A betegek kérdései (17955)

  • Tisztelt Doktornő!
    Aromax Borsosmentaolajat használok megfázásra. Ezt a készítményt csak külsőleg szabad használni, vagy párologtatva. Belsőleg tilos. Ez van ráírva. Éppen csepegtettem a párologtatóba, és olajas lett a tenyerem. Ez után figyelmetlenül bevettem a gyógyszeremet, mivel a tenyerembe… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Kizárt dolog.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktor nő!


    31 eves nő vagyok,az lenne a problémám h gyakran faj a hasam,és mostanában szokott a hasam nagyon erosen kutyorogni...De tényleg nagyon erosen,és általában éjjel,aludni nem tudok tőle:( és néha néha hasmenesem van,de ugy h 1-2 szer csak utána nem....:( nagyon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Azt javasolom, hogy hasi panaszai miatt is forduljon kezelőorvosához, aki a mellkasi panaszai miatt már úgyis vizsgálta önt. (Utóbbiak nem jelentik az infarctus gyanújeleit).Még több

  • Tisztelt Doktornő ! 69 éves vagyok, 10 éve emelkedett vérnyomással kezeltek ( Lokren 20mg, Arbartan…

    Tisztelt Doktornő !
    69 éves vagyok, 10 éve emelkedett vérnyomással kezeltek ( Lokren 20mg, Arbartan 100mg, Corinfár 10mg) eddig.
    Egy hónapja vérnyomás kiugrásaim lettek a házi orvosom kérésére naplót kezdtem vezetni és ebből megállapítva állította össze az új gyógyszereket amit szednem kell napi:
    Vezurán 160 mg-os 1-0-1⁄2, Amlodipin 5 mg-os 1-0-1, Rilmenidin 1mg-os 0-0-1, Lokren 20mg-os 1-0-0, Tensiomin 25mg- os alkalmanként.
    A gyógyszereket folyamatosan emelte mert a vérnyomásom a mai napig
    felugrik minden előzetes indok nélkül ( még a legnyugodtabb időszakomban is érzem, először a szemem kezd égni, aztán az arcom lesz olyan mint a cékla, majd a mellkasom kezd izzani ) a végeredmény félóra alatt 130⁄ 65 ről felugrik 180⁄85 re ez napi szinten időszaktól függetlenül.
    Kértem kivizsgálást, hogy mi okozhatja ezt sajnos nem tartotta indokoltnak a házi orvosom.
    Kérem tisztelettel válaszát mi bajom lehet ebből, hogy 5 féle vérnyomás csökkentőt szedek naponta egy hónapja és semmi változás nem történt.
    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát : Németiné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem tudok mást mondani, mint amit már 3 hete is javasoltam, próbálja elérni, hogy vérnyomásváltozásának okát részletesen kivizsgálják (az ABPM biztosan nem kerülhető meg).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Egy hosszabb ideje, fáradékonynak érzem magam, különösen. Felkelés után pedig mintha…

    Kedves Doktornő!
    Egy hosszabb ideje, fáradékonynak érzem magam, különösen.
    Felkelés után pedig mintha enyhe hányingerem lenne, nehezemre esik felkelni, fáj a fejem, kissé szédülök, és olyan rossz a szájízem. (terhességről nincs szó)
    Mindez olyan 1-2 órán keresztül lehet.
    Tanulni sem tudok olyan hatékonyan, hamar elfáradok, nem tudok koncentrálni.
    A másik gondom az lenne, hogy nagyon sűrűn kell pisilnem, normális folyadékfogyasztás mellett, nem tudom hogy a kettő összefüggésben lehet-e.
    Az előbbi problémára az alacsony vérnyomásra gondoltam, interneten való keresgélés után, még vérnyomásmérőt nem vásároltam.
    Szeretném Öntől megkérdezni, hogy valóban alacsony vérnyomásról lehet e szó, vagy lehet hogy valami más van a képben?
    Próbálkozhatok valamilyen vitamin szedésével ami esetleg enyhítené a fáradságot?
    Előre is nagyon köszönöm a válaszát.
    (20 éves lány vagyok)
    Tisztelettel:
    K. Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Katalin!

    A fáradékonyságnak sok oka lehet, de ezt látatlanban nem lehet megítélni. Azt javasolom, forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat és részletesebb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni,mit jelentenek az alábbiak: Mellkasfelvétel: AP⁄PA Emphysemas…

    Tisztelt Doktornő!

    Azt szeretném kérdezni,mit jelentenek az alábbiak:
    Mellkasfelvétel: AP⁄PA

    Emphysemas tüdők
    Lat. sinusok szabadok
    Vaskos hilusképletek.
    Kp. árnyék rendben.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: ZSófia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zsófia!

    Én pedig ugyanazt szeretném javasolni, amit már Kaszó kolleganő is tett.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T.Doktor nő!
    Pár napja torok gyulladás kiséretében jelentkezett egy kis náthám is,majd utána köhögés,igaz nem olyan sürün kell köhögnöm,és sikerül váladékosan fel köhögnöm!De a hátam bal oldalt és a nyakam közt iszonyatos fájdalmat éreztem,elöször arra gondoltam biztos izom gyuladás,csak hogy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Rita!

    Panaszai részben mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek, emellett érdemes lenne kezelőorvosához fordulnia, személyes vizsgálat illetve kezelés céljából.… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Jó egy hete úgy ébredtem, hogy rosszul éreztem magam. Szédelgősen, nehezen vettem…

    Tisztelt Doktornő!

    Jó egy hete úgy ébredtem, hogy rosszul éreztem magam. Szédelgősen, nehezen vettem a levegőt, zsibbadt a karom, a szívem mintha összevissza vert volna, a fájdalom a hátamba sugárzott. Próbáltam magam összeszedni és elmentem dolgozni. Nem lettem jobban, kiderült, hogy a vérnyomásom felugrott 130⁄90-re (nekem ez magas, mert 100⁄70-nél több még nem volt) Alig vártam, hogy hazaérjek, mert a szívtájéki + hátfájdalom, balkarzsibbadás többször előjött, ilyenkor kivert a verejték. Este már 160⁄80-as vérnyomást mértem, így bementem a kórházba. Az EKG-m sem lett jó, így bent tartottak.
    Bent voltam még két napot, csináltak újabb EKG, UH-ot, terheléses EKG-t.
    Végül azt mondták valószínűleg kimerült vagyok, előjegyeztek Holter EKG-ra.
    Szeretném, ha segítene nekem a zárójelentésben foglaltakat megmagyarázni, mert ahhoz képest, hogy rossz EKG (V3, V4-et emlegették) miatt tartottak bent, mikor elengedtek azt mondták semmit nem találtak. De sajnos még mindig nem érzem jól magam.

    A lelet, amiről szeretném a véleményét kérni:

    EKG: s.r.kp állás 80-as frekvencia norm ingerképzés vezetés és repol V1-2- neg T. Átmenet V3-4
    ECHO
    Ao asc: 30
    Bal kamra 444⁄28 EF 66%
    Septum 7 hátsó fal 7
    Bal pitvar 33x34 jobb pitvar 20x32 jobb kamra 24
    Mitralis E 90 A. 40 DT 180 jelzett mitralis insuff
    Ao Vmx 1,2 jelzett au insuff
    TI nincs

    Normalis méretek, jó systolés balkamra functio, falmozgászavar nincs. Ép billentyűk, jelzett mitralis és ao insuffittientia.
    Pericardialis fluidum, intracardialis thrombus nincs.


    Válaszát előre is hálásan köszönöm!

    Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Enikő!

    A leírt EKG-n semmi kóros nincs, a V3-4-ben való átmenet teljesen normális része a leletnek. Az ultrahang igen minimális billentyűeltéréseket mutat, ezek nem okozhatnak panaszt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Dr. Nő! Nem találok olyan orvost az interneten aki gasztroenterológus.Tudna nekem segíteni,ajánlani…

    Üdvözlöm Dr. Nő! Nem találok olyan orvost az interneten aki gasztroenterológus.Tudna nekem segíteni,ajánlani valakit? Láttam,hogy itt megadott egy betegnek veboldalt,de ott is csak belgyógyász van.A kérdésem az lenne ha tud válaszolni rá,hogy Crohn betegségből ki lehet-e gyógyulni teljesen és,hogy mik azok az ételek amiket szabad enni az állapot javulásában?És mik azok amik tiltottak?Vagy esetleg valami gyógynövény?Válaszát előre is köszönöm!Minden jót!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A megadott weboldalon (www.diagnozis.hu) a kereső menüponton belül az orvoskeresőt használja, ott biztosan meg fogja találni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy 2007-be megállapították, hogy alul működő pajzsmirigyem van.Minden vizsgálaton volta és nem kell szedni semmi gyógyszert.Az lenne a kérdésem, hogy az arcbőr függhet e a pajzsmirigy működésétől.Igaz, hogy 2009-be meghalt anyukám és 2011-be… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszai részben lelki segítséget igényelnek, ezért ilyen szakemberrel való konzultációt javasolok. Ami a külső megjelenést illeti, azt pedig bőrgyógyász vagy kozmetológus… Még több

  • Tisztelt Doktornő !

    Vasárnap arra ébredtem, hogy hasmenésem van, fáj a gyomorszájam és hányingerem volt. Kicsit szédültem is, ágyban maradtam és diétáztam, illetve délután ittam egy kis pálinkát, hogy fertőtlenítsek ( bár antialkoholista vagyok )
    ( Előző este ettem egy szelet tortát… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Nikoletta!

    Látatlanban ezt nem tudom megítélni, többféle oka is lehet. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyám nevébe írok önnek, az utóbbi időbe nagyon kívánja a savanyú ételeket, képes…

    Tisztelt Doktornő!
    Édesanyám nevébe írok önnek, az utóbbi időbe nagyon kívánja a savanyú ételeket, képes meginni egy nagy pohár uborka levet is. Étvágya nem nagyon van. És fáj a torka, de nincs megfázva, de állandóan krákog.Fül orr gégészeten volt.Azt mondta neki az orvos hogy sok a gyomor sava, meg hogy refluxa van.Azt szeretném kérdezni Öntöl hogy ha sok a gyomorsavja akkor miért kívánja a savanyút?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!


    Azt gondolom, hogy édesanyjának inkább kevés gyomorsava lehet, ezért és a többi tünetek miatt mindenképpen forduljanak kivizsgálás céljából gasztroenterológushoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. Dr. Nő! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy édesanyámnak, mitrealis prolapsus-t állapítottak meg,…

    T. Dr. Nő!

    Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy édesanyámnak, mitrealis prolapsus-t állapítottak meg, és kissé megijedve tapasztalom az utóbbi időben magamon , hogy (a vérnyomásom alacsony 100⁄60 körül) erős szédülés, mellkasi nyomó fájdalom jelentkezik nálam, ezek a rosszullétek igen gyors lefolyásuak (10-20 mp-esek) mi okozhatja? Örökölhettem anyukámtol ezt a betegséget? Az EKG-m teljesen normális volt, enyhe szívritmuszavarom van.

    Köszönettel: Szuszi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Szuszi!

    A mitralis prolapsus nem jelent szívbetegséget, az ön panaszai személyes kardiológiai kivizsgálással tisztázhatók.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot kívánok!! Doktornő, 32 éves férfi vagyok, és a Tolura 80 mg vérnyomáscsökkentőt, illetve…

    Jó napot kívánok!!

    Doktornő, 32 éves férfi vagyok, és a Tolura 80 mg vérnyomáscsökkentőt, illetve az Ezetrol mg koleszterincsökkentőt írták fel nekem. Az lenne a kérdésem öntől, hogy ezeknek a gyógyszereknek van e olyan mellékhatásuk, ami szexuális zavart, merevedési zavart okozna??

    Köszönöm válaszát előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezekre a gyógyszerekre nem jellemző ez a mellékhatás.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 3 sztenttel rendelkező beteg vagyok. Az a kérdésem, hogy méregtelenítő kúrába kezdhetek-e…

    Tisztelt Doktornő! 3 sztenttel rendelkező beteg vagyok. Az a kérdésem, hogy méregtelenítő kúrába kezdhetek-e a PURIDRENT gyógynövény készítménnyel?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Ilona!

    Sajnos, nem rendelkezem részletesebb tapasztalatokkal a homeopatias szerek tekintetében, azt javasolom, hogy forduljon e terület szakemberéhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedve Doktornő! Annyit szeretnék kérdezni igaz-e hogy a szív nem is szúrhat? Interneten is olvastam…

    Kedve Doktornő!
    Annyit szeretnék kérdezni igaz-e hogy a szív nem is szúrhat? Interneten is olvastam ezt már,illetve egy barátom is mondta.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nyert.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    37 éves a férjem, akinél egy ideje rendszeresen, havi 2-3 alkalommal is előfordul olyan - étkezés közben, hogy úgy érzi egy falat bevétele után, hogy nem megy le sem, fel sem, mintha levegő szorulna a légcsövébe. Nem eszik gyorsan, ami esetleg ezt indokolná. Szárazabb… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Edit!

    Mindenképpen forduljanak orvoshoz, mert ki kell zárni, hogy valamilyen szervi szűkület (nyelőcső, gyomorszáj elváltozása) okozza a panaszokat, gastroenterológust keressenek… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Tisztelettel:Nagy…

    Tisztelt Doktornő!




    Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

    Tisztelettel:Nagy Nikolett.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Nikolett!

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Főorvosnő! Kb 2 hete nem túl erős, de már egyre kellemetlenebbé váló bélfájdalmam van, azaz…

    Tisztelt Főorvosnő!

    Kb 2 hete nem túl erős, de már egyre kellemetlenebbé váló bélfájdalmam van, azaz kimondottan úgy érzem, mintha a beleim fájnának. Ez kissé erősödik pár napja. Leginkább bal oldalon érzem, de egy vízszintes vonalban gyakorlatilag végig fáj, övszerűen. Nagyon sokszor székelek egy nap, ez az elején hasmenés volt, egy székelésen belül különböző színű "anyaggal", pl az eleje feketés, a vége pedig nagyon világos, szinte világossárga. Aztán szilárdult a székletem, egy pár napig maradt a világossárga, aztán kimondottan narancssárga lett. Most ismét nagyon sötétbarna és szilárd, de sokszor van, napi 7x-8x kb. Székeléskor van egy olyan érzésem, mintha a széklettel együtt a beleim is kiszakadtak volna, székelés után jobban fáj. Sokszor annyira, hogy hányingerem van tőle. Aztán megnyugszik, és beáll a folyamatos tompa fájásra, és így tovább egész nap.
    Nem eszem mást, mint máskor, nem változtak az étkezési szokásaim. Pár évvel ezelőtt volt gyomor-és vastagbéltükrözésem, minden rendben volt, semmit sem találtak. Általában -én úgy nevezem: alkatilag- alapból hasmenéses vagyok, máskor is annyiszor voltam wc-n, ahányszor ettem, és "ahogy leért, már jött is ki", sokszor persze híg formában, de ez a mostani annyiból más, hogy állandóan fáj, a hasam, a beleim, és nem is híg már, mégis megvan ez kellemetlen, diszkomfort érzés, hogy nem könnyebbülök meg, a fájdalom és a sűrű székelés. Nyáron szedtem kúraszerűen probiotikumot antibiotikumos kezelés után, most megint elkezdtem.

    Kérem szíves segítségét, melyet előre is köszönök!

    Köszönettel:
    27 éves nő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Feltehetően korábban is voltak gyomor-bélrendszeri panaszai, ha kivizsgálás történt. Mostani tüneteinek okát személyes gastroenterológiai vizsgálat tisztázhatja, azt javasolom, forduljon mielőbb orvoshoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno!

    23 eves vagyok. 3 napja kiutesek jelennek meg rajtam idoszakosan, 2-3 ora mulva vissza is huzodnak. A kiutesek olyanok mintha valaki elverte volna csalannal az egesz testem, es nagyon viszket. Inkabb a fenekemen es labamon jonnek ki kiutesek azonban volt mar a hatamon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Mindkét lehetőség előfordulhat, látatlanban sajnos nem tudom megmondani. Egyéb lehetőségként fertőzés is fennállhat, ami kiütéseket és vérzést is okoz. Ha a panaszok nem… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Férjem IDDM miatt áll gondozás alatt.Most a legutóbbi gondozás alkalmával kormányrendeletre…

    Tisztelt Doktornő!
    Férjem IDDM miatt áll gondozás alatt.Most a legutóbbi gondozás alkalmával kormányrendeletre hivatkozva átállították másik fajta inzulinra.
    Éhgyomri vc most elég magas volt 13,4mmol⁄l
    De amióta átállították⁄szerda⁄ 10 mmol⁄l alá nem tudjuk levinni.Már szúrt 2-4 E több inzulint is diéta keményen de akkor sem megy le.Mit csináljunk mert nagyon félek nehogy valami szövődménye legyen.
    Köszönettel:Beatrix

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Beatrix!

    Ezt a kérdést igazán férje kezelőorvosával kell megbeszélnie, mindjárt holnap.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa