A betegek kérdései (17908)

  • Tisztelt Doktor Nő! 35 éves nő vagyok!Tegnap kezdődő tüdőgyulladásra kaptam Avolax400mg-os tablettát,tüdőgyógyásztól,de…

    Tisztelt Doktor Nő!
    35 éves nő vagyok!Tegnap kezdődő tüdőgyulladásra kaptam Avolax400mg-os tablettát,tüdőgyógyásztól,de el is mondtam a doktor Úrnak,hogy szedek bisoprolort5mg-os reggelente egy szem stimuloton 50mg-osat,este pedig 1 szem 0,25-ös frontint!Délután 100 és 130 között volt a pulzusszámom,nyomást éreztem a mellkasomban és ingadozott a vérnyomásom,2-er volt hasmenésem is!felhívtam az ügyeletet de az orvos nem jött ki,mert csak annyit mondtak vegyem be a frontint majd kevesebb lesz a pulzusszámom és hogy ez az antibiotikum nem okoz ilyen tüneteket,pedig a betegtájékoztatóban ez mind benne van!Megszeretném kérdezni mivel éjjel is volt,hogy közel 100 volt a pulzusom,okozhatta e a gyógyszer vagy merjem szedni továbbra is!Mennyi idő még kiürül a szervezetből ha csak 1 szemet vettem be belőle!Várom válaszát Doktor Nő és előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az Avelox egyéb jellegű ritmuszavart okozhat, de ha panaszai vannak, inkább ne szedje. Állapota miatt viszont akkor valamilyen egyéb kezelés szükséges, forduljon orvoshoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő, eligazító választ szeretnék kérni Öntől. Négy nappal ezelőtt szívinfarktuson estem…

    Tisztelt Doktornő, eligazító választ szeretnék kérni Öntől.
    Négy nappal ezelőtt szívinfarktuson estem át, a tünetek alapján ez nem kétséges. Hatvanhat éves nő vagyok, azonnali segítséget nem kaphattam és azóta sem mentem orvoshoz, semmilyen gyógyszert nem vettem be.
    Mit tegyek?
    Csak néhány hónapra jöttem, nincs itteni egészségbiztosításom.
    A választ előre megköszönve üdvözlöm,
    molgunar

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az orvosi gyakorlatban az infarctus diagnózisának 3 kritériuma van: a típusos tünetek, a típusos EKG és a típusos laborletetek. Leírása alapján ebből a második kettőre nincs bizonyíték. Feltéve, hogy infarctusa volt, tudnia kell, hogy kezelés nélkül az első hónap halálozása 50%. A továbbiakban arra vonatkozóan, hogy mi legyen a teendő, az ön kezében van a döntés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm! Tanácsot szeretnék kérni! Reggelente és még délután is fáradsággal küzdök. A nap végére,…

    Üdvözlöm!

    Tanácsot szeretnék kérni!

    Reggelente és még délután is fáradsággal küzdök. A nap végére, mint pl. most is szinte fitt vagyok!

    Éjszakánként éjfél - 1 óra közötti időben fekszem le, előtte netezek, filmezek,stb... Nehezen alszom el.

    Hogyan tudnám visszafordítani a bioritmusomat?
    Hova forduljak?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez részben alkati adottság, amin nem könnyű változtatni. Mindenesetre, ha a délutáni, koraesti órákban jól kifárasztja magát fizikailag, akkor könnyebb este korábban lefeküdni és reggel korán frissebben ébredni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.NÖ! Kedden műtétem volt. A branült a csuklómba szúrták be. Mára bekékültek az ereim és a…

    Tisztelt Dr.NÖ! Kedden műtétem volt. A branült a csuklómba szúrták be. Mára bekékültek az ereim és a csuklóm, a kézfejem. Miért kékülhetett be? És ettől érezhetem rosszul magam? Fájhat ettől a hátam,nyakam,mintha lázas lennék? Köszönöm a választ!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Elvileg az ér megpattanása miatt keletkezhet bevérzés, ami megkékül. Ez nem szokott rosszullétet, általános tüneteket okozni, de ha visszérgyulladása van, akkor igen. Mindenesetre mutassa meg kezelőorvosának.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kérdésem, az lenne mit kellene még kérnem, hogy alaposan kivizsgáljanak,Hiszen sokszor aggódok az állapotom…

    Kérdésem, az lenne mit kellene még kérnem, hogy alaposan kivizsgáljanak,Hiszen sokszor aggódok az állapotom miatt.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lelkiismeretes, alapos kardiológiai kivizsgálást.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A pajzsmirigy értékeim negatívak, koszorúerek állapotáról nem tudok:Vérhigítót szedek, de csak Aspirin…

    A pajzsmirigy értékeim negatívak, koszorúerek állapotáról nem tudok:Vérhigítót szedek, de csak Aspirin protektet.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Remélhetőleg elég.

  • Kedves Doktornő! Köszönöm, hogy válaszolt a kérdésemre, de magas kamrai frekvenciáju a pitvarfibrillatióm.A…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm, hogy válaszolt a kérdésemre, de magas kamrai frekvenciáju a pitvarfibrillatióm.A nem szervi eredetű, úgy értve nem az, hogy nem szív eltéréssel.A Sotalex mellé szedhetek essetleg Pnanagint, vagy más magnézium tartalmú szert.Volt aki mondta omega3-at szedjek, mert az csökkenti a zavart.Igaz ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A "nem szív eltéréssel" gondolom, azt jelenti, hogy nincs billentyűszűkülete. Emellett lehet koszorúérmeszesedés vagy pajzsmirgiytúltengés, ezeket tisztázták? És ugye nem gondolja komolyan, hogy vizsgálat nélkül terápiás tanácsot adhatok? Remélem kiegészítésként szed véralvadásgátlót (megfelelő adagban) embolia megelőzésére.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kérdésem, hogy a kamrai frekvenciáju pitvarfibrillatio mennyire veszélyes ritmuszavar.Már…

    Tisztelt Doktornő!

    Kérdésem, hogy a kamrai frekvenciáju pitvarfibrillatio mennyire veszélyes ritmuszavar.Már kb. 5. éve vannak ezek a fibrillatios panaszaim.Többször viszgáltak vele, de azt mondják nem szervi eredetű ez a zavar.Rytmonormot szedtem ezidáig, de most állítottak át a sotalex nevű gyógyszerre.Igazán a panaszaim szinte napi jellegűek, sokszor megugrik a szíven és szapora a pulzusom olyankor.Kérem Önt, hogy írja meg, milyen jellegű vizsgálat lenne még célszerű, vagy éppen mi az a szer ami csökkentené a panaszaimat.

    Tisztelettel Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Ágnes!

    Levele némileg információhiányos: milyen kamrai frekevenciájú a pitvarfibrilláció, magas vagy alacsony (valamilyennek lennie kell, mert különben nem működne a szív)?. Mit ért azon, hogy nem szervi eredetű (milyen lehetne még)? A kezelés megfelelő formájának megválasztásához személyes kardiológiai vizsgálat, annak eredménye alapján esetleg kiegészítő vizsgálatok szükségesek, ez határozhatja meg a megfelelő kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktorno! Tetem fel onnek a mai nap folyaman kerdest es nem talaltam vallaszt ra! Szeretnem…

    Tisztelt doktorno!
    Tetem fel onnek a mai nap folyaman kerdest es nem talaltam vallaszt ra!
    Szeretnem megkerdezni megin tenyleg igaz-e az ,hogy a muszivbillentyu
    leszkad valakinek mutet utan a 3. even es ez a halalat okozza!
    Vallaszat koszonom!
    Marika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Marika!

    Miután nekem nincs megválaszolatlan kérdésem, a kérdését alighanem nem nekem tette fel. Mostani kérdésére: súlyos szívbelhártyagyulladás esetén gennyes folyamat kapcsán elvileg előfordulhat, de ezt megelőzően vannak olyan tünetek, amelyek a veszélyre felhívják a figyelmet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nö! Elnézést kérek, hogy kérdésemmel megint Önt zavarom.A mult szombaton ügyeleten farizomba…

    Tisztelt Doktor Nö!
    Elnézést kérek, hogy kérdésemmel megint Önt zavarom.A mult szombaton ügyeleten farizomba kaptam seduxen injectiot.Ma reggelre a helye nagyon fáj, és járás ülés fekvés esetén is nagyon fáj az egész izomzat.Nem piros nem gyulladt,ltni a tü helyét és körülötte lila.Az lenne a kérdésem, hogy mivel kenhetném be, vagy hogy elmuljon a fájdalom mit alkalmazhatnék?Köszönöm válaszát, és mégegyszer elnézést kérek.Tisztelettel: Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Gabriella!

    Borogassa, kenegesse Árnika géllel, el fog múlni, de nem túl hamar.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő én azt szeretném tudni hogy minden nap fáj a gyomrom és nem rég voltam gyomortükrözésen…

    kedves doktornő én azt szeretném tudni hogy minden nap fáj a gyomrom és nem rég voltam gyomortükrözésen ott azt monták hogy minden renben van de viszont én tudom azt hogy epeköveim vannak és a hasam is televan kövekkel.ez miatt fájhat-e a gyomrom naponta vagy semi köze ehez a köveimnek?és hamegmütenek utána is ha fájni fog a gyomrom akkor gyomornyugtatot kell szednem?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Látatlanban erre teljes képtelenség érdemi választ adni, kezelőorvosának tegye fel ezeket a kérdéseket.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm, nem tudok eligazodni az ekg leleten. "Pitvarfibrilláció aberráns vezetéssel, vagy kamrai…

    Üdvözlöm, nem tudok eligazodni az ekg leleten.

    "Pitvarfibrilláció aberráns vezetéssel, vagy kamrai korai komplexekkel, nem specifikus st és t-hullám rendellenesség, lehetséges digitálisz hatás, kóros ekg"

    Első látásra ijesztő, köznyelvre lefordítaná kérem? Mennyire nagy a baj?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Mindenképpen ritmuszavar, amelyhez kiegészítő eltérések társulnak. Ennél többet nem érdemes tudnia, orvosa viszont mielőbb lássa a felvételt, további kezelés vagy a kezelés módosítása szükséges!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Néha izomlázszerű fájdalmat érzek a mellizomzatomban, amit nem előzött meg "komolyabb"…

    Tisztelt doktornő! Néha izomlázszerű fájdalmat érzek a mellizomzatomban, amit nem előzött meg "komolyabb" izommunka,csak úgy egyik napról a másikra alakul ki azután pár nap múlva elmúlik.. (néha a gerincem vonalában is fáj ilyenkor a tarkómtól kezdődően lefelé) Ezeken a napokon a bal mellbimbóm magasságában,vagy a szegycsontom mellett közvetlen enyhe nyomást,és kisebb fájdalmat érzek ami a karom mozgatására,felemelésére csökken,elmúlik,de utána megint elkezd fájni. Rendszeresen mozgok,néha futok is,de ilyenkor nem érzem hogy nehezebben lélegeznék,vagy jobban fájna,nyomna a mellkasom. Ön szerint mi lehet az oka ezeknek a tüneteknek? Voltam orvosnál a panaszokkal,több szögből megröntgeneztek de nem látszik semmilyen elváltozás vagy ok ami miatt fájhatna...
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Valószínűleg reumatológiai eredetűek a panaszai, ezt a röntgen nem mutatja, de a szakvizsgálat tisztázhatja, és megfelelő kezelés segíthet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Egy elkeseredett 20 éves lány kéri a segítségét. 1 éve kezdődtek gyomorpanaszaim,…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Egy elkeseredett 20 éves lány kéri a segítségét. 1 éve kezdődtek gyomorpanaszaim, alkalmankénti hányással, puffadással. Háziorvosom diétát javasolt. Azonban azóta is 1-2 havonta rámtör a gyomorfájdalom, ami lefekvéskor és ébredéskor a legrosszabb. Amíg ettem a tünet elmúlt, majd amikor befejeztem újra visszatért a fájdalom. ismét háziorvos (immáron egy másik) aki vérképre küldött, majd domperidon-t irt fel. A domperidon nem hatott, sőt az elhagyása után (10 napig kellett szedjem) a tüneteim még rosszabbak lettek, igaz a gyomrom nem fáj, de folyamatosan büfögök, az étel néha egészen a számig visszajön, vagy ha ittam előtte, akkor a folyadék szinte visszacsapódik a számba. Úgy érzem mintha az egész gyomorartalmam a nyelőcsövemben lenne, és egy követ nyeltem volna. Állandóan fáradt vagyok és sokat köhécselek. A héten ismételten felkerestem az orvost aki költözésünk miatt már megint egy másik doktor, ő Emozult irt fel, szerinte reflux. Nos, tudom hogy 3 különböző orvos mind erre gondolt, én mégsem értem: nem lenne szükséges egy belgyógyászati kivizsgálás? A "kavics" a gyomromban még mindig ott van, nehezen nyelek tőle, éjszakántként fel is riadok rá.
    Ön milyen kivizsgálásokat javasolna, illetve milyen betegségre gondol? Félek, hogy félrekezelnek és komolyabb probléma áll a háttérben.

    Válaszát nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Én azt nem értem, ha ennyire a reflux irányába mutatnak a panaszok-tünetek, akkor miért nem kér beutalót gastroenterológushoz? Nem hiszem, hogy megtagadnák ezt a lehetőséget öntől, éljen vele!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!

    Apukámnál ( 75 éves ) 6 éve diagnosztizáltak vastagbéldaganatot,amit eltitkolt, és csak most februárban derült rá fény,mivel rosszul lett. akkor tudatosultunk vele,és avval is,hogy már áttétei vannak. akkor 2 hétig volt kórházban, kapott vért,mivel a széklettel elfolyt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Szandra!

    Nem tudok most sem mást írni, mint amit februárban írtam: "Sajnos, semmi jóval nem tudom bíztatni, fel kell készülni a legrosszabbra is. Édesapja nyilván nem akarta… Még több

  • Jó estét kívánok Doktor Nő.Tanácsot szeretnék kérni hogy mi lehet a baj a lányom barátjáról lenne szó.20…

    Jó estét kívánok Doktor Nő.Tanácsot szeretnék kérni hogy mi lehet a baj a lányom barátjáról lenne szó.20 éves nem dohányzik, nem iszik, nem iszik energiaitalt, nem iszik csak ásvány vizet semmi cukros dolgokat ,problémája vasárnap hányt, nagyon szabálytalanul vert a szíve a vérnyomása 155⁄80 hgmm volt kimentek az ügyeletre kapott vérnyomás csökkentött majd hétfőn elment a körzeti orvoshoz elküldte a laborba a koleszterinje volt minimálisan alacsony (pontos értéket nem tudok) meg a karbamid volt egy picit meg emelkedve és fel írt neki Valsartan tevát 2x1tbl. ő most szedi de a szabálytalan szív verése még van nem tud semmi terhelő dolgot csinálni pl.biciklizés stb. mert máris érzi ezt az érzést. Ma este meg mértük a vérnyomását 137⁄55 hgmm volt és a pulzusa 58 volt ezt egy digitális vérnyomás mérőn mértük.Ez nagyon alacsony pulzus szám nem ?????De érezte hogy nagyon le van lassulva.Az lenne kérdésem hogy mi lehet a baj tudom így nem lehet diagnózist fel állítani nem is azt kérem csak mik lehetnek lehetőségek.Még annyit kb más fél hónapja dolgozik 3 műszakba meg hétvégén is dolgozik lehet hogy ki van merülve a szervezete?????? Előre is köszönöm a válaszát .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ki kellene vizsgálni, hogy a magasabb vérnyomás és rendetlen szívverés hátterében mi állhat, érdemes lenne kardiológust felkeresni, a kissé találomra elkezdett gyógyszeres kezelés előtt⁄helyett.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    1 éve diagnosztizáltak nálam tachycardiát, pajzsmirigy betegségem nincs és a vérképem is rendben találták. Kétféle béta blokkolóm volt eddig amit szedni nem tudtam mert alacsony volt a vérnyomásom tőlük, nem rég Nebilet-et írtak fel de csak szükség esetére amire eddig… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A Rytmonorm egy "nagyágyú", ami komolyabb ritmuszavarok kezelésére való. Az ön magasabb pulzusszáma - mint már írtam erről - fizikailag aktívabb életmóddal bizonyára… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Egy hete jöttem haza a kórházból szívkatéterezést végeztek lágyékban, ami aggaszt…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy hete jöttem haza a kórházból szívkatéterezést végeztek lágyékban, ami aggaszt hogy a vágás helyénél be van duzzadva és fáj az egész lábam és a hasam is!Szeretném megkérdezni hogy ez probléma e?Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel:zsuzsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zsuzsi!

    Lehet probléma, meg kellene mutatni a kórházban (érgyulladást ki kell zárni).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ugye nem lehet gondom abból, hogy gyomorrontás és időhiány miatt egész nap úgy…

    Tisztelt Doktornő!

    Ugye nem lehet gondom abból, hogy gyomorrontás és időhiány miatt egész nap úgy fél6-ig nem ettem egy falatot sem, csak vizet ittam? Viszont hazaérve természetesen egyből ettem, nem is keveset, de picit még olyan kábán-furán érzem magam.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Biztos nem, de a vércukra nyilván nem szereti az ilyesmit.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dóktornő! Kérdezném hogy mit jelen a szívultra hangomon hogy Mitrális melső vitorla:vékony…

    Kedves Dóktornő!

    Kérdezném hogy mit jelen a szívultra hangomon hogy Mitrális melső vitorla:vékony ls a hátsó vitrorla is vékonymajd a balkamra fala mérsékelten megvastagodott.Diastolés funkciózavar.
    Septun:13mm⁄14mm Hátsófal:13mm⁄13
    Érdekelne ilyen fiatalon még ezek az értékek gyógyíthatok ? Vajon mi okozza ezt nálam?
    Köszöm elöre is a válaszát Tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Elnézést, de részletes leletmagyarázatra nem vállakozhatom, a lényeg, hogy feltehetően a vérnyomása terheli a szívizomzatát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa