A betegek kérdései (17926)

  • elnézést még egy olyan kérdésem van, hogy ez okozhat komoly gondot? Köszönöm

    elnézést még egy olyan kérdésem van, hogy ez okozhat komoly gondot?

    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Ennek a kérdésnek az eldöntésére van szükség az említett vizsgálatra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő Az előbb elfelejtettem leírni, hogy megvagyok fázva. ez befolyásoló tényező lehet? Köszönettel

    Tisztelt Doktornő

    Az előbb elfelejtettem leírni, hogy megvagyok fázva.
    ez befolyásoló tényező lehet?
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem valószínű.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A múlt éjszaka arra ébredtem, hogy extra szívversem van,de nem olyan mint szokott…

    Tisztelt Doktornő!

    A múlt éjszaka arra ébredtem, hogy extra szívversem van,de nem olyan mint szokott lenni 1-2plsz ütés és vége hanem ez sokal rosszabb volt 8-9 db plusz volt és 1-2 normális ütés majd megint 8-9 db nagyon rossz.

    mi az ön véleménye erről?
    Köszönöm szépen a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Érdemes lenne kontroll ritmusanalízist (Holter) végeztetni, a ritmuszavar pontosabb tisztázása és a teendők eldöntése céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • 35 éves férfi vagyok és néhány hónapja vettem észre, hogy a hasam jobboldalt duzzadtabb. Fekvő helyzetben…

    35 éves férfi vagyok és néhány hónapja vettem észre, hogy a hasam jobboldalt duzzadtabb. Fekvő helyzetben nem látszik és tapintva sem érezhető, de álló helyzetből megfigyelve elég határozottan kb. 3-5 mm-el nagyobbnak látható a hasam jobb oldala a bal oldalhoz viszonyítva. De nem csomót érzek, hanem egy nagyobb terület egészében kiemelkedettebb. Egyébként magas, vékony testalkatú vagyok némi pocakkal.

    Közben a következők történtek: 2 hete 37 fokos hőemelkedésem van nappal, az 1. héten kétszer volt hasmenésem pár nap különbséggel. Majd a 2. hét első 2⁄3-ában jobb alhas tájékán időnként gyenge-bizonytalan fájdalmat éreztem, valamikor spontán valamikor bizonyos mozdulatokkor, ezek a fájdalmak 10-20 mp után elmúltak. 3 napja elmentem a háziorvoshoz, ő tapintással vizsgálta, csak az egyik tapintás esetén fájt, szerinte vakbélgyulladás gyanús voltam, ezért onnan a sebészetre mentem. De amikor odaértem már nem fájt tapintásra, egyéb vizsgálat pedig nem történt és azt mondták túl enyhék a tüneteim valószínű, hogy maximum bélfodri nyirokcsomó gyulladásom lehet ami magától gyógyul. Azóta ezek a kisebb fájdalmak megszűntek, a hőemelkedés
    még egyelőre nem.

    Visszatérve a jobboldali hasi duzzanatra a háziorvosnak említettem ezt, de valószínűleg nem erre koncentrált hanem a vakbélgyulladás gyanúra, a sebészeten pedig sajnos ezt elfelejtettem említeni.
    Érdemes ennek is utána járni? Ha igen milyen szakorvoshoz kell mennem?
    Vagy csak egyszerűen túlzásba viszem az aggódást?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, de lehet, hogy ez régóta fennáll, csak nem tűnt fel (lehet tartási rendellenesség álló helyzetben). Csak akkor érdemes részletesebben vizsgálni, ha panasza van ezzel kapcsolatban.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Magas pulzusra szedek Nebivolol Sandozt, reggel egy felet este pedig egy negyedet.…

    Kedves Doktornő!

    Magas pulzusra szedek Nebivolol Sandozt, reggel egy felet este pedig egy negyedet. Néha vannak extráim, de amúgy más baja a szívemnek nincs.
    A hétköznapokon nem iszom alkoholt, most viszont este lesz egy kisebb családi-baráti összejövetel és a kérdésem ezzel kapcsolatban arra irányulna, hogy szabad-e alkalmanként 1-2 pohár alkoholt elfogyasztani a béta-blokkoló mellett is vagy tilos? Sajnos a hosszú hétvége miatt a háziorvosom nem tudom megkérdezni, ezért fordultam Önhöz!
    Illetve kérdezném még azt is, hogy ha megengedett pár pohár, akkor melyik az az alkohol amelyik még belefér és melyik az, amelyik már nem? Gondolok itt az alacsonyabb alkoholtartalmú pezsgőre⁄borra illetve a már 40% feletti röviditalokra (vodka, rum, pálinka stb.)

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Alkalmanként kis adag, nem feltétlenül tömény alkohol fogyasztása nem okoz gondot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Barátnőmnek szivacsos agysorvadást diagnosztizltak, de semmilyen gyószert nem kap. Olvastam,…

    Kedves Doktornő! Barátnőmnek szivacsos agysorvadást diagnosztizltak, de semmilyen gyószert nem kap. Olvastam, hogy prion kutatásért már a 90-es évek végén Nóbel dijat kapott egy tudós. 2002-ben már gyógyitottak Angliában kinin alapú gyógyszerrel. Azt szeretném tudni, hogy valóban létezik-e már a világban gyógyszere a kergemarha kórnal, és hol?
    Köszönettel : Kovács Zsuzsánna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zsuzsánna!

    Sajnos, nem rendelkezem ismeretekkel ezen a területen. Javasolom, forduljon infektologushoz pl. a www.diagnozis.hu oldalon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő 48 éves nő vagyok két éve szedek Concor con 2,5 -es napi 1-et és Xanax 0,25 napi 2-3…

    Tisztelt Doktornő
    48 éves nő vagyok két éve szedek Concor con 2,5 -es napi 1-et és Xanax 0,25 napi 2-3 at. Átlag 5-6 db 0,1 es cigarettát elszívok, ha jól vagyok (Nem dohányzó a munkahelyem ) De egyre gyakrabban vagyok esténként rosszul. Ráz a hideg, NAGYON fázom és közben gyakran ég az arcom, tompa mellkasi nyomás és feszülő, zsibbadó kar a tünet. Ezek a változó kor miatt felerősödő tünetek és túlélem ezekkel a gyógyszerekkel, amit 2 éve felírtak, vagy van, illetve kell rá valami más ?? 2 évvel ezelőtt hasonló tünetek miatt kivizsgáltak, leletek negatívak voltak. Kivéve a pulzusszámot, ami alvás közben is 100 felett volt.
    (A nagymamám szívkoszorúér szűkületben halt meg 56 évesen, apámnak by-pass műtétje volt.)
    Segítségét nagyon köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A panaszok nem jellemzőek szívbetegségre, de a családi kórtörténet miatt mindenképpen végeztessen kontrollvizsgálatot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Az agyvérzés korai előjelei

    Jo estet kivanok.Evikenek hivnak 35eves no vagyok 1 kislanyom van 9eves akit fel szeretnek nevelni.Nagyon sokat faj a fejem ami csak 4-5 darab metamizol sodikal mulik el.1hete eros szurast erzek a szivem korul idokozonkent ami nem tart sokaig de csak ugy mulik ha a kezzemmel nyomom a melkasomat.Nagyon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Mindenképpen forduljon kezelőorvosához panaszainak kivizsgálása céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A fogorvosom dalacin c 300 irt fel. 2 dobozzal napi 3x1. (10nap) azt mondta hogy…

    Tisztelt Doktornő!


    A fogorvosom dalacin c 300 irt fel. 2 dobozzal napi 3x1. (10nap) azt mondta hogy végig kell szednem mert ha nem máshol okoz gondot a szervezetemben.
    Eddig egész jól bírtam, de most már egy napja erős gyomorfájdalmam van hányingerrel , 8 és fél, 9 napja szedem. Abbaszeretném hagyni a rosszul lét miatt. Ön szerint gondot okoz ha most abbahagyom ? nem a fogam szempontjából.

    köszönöm

    Oti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Oti!

    Remélhetőleg nem, és inkább valóban hagyja abba, mert a Dalacin komoly gyomor-bélrendszeri komplikációkhoz vezethet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Mitől lehet az, ha testedzéskor az egész testem rákvörös lesz? Tudom, hogy ez alkati…

    Tisztelt Doktornő!

    Mitől lehet az, ha testedzéskor az egész testem rákvörös lesz? Tudom, hogy ez alkati kérdés is, de már többen szóltak, h furán nézek ki. Még az ujjaim, lábujjaim is rákvörösek. Tényleg az egész testem. Pihenésre elmúlik. Ön szerint ez normális? Régebben a fejem vörösödött csak, de azt természetesnek tudtam be...
    22 éves, viszonylag jó kondiban lévő nő vagyok.
    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Zsófia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zsófia!

    Nyilván a kis erek kitágulásából származik a tünet, bizonyára nincs kóros jelentősége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Pénteken este kezdett el fájni a torkom, szombaton reggeltől pedig orrfolyásom is…

    Kedves Doktornő!

    Pénteken este kezdett el fájni a torkom, szombaton reggeltől pedig orrfolyásom is van, reggelere zöldes orrfolyásom van, napközben színtelen. Ami aggaszt, hogy ma reggelre a jobb felső szemhéjam mintha egy picit duzzadtabb lenne, mint a bal oldali, fájni nem fáj, csak tükörbenézéskor vettem észre. Láz, fejfájás nincs, már a torokfájás is elmúlt. A kettő között lehet összefüggés? Az elmúlt hetekben sokat szorongtam, sírtam is, igen fáradtnak, kimerültnek érzem magam, sokat ülök számítógép előtt is.

    Köszönöm a segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ennek szerencsére nincs kóros jelentősége, pihenjen, szükség szerint borogassa kamillával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • 27 évig napi 2 propanololt és 1 25mg frontint szedte. Lázas reumából eredő mitrális prolapszusom van.…

    27 évig napi 2 propanololt és 1 25mg frontint szedte. Lázas reumából eredő mitrális prolapszusom van. Nyár elején észre vettem hogy túl sürük az extraszisztolék. mivel rendszeres orvosi ellenőrzésre nem kell járnom elmentem egy kardiológiai vizsgálatra. Itt a holter EKG 6888 kamrai ES 222bigemin elhelyezkedésben és 28SVES mindvégig sin. ritmus 2,4mp-nél hosszabb pause nem igazolódott. Ekkor a gyogyszeremet bisoprololra cserélték. Két hét mulva a holter EKG eredménye nem változott igy azt javasolta az orvos hogy térjünk vissza a propanololhoz amit végül a házi orvos Huma-Pronolra cserélt és napi 2 Medazapán tablettával toldott meg. Sajnos a tüneteim igy sem változnak. Pláne este ha leülök tv-t nézni van ugy hogy egymásután 4ütés is hibás. Nappal ha a háziorvos meghallgatja és még a munkaidő elején vagyok csak 2 extrasistolé van 100 ütésből. Erre aházi orvos azt mondja hogy ez jó. Azt szeretném megkérdezni hogy ténylegesen normális ez mert a tünetek engem nagyon zavarnak. 55 éves nő vagyok.Szociális gondozóként dolgozom. Hogyan segitsek igy a mások problémáján ha a saját közérzetemmel sem vagyok kibékülve? válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Levelében vannak nem egészen korrekt meghatározások: a mitralis prolapsus nem reumás lázból származik, a Holter során a kamrai ES és a VES ugyanaz. Ha jól értékelem, a gyakori extra ütések egyesével jelentkeznek, ez lehet nagyon kellemetlen, de a kb. összesen 80000 napi ütésből 10%-nál is kevesebb, ami nem nagyon magas arány. Ha a szívének a mitralis prolapsuson kívül egyéb eltérése nincs (például billentyűelégtelenség), akkor nincs kóros jelentősége. Az eddigieken kívül Magnézium pezsgőtabletta enyhítheti szubjektív panaszait.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Szeretném ha megnyugtatna és segítene nekem mert nagyon el vagyok most bizonytalanodva. Voltam…

    Kedves Doktornő!
    Szeretném ha megnyugtatna és segítene nekem mert nagyon el vagyok most bizonytalanodva.
    Voltam endokrinologusnál mert 2008-tól Struma nodusa-m van.Sok pici cysta is van de azt mondta doktornő picik nem kell törődni vele.De mivel nőtt a pajzsmirigyem elküldött izotópos vizsgálatra HIDEGGÖB?
    Nagyon meg vagyok ilyedve mert azt olvasom hogy hideg göb daganat esetében van.
    Kérem segítsen valóban daganatnál van és jó vagy rosszindulatúnál?
    Köszönettel:Beatrix

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Beatrix!

    Egyelőre korai aggódnia, mert ez csak egy úgynevezett iránydiagnózis, korántsem lehet tudni, hogy egyáltalán van-e. Várja meg a vizsgálat eredményét.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 5 napja felső légúti fertőzésem van. Próbálok minél többen pihenni. Ha nem vagyok…

    Tisztelt Doktornő!
    5 napja felső légúti fertőzésem van. Próbálok minél többen pihenni. Ha nem vagyok ágyban, hamar elfáradok és folyamatosan extrákat üt a szívem. Nem 1x-2x, hanem sűrűn. Kezelt magas vérnyomás betegségem van, a gyógyszereim: napi fél Concor 5 mg és 1 db Tenox . 43 éves nő vagyok, heti 2x1 órát sportolok, TSH hormont tabletta formájában szedem be, mivel volt egy gombóc a pajzsmirigyemben és kiműtötték.
    Volt már máskor is ilyen extrasystole az eddigi életemben, de ez most más. Szinte azonnal beindul, ahogy nem pihenek. 0,25 mg Xanaxot vettem be, de most az sem az igazi. Máskor ennyi Xanax segíteni szokott túllendülni az ijedtségen, amit ezek a dobbanások okoznak. Az lenne a kérdésem, hogy a megfázás okozhatja ezeket az extrákat?
    Köszönet a válaszáért és üdvüzlet:
    K. Júlia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A szokottnál sűrűbbnek érzett extra ütések egyéb ritmuszavart (pitvarfibrilláció) is jelenthetnek, ennek tisztázására javasolom, forduljon kezelőorvosához, EKG vagy tartós monitorozás (Holter) tisztázhatja a kérdést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszöntöm főorvos asszony! Ismét kérdésem van. Vagyis inkább érdeklődés!! Augusztusban vettem észre…

    Köszöntöm főorvos asszony!

    Ismét kérdésem van. Vagyis inkább érdeklődés!!
    Augusztusban vettem észre , hogy dagad a lábam. Erősen!
    Most a rendszeresen és pontosan szedet gyógyszereim mellett furosemidet is szedek. Ha sokat üldögélek (meleg időjárásban meg is)akkor erősen látszik ill. feszítő fájdalmam van a jobb bokámba.
    Háziorvosom "rajta van a szeren" de szeretnék több információt!

    Tisztelettel : Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zoltán!

    Az ön esetében ez elsősorban kardiológiai kontrollt és vérnyomás ellenőrzést igényel, a lábdagadásnak lehet szív- és vérnyomás eredetű oka is, bár akkor mindkét oldalon jelentkezne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő ! Kettő kérdésem lenne : 1.Rendszeresen járok cardioógiai ellenőrzésekre . Olyan…

    Tisztelt doktornő !

    Kettő kérdésem lenne :
    1.Rendszeresen járok cardioógiai ellenőrzésekre .
    Olyan panaszom van, ha ideges vagyok ,netán éjszakánként 3-4hetenként egyszer arra ébredek,hogy nagyon ver a szívem kb.95-100⁄perc körűl beindul a pulzusomtán. Ilyenkor beveszek 0,5 mg-os Xanaxot és rendbejövök.
    A kardiologus erre a Nebispes 2,5 mg-oz ajánl .
    Az Ön véleményére lennék kíváncsi,ugyanis én már évek óta szedek Tritacet vérnyomásszabályozás céljából,ami jól "bejött" nálam.
    Tehát , a kardiológus kicserélte ezen gyógyszert a Nebispesszel.
    Ön szerint most melyiket szedjem ??
    2.A terhelésée ECG folyamán 1 mm-es ascendalo STD jelentkezett a V4-6 - ban.
    Erre az orvos nem mondott semmit.
    Kérem szépen megmagyarázni,hogy ez mit jelent,

    Megtisztelő válaszát Klára várja.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    1. Ezt a kérdést a kardiológusának kellene feltennie, de alig hiszem, hogy a Nebispest a Tritace helyett, inkább amellett javasolta (tehát mindkettőt).
    2. Semmi kórosat nem jelent.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődnék hogy fáj a gyomrom egy 2-3 hete de ez alatt az ídő alatt kezdtem el…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Érdeklődnék hogy fáj a gyomrom egy 2-3 hete de ez alatt az ídő alatt kezdtem el szedni egy bizonyos fogamzásgátlót viszont eleinte terhességre is gondoltam de 5 teszt is negatív lett.A mostani tüneteim ég a gyomrom a gyomorszájam, fáj a jobb oldalam meg a hátam, puffad a hasam és teltérzésem van. Esetleg mire utalhatnak a tüneteim és mivel tudnám enyhíteni őket?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Javasolom, panaszaival forduljon gastroenterológushoz pl. a www.diagnozis.hu oldalon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktorno!

    Vegso ketsegbeesesemben keresem meg Ont, mert a parom edesanyjanak problemajan sehol nem tudnak segiteni. Februarban egy atlagos gyomorrontassal kezdodott a kalvariaja, amelynek elmultaval a gyomorfajdalom nem mult el, egyre kevesebbet tudott enni, a gyomra bugyborekolo… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban igazán nem tudom megitélni. Azt javasolom, hogy első lépésként tegyék fel kérdésüket gastroenterológusnak, pl. a www.diagnozis.hu portálon.
    Még több

  • Tisztelt Doktor Nő! 35 éves nő vagyok!Tegnap kezdődő tüdőgyulladásra kaptam Avolax400mg-os tablettát,tüdőgyógyásztól,de…

    Tisztelt Doktor Nő!
    35 éves nő vagyok!Tegnap kezdődő tüdőgyulladásra kaptam Avolax400mg-os tablettát,tüdőgyógyásztól,de el is mondtam a doktor Úrnak,hogy szedek bisoprolort5mg-os reggelente egy szem stimuloton 50mg-osat,este pedig 1 szem 0,25-ös frontint!Délután 100 és 130 között volt a pulzusszámom,nyomást éreztem a mellkasomban és ingadozott a vérnyomásom,2-er volt hasmenésem is!felhívtam az ügyeletet de az orvos nem jött ki,mert csak annyit mondtak vegyem be a frontint majd kevesebb lesz a pulzusszámom és hogy ez az antibiotikum nem okoz ilyen tüneteket,pedig a betegtájékoztatóban ez mind benne van!Megszeretném kérdezni mivel éjjel is volt,hogy közel 100 volt a pulzusom,okozhatta e a gyógyszer vagy merjem szedni továbbra is!Mennyi idő még kiürül a szervezetből ha csak 1 szemet vettem be belőle!Várom válaszát Doktor Nő és előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az Avelox egyéb jellegű ritmuszavart okozhat, de ha panaszai vannak, inkább ne szedje. Állapota miatt viszont akkor valamilyen egyéb kezelés szükséges, forduljon orvoshoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő, eligazító választ szeretnék kérni Öntől. Négy nappal ezelőtt szívinfarktuson estem…

    Tisztelt Doktornő, eligazító választ szeretnék kérni Öntől.
    Négy nappal ezelőtt szívinfarktuson estem át, a tünetek alapján ez nem kétséges. Hatvanhat éves nő vagyok, azonnali segítséget nem kaphattam és azóta sem mentem orvoshoz, semmilyen gyógyszert nem vettem be.
    Mit tegyek?
    Csak néhány hónapra jöttem, nincs itteni egészségbiztosításom.
    A választ előre megköszönve üdvözlöm,
    molgunar

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az orvosi gyakorlatban az infarctus diagnózisának 3 kritériuma van: a típusos tünetek, a típusos EKG és a típusos laborletetek. Leírása alapján ebből a második kettőre nincs bizonyíték. Feltéve, hogy infarctusa volt, tudnia kell, hogy kezelés nélkül az első hónap halálozása 50%. A továbbiakban arra vonatkozóan, hogy mi legyen a teendő, az ön kezében van a döntés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa