A betegek kérdései (17907)

  • Kedves Doktornő! Nem tudom, hogy a megfelelő szakembernek írok - e, csak gondolom, hogy esetleg belgyógyaszati…

    Kedves Doktornő!

    Nem tudom, hogy a megfelelő szakembernek írok - e, csak gondolom, hogy esetleg belgyógyaszati problémám lehet. Néhány napja viszket a bőröm a két combomon, két alkarom, csuklóm és a csípőm két oldala. Máshol semmi. A bőrömön semmi elváltozás nincs: nem száraz, nem piros, nem pöttyös. Próbálom nem vakarni, de zavar, hogy mi lehet ez. Valami allergia lehet? Semmi új kozmetikumot, ételt, gyógyszert nem használok.
    Kell ezzel foglalkozni?

    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, nem tudok önnek válaszolni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Főorvos asszony! Köszönöm válaszát. A sorok közt megkaptam a választ amire kíváncsi voltam.…

    Tisztelt Főorvos asszony!
    Köszönöm válaszát. A sorok közt megkaptam a választ amire kíváncsi voltam.
    Terápiát természetesen nem kértem, csak a tájékoztatás teljességére törekedtem.
    Köszönettel: Sz Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zoltán!

    Nagyon szívesen, örülök, ha segíthettem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Azt szeretném megtudni,hogy a laborleletemben észlelt eltérések közül van az u.n.…

    Kedves Doktor Nő!

    Azt szeretném megtudni,hogy a laborleletemben észlelt eltérések közül van az u.n. ,,Ft3" emelkedése okozhat-e magasvérnyomást.Ft4 normál értékeken belül illetve TSH is rendben.
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem, ez pajzsmirigy működési parameter.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm szépen a válaszát, akkor ezek szerint tapasztalata szerint, illetve már volt is olyan betege…

    Köszönöm szépen a válaszát, akkor ezek szerint tapasztalata szerint, illetve már volt is olyan betege aki negyed BB mellé szedett 120mg SR isoptint. Magam is meglepődtem, hogy felhívott a kardiológus, pont olyan rendes kedves lelkiismeretes ember mint Ön. Talán azért is mert tudja, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozom kb. annyi elismeréssel (anyagi, erkölcsi) mint Önök akik a hivatástudatuk miatt még nem hagyták el az országot! Viszont leszidott az orvosom, mert nem mondtam el, hogy szerda óta hasmenésem van-mivel simán okozhat nagyon makacs extrákat-, feleségem vett normolyt port, és smectat. Na most aztán lesz bennem mindenféle gyógyszer: 2x1 xanax sr, 25mg serlift, 2,5 mg nebilet, 5mg andante, 120 mg isoptin sr estére. Remélem a doktornőt soha sem fogják megtámadni halmozottan az extrák, az SBO-s ügyeletes orvos elmesélte, hogy 3 éve mentő vitte be mert azt hitte kamrafibrillál. Szerintem nekünk fiataloknak ez lesz a betegsége, jó lenne ha találnának rá valami gyógyszert. Korábban felemlítette, hogy a GOKI-ban mért jött szóba az ablatió ezt magam sem tudom, elolvastam a szakmai prot.-ot ablatiot illetően és ott azt írták,hogy nagy számú gyógyszerekkel kezelhetetlen esetben van indikációja. Nálam még ki sem próbáltak antiaritmiás szert, megértettem a RISK-BENEFIT mérlegelést, azonban a szív belső kiégetése sem hangzik túl jól. Ha továbbra is sok lesz az extrám erőltetni fogom a rytmonormot.

    Köszönöm, hogy elolvasott, várom válaszát!

    üdv!

    Zoli

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zoli!

    Erre a levélre kevés dolgot lehet válaszolni. Két dolog azért van: ha hasmenése van, akkor az extrák száma a káliumvesztés miatt nőhet, a sok egyéb mellé szedjen még ebben az időszakban Panangint is
    (3x2), másrészt a gyógyszereken kívül a stresszoldó-relaxáló technikákkal ismerkedjen, mert az idegesség is nagyban növelheti az extrasystolia gyakoriságát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm válaszait! Jövő hét pénteken lesz eredményem, de eddig úgy nyilatkoztak hogy semmi bajt nem…

    Köszönöm válaszait!
    Jövő hét pénteken lesz eredményem, de eddig úgy nyilatkoztak hogy semmi bajt nem találnak, aminek örülök, de akkor miért ver gyorsan a szivem, és miért ugrik fel olyan hamar , épp hogy csinálok valamit 20 évesen...na mindegy, ha lesz eredményem írok Önnek, érdekelne az Ön véleménye is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Rendben, várom a visszajelzést!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves drnö,nekem 2 féle jellegü problémám lenne,és nem egészen az Ön köréhez tartozik de mindig kedvesen és gyorsan válaszolt nekem...az egyik az lenne,de már irtam Önnek egyébként,én vagyok az a lány aki kulfoldon van...roviden leirom mi a baj.kb feb ba kezdödött egy megfázással,folyt az orrom minden,de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Lilla!

    Ha nem kap antibiotikumot, akkor próbálja házi módszerekkel elősegíteni a váladék oldását (kamillás gőzölés, melegítés). A kérdése másik részét már megbeszéltük: mivel ezek… Még több

  • Tisztelt Főorvos asszony!
    Betegségem: agenésia pulm vitium cong dextrocardia L.D pulmonect(1972).
    42 éves vagyok, betegségem kompenzált, ellenőrzött, gyógyszerekkel el vagyok látva.
    2006-tól van szükségem gyógyszerekre. Bétablok, vérnyomás..
    Sajnos a meglévő tüneteim (erős… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nincs ellentmondás: az ECHO a szív alaki, falmozgási és anatómiai viszonyait mutatja, az ön panaszai pedig a vérnyomásával, pulzusszámával kapcsolatosak, ezek nem vizualizálhatók… Még több

  • Köszönöm válaszát! Egyébként a számítógép, telefon ilyesmi nem zavarja a készüléket? Mert nem mondták,…

    Köszönöm válaszát! Egyébként a számítógép, telefon ilyesmi nem zavarja a készüléket? Mert nem mondták, csak annyit hogy mindent végezzek úgy ahogyan szoktam...
    És még egy kérdésem lenne.létezik olyan hogy szív röntgen?
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezek a készülékek nem zavarják a Holtert. Külön szív röntgen nincs, a mellkas röntgen felvételen látható a szív is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! 22 éves lány vagyok és 2 napja fáj a torkom,a nyirokcsomóim ha mozgatom a nyakam…

    Tisztelt Doktor Nő!
    22 éves lány vagyok és 2 napja fáj a torkom,a nyirokcsomóim ha mozgatom a nyakam akkor is fáj a nyirokcsomóm az áll alatti.Az orvosom Amoxicillin-t írt fel.Az normális hogy amikor nyelek akkor fáj a fülem+be van dugulva?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez hozzátartozhat a betegséghez, ha nincs javulás, keresse fel ismét kezelőorvosát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor NŐ! Tegnap helyeztek rám 24 órás ekg-t. Amikor bekapcsolták mutatta azokat a vonalakat,…

    Kedves Doktor NŐ!
    Tegnap helyeztek rám 24 órás ekg-t. Amikor bekapcsolták mutatta azokat a vonalakat, de mire hazaértem és azóta is azt hogy mennyi idő telt el és mennyi van hátra. Ennek így kell működnie? Nem nyomtam meg semmit...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nincs vele semmi probléma, remélhetőleg maga a készülék veszi az adatokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa! Felhívott ma reggel a kardiológusom, hogy gondolkodott a dolgon és meg kellene próbálnom…

    Kedves Zsuzsa!

    Felhívott ma reggel a kardiológusom, hogy gondolkodott a dolgon és meg kellene próbálnom 1⁄4-ed nebiletet szednem reggel este pedig 120 mg isoptint. Majd ha beáll aaz isoptin kb 3 hét elhagyhatom a nebiletet. Az orvosom fiatal, ezért jobban bízom önben - bár ön korábban is azt mondta, hogy ne hagyjam el csak negyedelve a concoromat. A gyógyszerleírásban azt olvastam, hogy a nebiletet isoptinnal nem lehet együtt adni, ezért nem értem a kardiológusomat! Volt már olyan betege akinek segített ez a gyógyszer kombináció? Isoptin mellet nem volt extrám de a pulzusomat nem fogta meg, a concortól pedig minden 4. ütés extrasystole. A kardiológus azt mondta, hogy ettől I. fokú AV blokkom lehet, de ez előfordulhat a concor mellett is, nem olyan veszélyes mint a cordarone, vagy rytmonorm mellékhatása.

    örök hála mindenért!

    Zoli

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zoli!

    Dícséretes, hogy a kardiológusa gondolkozik a páciensei esetein, és próbálja megtalálni az optimális megoldást. Mindkét gyógyszer mellett szólnak érvek, és ha az egyiket átmenetileg reggel, a másikat este szedi, az nem jelent együttes szedést. Mellesleg ha magasabb az alap pulzusszáma, esélyesebb, hogy kevesebb extrája lesz. Az teljesen biztos, hogy a cordarone nagyágyú ebben az esetben, a propafenont én jó alternatívának gondolom, azzal jó tapasztalataim vannak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr Nő! 19 éves vagyok,és olyan panasszal fordulok magához hogy mellkasi szoritó érzést érzek,fejfájás,nehézlégzés,maga pulzus szám és ezzel együtt amikor ezek a tünetek jelentkeznek,általában egyszerre akkor halálfélelmem van,csak a rosszra gondolok,hogy infartusom lesz,vagy valami más. Voltam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kata-Ildikó!

    Az elmúlt héten csak a neve változott, a panaszai és az én válaszom nem.
    "Nincs oka a kétségbeesésre. Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi… Még több

  • Tisztelt Doktornő. 24 éves vagyok és a munkahelyem miatt nagyon rendszertelenül étkezem. mivel gyakran vagyok éjszakás ezért szinte teljesen felbomlott az étkezési rendem pl nem reggelizek csak kb délben késői vacsora stb. Gyakran érzem magamat puffadtnak és ezt émelygés kíséri. Néha már csak kényszerből… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zsolt!

    Rendszertelen életmódja ellenére próbáljon valami rendszert belevinni a táplálkozásába, az étvágy javítására fogyasszon vitamindús ételeket, esetleg szedjen vitaminkészítményeket.… Még több

  • Kedves Doktornő! 6 napja heveny hasmenésem lett láz és általános gyengeség kíséretében.A hasmenésre…

    Kedves Doktornő!

    6 napja heveny hasmenésem lett láz és általános gyengeség kíséretében.A hasmenésre smectát és normaflore-t kezdtem el szedni, azonban nem igazán feküdtem ki a dolgot, elég sokat voltam talpon. Hasmenésem tegnap reggel óta nem volt, de érzem, hogy még azért "mocorognak" a beleim. Ellenben erős tarkótáji fejfájásom van napok óta(előrehajolásra fokozódik), valamint két napja mellkasi nyomó fájdalmam a szívcsúcs magasságában, amit azonos magasságban a hátamban is érzek, levegővételre fokozódik. Semmiképp sem szúró jellegű, inkább tompa. Nem tudom eldönteni, hogy izomfájdalom-e, esetleg más. Nem okoz olyan súlyos panaszokat, de azért ad egy erős diszkonfortérzést, e mellé kissé tachycard vagyok 80-100 közötti frekvenciával. Telt pulzus, ritmusos tachycard.Mindezt a dehidráltságnak tudtam be, ezért ma egy ismerősöm itthon lefolyatott nekem egy 500ml-s Ringert, amitől(?) pár óra múlva a fejfájásom megszűnt, azonban a mellkasi fájdalom továbbra is fennáll. Révén, hogy a háziorvosomtól igen csak messze vagyok és itt csak a sürgősségire tudnék menni, a kérdésem az, hogy szükséges-e bemennem holnap a SBO-ra, vagy elég megvárnom a hétfőt, amikor haza tudnék utazni?
    Válaszát előre is köszönöm!
    egy mentőtiszt hallgató

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt látatlanban éppúgy nem tudom megítélni, mint egy mentőállomáson a diszpécser. Jobb lenne, ha látná és megvizsgálná önt egy orvos.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A párom 39 éves férfi.Az ultrahang szerint a " mája enyhén megnagyobbodott,reaktivabb,…

    Kedves Doktornő!

    A párom 39 éves férfi.Az ultrahang szerint a " mája enyhén megnagyobbodott,reaktivabb, alépe megnagyobbodott.". nem történt fizikai sérülése.rosszul érzi magát.Csak jövő hétvégére van időpontja az Orvosához de nagyon aggódom.Mi okozhat ilyen tüneteket?fáj sokat a mandulája is és gyenge.Köszönöm szépen.egy feleség

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nehéz lenne megmondani, többféle ok lehetséges, biztosan nem heveny dolog, az egy hét nem jelent veszélyes késedelmet. Ha aktuális panasza van, forduljanak kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő!

    Én egy 21 éves fiú vagyok.Tegnap este kicsit rosszul lettem. Hányingerrel kezdődött, majd kicsit lefeküdtem, majd felültem, és mikor onnan felálltam, akkor megszédültem. De nem úgy, hogy forgott minden, hanem kezdett beszűkülni a látásom, kezdett elsötétülni minden,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.
    Még több

  • Tisztelt Doktornő! Staphylococcusferőzés miatt voltak csalánkiütéseim évekkel ezelőtt. Akkor egyik orvostól…

    Tisztelt Doktornő!
    Staphylococcusferőzés miatt voltak csalánkiütéseim évekkel ezelőtt. Akkor egyik orvostól küldözgettek a másikhoz és csak több mint 9 hónap után jöttek rá a problémára. Addig minden nap jelentkeztek egész testemen a viszkető kiütések és az ödéma.
    Mikrobiológiából azt tanultam, hogy egy ilyen baktériumvizsgálat rutinnak számít és a kórokozók kitenyésztése után külön megállapítják az antibiotikumérzékenységet is. Ez alapján választják ki a megfelelő antibiotikumot.
    Jó esetben ez mennyi ideig tarthat és el tudja végezni a vizsgálatot minden kórházi laboratórium?
    Csak azért kérdem, mert nekem egyből egy tág spektrumú antibiotikumot adtak, ami kiírtja a bélflórát is, meg gombaölőt is kaptam. A városom laboratóriumában nem, csak a megyeszékhelyen jöttek rá a problémára.
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Kérem, hogy csak egészségükkel közvetlenül kapcsolatos, jelen panaszaikkal kapcsolatos kérdéseket tegyenek fel, egyéb témákra (vizsgálati eljárások ismertetése, általános terápiás iránylevek stb.) nem kívánok reagálni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő, köszönöm a gyors választ. Hétfőn az eredményekkel ujból jelentkezem..... Még egy kérdésem…

    Kedves doktornő,
    köszönöm a gyors választ. Hétfőn az eredményekkel ujból jelentkezem.....
    Még egy kérdésem lenne: Akkor most Ön szerint szedjem a Lacipilt a hétfői véreredményig rendszeresen, vagy sehogy? VÁrjam meg milyenek lesznek az eredmények? Vagy esetleg ha még feljebb menne a vérnyomásom akkor kezdjem el? Egyáltalán nem gond ennél a gyógyszernél ha szoptatok?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Egyelőre lehet várni a vérnyomás kezelésével, és ha szükséges lesz, akkor sem biztos, hogy a Lacipil lesz a jó választás a szoptatás miatt
    (terhesség és szoptatás alatt Dopegytet szoktunk javasolni).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • KEDVES DOKTORNŐ!
    ÉN egy 31 éves férfi vagyok,Biológus, kiskorom óta eléggé szorongós,:((Sajnos kb. 2006 óta⁄⁄-amikor a párom elhagyott-⁄⁄kissé pánikbeteg lettem, de 1 éve már nagyon.!Erre Cipralexet írt fel a Ph.tem 10 mgos napi fél!!+ 0,5 mg os frontint szedek már régebb óta...Napi 1-elég! Ez… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves András!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól (ezt mutatja a normalis terheléses EKG is), úgyhogy biztosan nem… Még több

  • Kedves Doktornő, A problémám a következő: 2 hónapja kezdődött, hogy egy-egy stresszes esemény előtt…

    Kedves Doktornő,

    A problémám a következő: 2 hónapja kezdődött, hogy egy-egy stresszes esemény előtt nagyokat bedobbant a szívem. A héten viszont minden nap előfordult, hogy délután és este nagyon gyakran bedobbant a szívem. Tegnap este nem tudtam tőle elaludni, mert nagyjából 5 percenként jöttek a bedobbanások. (ilyenkor egy ütés kimarad, és utána egy nagy ütés következik)
    A vérnyomásom tegnap 102⁄66 volt, a pulzusom 62. Általában 120⁄70 körül szokott lenni a vérnyomásom. Az a gond, hogy most nincs semmilyen stresszes dolog, ezért ijedtem meg, hogy ez mitől lehet. Pár napja szedek magnézium tablettát, mert azt olvastam, hogy az segíthet.

    24 éves lány vagyok, nincs semmilyen komoly betegségem. A pajzsmirigyem van kicsit megnagyobbodva, illetve a mandulámat ki kellett venni a staphylococcus baktérium miatt. (akkor azt mondták, hogy a műtét fontos amiatt is, hogy nehogy rámenjen a szívemre)

    Még gyerekkoromban voltam ekg-n, ott ártalmatlan szívzörejt állapítottak meg, illetve néhány éve volt egy enyhe pánikrohamom, ahol magas vérnyomásom és pulzusom volt, akkor is csináltak ekg-t, de nem találtak semmi kórosat, azt mondták, hogy ha előfordulna újra, vizsgáltassam ki.

    Ön szerint mi lehet a tüneteim oka?

    A segítségét előre is nagyon köszönöm.

    Csilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Csilla!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Az okát többnyire nem lehet megállapítani, a stress vagy a belső feszültség elősegíti az előfodulását.Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa