A betegek kérdései (17956)

  • Kedves Doktornő! Erőltetett székelés után a wc papíron élénk piros színű vért vettem észre amely csak…

    Kedves Doktornő!

    Erőltetett székelés után a wc papíron élénk piros színű vért vettem észre amely csak nagyon kevés volt illetve vékony csík.észrevételem alapján a végbél külső részéről származhatott,mivel papírt odatartva apró vérpötty jelent meg,és nyomásra olyat éreztem mintha a végbél egyik oldaláról apró puha kis kitüremkedés jött volna elő,és a nyomás abbahagyása után visszament.Székletemen már láttam élénk piros vért amikor nagyon kemény volt.Fájdalom nincs a végbelemben csak kicsit mintha száraz lenne és a sok üléstől néha kellemetlennek érzem,illetve hozzáérve kissé érzékeny.Ez lehetséges aranyér?Illetve lehet e a patikában erre való kenőcsöt kapni vény nélkül?(persze gyógyszer nevét nem kérem).
    Válaszát Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lehetséges, hogy aranyér vagy nyálkahártya sérülés, a patikában kaphat ilyen panaszra kenőcsöt vény nélkül.



    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Holter és szívuh is negatív lett. A terheléses ekg-t már az első fokozatban 50W-nál…

    Kedves Doktornő!


    Holter és szívuh is negatív lett. A terheléses ekg-t már az első fokozatban 50W-nál le kellett állítani, mert a szívfrekvencia elérte a maximumot. ⁄Igen heves trahycardizálódás⁄ Ennek ,mi lete az oka? Már amikor felültem a biciklire is 108 volt a pulzusom. Lehetséges idegesség miatt?
    Milyen további vizsgálatot javasolna szapora pulzusra?

    Várom válaszát!
    Üdvözlettel: Marika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Brigi-Katalin-Marika!

    Mi a helyzet a korábban már javasolt pajzsmirigy-kivizsgálással?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szeretnék tanácsot kérni Öntől. Tegnap óta küzdök a következő tünetekkel: Szédülés,gyengeség,kábultság,időnként zsibbadás és érzéskiesés a végtagjaimon(a bal lábamon néha a körmöm is belilul), mellkasi fájdalom, légszomj, időnként szívdobogásérzés, szokatlan verejtékezés (egész nap… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látaltanban nem tudom megítélni, hogy az utóbbi 1 napban jelentkezett számos panasznak mi áll a hátterében. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén… Még több

  • Jó napot kívánok dr. Tarján Zsuzsa! Csak két hét múlva kaptam időpontot kardiológiára,aggódom magamért,félek,nehogy…

    Jó napot kívánok dr. Tarján Zsuzsa!

    Csak két hét múlva kaptam időpontot kardiológiára,aggódom magamért,félek,nehogy rosszul legyek addig.

    Szeretném megtudni,hogy mit jelenthetnek a következő adatok?
    EKG vizsgálat során BAHB,V1-3 QS ST eltérés látható.
    Bal elülső fascicularis block
    Salazopirint szedek izületi betegségre 3 hónapja,valamint L-thiroxin hormont is
    évek óta.Mindkettőn rajta van mellékhatásként a szívritmus zavar,szívizom gyulladás.Nem volt rosszullétem,azonban időnként hevesebben ver a szívem.
    Negyven éves nő vagyok,és épp lombik programra készültünk.Labor leleteim jók.December végén és január elején volt lázas hányásos rosszullétem,nem derült ki mitől.
    Nagyon várom szíves válaszát. Üdvözlettel Hajnal

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Hajnal!

    2 hét alatt nem fenyegeti veszély, de a baba-projekt előtt tisztázni kell kardiális (szív) állapotát, hogy az EKG-n látható eltérések hátterében áll-e valamilyen egyéb ok (nem a mellékhatásként feltűntetett szívritmuszavar vagy szívizomgyulladás).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr nő! 53 éves nő vagyok,az elmúlt hónapokban nagyon sokat fogytam. 78kg ról 56kg ra lefogytam…

    Tisztelt Dr nő!

    53 éves nő vagyok,az elmúlt hónapokban nagyon sokat fogytam.
    78kg ról 56kg ra lefogytam 4 hónap alatt,és még mindig fogyok.
    Pedig rendszeresen eszek.
    Eddig nem találtak semmit magas vérnyomás,cukor betegségen kívül,viszont a pajzsmirigyem túlmüködik ez okozhatja.
    Tudna javasolni valamit amitől híznák esetleg gyógyszerben.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:D.Józsefné.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A pajzsmirigytúlműködés valóban okozhat fogyást, de ennek megszűntetése a pajzsmirigy kezelésén alapszik. Javasolom, forduljon endokrinologushoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Vérkép eredményről szeretnék érdeklődni.LYMPH:24.4; EO:0.9;EO absz.:0.06;VÉRSÜLLYEDÉS:13;VÉRSÜLLYEDÉS…

    Tisztelt doktornő!
    Vérkép eredményről szeretnék érdeklődni.LYMPH:24.4; EO:0.9;EO absz.:0.06;VÉRSÜLLYEDÉS:13;VÉRSÜLLYEDÉS 2. ÓRA:34;
    Szeretném megtudni,hogy ezek az eredmények mire utalnak.
    Elöre is köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel: Takácsné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Takácsné!

    Semmi különösre.
    Kérem olvassa el 5. sz. üzenetemet is a kérdezőknek!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A problémám az, hogy észrevettem, hogy a bal lábam (vádli, comb) vastagabb mint…

    Tisztelt Doktornő!

    A problémám az, hogy észrevettem, hogy a bal lábam (vádli, comb) vastagabb mint a jobb. Nem tudom, hogy eddig is ilyen volt-e, de érzem, hogy a jobb oldalon sokkal lazább a nadrág. Nem tudom, hogy el kell-e mennem ezzel orvoshoz, vagy alkati dolog. Nem látok más külső nyomot, nem pirosabb nem fáj jobban. Probléma az, vagy alkati dolog?

    Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:

    Bia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Bia!

    Látatlanban sajnos nem tudom megmondani önnek. Ha zavaró a különbség, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyám 70 éves és másfél éve szívritmus-zavara van, ami csak 1 hónapja derült…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesanyám 70 éves és másfél éve szívritmus-zavara van, ami csak 1 hónapja derült ki, ekkor diagnosztizálták. 5-féle gyógyszert írtak neki, de csak 1-et szed belőle, mert nagyon álmosítják a gyógyszerek. Egyre gyakoribbak a szédüléssel, ájulással járó tünetei, majdnem mindennaposak és tudom, hogy hosszú távon a kezeletlen szívritmus-zavar, akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet. 70 évesen még 3 munkája van: egy egyesületben dolgozik napi 5 órát, emellett házbizalmi a lakóházunkban, emellett hetente 3-4-szer késő estig gépel és egyezteti a gépelést, tehát alig pihen valamit. Stresszes életmódot folytat. Nagyon makacs ember, senkire nem hallgat, hogy vegyen vissza a tempóból. Nem szeretném idő előtt elveszíteni és szeretném megkérdezni, hogy törvényes úton mit tehetnék? Szeretném elérni, hogy a 3 munkájából legalább kettőt elhagyjon (egyébként ingyen dolgozik, nem pénzért), de mivel nincsen gondnokság alatt, ezért nem tilthatom meg neki, hogy tovább rombolja az egészségét. Mit tehetnék én, mint a gyermeke, mert nem tudok rá hatni és senki más sem? Ugye, gondnokság alá nem vehetem? Mit tanácsol Doktornő?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Honey

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Honey!

    A szelíd meggyőzésen kívül egyéb lehetősége nincs, édesanyja felnőtt ember, szuverén személyiség. Próbáljon beszélni vele, hogy a gyógyszereket szedje, ezzel csökkentheti a veszélyt. Az aktivitást, a fontosság érzését ne próbálja elvenni tőle, a tétlenség nagyon romboló tud lenni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő!

    24 éves vagyok. Azon problémával fordulok önhöz,hogy kb. 2-3 hete igen fáradékony vagyok,néha fejfájás,de nem erőteljes inkább kissé tompa.Heti 3 alkalommal sportolok, kedden, csütörtökön és pénteken.Ez általában 2-3 órás foci edzés. Ezen fáradékonyság nyomán megmértem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Melinda!

    Az alacsonyabb pulzusszám hátterében lehet extrasystolia, amikor az extra ütéseket a pulzuson nem lehet érzékelni, ezért alacsonyabbnak tűnik a pulzusszám és az ennek alapján… Még több

  • Tisztelt Dr. Nő! Miután megírtam a levelemet a háziorvosomhoz lementem, mert 180as vérnyomásom volt és…

    Tisztelt Dr. Nő! Miután megírtam a levelemet a háziorvosomhoz lementem, mert 180as vérnyomásom volt és kb 10percenként 1extra. Kaptam vérnyomás mérést és ekg-t , 130as vérnyomást mértek tahikard 100as pulzussal. Mentőt kihívták a váci sűrgősségire bevittek. Pánikbetegként nagyon megilyedtem, ágyon tóltak a mentő kocsiba és légző maszkot kaptam. Majd odabent holterre kötöttek vér vétel rengeteg ekg volt. Törzsvendég vagyok már ott, és minden szív eltérésem ugyanaz volt, a JTSZ-m miatt elcsúszott néhány érték. A pulzusom 100-110körüli volt, mondtam a kezelő orvosnak hogy a pánik miatt, de ő pulzus csökkentőt javasolt (concort) amitől régen iszonyat erős percekig tartó folyamatos extrasystoleim voltak. Minden értékem tökéletes volt, gyorsan átvizsgáltak. Én viszont Ön-ben bízok a legjobban a hatalmas tapasztalata miatt. Szervi szív betegség nélkül (még ha nagyon kellemetlen is ) nem okozhat halált egy pánikbeteg ritmuszavarai? Pár másodpercesek minden esetben amiktől megilyedek és onnantól nincs visszaút, ördögi kör, de most a hatalmas adag nyugtató se hatott annyi adrenalint termeltem. A háziorvosom szerint még a percenkénti 5extra is teljesen egészséges. Ami nekem még sose volt ilyen gyakori, 5-10percenként 1db. Az Ön szakértelmében bízok, képes vagyok a pánikbetegség és hipohondria miatt ennyire dúrva szívtüneteket okozni magamnak és 180as vérnyomás kiugrást ? Minden a halálfélelmemen múlik és az általa létrehozott "menekülj vagy harcolj" reflexen?

    Nagyon köszönöm türelmét és válaszát és nagyon Tisztelem Önt!
    Mindenjót kívánok: Péter (24éves)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Péter!

    Nyugodjon meg, ezek az extrasystolék semmiképp sem veszélyeztetik önt, próbálja megszakítani ezt az ördögi kört. Valóban a pánik generálja a félelmét, ami rontja az egész képet. Próbáljon lazítani, relaxálni!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 36 éves lányom miatt vagyok teljesen megijedve, vérképe: vas 2.1, mcv 65, mch…

    Tisztelt Doktornő!

    36 éves lányom miatt vagyok teljesen megijedve, vérképe: vas 2.1, mcv 65, mch 20, hgb 96

    kapott ferro-folgamma 2x1-et, de miért merült ennyire ki a vasháztartása ⁄ már, ha jól fogalmazok⁄ h. orvosa azt mondta, majd le kell contr-ni a kura után. ugye nincs nagy baja?

    tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nemcsak vashiány látszik, hanem vérszegénység is, ennek az okát azért tisztázni kellene, a vashiány csak tünet. Javasolom, hogy lánya
    forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat és részletesebb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    38 éves nő vagyok, irodai munkát végzek, így elkezdtem sportolni két hónapja (futás, kondi). Kb. 1,5 órás edzés után hazaérve néha megmérem a vérnyomásomat (felkaros Omron készülék) és legutóbb nem hittem a szememnek, mivel 82⁄55-öt mért, a pulzus általában 90 körüli. A készülék… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha alkatilag alacsony a vérnyomása, akkor ez nem jelent okot az aggodalomra. Ha folytaja az edzést, a pulzusa nem fog ilyen hamar ilyen magasra emelkedni.

    ÜdvözlettelMég több

  • Jó napot!Megszeretném kérdezni,hogy már 4 hónapja nem jött meg a menstruáciom,egyre jobban kezdek félni,amugy…

    Jó napot!Megszeretném kérdezni,hogy már 4 hónapja nem jött meg a menstruáciom,egyre jobban kezdek félni,amugy még szüz vagyok.Orvoshoz pedig nem szeretnék elmenni.Esetleg lehet valami fertőzésem vagy daganat vagy más?..köszönöm a figyelmét :)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt belgyógyászként akkor sem tudnám eldönteni, ha vizsgálnám, látatlanban meg pláne. Orvosi vizsgálat (nőgyógyász, endokrinologus)
    nélkül aligha fog kiderülni az ok.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 63 éves nő vagyok, különösebb panaszom nincs, de mivel a családunkban volt agyvérzéses…

    Kedves Doktornő!
    63 éves nő vagyok, különösebb panaszom nincs, de mivel a családunkban volt agyvérzéses beteg , szív beteg, szeretném valami képen megelőzni. Ezért kérdezem, szedhetek Panangint, Bilobilt ? Mit ajánl mit szedjek étrend kiegészítőként ?
    Előre köszönöm válaszát, üdvözlettel: Fazakasné.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Szedhet, de célszerű lenne egy részletesebb felmérés is (vérnyomás, kolszeterin, vércukor). Étrendkiegészítő helyett egsészéges vegyes étrend javasolható.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • tisztel doktor nő az lenne a kérdésem ,hogy mi a normálisnak számitható vérnyomás értéke mert ma megmértem…

    tisztel doktor nő
    az lenne a kérdésem ,hogy mi a normálisnak számitható vérnyomás értéke
    mert ma megmértem az enyémet űlve és 137⁄84 Pulzus 85 vol és nem tudom hogy ez már emelkedettnek számít vagy még épp jó?
    Fekve pedig 120⁄ 67 pulzus 85 ez jó?

    előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Mindkettő jó, normálisnak tekinthető 140⁄90 alatt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Időnként,mostanában gyakrabban éjszaka arra ébredek,hogy zsibbad a karom,nyakam és…

    Tisztelt Doktornő! Időnként,mostanában gyakrabban éjszaka arra ébredek,hogy zsibbad a karom,nyakam és a fejem is. Ez miért lehet? És a fejzsibbadás mennyire veszélyes,ha nem kap vért az agy? Mi lehet ennek az oka? Olyankor felülök és megmozgatom magam,akkor elmúlik. Valamilyen betegség okozza? Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszai mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek, javasolom, forduljon reumatologushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Nő! 2 éve pánikbeteg vagyok, és mára a legfőbb tünetem a szívritmus zavar lett. Se a mentők…

    Tisztelt Dr. Nő! 2 éve pánikbeteg vagyok, és mára a legfőbb tünetem a szívritmus zavar lett. Se a mentők se ügyeleten se kórházba nemsikerült még elkapni ekg készüléken ilyen ritmus zavart. Ártalmatlan extrasystolek lennének? Vagy van mitől félnem ? Most jelenleg nem akar abba maradni és nagyon erősek pedig már rengeteg nyugtatót bevettem a vérnyomásom is 160-180körül van. Kérem mondja el mit tehetnék!

    Köszönettel: Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Péter!

    A vérnyomás és ritmuszavar problémát kardiológiai kivizsgálás tisztázhatja, a pánikbetegség pedig szakszerű ellátással jól befolyásolható. Előbbi miatt kardiológiai vizsgálatot, utóbbi miatt kezelőorvosával való konzultációt javasolok.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát,megnyugodtam! Még anynit szeretnék hozzáfűzni,hogy sajnos nagyon…

    Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát,megnyugodtam! Még anynit szeretnék hozzáfűzni,hogy sajnos nagyon stresszes életet élek napi szinten,vállalkozó vagyok,és hát ugye a ,,mai"világban eléggé kemény ez az élet.Akkor megprobálom a magnéziumot.Kellemes ünnepeket kívánok a Doktornőnek!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Vica!

    Nagyon szívesen. A stress bizonyára hozzájárul az extrák számának növekedéséhez sajnos.

    Önnek is kellemes ünnepeket kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Tavaly nyáron voltam teljes kardiologia kivizsgáláson(ekg,holter,vérvétel,székletvér,terheléses…

    Tisztelt Doktornő!
    Tavaly nyáron voltam teljes kardiologia kivizsgáláson(ekg,holter,vérvétel,székletvér,terheléses ekg,szivultrahang) mert extra ütéseim voltak. Hála istennek semmi szervi elváltozásra utaló jelet nem tapasztalt az orvosom. Kicsi sinus tahikardiát mutatott a holter,terheléses ekg majdnem 100 százalékát teljesitettem panasz nélkül ott is egy kis pulzusszám emelkedés volt,de az orvos szerint ez nem mérvadó. Kicsit vérszegény vagyok.Aztán a vizsgálatok után az extra ütéseim alább hagytak,elmaradtak,most a hetekben megintcsak előjjöttek,van amikor napi több tizszer is érzem a bedobbanást,van amikor csak párszor,főleg ha ülök akkor érzem jobban,de panaszom rosszullétem nincsen hozzá.Csak nagyon kellemetlen és ,,félelmetes"érzés olyankor,mintha egy pillanatra kihagyna a szivem és a nagy ütés van helyette.Megprobálok venni és szedni Magne B 6-ot hátha az segithet.Doktornő szerint mit tegyek?Annyira kellemetlenek ezek az ütések és rettegek,hogy mégiscsak bajom van ettől!Várom mielöbbi választát.Tiszetlettel Vica.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Vica!

    Pár hónap alatt valószínűleg bizonyára nem alakult ki szívbetegsége. Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!
    18 éves fiú vagyok és a panaszaim múlt szombaton kezdődtek. Előző nap pénteken rengteget ettem(de tényleg nagyon nagyon sokat), és volt egy salátaöntet,amitől azóta is undorodok, ha eszembe jut. Este már éreztem, hogy túlságosan sokat ettem, nagyon televagyok, de más problémám… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lehet, hogy a panaszait nem csak a nagy mennyiségű, mindenféle étel fogyasztása okozza, hanem sikerült valamilyen fertőzést is kapnia. Forduljon orvoshoz, széklettenyésztés… Még több