A betegek kérdései (18105)

  • Tisztelt Doktornő! Nekem egy olyan kérdésem lenne 25éves fiatal ember vagyok! Mostanában vettem észre…

    Tisztelt Doktornő!

    Nekem egy olyan kérdésem lenne 25éves fiatal ember vagyok!
    Mostanában vettem észre magamon,hogy nagyobbat dobban a szívem!
    pl tegnap ahogy lefeküdtem akaratlanul elkezdtem figyelni a pulzusom és olyan volt mint ha kihagyna a szívverésem és ehhez köhögés is társult és ez már napközbe is észre veszem hogy mint ha a torkomba dobbanna a szívem!Voltam teljes kivizsgáláson Ekg,szívultrahang amik negatív eredményt mutattak,mondjuk az ultrahangon azt mondták hogy a billentyűk egy kicsit túl mozognak!
    Mindehhez hozzá kell tennem hogy régen voltam pánikbeteg amit sikerült leküzdenem!Ja meg még lenne itt valami amin biztos nevetni fog de meg kell kérdeznem :) mostanában mániám lett hogy figyelem a körmöm és észre vettem hogy mindegyik körmöm hosszanti csikósak na és én persze mit teszek mindjárt nézem a netten hogy mitől van ez és hát persze hogy mit írnak róla hogy szívbetegségre utal ami persze remélem nem igaz!?Ja majd elfelejtettem voltam vérvételen és a hemoglobin értékem 157 volt!
    Hát röviden tömören ennyi! Válaszát előre is köszönöm Tisztelt Doktornő!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat. A körmökre vonatkozóan 10800 találat van az interneten, ha aggasztja a jelenség, forduljon bőrgyógyászhoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Nemrég írtam Önnek,hogy a gyomrom bal oldalánál a bordaív körül időnként puffadást…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Nemrég írtam Önnek,hogy a gyomrom bal oldalánál a bordaív körül időnként puffadást érzek.Hétfő óta sokkal gyakrabban éreztem ezt csak este alváskor illetve ébredéskor nem volt érezhető.espumisan hatására a tünet enyhült de újra előjött,ma megpróbáltam savlekötőt(Emozul) és úgy érzem mérséklődött a puffadás.Az idegesség a stress illetve a kevés 3-4 óra alvás okozhat e ilyen problémát?Illetve nyelvem hátsó része fehér lepedékes.ez mitől van?Talán gyomorhurut?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem tudom korábbi kérdését azonosítani. Lehet, hogy a stress és fáradtság sok gyomorsavat eredményez, ami puffadást is okozhat. Ezesetben a gyomorsav csökkentése jó hatású lehet, a fehér nyelv lehet emésztési zavartól, akár gyomorhuruttól.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm a gyors választ! Igen korábban is volt ilyesmi elmult neki egy idö utan! Orvoshoz érdemes…

    Köszönöm a gyors választ!
    Igen korábban is volt ilyesmi elmult neki egy idö utan!
    Orvoshoz érdemes lenne azéret foruldni?
    V vmilyeen vizsgálatot javasolna?
    ha nem mulnának a panaszok

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Szerintem nem érdemes orvoshoz fordulni vagy vizsgálatokat végezni, próbáljon lelki támasz lenni, azért a vizsgák nem valami extra események, normális esetben ezt túl kell tudni élni, ha nem, hagyja ott az iskolát, vezessen háztartást, az nyugisabb.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A következő laboreredményeim voltak: TSH 0,09 miU⁄l (0,27-4,2) T4 szabad…

    Kedves Doktornő!

    A következő laboreredményeim voltak:

    TSH 0,09 miU⁄l (0,27-4,2)

    T4 szabad f. : 16,80 pmol⁄l (12 - 22 )

    T3 szabad f: 5,68 pmol⁄l (3,1 -6,8)

    Hónap végén nézik meg ultrahanggal a pajzsmirigyem, valószínű az lesz a döntő, hogy ott mit látnak.
    1 éve szültem, teherbeesés előtt szintén kivizsgáltattam magam, akkor jó volt mindhárom érték.
    A körzeti orvos azt mondta, hogy még nem kell gyógyszeres kezelést kapnom. Ez valóban így van?
    Üdv és szép napot: Halászné Kriszta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kriszta!

    Ezt majd kezelőorvosa fogja eldönteni az összes klinikai adat egybevetése után, de ez az orvos inkább endokrinologus legyen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Segítségét szeretném kérni az alábbi problémámmal kapcsolatban. 52 éves nő…

    Tisztelt Doktornő !

    Segítségét szeretném kérni az alábbi problémámmal kapcsolatban.

    52 éves nő vagyok,aki 1991-ben ASD műtétén estem át ⁄pitvari septumot zártak⁄

    2000 ben pitvarfibrillacio,cardioversio egymás után négy alkalommal.

    2006-ban RF katéter -ablácio

    Jelenleg gyakran érzek mellkasi szorítást,légszomjt . Ezért felkerestem a Kardiológiai szakrendelést,ahol sajnos nem sok jóval biztattak.

    Az alábbi eredményeim lettek:
    Aorta gyök 35 Billentyű kitérés 19 vaskosabb,mitrális billentyű mellső vitorla vaskosabb.Hátsó vitorla vaskos,merevebb,mészgöb Mitrális anulus : normál

    Trikusp biil. normál Pulmon bill normál

    Bal pitvar 49
    Bal kamra végdiast 49
    végsyst 34
    EF 51 %
    E-IVS mm
    Septum végdiast 10
    végsyst 14
    Hátsófal végdiast 9
    végsyst 14

    2D bal pitvar 57mm
    doppler
    aorta Vmax 1,4 m⁄s csúcsgrád 8 Hgmm

    Mitrális E 1,6 m⁄s A:_-- m⁄s II-III fokú infuff
    Trikuspid Vmax 2,9 m⁄s becsült JK syst nyomás 35+14 Hgmm II -fokú
    insuff

    Pulmonális : Vmax m⁄s csúcsgrád HGmm IVC .20

    Nagyon elkeserített a főorvos Úr,hogy nagyon magas a frekvencia ,hogy erre nincs semmi megoldás ,esetleg egy gyógyszer csere ⁄jelenleg Betaloc Zook 100 mg 1X szedek⁄amely a csere kapcsán akár rosszabbodást is eredményezhet.

    Kérem legyen kedves tanácsot adni,hogy mit tegyek?
    Hová fordulhatok segítségért,nagyon elkeserített a helyzet,és kilátástalannak látom a helyzetemet.

    Nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Ágnes!

    Az EKG-ról ugyan semmit nem ír, de az ECHO leletben az A-hullám nem szerepel, lehet, hogy ismét pitvarfibrillál? Emellett a két- és háromhegyű billentyű elégtelensége is le van írva, mindezekre a Betaloc ZOK önmagában biztosan nem elegendő. Konzultáljon kardiológusával, a kezelést nyilván módosítani kell, de elkeseredésre nincs ok, a helyzet korántsem kilátástalan.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Stressz, idegesség kezelése fiatal korban

    Tiszteletem doktor nő!
    jorégen irtam már önnek sztem nem is emlékszik már rám.
    most nem velem van gond hanem a bnömmel pár napja.
    tünetek: elkapja mindig elönek egy hényingerrooham ,nehezen venne levegöt, höhullámok,gyengeség érzet, meg ezekhez hasonlo tünetek.
    Most lesz… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, de ha 4 évvel ezelőtt is ez volt a probléma, és a stressz múltával megszűnt, akkor remélhetőleg most is így fog történni. Fogadja… Még több

  • Erős szívdobogás és mellkasi szúrás tüneti kezelése

    Tisztelt doktor nő !

    Olyan kérdésem van hogy mostanában amikor lefekszek nyugalmi helyzetben vagyok, de leginkább estére a fülemben érzem a szívdobogásom, és néha a mellkasomban is. Olyankor ösztönösen nem tom miért rángatózik a kezem vagyis járnak az ujjaim. hülyén hangzik de igaz. és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Arni!

    Ezek ideges jellegű tüneteknek tűnnek, de szerepet játszhat benne az intenzív testedzés okozta relatív magnéziumhiány is, próbáljon Magnézium pezsgőtablettát vagy MagneB6-ot… Még több

  • Tiszelt Dr Nő! Én már nem először irok magamának,eddig mindig nagyon jó tanácsokkal látott el,most az…

    Tiszelt Dr Nő! Én már nem először irok magamának,eddig mindig nagyon jó tanácsokkal látott el,most az lenne a kérdésem,hogy mi az oka a szapora pulzusnak 80-100 közt van az enyém (nyugalmi állapotban), és 3 napja szúrást érzek szivtájékon,voltam aerobikon hétfőn,lehet attól,már nagyon rég nem mozogtam ilyen intenzitással!! Minden kardiológiai vizsgálatom jó lett,sziv uh,melkkas röntgen,ekg,terheléses ekg! Üdvözlettel: Ildiko 19éves

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható, jelen panaszai a hosszú idő után újrakezdett testedzés okozta izomlázzal lehet kapcsolatos. Ne hagyja abba, fokozatosan javulni fog az állapota, ehhez én is minden jót kívánok.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.Tarján Zsuzsa 62 éves nő vagyok, évek óta 1 db 5 mg cocncort szedtem reggelente, ez karban…

    Tisztelt Dr.Tarján Zsuzsa

    62 éves nő vagyok, évek óta 1 db 5 mg cocncort szedtem reggelente, ez karban tartotta a vérnyomásomat. Kb.egy hónapja 180-ra felugrott a vérnyomásom, pár napig magasabb volt (150-160). Háziorvos felírt plussz meramyl 5 mg-os tablettát, napi 2 szemet, de ettől nagyon lement. Magamtól,, csak este egy felet vettem be, így rendben volt, (nem mentem vissza, mert azt mondták az ovosnál, akkor essek kétségbe ha 200 lesz.)Ápr. 14-én reggel megint 156⁄70, utána délben, este mindig jó. 18-19-én megint reggel 168-67, 158⁄72. Délben délután 124⁄65, 131⁄67 között mozog.Mit kellene csinálnom, mi az amin változtatni kellene. Nagyon sok az alsó, felső érték közti különbség, ez nem baj?
    Esetleg az én koromban az időváltozástól lehet?
    Válaszát előre is megköszönve
    Üdvözlettel

    Tóth Tiborné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A vérnyomás megfelelő beállítása türelmet igényel és nem lehet "távirányítással" látatlanban beállítani. A reggeli magasabb értékek arra utalnak, hogy az esti gyógyszeradag biztosan kevés. Az nem jelent problémát, hogy a két érték között nagy a különbség. A kezelést mindenképpen kezelőorvosával egyeztesse.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • 14 éve aktívan sportolok és egyszer foci után rosszul lettem és a mellkasom nagyon fájt és azt éreztem…

    14 éve aktívan sportolok és egyszer foci után rosszul lettem és a mellkasom nagyon fájt és azt éreztem h a szívem kiugrik a helyéről voltam 2 Kardiologusnál terheléses EKG minden féle vizsgálaton és nem találtak semmit de a mai napih azt érzem meccs után mikor lefekszek megpihenek hogy az egész testembe érzem a szív verésemet mitől lehet ez ??? válaszát előre is köszönöm Peti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon valamelyik korábbi vagy új kardiológushoz személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Nő! 4 napja szedek citapram20mg nevű tablettát,pánikbetegségre.állandóan rossz érzés van…

    Tisztelt Dr. Nő!
    4 napja szedek citapram20mg nevű tablettát,pánikbetegségre.állandóan rossz érzés van a mellkasomban,napi 5-6 km gyaloglok,kocogok,akkor nem érzem ezt,folyamatosan rossz a közérzetem.2009ben voltam kardiológusnál akkor nem mutatott ki semmi gondot,volt terheléses ekg szívultrahang.1 hete nem dohányzom nem fogyasztok alkoholt,a vérnyomásom reggel 132⁄92,pull 72, lehet okom infarktustól tartani vagy ezeket a gyógyszer mellékhatása okozza,frontin hatására enyhülnek a tünetek,ha min. 1mg-ot veszek be. 25 éves férfi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. Azt, hogy jelen panaszait maga a pánikbetegség, vagy a gyógyszer mellékhatása okozza, nem tudom megmondani. Kétség esetén javasolom, hogy forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A terheléses EKG vizsgálat eredménye alapján kontrollra menjen?

    Kedves Doktornő !

    Többször fordultam már Önhöz, és mindíg megnyugató választ adott.
    A véleményét szeretném kérni most is.
    Szorongós típus vagyok, valamint pajzsmirigy alulmüködésem van. Sokszor van extraütésem ami miatt többször megfordultam már kardiológusnál. Ő minden vizsgálatot… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Éva!

    Az extráknak a koszorúerek állapotához vajmi kevés köze van, ha egyéb panasza nincs, akkor igazán nem érdemes megismételni a vizsgálatot.

    Üdvözlettel
    dr…

  • Tisztelt doktornő! 51 éves nő vagyok. A minap azt vettem észre, hogy a szeméremtest és comb közötti…

    Tisztelt doktornő!
    51 éves nő vagyok. A minap azt vettem észre, hogy a szeméremtest és comb közötti mélyedésben egy kb. babszem nagyságú dudor van. Úgy érzem, közvetlenül a bőr alatt. Egyenetlen felszínű, nem piros, nem gyulladt, nem fáj, nem érzékeny, csak úgy ott van.
    Tudom, hogy látatlanban nehéz nyilatkozni, én csak azt kérdezném, hogy ott, azon a területen vannak-e nyirokcsomók, és milyen orvoshoz forduljak ezzel? Nőgyógyász, háziorvos? Egyáltalán kell-e vele foglalkozni, vagy várjak még?
    Köszönöm szives válaszát: Marika.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Marika!

    Nyirokcsomók testszerte vannak, első lépésként háziorvosának mutassa meg, de lehet még várnia is vele.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A kéthegyű billentyű, Concor gyógyszerrel való kezelése

    Üdvözlöm Doktornő!
    25 éves nő vagyok. Rendszeresen szedek naponta 1,25 mg concort. Diagnózisom: a kéthegyű billentyű prolapsusa
    Mostanában 2-3szor előfordult, hogy lefekvéskor úgy érzem nagyon erősen és gyorsan megy a szívem, szinte a nyakamban érzem, tegnap este melegség is elöntött. Nagyon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Diána!

    A legvalószínűbb, hogy az asztma kezelésére használt gyógyszerek okozzák, ezek ugyanais rendelkeznek ilyen hatással.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. A vizsgálat a mai napon történt, és kaptam beutalót mellkasi…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm gyors válaszát. A vizsgálat a mai napon történt, és kaptam beutalót mellkasi CT-re, de az csak két hét múlva esedékes, addig semmit nem tudhatok meg, és attól félek, teljesen elvonja az idegeskedés a gondolataimat, nagyon aggódós típus vagyok...

    Én elhiszem Önnek és megértem, hogy ennyiből sok mindent nem lehet megállapítani látatlanban, de mégis az adatok alapján mire gondolna? Ugye nem mindenképp valami komoly dolgot jelez, tehát lehet például egy korai enyhébb tüdőgyulladás "maradványa" is? Voltam beteg mostanában többször is...

    Ha lehetséges, kérem, megosztaná a gondolatait, hogy mégse csak a legrosszabbra gondoljak? 2 hétig még semmi bővebb információt nem kaphatok sajnos...


    Elnézést az ismételt zavarásért, és előre is köszönöm a válaszát.

    További szép estét kívánok!

    Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kata!

    Nem vagyok tüdőgyógyász, de addig nem érdemes a legrosszabbra gondolni, amíg nem történik alaposabb kivizsgálás. Mindenesetre sokat segíthetne, ha korábbi felvételeivel a mostanit össze lehetne hasonlítani. Reméljük a legjobbakat!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Nagyon köszönöm válaszait....természetesen megyek konzultálni a tüdőgyógyászommal…

    Kedves Doktornő!

    Nagyon köszönöm válaszait....természetesen megyek konzultálni a tüdőgyógyászommal is.

    További jó munkát kívánok és szép estét.

    Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Nagyon szívesen, önnek is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A hányinger oka a magas vérnyomásra szedett Rilmenidin-Teva?

    Jó napot kívánok!

    43 éves nő vagyok, magas vérnyomásra (160⁄100) Rilmenidin-Teva 1mg tablettát kaptam, amiből napi (reggel) egy tablettát kell bevennem. De reggel, ébredéskor ugyancsak 155-160 a vérnyomásom, és azt szeretném kérdezni, hogy este is bevegyek-e a tablettából egy szemet, vagy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A hatás kifejtéséhez idő kell, a "Betegtájékoztató"-ban ön is olvashatja: "A javasolt adag naponta egyszer 1 db tabletta, reggel.
    Ha 1 hónapos kezelést… Még több

  • Kedves Doktor Nő! Írta, hogy konzultáljak a kezelőorvosommal. A nőgyógyászommal aki felírta a gyógyszert,…

    Kedves Doktor Nő!

    Írta, hogy konzultáljak a kezelőorvosommal. A nőgyógyászommal aki felírta a gyógyszert, vagy a kardiológus szakorvossal?



    Üdvözlettel:
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Melinda!

    Szerintem egy belgyógyásszal vagy reumatologussal, mivel a nőgyógyász felírta a gyógyszert, noha tudta, hogy operálták a szívét, a kardiológus pedig egészségesnek minősítette, de bármelyik kiindulópont jó lehet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!azt szeretném kérdezni,hogy az alkohol növeli vagy csökkenti a syncumár hatását?Már nagyon…

    Kedves Doktornő!azt szeretném kérdezni,hogy az alkohol növeli vagy csökkenti a syncumár hatását?Már nagyon sokat kerestem a neten a választ ,de csak annyit írnak hogy befolyásolja.Le vagy fel azt nem.Előre is köszönöm a választ

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez elméleti kérdés, a gyógyszer leírásában (betegtájékoztató) a következő szerepel:
    "Syncumar együttes alkalmazása étellel⁄itallal
    - A Syncumar szedésének idején tilos szeszesitalt fogyasztani."


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Depo-provera hatása szívbetegség kórelőzmény miatt

    Kedves Doktor Nő!

    Ma irtam Önnek, hogy Depo-provera injekciót kaptam 5 héttel ezelőtt és 3-4 napja erős, szúró mellkasi fájdalmam van, ami a lapockámba is sugárzik. Tényleg megrészimszt, mert régen ilyen nem igazán volt. Trombózis hajlamot vizsgáltak nálam 2004-ben akkor negatív lett.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ön csak kérdez, de nem hiszi el a választ? Megismételem: "A panasz nem függ össze a szívével, a gyógyszernek viszont lehet mozgásszervi-izületi mellékhatása. Konzultáljon… Még több