A betegek kérdései (18038)

  • Tartós vérnyomás eltérésekre jók a magnézium és vitaminok?

    Tisztelt Dr. Nő! Már írtam Önnek férjemmel kapcsolatba,bohócka névvel. Volt orvosnál a 160-as vérnyomás miatt. Kapott gyógyszert(Nebivovol sandoz napi 1 szem 2 hétig). A vérnyomása tovább ingadozik,van hogy 150 vagy 140 a vérnyomása. Szédülés is,és a közérzete sem az igazi. A szédülés csak inkább délutánonként… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A tanácsom változatlan: ne kísérletezgessenek, forduljanak szakorvoshoz, részletesebb kivizsgálás (tartós vérnyomásmonitorozás, ABPM) és kezelés céljából (célérték 140/90… Még több

  • Tisztelt Doktornő ! A múlt héten volt olyan kedves és már válaszolt kérdéseimre ( 8158 és 8159 kérdés…

    Tisztelt Doktornő !

    A múlt héten volt olyan kedves és már válaszolt kérdéseimre ( 8158 és 8159 kérdés ). Most megkaptam az ultrahang és laboreredményét, legyen kedves megírni a véleményét.

    Az ultrahang szerint a májam szemcsésebb mint kellene, s a kismedencében fokozott perasztaltika látható, minden más rendben van.
    A labor eredményében 5 eltérést mutattak ki : fehérvérsejt 12,3 Giga⁄L ( 4,5 - 11, 0 a határérték ), Neutrofil : 10,3 Giga⁄L ( 1,8 -7,7 a határérték ), Neutrofil 81,7 % ( 45 - 70 % a határérték ), Limfocita 15,1 % ( 20 -45 % a határérték ), MCHC 362 g⁄L ( 310-362 a határérték ) Minden más értékem megfelelő illetve negatív. A labor előtt nem vettem be semmilyen befolyásoló gyógyszert vagy hasfogót.


    Az orvosom gyomor-bélrendszeri problémára gyanakodott, amire 200 mg Normixot is írt fel, amitől most jobban érzem magam. A gyógyszert csak a vérvétel után kezdtem el szedni.

    Az ünnep miatt csak a jövő héten tudok az orvoshoz visszamenni, s ezért is kérem véleményét. Csak egy fertőzés lehetett a probléma ? Az eltérő laboreredmények ezt jelzik esetleg ?


    Nagyon köszönöm

    Nagy Nikoletta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Nikoletta!

    Az ultrahang miatt időszakos ellenőrzés ajánlott, a fehérvérsejtszám emelkedése nem nagy fokú, az okokról ennek alapján nehéz lenne nyilatkozni, de nem kell aggódnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 57 éves vagyok, évtizedek óta magasvérnyomás betegséggel, melyet jól "karbantartok"…

    Tisztelt Doktornő!

    57 éves vagyok, évtizedek óta magasvérnyomás betegséggel, melyet jól "karbantartok" gyógyszereimmel.
    Számítógépes munkát végzek, szinte egész nap ülök, amúgy szabadidőmben naponta kerékpározom vagy gyalogolok.
    Kolléganőim ötlete, hogy járjunk el kondizni, hetente 2-3 alkalommal.
    Doktornőnek mi a véleménye, árthatok-e keringési szempontból magamnak ezzel a sporttal? Egyébként fittnek érzem magam - a haskörfogatom ugyan nem éppen ideális... (166 magasságomhoz 70 kg).

    Köszönöm válaszát: Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Anna!

    A sporttal semmiképp nem árthat magának, de ne statikus (erő) gyakorlatokat folytassanak, hanem futás, torna lenne optimális. Az erőgyakorlatok aránytalanul növelhetik a szívkamrán belüli nyomást, ami káros lehet magasvérnyomás esetén.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Néhány hete szí UH-on voltam. Az alábbi eredményeket szeretném megírni: Cor:…

    Tisztelt Doktornő!

    Néhány hete szí UH-on voltam. Az alábbi eredményeket szeretném megírni:
    Cor: ritmusus szívhangok Mp a csúcs felett 3⁄6-os syst zörej hallható
    Pulmo: sejtes alaplégzés
    Hepar: elérhető
    Lien: nem tapintható
    Abd: puha betap. kóros resistancia nem tap.
    Cardialisan compenzált állapot.
    EKG: s.r.kp.áll. norm.vez.idők. TII-III a VF neg-poz 1-1KES.
    Diagnózis:
    MPS.
    Insuff.mitr.grad. III-IV.

    Romló BK funkció ill karatágulat miatt és mivel tünetei is jelentkeztek mitr.bill. plastika szóba jön.


    M-mód:
    28mm-es gyökben 19 mm-re sep.ao.bill.
    BP:42 mm, BK: Dd: 62mm, Ds: 44m. EF: 50% falak kp mozognak.
    Mitralis billentyűk fellazult szerkezetűek, rajtuk prolapsus.
    Csúcs felől: ao. ív norm. Tág bal kamra. Septumok követhetőek. PF, trombus nem látható.
    Doppler: mitralis beáramlás E⁄A 1, DT: 177ms. MI III-IV.
    BK kiár.seb: 0,9 m⁄sec
    CW-vel mérhető max seb. 1,4m⁄s

    Vél: Kissé csökkent BK syst funkció (EF 50%) MPS. Mitr.insuff grad III-IV. Tág BK.
    Előzőekhez viszonyítva rosszabb BK syst funkció ill tágabb BK.

    Egy évvel ezelőtt az MI: II-III volt. Azóta nehezebben bírom a terhelést. Mostanában gyakran fulladok, ájulásérzet, néha szívszúrások.

    A fenti adatok fényében valóban szükséges a plasztika? Mire számíthatok? A billentyűket visszavarrják?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Kizártnak tartom, hogy kezelőorvosa ne mondta volna el önnek a dolog lényegét. Mindenesetre a billentyűelégtelenség olyannyira fokozódott, hogy az általa okozott túlterhelés kifejezetten károsítja szívkamrájának a funkcióját is, ami pedig, ha így marad, visszafordíthatatlan sőt romló állapot. A műtétre valóban szükség van, a technikai részleteket a sebésszel beszélje meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő!Kérdésem lenne,hogy 195pulzusszámot edzés alatt észre sem veszem az jó,vagy rossz dolog?Nem…

    Kedves doktornő!Kérdésem lenne,hogy 195pulzusszámot edzés alatt észre sem veszem az jó,vagy rossz dolog?Nem érzem,hogy magas.Nyugalomba 70-80.Veszélyes e ez rám?30éves férfi vagyok.Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A 195-ös pulzusszám elérése nem okoz gondot, de tartós edzéspulzusnak ennek 75%-a (150 körüli érték) hatékonyabb. (Egyébként korábbi leveleihez képest most teljesen eltérően ír, vagy nem a személy, csak a számítógép azonos?)

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Köszönöm a válaszát! Lenne még egy kérdésem: amikor szedtem a bétablockolót, napi…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm a válaszát!
    Lenne még egy kérdésem: amikor szedtem a bétablockolót, napi 2*1⁄4-et kellett bevennem. Most megértem a pulzusom és 118 volt - ezt azért már meg is érzem, kicsit kellemetlen érzés van a mellkasomnál. Ha most beveszek egy negyed gyógyszert , akkor az segíthet vagy (mivel már nem szedem rendszeresen) többet árt, mint használ? Ha nem javasolja a gyógyszert, akkor rövid távon hogyan kezeljem a megemelkedett pulzust? Pl ha a munkahelyen leszek rosszul vagy az utcán, stb stb..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A beta-blockolót nem célszerű alaklomszerűen szedni, mert a kihagyás után az eredetinél magasabb pulzusra számíthat. Azt gondolom, hogy 120-ig terjedő pulzus nem okoz komoly rosszullétet, pihenjen meg, vegyen néhány mély levegőt, biztosan csökkenni fog a pulzusszáma.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr. Nő! Köszönöm válaszát örülök, hogy itt van és ezeket a \\"butuska\\" kérdéseket, amik persze…

    Kedves Dr. Nő!

    Köszönöm válaszát örülök, hogy itt van és ezeket a \\"butuska\\" kérdéseket, amik persze bennünket komolyan foglalkoztatnak ⁄különben nem volnánk itt⁄ feltehetjük.
    Robi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Nagyon szívesen :).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr. Nő! Tegnap néhány másodpercig tartó fájdalmat éreztem a gyomorszájamnál amit soha addig.…

    Kedves Dr. Nő!

    Tegnap néhány másodpercig tartó fájdalmat éreztem a gyomorszájamnál amit soha addig. Azóta néha "markolászó" fájdalmat érzek illetve ha böfögnöm kell akkor is, vagy ha nyelek és az étel elér arra a pontra akkor is fáj kissé.
    Mire utalhat ez, mit tehetek, hogy elmúljon?
    Köszönöm, Tisztelettel? Robi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Csapattag (Dani-Robi)!

    Egyelőre diétázzon, kímélje a gyomrát. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Elég magas a pulzusom mostanában, van hogy nyugalmi állapotban is 80-90-100. A…

    Tisztelt Doktornő!

    Elég magas a pulzusom mostanában, van hogy nyugalmi állapotban is 80-90-100. A legkisebb mozgásra is elkezd gyorsan verni - ha felállok a székről, ha átmegyek egyik szobából a másikba, sőt, megfigyeltem hogy belégzésnél hirtelen felgyorsul, aztán kilégzésnél lelassul. Gyakran van, hogy már attól is begyorsul ha beszélek.
    Voltam két kardiológusnál is, egyik sem talált szervi eltérést, pedig csináltak ekg-t, abpm-et, holtert, szívultrahangot és a laborvizsgálatom is jó lett.
    Bétablockolót írtak fel, de azt meg nem tudom szedni a kellemetlen mellékhatások miatt, úgyhogy egy hete abbahagytam. Azóta viszont a porszívózástól vagy egy sima sétától is kifulladok..
    Ilyen tényleg létezik, hogy szervi okok nélkül ilyen magas a pulzusom? Mit tegyek akkor ellene? Vagy szedjem újra a bétablockolót? Attól viszont szédülök és gyengének érzem magam.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés, tüdőbetegség) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható, persze fokozatosan emelve a terhelést és alkalomadtán kardiológusai véleményének kikérésével.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Aproveltet szedek évek óta próbálkoztam más olcsóbb gyógyszerek szedésével is de még a co-aprovelt is…

    Aproveltet szedek évek óta próbálkoztam más olcsóbb gyógyszerek szedésével is de még a co-aprovelt is mellékhatása volt ⁄fejfájás⁄ mostmár majdnem 6ooo ft az aprovelt de nem tudom mivel válthatnám ki ami nem okoz ilyen tüneteket

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ebben sajnos látatlanban nem tudok önnek segíteni, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Betaserc csökkentheti az elzáródás súlyosságát

    Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm válaszát és nem szerettem volna elméletben latolgatni édesanyám problémáját.Holnapra van időpontja az érszűkületét pontosan ismerő orvosához (ő írta fel a Betasercet is).10 napja volt kardiológusnál a pacemakerét ellenőriztetni,tehát az elmúlt 2-3 hétben 2 orvos is… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Anita!

    Sajnálom, hogy látatlanban nem tudtam önnek segíteni, én is a legjobbakat kívánom Önnek és édesanyjának is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Éjszakánként többször előfordult, hogy szapora szívverésre ébredtem illetve többször…

    Tisztelt Doktornő!

    Éjszakánként többször előfordult, hogy szapora szívverésre ébredtem illetve többször izzadásra. Hol az egyik hol a másik tünet jelentkezett. Nem volt meleg a szobában és rémálmom sem volt,előfordult, hogy többször is egy éjszak alatt szinte "felriadtam" az erős szívdobogásra.
    Ön szerint ki kellene magamat vizsgáltatni?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Igen, mert valamilyen - feltehetően nem testi, hanem inkább lelki - probléma állhat a háttérben.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó estét csak az lenne a kérdésem hogy 100 szem frontin tol meg lehet halni???,anita

    Jó estét csak az lenne a kérdésem hogy 100 szem frontin tol meg lehet halni???,anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Ugye, nem gondolja, hogy erre válaszolok?

  • Kedves Doktornő! Kevert szorongásos és depressziós zavarom van amire Frontin-t és Rexetin-t szedek,…

    Kedves Doktornő!

    Kevert szorongásos és depressziós zavarom van amire Frontin-t és Rexetin-t szedek, most fáj a torkom és hőemelkedésem van. Ha belázasodnék akkor az említett gyógyszerek mellé milyen hatóanyagú lázcsillapítót vehetek be?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Tudomásom szerint ezek a gyógyszerek nincsenek kölcsönhatásban a lázcsillapítókkal.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • férjemnél koszoruér szükületet találtak és magasvérnyomást cornográfiára van elöjegyzése . azt…

    férjemnél koszoruér szükületet találtak és magasvérnyomást cornográfiára van elöjegyzése . azt szeretném kérdezni hogy menyire veszélyes férjem nagyon fél ettől amütétöl hisz még 42 éves köszönöm irén

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Irén!

    Ha jobban átgondolják, rájönnek, hogy a koszorúérszűkület nyilván veszélyesebb, mint a coronarographia, hiszen ezzel lehet felderíteni, milyen és mekkora lehetőség van az infarctus megelőzésére.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Valsotens HCT magas vérnyomás fájdalmakkal

    Tisztelt dr nö!! Nekem az lenne a kérdésem hogy 30 évesen tartosan magas a vérnyomásom általában 180⁄140 de volt már ennél magassab is!! És sürün fáj a szivem is de ezek általában 1-2 orán belül elmulnak! A súlyom 120 kg. Szedek rá gyogyszert Valsotens HCT 80mg⁄12.5mg-t
    de nagyon nem változik… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Azt hiszem, az eddiginél komolyabban kellene a vérnyomásával, testsúlyával foglalkozni, mert stroke vagy infarctus komoly veszélyének teszi ki magát. Olyan nincs, hogy a… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 3 évvel ezelőtt volt epekő műtétem,diétát nem tartottam azóta panaszom nem volt.…

    Tisztelt Doktornő!

    3 évvel ezelőtt volt epekő műtétem,diétát nem tartottam azóta panaszom nem volt. 1 hete sóletet ettünk⁄bár én keveset⁄,mégis éjszaka gyomorszájamnál fájt és sugárzott a hátamba.Panaszom utána nem volt. Tegnap vendégségben voltunk,ahol, rántott húst ettem ,különböző magokkal volt megszórva és káposzta salátát. Délután két szendvicset ettem sörretekkel,vacsorára 1db. tükörtojást. Már éjszaka éreztem gyomorszájnál fájdalmat,ami ma egész nap elkísér.Időnként belegörcsöl,aztán abbahagyja. reggel óta már 3x voltam Wc-n,reggeli székletem normál,az utóbbi kettő kis mennyiségű nagyon sárgás színű. Kérdésem,hogy okozhatja epés probléma a panaszaimat? Orvoshoz kell fordulnom,vagy diétával is kezelhetem magam? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Okozhatja diéta túllépés következtében epepanasz, ha a diéta nem segít, forduljon orvoshoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm gyors válaszát! A probléma csak az, hogy sajnos voltam kontroll vizsgálaton kb másfél hónapja,…

    Köszönöm gyors válaszát!
    A probléma csak az, hogy sajnos voltam kontroll vizsgálaton kb másfél hónapja, ott ahol a beavatkozást végezték. Csináltak egy terhelést ami szerintük nem lett rossz és egyéb nem történt. Illetve azt mondta az orvos ha gondolom megcsinálja mégegyszer a katéterezést...pfff...erre mit mondhattam volna. Holnap reggel megyek újra...nem tudom mi lesz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Reméljük a legjobbakat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Csak annyit szeretnék megkérdezni, a háziorvosom vizhajtóként furosemid tablettát…

    Tisztelt Doktornő!
    Csak annyit szeretnék megkérdezni, a háziorvosom vizhajtóként furosemid tablettát írt fel, sumetrolim érzékenység esetében alkalmazható-e?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Tudomásom szerint nincs ilyen hatás a két gyógyszer között.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Gyakran vannak extráim, de inkább nyugalomban jelentkeznek és olyankor azt érzem…

    Tisztelt Doktornő!

    Gyakran vannak extráim, de inkább nyugalomban jelentkeznek és olyankor azt érzem mennem kell sétálni, és jobban is leszek. voltam mindeféle kivizsgáláson holter, uh, terheléses, otthoni ekg t is kaptam, sehol semmi, de mégis naponta oránként többször jelentkezik, kisebb nagyobb szünetekkel. most elkezdtem elhagyni a concort , mert azt szedtem 2 évig, mivel addig azt hitték mitralis prolapsusom van de másik dokinál kiderült hogy mégcsincs... concor okozhatja ezt a ritmuszavart?

    válaszát előre is köszönöm

    Pista

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Pista!

    Nem okozhatja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa