A betegek kérdései (18105)

  • Kedves doktornő.Édesanyám, 70 éves,és a gyomorszáj ill. a nyelőcső alatti rész fáj neki,és nagyon fullad.Volt…

    Kedves doktornő.Édesanyám, 70 éves,és a gyomorszáj ill. a nyelőcső alatti rész fáj neki,és nagyon fullad.Volt ekg-én,amit rendben találtak,gyomorszondán is volt,ott sem találtak semmit.Kapott gyógyszereket,de nem segítenek.Most már annyira fáj neki,hogy a háta is fáj tőle.és egyre jobban fullad.Mi okozhatja ezt,ha nem találtak semmi komoly baját?Válaszát előre is nagyon köszönöm,Marcsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Marcsi!

    Ezeket a panaszokat, ha szíveredetűek, csak részletes kardiológiai kivizsgálás tisztázhatja (egy egyszerű EKG ehhez kevés), ennek alapján lehet eredményesen kezelni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Billentyű elégtelenség, trombózis kezelése

    Kedves Doktornő! Én 27 éves vagyok. Van egy velem született szívbetegségem: kamrai sövényhiány. 4éve mikor terhes lettem a kisfiammal az utolsó trimeszterben diagnosztizálták a kéthegyű illetve a háromhegyű billentyű elégtelenségét. Majd császármetszés után pericardiális folyadék került a szívburokba… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Krisztina!

    Állapotának tisztázása céljából mielőbb forduljon kardiológushoz. A veleszületett szívhibák súlyosan megterhelhetik a szívet, ami szinte beláthatatlan következményekhez… Még több

  • tiszetlt dr olyan kérdésem volna hogy csináltak EKg és rajtam volt a mágneses kerkötöm is befolyásolja…

    tiszetlt dr olyan kérdésem volna hogy csináltak EKg és rajtam volt a mágneses kerkötöm is befolyásolja az eredménytva mágnes meredek állású R tengely az amikor nem volt rajtam akkor jo eredményt mutattot.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem befolyásolja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A szájsebészeten altatásos műtéte volt, vérzése nem szabályos

    Kedves Doktornő!

    Ma egy hete szerdán 4 órás altatásos műtétem volt (szájsebészeti), és sok vért vesztettem, utána ahogy felébredtem 3-szor hánytam fel a lejutott vért.
    Az a problémám, hogy múlt szombaton megjött a menstruációm, pedig azon a héten kedden múlt el.Szabályos volt mindig… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Brigi!

    A szokásostól eltérő vérzés mindenképpen figyelmet érdemel, javasolom, mielőbb forduljon orvoshoz, nehogy máshol (a szervezeten belül, pl. a hasüregben) is vérzés legyen, amit… Még több

  • Extra ütések miatt terheléses EKG történt, mely negatív

    Tisztelt Doktornő!
    extra ütések miatt kardiológián jártam. Ekg, szivultrahang, majd terhelése Ekg. Semmi komoly elváltozás nem volt kimutatható, és a terheléses Ekg sem voltak extráim. Viszont ma folyamatos ritmus zavar amit érzek. Lokrent fél , xanax 0.25 , szedek. Megint éjszakára megyek dolgozni,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a kivizsgálás során semmi kórosat nem találtak, és terhelésre az extrák megszűntek, akkor nincs jelentőségük. Próbálja meg nem figyelni őket, nem fognak bajt okozni. Még több

  • Kedves Doktornő! Mostanában furcsa dolgokat tapasztalok: gyakran puffad a hasam, néha ég a gyomrom.…

    Kedves Doktornő!

    Mostanában furcsa dolgokat tapasztalok: gyakran puffad a hasam, néha ég a gyomrom. Van, hogy egy picit a nyelőcső alján is érzem. Szinte folyamatosan "morog" a gyomrom, és sok a bélgáz. A székletem megváltozott, 1-2 hétig hasmenésem volt. Volt, hogy nem emésztettem meg az ételt, és kijött belőlem úgy, ahogy megettem. Pl répa, cékla, kukorica darabok felismerhetőek voltak a székletben... Elkezdtem szedni normafloret, a hasmenés most elmúlt. Azóta vékony a székletem, kb egy filctoll vastagságú. Régen napi 1x jártam WC-re (és inkább szorulásos jellegű volt egész életem folyamán), most 2 vagy 3x is szükségét érzem, és minden alkalommal a megszokottnál kevesebb mennyiséggel "találkozom" ami inkább puha is. Székelés után is furcsán érzem magam, olyan érzésem van, mintha "lenne még bennt valami". Az étrendem kiegyensúlyozott, sok gyümölcsöt és zöldséget eszem, és mindenből csak a legjobb minőségű ételeket eszem. Régebben voltam ételallergia teszten (pattanásos bőröm miatt) ami enyhe tej intoleranciát mutatott, így tejterméket szinte semennyire sem eszem.
    A kérdésem az lenne, hogy ez a vékony széklet, haspuffadás és a bélgáz normális? Sokféle ijesztő dolgot olvastam már az interneten, de pl. nem véres a székletem, és szerintem normális az állaga és színe is. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez elmúljon? ⁄férfi, 23éves⁄
    Előre is köszönöm szépen a kedvességét és a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Önnek is csak azt tudom javasolni, hogy panaszaival forduljon gastroenterológushoz személyesen vagy pl. a www.diagnozis.hu oldalon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • 30 éves férfi vagyok. Körülbelül 3 hete problémáim vannak a székletürítéssel. 3-4 napig nagyon kevés…

    30 éves férfi vagyok. Körülbelül 3 hete problémáim vannak a székletürítéssel. 3-4 napig nagyon kevés székletem van, az is elég pépes, világosbarna, formátlan, intenzív bélgázzal. Aztán 1 nap, amikor valamivel több van, de az is elég világos, szalagszerű. Vér soha nincs a székletemben. Napközben, főleg délután és este tompa fájdalmat érzek végbéltájon. Nem kívül, hanem inkább belső fájdalomnak érzem, főleg végbélnyílás és a herezacskó közötti részen. Olyan érzés, mintha valami nyomná a prosztatát, ezért a fájdalom mellett enyhe bizsergést és vizelési ingerhez hasonlót is érzek. Tegnap voltam orvosnál, vért vettek, amihez speciális elemzés kell, ezért csak január 9-re kaptam a következő időpontot. A nővér szerint kevés folyadékot fogyasztok, és sokat ülök az íróasztalnál, az lehet a gond. Ez viszont eddig is így volt, de soha nem volt ilyen jellegű problémám. A vérvételen kívül mást nem vizsgáltak, az orvoshoz be se mentem. A nővér azt mondta, hogy meg kell várni a vérképet. Félek, hogy valami komoly bajom van, és 1 hónap nagyon hosszú idő. Gyerekkoromban lisztérzékenységem volt, de az 4 éves koromra elmúlt. Már arra is gondoltam, hogy az újult ki. Az állandó tompa fájdalom miatt nincs kedvem semmihez, folyamatosan ezen jár az eszem. Ön szerint mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy gastroenterologushoz forduljon személyesen, vagy pl. az alábbi linken: www.diagnozis.hu

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném kikérni a véleményét! 23 éves srác vagyok aki mostanság kezdett el edzeni…

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretném kikérni a véleményét!
    23 éves srác vagyok aki mostanság kezdett el edzeni (testépítés) szeretném ha egy kicsit jobban alakulnék viszont én nem vagyok híve a mesterséges dolgoknak! Se tömegnövelő se fehérje semmi! Viszont most hallottam egy olyat hogy a tejsavó fehérje ami bio boltban kapható semmiféle mesterséges anyagot nem tartalmaz hogy az elég jó! Mindig is attól félek hogy valami bajom lenne az ilyen "szerektől" viszont ez nem hagzik rosszul és szeretném az az izmaim egy kicsit gyorsabban fejlődnének... Ön szerint mi lenne a legjobb? Hatással lehet esetleg valamelyik szervemre a túl sok fehérje bevitel még akkor is ha természetes úton viszem be??
    Köszönöm előre is válaszát!!
    Roderic

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Roderic!

    Osztom nézeteit mesterséges dolgok iránti ellenérzésben, de sajnos arról sem vagyok meggyőződve, hogy ez a tejsavó fehérje nem tartalmaz ellenőrízhetetlen komponenseket.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő, Kb. fél éve éreztem először, hogy a hátamba erős nyillalásokat éreztem. Ez egyre…

    Kedves Doktornő,

    Kb. fél éve éreztem először, hogy a hátamba erős nyillalásokat éreztem. Ez egyre rosszabb, ezek a nyillaló, hirtelen jelentkező fájdalmak, melyek hamar el is múlnak, egyre gyakoribbakká váltak és a testem különböző részeire terjednek ki. A deréktájékon, a háton, a mellkasban, a végtagokban is jelentkezik. Egyre gyengébbnek érzem magamat. Egyre többet alszom. Nem tudom, hogy ez fertőzés miatt van, vagy mi lehet a hátterében, de azt érzem, hogy semmiképpen nem normális. Kérem, segítsen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Látatlanban, vizsgálat nélkül nem lehet panaszainak okát felderíteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálat céljából!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Állandó fáradtság és szédülés nõ esetében, mire utalhat?

    Tisztelt Dr. Nő!

    Pár hónapja állandó fáradtsággal, kimerültséggel küszködöm. Már mire elindulok a gyerekekkel az óvodába, iskolába, össze tudnék esni a fáradtságtól. Megerőltetést jelent, ha még ez után ügyintézni valóm is akad. Szinte kényszeríteni kell magam arra, h végig menjek a városon.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem tett fel kérdést, de fáradékonyságának okait tisztázni kellene. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján… Még több

  • Kedves dr-nő! Szeretném megkérdezni,hogy vérvételi eredményen a Segment nagyobb érték ami nálam 73,7…

    Kedves dr-nő!

    Szeretném megkérdezni,hogy vérvételi eredményen a Segment nagyobb érték ami nálam 73,7 % ref.52-65 mire utalhat???

    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Megmondhatatlan, hogy ennek az egyetlen kiragadott adatnak önmagában van-e egyáltalán jelentősége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő ! A vízsgálat eredményétt szeretném Önnek elküldeni. Kérem a válaszát, hogy milyen…

    Kedves Doktornő !

    A vízsgálat eredményétt szeretném Önnek elküldeni. Kérem a válaszát, hogy milyen ez az eredmény.
    Left Arm Systolic Pressure 108 nmHg
    Left Ankie Systolic Pressure 105 mnHg
    Left ABI 0,97
    Systolic 114 mmHg
    Diastolic 67 mmHg
    Pulse Pressure 47 mmHg
    Pulse 59
    ASI 56

    Elég soká lesz időpont, de szeretném tudni, mert addig csak ideges leszek. A vérnyomásomnak pedig nem fog hiányozni.
    Köszönettel:

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az ASI-ról fogalmam sincs, hogy micsoda, a többi lényegében rendben van, a vérnyomása is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szorongásra szedek reggel egy fél Rivotrilt ill. remegés miatt egy negyed Huma-Pronolt.…

    Tisztelt Doktornő!

    Szorongásra szedek reggel egy fél Rivotrilt ill. remegés miatt egy negyed Huma-Pronolt. (Korábban többet, az évek során ennyire csökkent az "adag" :-)). A Huma-Pronol helyett tudna ajánlani egy korszerűbb, szelektív szert? (Fogászati kezeléskor merült fel a kérdés.)
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A Huma-Pronolnak remegésre való alkalmazását nem ismerem, ezért kérdésére nem tudok választ adni, javasolom, forduljon a gyógyszert korábban felíró kollégához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Előző kérdésére köszönöm a választ! Édesanyám Tolura-t szed évek óta fennálló hipertóniára reggel…

    Előző kérdésére köszönöm a választ!

    Édesanyám Tolura-t szed évek óta fennálló hipertóniára reggel a 80-as este a 40-es.170⁄90-re kezdte el szedni,most tartósan 150⁄90

    Úgy tudom ez még mindig magas érték.

    Doktornő szerint indokolt lenne kezelőorvosával egyeztetni vagy a gyógyszer,vagy az adag megváltoztatása kapcsán?

    Köszönöm lelkiismeretes válaszait.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Természetesen, mert ezt még lehetne tovább javítani.

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Évek óta magas a vérnyomásom 25 éves vagyok. Most egy érdekes jelenség következett…

    Tisztelt Doktornő!

    Évek óta magas a vérnyomásom 25 éves vagyok.
    Most egy érdekes jelenség következett be.
    Fülzúgás miatt Betasercet szedek,és úgy vettem észre mintha az állandó 145⁄90-es vérnyomásértékem csökkent volna a gyógyszer hatására.

    Ezt a vérnyomásmérés igazolta,beállt tartósan 120⁄82-es értékre!

    A gyógyszerkönyvben ezt találtam a vegyületről:
    "a betegek egy részénél az értágító hatása kismértékű vérnyomásesést eredményez."

    Ui:Édesanyám direkt hipertóniára szed gyógyszert,és az ő gyógyszere,ahol a vérnyomásesés nem gyógyszer jótékony mellékhatása hanem fő hatás,170⁄90-ről csak 140⁄90-re viszi le az övét.Az enyém meg nem is erre lett irva,mégis erősebben hat.

    A kérdéseim:
    Elképzelhető hogy egy gyógyszer erősebben hat valamire,ami nem is
    a fő profilja? (egyébként fő hatásaként az idegi receptorokra,és a belső fül keringésére hat)

    Szedhető betahisztin tartalmú gyógyszer csökkentett adagban
    a fülzúgás elmúlása után hipertóniára,vagy létezik e betahisztin
    tartalmú vérnyomáscsökkentő,mert nekem ez nagyon jótékonyan hatott.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez a kedvező mellékhatás elképzelhető, de a Betaserc tartós szedését nem szokták javasolni. Utóbbi kérdésére sajnos nem tudok válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A magas vérnyomás kezelendő szívkatéterezés után is

    Tisztelt Doktornő!

    Ismételten megkeresem Önt, ugyanis aggasztónak találom, hogy 1 hónappal a szívkatéterezés, értágítás és sztentelés után már kétszer volt kiugró vérnyomásom, először 180⁄100, másodszor 169⁄85.
    Szedem a szükséges gyógyszereket, igyekszem vigyázni magamra, de ilyenkor… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Emcike!

    A szívkatéterezéssel tágított ér és a magas vérnyomás között nincs összefüggés, de ha a vérnyomása nincs rendben, az újabb szűkületet okozhat. Mielőbb forduljon kezelőorvosához… Még több

  • Tisztelt Doktorno\\\\\\’ Magasvernyomasban szenvedek evek ota\\\\\\’ Rengeteg gyogyszert kiprobaltunk…

    Tisztelt Doktorno\\\\\\’ Magasvernyomasban szenvedek evek ota\\\\\\’ Rengeteg gyogyszert kiprobaltunk mar, egyedul a kalciumantagonista gyogyszereket birom, de azok onmagukban nem eleg hatasosas. Kerdesem az lenne, hogy mivel lehet parositani a nagyobb hatas erdekeben? Probaltam az atacandot, duzzad a torkom tole, a phisiotens szaritja a torkomat .... Ha volnaolyangyogyszer aminek a mellekhatasa kisebb! 75 eves vagyok. Maradok tisztelettel es varom valaszat !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Vízhajtóval (hydrochlorothiazid) vagy béta blokkolóval való kiegészítés jöhet szóba látatlanul, remélhetőleg segít.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • néha úgy érzem megremeg picit a szívem és utána egyfajta köhögési inger jön rám..nem iszok kv-t,alkoholt…

    néha úgy érzem megremeg picit a szívem és utána egyfajta köhögési inger jön rám..nem iszok kv-t,alkoholt is ritkán,régebben dohányoztam de letettem fél éve..azt olvastam ezek extra szisztole lehet..vagy lehet már beképzelem? Állandoan attol félek ujra előjön..
    Üdv : zsolti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Megszeretném kérdezni,hogy az Astrix okozhat hasmenést és szorulást. Előre is köszönöm…

    Tisztelt Doktornő!
    Megszeretném kérdezni,hogy az Astrix okozhat hasmenést és szorulást.
    Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Okozhat gyomor-bélpanaszokat, javasolom, forduljon gastroenterológushoz személyesen vagy pl. a www.diagnozis.hu oldalon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Angina pectoris ellen kaptam Procoralan 7,5 mg-ot, naponta 2x3,75 mg arányban (reggel…

    Tisztelt Doktornő!

    Angina pectoris ellen kaptam Procoralan 7,5 mg-ot, naponta 2x3,75 mg arányban (reggel és este) kell szednem.
    Természetesen részletesen elolvastam a tájékoztatót, különös figyelmet fordítva a "kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" részre, viszont mégis felmerült bennem néhány kérdés ezzel kapcsolatban.
    Ugyan a betegtájékoztató csak néhány gyógyszert említ, amit nem lehet a Procoralannal együtt szedni engem mégis érdekelne, hogy az alábbi, lent felsorolt gyógyszerek mellékhatások illetve problémák nélkül szedhetők-e együtt az ivabradine-nal.
    - Neo Citran
    - Rubophen (vagy bármilyen más fájdalom- és lázcsillapító)
    - Algoflex M görcsoldó
    - Strepsils szopogatócukorka

    Segítségét előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A részletes ismertetőben sem szerepel, hogy az ön által említett gyógyszerek bármilyen kölcsönhatásban lennének, vagy ellenjavallat állna fenn a Procoralannal.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa