A betegek kérdései (18038)

  • Szapora szívverés, rossz közérzet az étkezés után

    Tisztelt Doktornő!Mire utalhat az,ha étkezés után kb 15-20 perccel szaporább lesz a pulzusom,alapból kb 60-65 szokott lenni evés után 90 felett,és erősebben is ver.Sokáig volt ez a problémám,egy jó ideje nem éreztem már,de kb 2 hete ismét elkezdődött ez az érzés.Nagyon kellemetlen,mert több óráig eltart… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Delfin!

    A tünet lehet reflexes vagy idegi eredetű, próbáljon inkább gyakrabban és még kisebb adagot enni (egyébként a 90-es pulzus nem számít extrém magasnak, nem akadályozhatja önmagában… Még több

  • Szívbetegségek tüneti jele lhet tartós légzésprobléma?

    Igen tisztelt Doktornő!

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van-e okom aggodalomra, mivel pár napja, az esti órákban nem érzem jól magam. Ég az arcom, a fülem, a légzésem kicsit nehézkesebb nyugalmi állapotban is. Megmértem a vérnyomásom, tegnap este és ma este is. Tegnap 145⁄90 volt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Erzsébet!

    Ezek a vérnyomásértékek az ön korában mindenképpen magasabbnak számítanak, ami lehet a stressztől, de pontosabban tartós vérnyomás monitorozással (ABPM) tisztázható. Szívbetegségre… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Feleségem 43 éves és kb 8 hete kezdődtek a panaszai. Zsibbadás jelentkezett aszimmetrikusan…

    Tisztelt Doktornő!

    Feleségem 43 éves és kb 8 hete kezdődtek a panaszai. Zsibbadás jelentkezett aszimmetrikusan hol kezeiben hol a lábaiban amik egy egy napra teljesen eltűntek. Jelenleg a zsibbadás mellett izomgyengeség is jelentkezik szintén hol itt hol ott. Koponya MR készült mely negatív lett. Jelenleg várunk a teljes labor eredményére. Az utolsó labor eredménye (nyáron készült) emelkedett fehérvérsejtet, vércukor és koleszterin szintet állapított meg. A fehérvérsejt azóta normalizálódott. Jelenleg Suprastynt szed. Pajzsmirigyében ciszták vannak de eddig panaszt nem okoztak.

    Teljesen depresszióba esett mert tart attól,hogy az izomgyengeség tartós marad esetleg később bénulást eredményez.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Természetes, hogy az ember megijed, ha valami panasz jelentkezik, de nem kell mindjárt rosszra gondolni. Javasolom, hogy forduljanak neurológushoz a tünetek eredetének tisztázására.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő. már irtam önnek,a kérdésem az volt hogy a vérkép kimutatja-e a gyomor megbetegedéseit?ön…

    Tisztelt Doktornő.
    már irtam önnek,a kérdésem az volt hogy a vérkép kimutatja-e a gyomor megbetegedéseit?ön azt válaszolta hogy sajnos nem.
    megkérdezhetem akkor mire jó a vérvétel?mert konkrétan engem hasfájás miatt küldtek el.akkor mi az a vérképbe ami arra utal hogy ott nincs valami renbe?gyulladás vagy valami.a vérképem teljesen jó lett,mégid sokat fáj a gyomrom.ne haragudjon rám de nem igazán értem akkor mire jó egy vérvétel.ezek szerint csak azt tudja kimutatni amikor már haldoklok?ne haragudjon hogy visszakérdeztem köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Én arról sem tehetek, hogy a labor nem mutatja ki a gyomor megbetegedéseit, és arról sem, hogy hasfájás miatt miért laborvizsgálatot kért kezelőorvosa, ahelyett, hogy szakorvosi vizsgálatra küldte volna.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Pajzsmirigy alulmûködés ismeretében szívultrahang elemzése

    Tisztelt Doktornő!
    Ma voltam szívultrahangon (fáj a hátam, és előre-hátrahajlásnál a mellkasom is). Voltam vérvételen, EKG-n, mellkas röntgenen is. Kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van.
    A szívultrahangon az orvos azt mondta, hogy nincs semmi baj, tökéletes, azonban az ambuláns… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez azt jelenti, hogy igen kevés folyadék lehet a szívburokban, aminek az oka pajzsmirigy alulműködés is lehet, külön kezelést nem igényel. A panaszokhoz nincs köze, azok… Még több

  • A terheléses EKG eredménye a szívpanaszokat, légszomjat nem magyarázza

    Tisztelt Dokrornő!
    Talliumos vizsgálattal az alábbi véleményt kaptam.
    Szignifikáns szintű myocardialis ischaemia nem igazolható. Az apicalis ún. invers (nyugalomban kissé fokozódó) perfusios eltérés hátterében kisér szintű eltérés állhat, az elváltozás nagykoszorúér betegségre nem típusos.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez a vizsgálati eredmény nem magyarázza a panaszait szív-okokkal, a légszomjnak egyéb okát kell keresni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Magas vérnyomás kezelése gyógyszerekkel fiataloknál

    Tisztelt Doktornő!

    30 éves férfi vagyok, 77 kg normál fizikummal rendelkezem, fél éve rendszeresen futok, edzőterembe járok heti 5 alkalommal, oda figyelek az étrendemre, nem eszek túl zsíros ételeket, kenyeret is nagyon ritkán, stb.

    Két éve kb. magas vérnyomást állapítottak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Olyan sok mindent olvasgatnak az interneten, azt vajon miért nem, hogy a cholesterin magasabb szintje belső anyagcsere-zavar, az étkezés csak legfeljebb 20%-ban befolyásolja?… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Én egy különleges kérdéssel fordulok önhöz és talán az ön válasza adhat nekem egy…

    Tisztelt Doktornő! Én egy különleges kérdéssel fordulok önhöz és talán az ön válasza adhat nekem egy kis lelki megnyugvást. Apukám idén 60 évesen hirtelen meghalt. 6 éve szívműtéte volt CABG koszorúér áthidalás. Dolgozott műtét után is fizikai munkákat és nagyon jól bírta magát. Az utóbbi időkben viszont gyakran volt ideges a vérnyomása is ingadozott de felfelé 170hgmm ig.
    Gyakran panaszkodott tarkó táji fejfájásra és hogy elmegy a szeme világa. A gyógyszereit viszont valamiért nem szedte több napig kb 2 hétig. ( adexor, xeter, tritace stb) Májusban minden különösebb panasz nélkül összeesett és meghalt. 50 percig élesztették újra. a légzése visszajött egy percen belül de a szíve fibrillált. 12 alkalommal kellett defibrillálni. Amikor végre kinyitotta a szemét megnyugodtam hogy ez jó jel túl fogja élni. Amikor a mentő bevitte a kórházba a szeme már csukva volt és a pupillái szűkek voltak fényre nem reagáltak. Kómába került és géppel lélegeztették. A laborértéke nagyon rossz volt májfunkció kreatinin. De viszont aznap amikor kórházba került a Troponin T értéke alacsony volt másnap pedig már közel 7. Ezek alapján az lenne a kérdésem hogy doktornő szerint mi okozta a halálát infarktus, esetleg agyvérzés? Halála előtti napon is sokat idegeskedett nagyon feszült volt és gyógyszert pedig nem szedett rendesen. Okozhat agyvérzés ilyen hirtelen halált?
    Elnézést kérek a sok kérdésemért de nem tudok belenyugodni

    köszönettel Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Tamás!

    Bármelyik tényező okozhatta a sajnálatos halálesetet, azt hiszem, az ok nem is túl lényeges. Ami nem érthető számomra, hogy egy ilyen komoly, de mégis tüneti beavatkozás (CABG) után miért nem igyekezett megelőzni ezt a fatális kimenetelt, miért nem szedte a gyógyszereket. Ne kövessen el hasonló hibát, mert sajnos megbosszulhatja magát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Multivitamin, mesterséges vitaminok tartós szedése helyes?

    Kedves Doktornő!

    Ismét én vagyok az, de most egy egészen más témában kérdeznék.
    Afelől érdeklődnék, hogy előfordulhat-e hogy valaki túl sok vitamint, étrendkiegészítőt szed?
    Leírom a konkrét napi mennyiséget és kérném a véleményét, hogy ez valóban túl sok-e vagy még belefér?Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, fogalmam sincs róla, hogy kihez van szerencsém :)
    Ami a mesterséges vitaminokat, táplálékkiegészítőket illeti, nincs jó tapasztalatom a szedésükkel kapcsolatban,… Még több

  • Tisztelt Doktornő ! Az előző kérdésemben elfelejtettem leírni, hogy velaxin és xanaxot szedek. Befolyásolhatják…

    Tisztelt Doktornő !

    Az előző kérdésemben elfelejtettem leírni, hogy velaxin és xanaxot szedek. Befolyásolhatják ezek a vérképet ? Köszönöm Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    ld. előző válaszomat

  • Tisztelt Doktornő ! Egy önkéntes szűrővizsgálat vérvételének az eredménye M-gradium gyanú lett. Nagyon…

    Tisztelt Doktornő !

    Egy önkéntes szűrővizsgálat vérvételének az eredménye M-gradium gyanú lett. Nagyon megijedtem, mert emiatt külön felhívott a labor telefonon, de nem tudom mit jelent ez ? Valamilyen rosszindulatú betegség ?

    Köszönöm válaszát ! Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Anikó!

    Csak valami halvány sejtésem van, hogy valamilyen immunológiai eltérésre utal, ilyen irányban induljon tovább, szakorvosi kivizsgálásra.





    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Októberben volt megfázásom, torokfájás, nátha, és azután a panaszok megszűnése után…

    Kedves Doktornő!

    Októberben volt megfázásom, torokfájás, nátha, és azután a panaszok megszűnése után is ott maradtak kis hólyagok a torkomban. A háziorvos azt mondta, vírusos hólyagcsák, és van olyan akinek egész télen ott marad. Nekem panaszmentes, egyedül akkor jön elő égő, csípő torokfájás, amikor hideg van, mint pl most is. Tényleg előfordul, hogy ilyen sokáig ott maradnak ezek?

    Illetve ma vettem észre először, most hogy megint bejött a hidegebb levegő, megint előjött az égő érzés,belenéztem, és azt láttam, hogy az egyik közepén piros pont van, mintha vérezne, vagy én nem is tudom.. (Elég sokat krákogtam ma az igaz) Szörnyen megijedtem.. Ez nagyon súlyos, hogy ilyen állapotba került?

    Válaszát köszönöm! Kinga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kinga!

    Látatlanban még mindig nem tudom megmondani, most is azt javasolom, hogy fül-orr-gégésznek mutassa meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T.doktornő.mandulagyulladásra curam duot irtak fel.reggelente magnéziumot iszok,és jelenleg strepsilst…

    T.doktornő.mandulagyulladásra curam duot irtak fel.reggelente magnéziumot iszok,és jelenleg strepsilst szopogatot szedek,ez 3as eggyütesét lehet egyszerre szedni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lehet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő! Az a kérdésem, hogy milyen gyógyszert tudna ajánlani, ha minden étkezés után sok…

    Üdvözlöm Doktornő!

    Az a kérdésem, hogy milyen gyógyszert tudna ajánlani, ha minden étkezés után sok a gyomorsav? Ill., mitől lehet az, hogy bármit eszik apukám, utána egyből kínozza a sav, milyen ételeket kellene ennie? A Quamatel már nem használ. Valamint gyakran be is görcsöl..

    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Vizsgálat nélkül sose ajánlanék gyógyszert. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Fél éve időszakonként a szívembe erős szorítást érzek.Mitől lehet ez? Talán lelki eredetű is lehet ennek…

    Fél éve időszakonként a szívembe erős szorítást érzek.Mitől lehet ez? Talán lelki eredetű is lehet ennek az oka vagy a sok stressz is okozhat ilyen tüneteket?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, de lehetséges lelki vagy stressz eredetű panasz is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.kérdsésem az lenne hogy a laborértékek kimutatják a gyomor megbetegedéseit?pl egy fekélyt…

    Tisztelt Doktornő.kérdsésem az lenne hogy a laborértékek kimutatják a gyomor megbetegedéseit?pl egy fekélyt ?köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos nem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • nekem az volna a problémám hogy kb egy hónapja éjszaka arra ébredtem hogyha megmozditottam a fejem erősen…

    nekem az volna a problémám hogy kb egy hónapja éjszaka arra ébredtem hogyha megmozditottam a fejem erősen szédültem mint ha körhintába ültem volna ahányszor megmozdiottam a fejem ugyan ez volt és nappal is már szédültem bekelett feküdnöm a kórházba kaptam 6 infuziót vénásan kalciumot és hányinger ellen inekciót csak értágitót kapam itholra cavintont de pár napja megint elő jött mit kellene tennem hogy ne szenvedjek minden éjszaka köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Javasolom, keresse fel kezelőorvosát, személyes vizsgálat céljából!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Főorvosnő! Most tudtam megy ,hogy laktózérzékeny vagyok. A laktóz brobán a legmagassabb eredményt…

    Tisztelt Főorvosnő! Most tudtam megy ,hogy laktózérzékeny vagyok. A laktóz brobán a legmagassabb eredményt fujtam.Magas a vérnyomásom.Eddig Co-Renitek gyógyszert szedtem,de sajnos laktózt tartalmaz.Jelenleg Inbezartán 300 mg⁄ gyógyszert szedek reggel 1 tablettát és és 25 mg Betalock Zookot.Sajnos a vérnyomásom délutánra felmegy 160⁄9o vagy 180⁄ 95-re .Az orvosom ezért délben szedet Normodipine 5 mg- 1 tablettat és este szintén Normodipine 5 mg 1 tablettát.A vérnyomásom,igy délelőtt nagyon alacsonyra lemegy nem ritka a 105⁄57,vagy 115⁄63. délutánra felmegy 120⁄65 vagy 135⁄ 70.Tudom,hogy ez jó vérnyomás,de a lábam annyira bedegad,hogy nem tudok cipőt felvenni.Most azt mondta,hogy vegyek be reggel 1 db Irbezartn 300-at és délben 1 db Logimax 50 mg⁄5 mg retard tablettát.⁄laktóz van a gyógyszerben⁄ este vegyek be 150 mg Irbezartánt.Betaloccot pedig hagyjam el. Nem merem szedni a laktóz miatt.Orvosom nagyon sajnálom,mert nagyon sok gyógyszert ajánlott,de mindegyik be van laktóz.Kérem segitsen,hogy van e olyan vérnyomáscsökkentő ami nem tartalmaz laktózt és van benne diuretikum is. Refluxom van erre Controlok 40 mg-ot szedek.Köszönöm idős nyugdijas Vilmus

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Vilmus!

    Érdemes lenne megpróbálni azt a kombinációt, hogy reggel Micardisplust, (Telmisartan és Hydrocholorothiazid), este Micardist (Telmisartan) szed, ebben sorbit van, különböző erősségű tabletták léteznek. Ha nem zavarja a vízhajtó, akkor este is szedhet Micardisplust.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Két hónapja éjszakánként kezdődött a zsibbadás a hüvelykujjamban, azután pár hét…

    Tisztelt Doktornő!

    Két hónapja éjszakánként kezdődött a zsibbadás a hüvelykujjamban, azután pár hét múlva elmúlt. Most ismét elkezdődött a bal kezem ujjai és a tenyerem bal oldala zsibbadni, most már egész nap kitart. Lehet ez valami komolyabb bajnak a tünete, vagy többet kellene mozognom, vagy valami egész más az ok? (26 éves nő vagyok). Kérném minél előbbi megnyugtató válaszát!

    Sz. K.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Sz. K.!

    A panaszok valószínű oka a nyaki gerinc csigolyáinak, izmainak bántalma pl. kényszertartás miatt, ami nyomhatja a végtagok ellátásáért felelős idegeket. Próbálja kilazítani, kimozdítani ezt a gerincszakaszt, ha nem javul, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Egy-másfél hete úgy érzem megváltozott az eddig jól működő emésztésem. Gyakran érzem…

    Kedves Doktornő!

    Egy-másfél hete úgy érzem megváltozott az eddig jól működő emésztésem. Gyakran érzem magam puffadnak, szinte állandó a teltségérzet. Emiatt vagy emellett elvesztettem az étvágyamat is, elég stresszes is vagyok mostanában.
    20 éves vagyok, közeledik egy nehéz vizsgaidőszak, ezért az elmúlt hetekben gyakran nem volt energiám se rendesen étkezni. Volt, hogy napokig főzeléken éltem, utána egészségtelen instantleveseken és csokoládén, vagy egészen estig semmit nem fogyasztottam - tehát teljesen összevissza ettem, pedig általában a zöldségeket, egészségesebb ételeket preferálom. Ilyen már máskor is megesett, de sosem voltam ilyen rosszul tőle utána. Egy ideig terhességre gyanakodtam, amitől csak halmozódott bennem a stressz, de terhes nem vagyok.
    Most napok óta rövid gyomorgörcseim jelentkeznek, amire persze a közelgő menstruáció is rádob egy lapáttal. A küldököm környékén feszül a hasam, fel vagyok fúvódva (mintha híztam volna, de a mérleg nem ezt mutatja) és a wc használata után sem érzek megkönnyebbülést. Egyszerűen nem akar elmúlni ez a kényelmetlen érzés.

    Ön szerint, amennyiben visszatérek a rendszeresebb étkezéshez, elmúlnak a tünetek vagy fertőzésre⁄betegségre utalhatnak, amivel orvoshoz kéne fodulnom?
    Néhány hete enyhe vérszegénységre vastablettát kezdtem el szedni, de azóta majd minden nap fogyasztok kefírt is, mert hogy olyan jókat hallottam róla. Ez befolyásolhatja a helyzetet? Mit tanácsol?

    I.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves I.!

    A felsoroltak szinte mindegyike (rendszertelen, nem egészséges étkezés, közelgő menstruáció, a vastabletta szedése) okozhatja a panaszait. ha tartósan fennállnak vagy rosszabbodnak, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa