdte a szívem este,ami nem akart elmúlni,hogy bekerültem kórházba.Ott a következőket állapították meg.EKG:Normális tágasságú kamrák,tágabb pitvarok.Enyhe fokban koncentrikusan hipertoniás BK Enyhe MI.és jelzett TI.Közepesen tág IVC belégzésre adekvátan kollabált.Halmozott izolált SVES.Azt szeretném kérdezni,ezek a rövidítések mit jelentenek?És ebben az esetben az izolált szó?
    Tegnap megkaptam a Holter eredményt is amiben 91475 szívütésből SVES 453 db.Ezeket mindet megérzem és ami furcsa hogy mindig az esti órákban nyugalmi állapotban jön elő.Illetve a Holter szerint alvás közben (amire szerencsére nem ébredek fel)illetve hajnalban történnek.Az orvos szerint ezek teljesen veszélytelenek csak a megélésük kellemetlen.Pitvarfibrillációt nem találtak.Elég sokat szurkál a szívem.
    Mi lehet az oka,hogy nappal szinte semmi bajom mikor teszem a dolgom este pedig mikor nyugalom van akkor jön elő.Ez inkább a fejemben van,ott kéne rendet tennem kicsit.Kicsit túlsúlyos vagyok az orvos szerint bármit mozoghatok ami jól esik.Ön szerint sincs komoly problémám?Az orvos szerint éljem az életem és ne ezen agyaljak mindig.
    Köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az ECHO (nem EKG) alapján szívkamrái normális méretűek, a pitvarok kissé tágabbak, enyhe bal szívkamrafal vastagodás, a két- és háromhegyű billentyű enyhe visszafolyása. Ezek nem jelentős eltérések. A halmozott=gyakori, izolált=egyesével jelentkező, SVES=a szívkamra feletti részről induló extra ütések. Az új Holter eredménye szerint az összes szívütésnek csak mindössze kevesebb, mint 1%-a extra ütés. Az, hogy nap közben nincs panasza, jó jel, mert azt igazolja, hogy ezek az eltérések valóban nem jelentősek, nem gátolják tevékenységében. Orvosának igaza van, mozoghat, nyugodtan élheti az életét.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném a tanácsát kérni! Már rengeteget vizsgálgatták a szívem, mindig mindenhol…

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretném a tanácsát kérni!
    Már rengeteget vizsgálgatták a szívem, mindig mindenhol normális volt minden, még a szív MRI -n is. Azt mondták, hogy sok extraszisztolém mögött elektrofiziológiai eltérés lehet, de ezt csak katéterezéssel lehetne gyógyítani... Meg béta-blokkolóval ill. nyugtatóval. Azt szeretném kérdezni, hogy Doktornő szerint a sok stressz okozhatta ezt az elektrofiziológiai eltérést? Tényleg csak katéterrel lehet gyógyítani ill. kivizsgálni? Ha egyszer megnyugodnék, ez a rengeteg extra megszűnne? Sajnos minél jobban idegesítem magam miattuk, annál több van. Gyógyszer nélkül percenként 10 is, ha nagyon bepánikolok. Megszűnik- e ez valaha, ha egyszer nem beteg a szívem, minden erem, koleszterinem , vérképem stb. rendben van? Mi lenne a megoldás?
    Nagyon szépen megköszönöm a válaszát!
    Tisztelettel: egy 37 éves nő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem világos számomra, hogy ha semmi szervi eltérés nincs, akkor milyen célt szolgálna az elektrofiziológiai eljárás. A stressz biztosan hozzájárul extra ütések fellépéséhez, de az ön által leggyakoribb esetben is alig több, mint 10%, azaz mintegy 90% normális. Az, ha megnyugodna, biztosan jó hatású lenne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Létezik olyan szív érműtét hogy bizonyos eret összeszűkítenek tehát az értágítás…

    Tisztelt Doktornő!

    Létezik olyan szív érműtét hogy bizonyos eret összeszűkítenek tehát az értágítás ellentettje? (Nyomáscsökkentő.) Ha az eret elszűkítenék a vérnyomást lehetne ezzel szabályozni és így megakadályozni stroke kialakulását például, stb.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ennek nem lenne értelme, erek szűkítésével nem lehet a nyomást csökkenteni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak október 31-én epeműtétje volt, melyet hasi műtéttel végeztek. Eltávolították…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesanyámnak október 31-én epeműtétje volt, melyet hasi műtéttel végeztek. Eltávolították a hólyagot a kövekkel, és mivel az epevezetéke rendkívül szűk volt azt kitágították- ha jól értelmeztem a sebész által elmondottakat. Az epe folyadék még kivezetve ürül. A mai nap folyamán-ugyanis még mindig kórházban van, túlsúlya miatt a seb mielőbbi gyógyulása érdekében- ultrahangos vizsgálatot hajtottak rajta végre, mely szerint nem a megfelelő helyre ürül az epefolyadék, és emiatt magas is az alkalikus foszfatáz értéke. Sajnos ennyi információt kaptunk csak, és hogy a többit majd az osztályon megbeszélik édesanyámmal. Az Őt műtő sebész sajnos nagyon túlterhelt, így elmaradt édesanyám tájékoztatása és a további lépések ismertetése a doktorúr részéről, így a kérdésem a következő lenne: újabb műtét vár édesanyámra, vagy milyen egyéb módszerrel lehet ezen segíteni? A műtét is igen hosszadalmas, 3.5 órás volt, révén hogy anyukámnak szív-, cukorbetegsége, súlyos asztmája, és mint korábban említettem túlsúlya is van. Féltjük Őt egy újabb ilyen beavatkozástól.

    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm, minden jót kívánva Önnek:

    Orsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Orsi!

    Ha nem is az operáló sebész, de az osztályon dolgozó orvos bizonyára tud válaszolni az ön kérdésére, én látatlanban, a körülmények ismerete nélkül sajnos nem. Jobbulást kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! A problémámat megpróbálom minél egyszerűbben leírni. 31 éves vagyok, MPS 2-esem…

    Kedves Doktor Nő!

    A problémámat megpróbálom minél egyszerűbben leírni. 31 éves vagyok, MPS 2-esem van évek óta, csak extrasystolékat eredményezett. Időszakosan azonban van egy olyan problémám, hogy hirtelen mozdulatra dobban egy nagyot a szyvem, aztán nagyon gyorsan, de szabélytalanul ver, hirtelen levegőt sem úgy kapok, és ösztönösen köhögni kezedk, amitől általában 10--20 mp után helyreáll. Elmentme a akrdiológusomhoz, Holter volt rajtam, eredménye:
    SR, asystolia nem volt, egy alkalommal 3 utésből álló keskeny QRS tachycardia. Ezt éreztem is, eléggé az elején visszatudtam állítani.
    Hát amiket olvastam a neten,,,,,rendesen megijedtem..,. Igaz,a Holter csak egyet rögzített, azt is a gyengébbik fajtából, sokkal többször előfirdul sajnos, mint napi egy. Igaz, van, hogy hónapokig semmi utánna. Ön szerint mennyire veszélyes dolog ez, mit kellene tenni,. Az orvosom annyit mondott, kellene majd még egy napig Holtert viselnem, jan. 18-ra kaptam időpontot.
    Eléggé elvagyok keseredve, és félek, szorongok...Kérem írja meg a véleményét.
    Nagyon köszönöm:
    t.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A keskeny QRS-sel járó tachykardia lehet nagyon kellemetlen, de szerencsére nem jelent komolyabb veszélyt. Ezek a manőverek, mint köhögés, haspréselés általában megszüntetik. Januárig biztosan nem történik baj, nem kell aggódnia.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Édesanyám 68 éves. Nagyon sovány szegény már jó ideje. Gondoltam a tél közeledtével ráveszem arra, hogy szedjen C vitamint, hogy ne kapja el olyan könnyen a betegségeket. Napi 1 szem 200 mg-os Béres C vitamint vett be 2 napon keresztül de azt mondta, hogy nagyon fáj… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A soványság sokszor alkati kérdés, ha egyéb panasz nincs, és nem mostanában fogyott az édesanyja, akkor a hízást nem kellene erőltetni. Vitaminforrásként pedig jobb a természetes… Még több

  • Tisztelt Dr-nő,

    Igazolt pajzsmirigy alulműködésem van, melyet megelőzött egy évig tartó szívritmuszavar. Amig csak a szívritmuszavar volt bizonyos, Nebiletet írt fel a kezelőorvos, majd a pajzsmirigy alulműködés miatt Tyroxint kaptam, amit a mai napig szedek. A két gyógyszer sajnos nálam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Természetesen szívesen várom, bejelentkezni akár a www.coralcentrum.hu oldalon, akár itt a Bejelentkezés rendelésre rovaton keresztül lehet, beutaló nem szükséges, akár… Még több

  • Tisztelt Doktornő!Szeretném meg kérdezni hogy végeznek e végbéltükrözést ha véletlen meg jönne a menstruációm?Válaszát…

    Tisztelt Doktornő!Szeretném meg kérdezni hogy végeznek e végbéltükrözést ha véletlen meg jönne a menstruációm?Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Szerintem igen, de jobb lenne ott megkérdeznie, ahova a vizsgálatra készül.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! Most lett kész a laboreredményem a TSH 14,10.ez már egy éve így van a Letrox 100-ad…

    Kedves doktornő!
    Most lett kész a laboreredményem a TSH 14,10.ez már egy éve így van a Letrox 100-ad szedem naponta egyett de nem használ.
    Szapora szívveréssel küzködök.Okozhatja-e a pajzsmirigy?
    Ez azt jelenti,hogy alulmüködik a pajmirigy?
    Pajzsmirigy ultrahangon minden rendben volt.
    Volt göb benne de eltünt.
    Mivel nem küldenek további vizsgálatokra,mit javasol mit szedjek erre?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez így nem teljesen áll össze, de szerintem endokrinológust keressen meg problémájával személyesen vagy ezen a portálon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktor nö!! Elnézést kérek ,hogy ujbol zavarom levelemmel.Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát…

    kedves doktor nö!! Elnézést kérek ,hogy ujbol zavarom levelemmel.Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát még annyi kérdésem lenne,hogy ezt az egész nyelési ultrahangot altatásba nem e lehet elvégezni mert sajnos ö attol van félelembe,amikor be kell kapnia a csövet.üdvözlettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves aggódó anyuka!

    Kicsit elbódítják a vizsgálathoz tudomásom szerint, de ha nem, hát próbálja meg megértetni vele, hogy mi forog kockán. Nem éberen operálni akarják, hanem egy műszer felvevő fejének lenyeléséről van szó!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor nö!!Segitségét ill:tanácsát szeretném kérni.24 éves lányomnál sziv ultrahangon ezt a diagnozist álapitották meg:Secundum tipusú pitvari septum defektus.Azt javasolták,hogy menjünk el az országos kardiologiai intézetbe nyelési ultrahangos vizsgálatra meg is tettük csak sajnos a lányom… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves aggódó anyuka!

    Létfontosságú, hogy tisztázzák a diagnózist, és szükség szerint megoldják a problémát, lánya egészsége szempontjából is, akinek a jelen panaszai is arra utalhatnak,… Még több

  • 40 eves anyukakent meg egy babat szerettunk volna a parommal ami nem sikeredett meg meg, de ettol teljesen…

    40 eves anyukakent meg egy babat szerettunk volna a parommal ami nem sikeredett meg meg, de ettol teljesen mas uton kiderult hogy szivritmuszavarom van ill szivkoszoruerelmeszesedes. a HDL koleszterinszintem alacsonny(46 ill 1.2) Kulonosebb jel nem utalt ha csak az idonkenti legszomj nem arra utalt volna. Kockazatos lenne a babavallalas ezeket figyelembe veve? Koszonom valaszat

    Tisztelettel, Lujza

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Lujza!

    A szívritmuszavarnak meglehetősen sok fajtája illetve a szívkoszorúér elmeszesedésnek többféle mértéke, súlyossága létezhet. A részletek ismerete a babavállalástól függetlenül is fontos, forduljon kardiológushoz, részletesebb kivizsgálás céljától.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa