A betegek kérdései (18105)

  • Tisztelt Doktornő, Napok óta alig érezhető kicsi, de jelenlévő szúró fájdalmat és kis nyomást érzek…

    Tisztelt Doktornő,

    Napok óta alig érezhető kicsi, de jelenlévő szúró fájdalmat és kis nyomást érzek szí tájékon. Tegnap meg valami fajta pánik roham tört rám és influenza szerű tünetek. Ma már jobban vagyok de még mindig egy kis diszkonfortot érzek azon a tájékon.

    Mindenképp szakorvoshoz kéne mennem vagy megvárhatom hogy mi lesz ebből? Ez lehet csak pánik roham és megfázás?

    Ha mindenképp szükséges a szakorvos ön szerint kérem adjon tanácsot hova menjek. Nincs biztosításom de szívesen fizetek a vizsgálatért.

    Koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez minden valószínűség szerint megfázás, izomfájdalom lehet, ami pánikot is okoz önnek. Egyelőre nyugodtan várjon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 6 hete fáj és viszket a karomon azon a helyen ahova gyerkkorba kaptam oltást.2 oltás…

    Tisztelt Doktornő!
    6 hete fáj és viszket a karomon azon a helyen ahova gyerkkorba kaptam oltást.2 oltás helye is ott van a bal karomon és abbol az egyik fáj és viszket nagyon. Min. 15 éve kaphattam az utolso oltast vagy még régebben. Mi okozhatja ezt? Olyan mintha a bőröm alatt lenne a viszkető érzés nem a bröm viszket alatta. Elöször nem tulajdonitottam neki jelentőséget na de már 6 hete? Mi okozhatja? Köszönettel Tilda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Tilda!

    Ezt csak személyes orvosi vizsgálat tudja eldönteni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Mitől lehet szédülés, magas vérnyomás és pulzus?

    Kedves Doktornő!
    Szeretném kérni véleményét, tanácsát. 34 éves nő vagyok és február óta tartó diffúz tüneteim miatt kivizsgálásokon megyek keresztűl.Többek közzött erős izom, izületi fájdalmaim vannak, hőemelkedésem, bőrtüneteim, keringési zavarom, szédülés, égő fájdalom az egész testemben, terhelhetetlenség,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Alexandra!

    Megértem aggodalmát, de látatlanban semmiképpen sem tudok önnek választ adni. Folytatni kell az alapos kivizsgálást az ok kiderítésére illetve a tünetek gyógyítása céljából.… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Napi 1 Prelowt szedek 5 mg-ost, amit általában reggel 10 óra körül veszek be. Estére…

    Tisztelt Doktornő! Napi 1 Prelowt szedek 5 mg-ost, amit általában reggel 10 óra körül veszek be. Estére viszont felszökik a vérnyomásom 150⁄90 körül, ez nem minden nap jellemző. Ilyenkor vehetek be Ön szerint még egy szemet? Köszönöm válaszát: Melus

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Bevehet nagyobb adagot, elvileg napi 1x kell alkalmazni, de lehet 2x1-et is, lehetőleg egyenletes elosztásban. Egyébként a hatás kifejlődése több hét lehet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! Terhesség alatt híztam több mint 30 kgot, pedig nem ettem kettő helyett, tisztában…

    Kedves doktornő!
    Terhesség alatt híztam több mint 30 kgot, pedig nem ettem kettő helyett, tisztában vagyok az egészséges táplálkozás alapjaival. Szülés után fél évvel kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van. Most 100 mkg Euthyroxot szedek. Az a baj, hogy diétás étrenddel (kb. 1200-1400 kalória) híztam. Végső elkeseredésemben elkezdtem koplalni. Három hétig csináltam, épp hogy csak falatokat vettem a számba (természetesen szénhidrátmenteset). Nagy nehezen fogytam így 1 kg-ot. Három hét után egy nap nem diétáztam, vagyis ettem szénhidrátot, de egyáltalán nem zabáltam, csak mint egy normális ember, kb. 1600 kalóriát ettem meg aznap. Egy nap alatt híztam 1,5 kgot!!! És ez nem is ment le.
    Az a baj, hogy amióta szültem semmilyen diétával nem tudok fogyni. Elvileg a pajzsmirigyemet orvosolták. Sajnos nem mozgok túl sokat, de azért heti kétszer igyekszem a nagy séták mellett aerobikozni.
    Ilyen hosszú leírás után az lenne a kérdésem, hogy milyen orvoshoz forduljak? Milyen betegség okoz "nem-fogyást"?
    (Azért nem megyek háziorvoshoz, mert külföldön élek, stb.) Jelenleg 160⁄78 vagyok.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Azt ajánlom, forduljon endokrinologushoz vagy anyagcserével foglalkozó specialistához, dietetikushoz, látatlanban sajnos nem tudok önnek érdemi választ adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kérem, szíveskedjen elmagyarázni. Műtét előtti EKG-s papíron ez áll: SR, bal tengelyállás,…

    Tisztelt Doktornő!

    Kérem, szíveskedjen elmagyarázni. Műtét előtti EKG-s papíron ez áll: SR, bal tengelyállás, inkomplett JTSZB, a VL-ben Q, isoel. ST-k, poz. T-k.

    Eddig semmi gond nem volt a szívemmel.

    Tisztelettel várom válaszát, Dina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Most sincs baj az EKG-val.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Erős szívdobogás, mellkasi nyomás miatt Betalocot írt az orvos, elkezdjem szedni?

    Tisztelt Doktornő!

    Nagyon kérem segítsen nekem, mert mára sajnos nagyon megijedtem és összezavarodtam. 27 éves nő vagyok, 178 cm magas, 63 kg. semmilyen betegségem nincs, semmi komolyabb orvosi beavatkozásom nem volt. Nemrég vesehomokot diagnosztizáltak, illetve évek óta fennálló panaszom… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Valóban ki kellene vizsgálni, hogy mi áll panaszai hátterében, de látatlanban én ezt biztosan nem tudom önnek megmondani. Forduljon egy belgyógyászhoz részletesebb kivizsgálás… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Pulzusszámmal kapcsolatban lenne kérdésem. 23 éves nő vagyok, testsúlyom normális.…

    Tisztelt Doktornő!

    Pulzusszámmal kapcsolatban lenne kérdésem. 23 éves nő vagyok, testsúlyom normális. Rendszeresen sportolok. Ősz óta edzőterembe járok, ahol figyelem a pulzusomat. Kisebb megterhelésnél átlagosan 150-170 között mozog a szívverések száma, ha egy kicsit erősebb megterhelést választok előfordult már 180-188 is ⁄ez 7,5-8 km⁄h-ás kocogásnál, 5-6,5 km⁄h-nál átlagosan 150 a szívverés⁄. Érdeklődnék – mivel tudom, hogy az átlagos érték 130 körül van mozgás során – hogy folytassam-e ezen a szinten a megterheléseket, vagy esetleg javasolt egy kardiológusi⁄sportorvosi látogatás? Van-e indok aggódásra? ⁄Rendelkezem több kardiológiai problémával rendelkező családtaggal is.⁄

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A terhelésre jelentkező pulzusszám a terhelés fokától és az egyén edzettségétől függ. Ha önnek egészséges a szíve, az optimális tréningpulzus 150 körül van tartósan, de alkalmanként csúcsterhelésnél elérheti a 180-at is. Terhelhetőségét valóban egy kardiológiai vizsgálat (beleértve a terheléses vizsgálatot is) adhatja meg a legjobban.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Lassan a változó korba érek. Sokat hallani, hogy ilyenkor a nők a szervezet változása…

    Tisztelt Doktornő!
    Lassan a változó korba érek. Sokat hallani, hogy ilyenkor a nők a szervezet változása miatt akár infarktust is kaphatnak. Igazak ezek a hírek? Lehet valami vitamint vagy értendkiegészítőt szedni a megelőzésre? Szeretnék tudatosan felkészülni majd erre az időszakra.
    Válaszát köszönöm!
    Gréta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Gréta!

    A szervezet változása miatt nem általában, hanem az ismert kockázati tényezők (vérnyomás, koleszterin, dohányzás, túlsúly, stressz, mozgásszegény életmód) érvényesülnek erősebben, mivel az ösztrogén által nyújtott relatív védelem csökken. Ezeket a tényezőket vegye fokozottan figyelembe, a tudatos "felkészülés" során.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Fallot-tetralógia kezelés után miért van hányinger?

    Tisztelt Doktor Nő!
    Az éjjel hajnali 1 tájékában rosszul lettem. Wc-re indultam, elkezdtem remegni, a szivem nagyon felgyorsult, a kezeim zsibbadtak, szédültem, hányingerem volt, falfehér lettem, elsötétült minden, erőtlen voltam. Ha a lakótársam nem fog meg, összeestem volna. Nagyon megijedtem,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban fogalmam sincs róla, de ha ismételten előfordult, mindenképpen javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat… Még több

  • Nem aktív sportolás esetén rosszabbodik a depresszió?

    Kedves Dokrornő!
    Az előző kérdező vagyok és nagyon köszönöm a válaszát.
    Nyáron voltam kardiológusnál és nem talált semmi rendelleneset az extrák hátterében.
    A Xanaxot csak kiegészítésnek addig kell szednem, amig beáll az Asentra. Kb naponta 2x0,25-öt veszek be, de más most is vannak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Julcsi!

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Depresszió kezelésére a Xanax mellett magnézium is adható

    Tisztelt Doktornő!
    43 éves nő vagyok, és már negyedszer esem bele ősszel a depresszióba. Mindig pánikos, szorongásos tünetekkel kezdődik, rengeteg extra beütésekkel. Két hete kezdődött az antidepresszáns adagolása, de még nem az igazi. 0,25 Xanaxot szedek mellé, de így is jelentkeznek az extrák.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. A sportolásra vonatkozó… Még több

  • A hasi ultrahang eltéréseket mutatott az epehólyagban, mûtét kell

    Tisztelt Doktornő!

    A múlt héten hasi ultrahang vizsgálaton a következőt állapították meg: Az epehólyag folyadékkel átlagosan telt, fala nem vastagabb, a collum-corpus határon megtört. A collumban egy 5 mm-es kő látható. Az extrahepaticus epeutak norm. tágak. A pancreas nem szélesebb, eshoszerkezeti… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A sebészek ilyenkor a műtét mellett érvelnek, több tapasztalatuk van ezen a téren, de azért tegye fel direktben nekik is a kérdést.

    Üdvözlettel
    dr…

  • Seduxen injekció magasvérnyomás és erõs szívverés miatt 56 évesnek

    Kedves Doktornő !

    Szeretném - amennyiben tudna segíteni - a köv. problémámra váklaszt kapni.Öntől.
    Normális életvitelű , idegileg kiegyensúlyozott ember vagyok. 56 éves.
    Az este meghitt családi beszélgetés közben éreztem,hogy fáj a bal oldali könyököm,majd az egész karom… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Katinka-Katica-Klára-Krisztina!

    Ha ön áll valamennyi név hátterében, akkor van kardiológusa, aki kontrollálja, foglalkozik szív-, vérnyomás-problémáival. Kérem, vele konzultálja meg… Még több

  • Tisztelt Doktor nő! Kicsi gyerekkorom óta vannak sav problémáim, emlékeim szerint. kb 4-5 éve derítették…

    Tisztelt Doktor nő!

    Kicsi gyerekkorom óta vannak sav problémáim, emlékeim szerint. kb 4-5 éve derítették ki gyomortükrözéssel, hogy reflux a probléma. Azóta pantoprazol-t szedek. (évek óta)

    Szintén pár éve küzdök puffadásos problémákkal. Már a leglazább alsónadrág is szorít, legalábbis így érzem.

    Voltam vele orvosnál, megtapogattak, azt mondták, hogy nagyon gázosak a beleim. Átestem vastagbéltükrözésen, de a belem teljesen egészséges és "szép".

    Voltam hasi ultrahangon, de semmi.
    Orvosom szerint a sok ülőmunka lehet gond. De igazából ha rendesen eszem, akkor utána azonnal jelentkezik a puffadás.

    Felmerült lehetőségként az is, hogy a gyógyszer miatt. Most 1-2 hete elhagytam a pantoprazolt, próbálok figyelni rá, hogy mit eszem, savlekötőt szedek ha baj van, salvus vizet iszom időnként, stb. Hátha ez a gond. De egyelőre még semmi.

    Igazából több kérdéssel is fordulnék önhöz:

    1. Mennyi idő alatt ürül ki a szervezetemből a gyógyszer, hogy biztos lehessek abban, hogy nem az okozza a bajt?

    2. Lehet a puffadás a reflux tünete?

    3. Lenne értelme műtéttel kezelni a refluxomat? Utána nem kellene gyógyszert szednem és a puffadás is megszűnhetne?

    Esetleg tudna javasolni nekem valamit, hogy mivel próbálkozzak? (még a tejtermékek kiiktatását nem próbáltam ki, már ha az okozhat ilyen gondot)

    Próbálok fogyni is, hátha az a gond, van egy kis hasam, idáig 80kg-ról tudtam lemenni 74-re. (178cm magassággal)


    Választ előre is köszönöm!

    üdvözlettel:
    Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Attila!

    Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy gastroenterologushoz forduljon személyesen, vagy pl. az alábbi linken: www.diagnozis.hu

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A túlzott sóbeviteltől lehetséges-e kéz-láb zsibbadás? Most derült ki, hogy másfél…

    Tisztelt Doktornő!

    A túlzott sóbeviteltől lehetséges-e kéz-láb zsibbadás? Most derült ki, hogy másfél évig olyan vizet ittam folyamatosan (reggeltől estig), ami az átlagnál sokkal több nátrumot tartalmaz (159 mg⁄l). Szédüléseim is vannak. A fül-orr-gégész kivizsgált, még koponya MR-en is voltam, amelynek negatív az eredménye. A végén BPPV-t állapítottak meg. Akkor még nem tudtam hogy túl sós a vízünk, viszont most már én arra gyanakszom, hogy a panaszaim hátterében valójában a sok NA fogyasztása állhat. Önnek mi a véleménye erről? Létezhet ez?

    (sajnos vízlágyítós vízrendszer van a társasházba bevezetve, és ugyanezt a vizet ittam másfél éven át, nincs két csőrendszer, de fél éve elzártuk,így fél éve a normál vizet iszom.)
    Üdvözlettel, Klári

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Klári!

    Nem tartom valószínűnek ezt az összefüggést (ha fél éve nem is ezt a vizet issza, akkor pláne), lehet, hogy mozgásszervi (nyakcsigolya-meszesedés) okozza a szédülést. Mindenesetre folytassák a kivizsgálást, javulást kívánok.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Heves szívverés és mellkasi fájdalom kezelése

    Tisztelt Doktornő!

    Júliusban el kellett kezdenem bétablokkolót szedni, mert a szívem túl gyorsan dolgozott. Ezen kívül más problémám nincs (illetve a nehézlégzés és a mellkasi fájdalom, de az orvos szerint ez a szapora pulzussal jár).
    Elkezdtem szedni a Betalocot, majd a BetalocZokot,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A betablockolók mind csökkentik a vérnyomást is, talán azt kellene kideríteni, hogy mi okozza a gyors szívverést, és az alapbetegséget kezelni. Lehet, hogy egyszerű stressz,… Még több

  • A hasa görcsöl, háta legalján tompa nyomást, fájdalmat érez

    Tisztelt Doktornő!
    Múlt hétt csütörtökön este ágyba fekvéskor egy levegővételnél hirtelen szúró fájdalmat éreztem derekam jobb oldalán, hátul. Ez többszöri levegővételnél megismétlődött, majd lassan elmúlt. Viszont azóta is tompa nyomást és fájdalmat érzek a hátam legalján, főként a két oldalon.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Fáj a válla, csomók vannak benne, hogyan kezelje?

    Drága Doktornő!

    Annyit szeretnék kérdezni, hogy tüdőemboliám volt már 2003-ban, azóta is többször van nehézlégzéssel, vállfájdalommal járó tünetem. A múlt héten jöttem ki a pulmonológiáról, ahol tüdőgyulladással kezeltek. Tegnap ismét nehézlégzésem lett, és vállfájdalmaim. Az ügyeletes… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Ildikó!

    Azt javasolom, mielőbb forduljon ahhoz a pulmonologiai osztályhoz, ahol a múlt héten kezelték, ott ismerik az előzményeket és meg tudják ítélni jelen panaszainak az okát! Még több

  • Tisztelt Doktornő! Heliobakter vizsgálaton voltam. Az eredményeim az alábbiak: 13C-urea légzésteszt…

    Tisztelt Doktornő!

    Heliobakter vizsgálaton voltam. Az eredményeim az alábbiak:
    13C-urea légzésteszt 3 < 4
    13C-urea légzésteszt 0 perc -46,57 -
    13C-urea légzésteszt 30 perc -43,09 -

    A kérdésem, hogy pozitív vagy negatív ez az eredmény.

    Köszönettel.Tné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, nem tudom megmondani, javasolom, kérdését kezelőorvosának vagy gastroenterologusnak tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa