A betegek kérdései (17928)

  • Tisztelt Tarjan Doktorno! Tudom, hogy talan ez nem egeszen az On szakterulete, de jartam mar endokrinologusnal…

    Tisztelt Tarjan Doktorno!

    Tudom, hogy talan ez nem egeszen az On szakterulete, de jartam mar endokrinologusnal es nogyogyasznal is ezzel es talan On valami pluszt tud ehhez tenni igy kicsit mas szempontbol nezve. PCOS-szel diagnosztizaltak, amire 500mg-os Metformint szedek napi 3-szor. Cukorbetegsegre csinaltak tesztet, az (meg) nem vagyok, csak inzulin rezisztens. Tudom, hogy az allapotom akkor tudna javulni, ha tudnek fogyni. Jelenleg 98 kg vagyok, amire hirtelen hiztam fel par evvel ezelott es azota probalok fogyni. Mindent megteszek, de egyszeruen a sulyom sehogy nem akar lemenni. Probaltam mindenfele dietat, az etkezesem egeszseges, most mar a Metformint is szedem, sportolok hetente tobbszor, edzo barataim is probalnak segiteni. Nem ertem, hogy miert nem tudok egy kilot sem fogyni, pedig hasmenesem van honapok ota minden nap, tehat nem mondhatni, hogy meg mindig lassu az anyagcserem. Tobbszor voltam alapos kivizsgalason, es a PCOS tipikus jelein (nagyon magas tesztoszteron szinten, magas koleszterinszinten, a cisztakon) kivul nem talaltak rendellenesseget. Kisbabat szeretnek es ezt ilyen sullyal, ilyen betegseggel nem merem bevallalni (ha sikerulne egyaltalan a cisztakkal). Erdemes lenne mas gyogyszert vagy alternativ gyogyaszatot megprobalnom? Jartam akupunkturara is, es tudom, hogy sokan 20 kilot is fogynak tole par honap alatt, de nalam fogyas nem kovetkezett be, pedig mellette nagyon kemeny dietat is csinaltam 6 honapig sok termek kizarasaval. Hormon tartalmu keszitmenyt sosem szedtem es nem is szeretnek foleg igy gyerekvallalas elott.

    Elore is koszonom javaslatat es elnezest az ekezetek hianya miatt, kulfoldrol irok.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos semmi csodaszert vagy módszert nem tudok önnek ajánlani. Egy alapos anyagcsere kivizsgálás talán segítene kiderítené, hogy miért nem tudja csökkenteni a testsúlyát. Bizonyára van ilyen szakrendelés ott, ahol jelenleg tartózkodik. Sok sikert kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Erdekelne,hogy a stesszes,ideges eletvitel kovetkezteben (munkahely)lehet-e szurokszekletem,gyomorfajasom?Vagy…

    Tisztelt Doktorno!

    Erdekelne,hogy a stesszes,ideges eletvitel kovetkezteben (munkahely)lehet-e szurokszekletem,gyomorfajasom?Vagy nincs osszefugges a 2 kozott,es mas problemara vezetheto vissza a szekletvaltozas,Voltam gyomortukrozesen nyaron,de nem talatak semmit.Most ujra eszleltem a szekletvaltozast. Elore koszonom a segitseget!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A szurokszéklet mindig komolyan veendő, mert a gyomor-bélrendszer felső részéből származó vérzés jele. Ezt nem közvetlenül a stressz, hanem az általa kialakult gyomor vagy bélvérzés okozza. MIELŐBB forduljon orvoshoz, mert komoly baj jele is lehet!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy alacsony vérnyomásnál mi a teendő? Panaszaim fejfájás(fejtetőn…

    Kedves Doktornő!
    Szeretném megkérdezni,hogy alacsony vérnyomásnál mi a teendő?
    Panaszaim fejfájás(fejtetőn és szemüregben) szédülés,reggelente mikor kinyitom a szemem,de sokszor éjjel is felébredek ahogy fordulok...szédülök...régebben már volt ilyen,de most megint..álltalában ebben a téli időszakban jön elő... napközben pedig olyan kóvájgós..és hányingeres vagyok.... :(
    Mértem vérnyomásom 100 ma meg 96... volt.
    Vérképet nemrég csináltattam,minden jó volt...a koleszterinemnél volt egy * (vékony magas alkatú vagyok)neurologia Mr vizsgálat 2 éve volt.
    Amúgy meg mindig normális volt,inkább a pulzusom szokott gyakran felmenni.
    Ginseng tea?Kávé?mozgás on kívül tehetek még vagy tennem kell valamit?Mit ajánlana?
    Előre is köszönöm segítségét!!!!

    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Judit!

    A 100 Hgmm körüli vérnyomás önmagában nem kóros, kávé, mozgás emelheti. Az, hogy fejfájással, szédüléssel jár és a téli időszakban fordul elő, felveti annak lehetőségét, hogy a nyaki gerince érzékeny lehet, és ezek a panaszai a nyakcsigolyák közti idegek, izmok érintettségéből erednek. Próbálja alaposan kimozgatni, megmasszírozni, lehet, hogy ez segít.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!Sajnos a körzeti orvossal csak hétfőn tudok beszélni. Nemtudom mivel tennék rosszabbat…

    Tisztelt Doktornő!Sajnos a körzeti orvossal csak hétfőn tudok beszélni.
    Nemtudom mivel tennék rosszabbat magamnak, ha egy szem után abbahagyom az antibiotikumot, vagy végigszedem,de már nem kellene a gyógyuláshoz? Üdvözlettel: emma3

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha igazából nem volt indokolt antibiotikum a gyógyulásához, akkor ne vegye be, de ha valamilyen komolyabb folyamat gyógyításához írta fel a doktor, akkor az egy szem gyakorlatilag olyan, mintha nem is kapott volna kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ma éreztem, ilyen hirtelen erős belenyilallást a szegycsontomba, de egyből el is…

    Tisztelt Doktornő!

    Ma éreztem, ilyen hirtelen erős belenyilallást a szegycsontomba, de egyből el is mulik aztán 10 perc mulva megint egy... de egyből mind elmulik csak egy nyilallás, de nagyon erős ijesztő, lehet ez szívroham előjele?

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem, ez inkább megfázástól van vagy mozgásszervi eredetű. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy szem antibiotikum beszedése után abbahagyom -megszüntek…

    Kedves Doktornő!
    Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy szem antibiotikum beszedése után abbahagyom -megszüntek a panaszok-lehet-e bajom belöle?
    Mindig azt hallotuk,hogy végig kell szedni az egész dobozzal.
    Köszönettel: egy tanácstalan olvasó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha a panasz egy szem antibiotikum után megszűnt, akkor lehet, hogy nem is lett volna rá szükség. A másik lehetőség, hogy véletlen egybeesés, jó lenne, ha ezt a felíró orvosától kérdezné meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot lenne egy kérdésem vagy egy hónapja nagyon fájt a hátam a lapockáimnál és a gyomrom utána egy…

    Jó napot lenne egy kérdésem vagy egy hónapja nagyon fájt a hátam a lapockáimnál és a gyomrom utána egy hétre el mult most vagy három napja megint elő jött a levegöt is nehez vesze közben még aszmám is van december 7-én kell mennem vizsgálatra.az lene a kérdésem hogy mitöl lehet ez és hogy menyek e el hamarab az orvoshoz.Ezt elfelejtetem mondani hogy vagy kétt napig nagyon ment a hasam .
    előre is köszönöm a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszai miatt mindenképpen forduljon orvoshoz, az időpont attól is függ, hogy mennyire erősek ezek a panaszok.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő Megfáztam, így elmentem a háziorvosomhoz. A doktornő hosszas vizsgálódás után közölte…

    Tisztelt Doktornő

    Megfáztam, így elmentem a háziorvosomhoz. A doktornő hosszas vizsgálódás után közölte hogy rendellenes szívhangot hall pontosabban: Ékelt második hang bo. parasternálisan a 2. bordaközben(felírtam onnan tudom) nos nem tudom, hogy ez súlyos e vagy nem de nagyon elfoglalt vagyok csak 2 hónap múlva tudnék kivizsgálásra menni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez csak annyit jelent, hogy esetleg a vizsgálat időpontjában esetleg kissé magasabb volt a vérnyomása, önmagában nincs kóros jelentősége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő!
    Három napja van az hogy éjszaka felkelek és mintha egy remegő érzés lenne a mellkasom közepén mintha a szívem egy párat bedobbana nem tudom mi lehet ez kb 20 percenként jelentkezett az éjszaka folyamán a hajnali órákban napközben nem érzek semmit elmentem az ügyeletre ott azt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Javasolom, hogy forduljon ismét kardiológushoz, kontrollvizsgálat elvégzése céljából, érdemes lenne megismételni a tartós EKG (Holter) és vérnyomás (ABPM) vizsgálatot. Ha… Még több

  • Jó napot kivánok Dr nő Azt szeretném kérdezni,hogy Neo citran készitményt,lehet-e szedni annak akinek…

    Jó napot kivánok Dr nő
    Azt szeretném kérdezni,hogy Neo citran készitményt,lehet-e szedni annak akinek extrái szoktak lenni?Mert azt olvastam a betegtájékoztatón,hogy szívritmuszavarnál nem lehet szedni.Az extrákat egy éve állapították meg.Pitvari extrák azt mondta a kardiológus nem ártalmas.
    Váaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az ellenjavallat a csak a súlyosabb ritmuszavarokra vonatkozik, próbálja meg nyugodtan. Javulást kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném öntől megkérdezni h igen erős megfázástól (hidegrázás, láz, gyengeség,…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném öntől megkérdezni h igen erős megfázástól (hidegrázás, láz, gyengeség, fejfájás) esetén előfordulhat hogy fájhat a derekam és görcsölhet a hasam alja?





    Tisztelettel: Áron ( 23 )

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Előfordulhat, lehet korai influenza is. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Ha viszont ingyen csinálja, akkor lelkiismeretesebben is csinálhatná! Egyrészt az oldal, amit belinkelt,…

    Ha viszont ingyen csinálja, akkor lelkiismeretesebben is csinálhatná! Egyrészt az oldal, amit belinkelt, rég nem létezik...másrészt, elvileg egy laboreredmény elemzése doktori titulust igényel, mivel sok esetben épp Önök mondjék, hogy nem az értékek számítanak annyira külön-külön, mint az összed érték átfogóan nézve. Ezért nem értem, miért kellett volna magamnak kielemezni.
    Szép estét

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az oldal létezik, egyebekben no comment.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát. Azt mondta, hogy keressek fel a későbbiekben kardiológust.…

    Kedves Doktornő!
    Köszönöm a gyors válaszát. Azt mondta, hogy keressek fel a későbbiekben kardiológust. Nem mondta, hogy baj lenne, csak javasolta. Az EKG vizsgálat során találta az ischemiára utaló eltérést,melyet nem kisér necroenzim eltérés.
    Üdvözlettel
    Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Szilvi!

    Ebben az esetben valóban az a megoldás, ha felkeres egy kardiológust.
    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A mai napon az epém miatt voltam orvosi vizsgálaton. Az EKG eredmény: Tiszta szívhangok,,…

    Tisztelt Doktornő!
    A mai napon az epém miatt voltam orvosi vizsgálaton. Az EKG eredmény: Tiszta szívhangok,, második szívhang kettőzött, zörej nincs, ritmusos, normocard szívműködés. Ischemiára utaló eltéréseket találtunk, melyet nem kisér necroenzim eltérés.
    Az lenne a kérdésem, hogy ez mit jelent és súlyos e.
    43 éves nő vagyok és dohányzom.
    Válaszát köszönöm:
    Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Szilvia!

    Amit leírt, abban nem szerepel EKG, az az orvosi vizsgálat lelete, így feltett kérdésére nem tudok válaszolni, mindenesetre a vérvizsgálat alapján jelenleg nincs infarctusra utaló laboreltérés. Mit mondott az orvosa?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nagyon köszönöm a gyors válaszát, kissé megnyugodtam. Tovább folytatjuk a kivizsgálást!…

    Tisztelt Doktornő!

    Nagyon köszönöm a gyors válaszát, kissé megnyugodtam.
    Tovább folytatjuk a kivizsgálást! Ha nem zavarom Önt, és meg történik a Holter EKG, esetleg még más vizsgálatok is történnek, szeretném továbbra is kikérni a tanácsát!

    Még egyszer köszönöm

    Jó egészséget és jó munkát kívánok Önnek

    Tisztelettel: Ági

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Ági!

    Nagyon szívesen, nyugodtan írjon, ha van újabb eredmény.
    Önöknek is minden jót kívánok.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. Doktor nő! Ha alacsony a THS-em,és a pajzsmirigyem alultermel ,akkor nem árthat ha sóshartyáni…

    T. Doktor nő! Ha alacsony a THS-em,és a pajzsmirigyem alultermel ,akkor nem árthat ha sóshartyáni jódaqua jódosvizet fogyasztok? Napi egy mokkás kanállal ajánl.eddig még semmi gyógyszert nem szedtem mert nem nagyon magasak az értékeim. Néha nagy fokú izgalom hatására érzem csak folytodató érzést a torkomban és feszül a nyakam. Köszönöm válaszát!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Amit leír, az nem egyértelmű a pajzsmirigy működésével kapcsolatban, a kérdést kezelőorvosának tegye fel, aki jobban ismeri az ön adatait.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm gyors válaszát! Még várok egy ideig hátha elmúlik, úgy is csak a sürgősségire mehetek már. Remélem…

    Köszönöm gyors válaszát! Még várok egy ideig hátha elmúlik, úgy is csak a sürgősségire mehetek már. Remélem ettől a szivárgástól ami nem múlik ugyan, de nem erős, nem fogok elvérezni.
    Köszönöm a segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Én is remélem.

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát, bár mire megérkezett túl voltam a beavatkozáson. A munkahelyemről…

    Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm válaszát, bár mire megérkezett túl voltam a beavatkozáson. A munkahelyemről elmentem a háziorvoshoz mert nem bírtam tovább a fájdalmat. Ő azt mondta, hogy nyugodtan kihúzathatom a fogam, ezek a gyógyszerek nem okoznak vérzékenységet. Ezért a válaszért ültem ott 3 órahosszat. Egy órakor kihúzták a fogam és azóta is vérzik. Most hat óra elmúlt, az ügyeleten azt mondták lehet, hogy nem fog elállni, irány a kórház szájsebészet.
    Nem vérzik erősen csak szivárog, nem tudom mit tegyek, mert ráadásul városunkban nincs kórház, így messzebbre kellene mennem ami elég bajos.
    Doktornő szerint mennyit várhatok még, hogy eláll vagy sem, és ha csak enyhén szivárog megvárhatom-e a holnapot.
    Nagyon várom válaszát, elegem van és meg vagyok ijedve.
    Köszönettel SZIVÁRVÁNY

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, nem tudtam korábban válaszolni előző levelére. A vérzés miatt mindenképp érdemes lenne orvoshoz fordulni, mert az említett gyógyszerek hatása miatt ez a vérzés esetleg komolyabb szájsebészeti vérzéscsillapítást is igényelhet, és hétvégén ezt még nehezebb megoldani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 31 éves férfi vagyok, ülő munkát végzek (sofőr) az utóbbi két évben észrevettem,…

    Tisztelt Doktornő!

    31 éves férfi vagyok, ülő munkát végzek (sofőr) az utóbbi két évben észrevettem, hogy a mellbimbóm magasságában pont középen a mellkasomban egy pillanatra éles, de nem erőteljes fájdalom nyilall belém, kb egy másodpercre. 10 listán 3-4 fájdalomszinttel.
    Először két éve észleltem, ami egy hónap alatt elmúlt, fél év múlva visszatért és megint kb egy két hónapig volt és megint elmúlt magától. Orvosnál nem voltam ez a probléma miatt, de függetlenül ettől voltam tüdőszűrön, és volt EKG-m amin problémát nem jeleztek.
    A fájdalom kb egy öklömnyi területen benyilall és el is múlik egy mp alatt. Nem zsibbadok, nem izzadok, nem nyilall sehova a fájdalom csak a mellkas közepén észlelem.
    Két hete újból elkezdődött teljesen rendszertelenül van mikor naponta 10 szer van mikor 50 szer, nyugalmi helyzetben épp úgy mint fizikai terhelésre. A fájdalom nem erősödik és nem kísér semmilyen más tünet.
    Az ülő pozíció, görnyedt állapot okozhat-e hasonló tüneteteket, vagy esetleg valami tipp, hogy mi lehet?

    Válaszát előre is köszönöm
    Árpád

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Árpád!

    Ilyen irányban (mozgásszervi eredet) érdemes folytatni az ok keresését, látatlanban nehéz lenne konkrétumot mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    A fiam 25 éves. Julius 29-én itthon szédülésre, szapora szivverésre, mellkasi nyomásra panaszkodott. Megmértem a vérnyomását, 160⁄110 Hgmm és 147⁄min pulzus volt az eredmény, bevittem a SBO-ra ahol kapott 1 tbl Tensiomint, kimerültséget véleményeztek (szakácsként dolgozik… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, tovább kell folytatni a módszeres kivizsgálást, érdemes lenne tartós EKG és vérnyomás monitorozást is végezni (Holter… Még több