A betegek kérdései (18065)

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy egy Marfan-szindrómás illető szedhet-e PDE5-gátló,…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném megkérdezni, hogy egy Marfan-szindrómás illető szedhet-e PDE5-gátló, potenciafokozó gyógyszereket?

    Üdv!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Miután a potencianövelők megváltoztatják a vérnyomást, fokozott szív-érrendszeri kockázattal járnak. Marfan-szindromában szedésük nyilván egyedi elbírálást igényel. Konzultáljon kardiológusával!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tegnap voltam mellkas röntgenen endokrinológiai kivizsgálás miatt. Az orvosomhoz csak júniusban mehetek…

    Tegnap voltam mellkas röntgenen endokrinológiai kivizsgálás miatt. Az orvosomhoz csak júniusban mehetek vissza,és elég ijesztően hatott a lelet.
    25 éves nő vagyok,meddőséggel kezelnek.
    A lelet:
    kissé durvább basalis kötegezettség az alsó lebenyekben
    meredek állású,nem nagyobb szív
    keskeny aorta
    normál trachea

    Ez pontosan mit is jelent?
    Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez semmi rossazt nem jelent: az alsó tüdőlebenyekben feltehetően régebbi történések (gyulladás, hörghurut) nyomai. Ön feltehetően vékony alkatú, ezért meredek állású a szíve és az átlaghoz képest keskenyebb az aortája, a nyelőcső ép.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Ultrahang vizsgálat után diagnózis: pajzsmirigy cysta

    pajzsmirigy lebenyek normál nagyságu,isthmus nem szélesebb.jobb lebenyben kettő kb.1cm-es,szintén kettő 0,5 cm-es vegyes echoszerkezetű szolid képlet van,valamint egy 3 és 2mm-es cystosus elváltozás.ill.több 2-3 mm-es echoszegény göb van.a bal lebenyben egy 0,5 cm-es és egy 2 mm-es cystosus képlet látható,valamint… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Anikó!

    Ez azt jelenti, hogy a cystákon kívül göbök is vannak a pajzsmirigyében. A diagnózis is ezt jelenti magyarul. A továbbiakat nem csak ezek az alaki eltérések, hanem a működés… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap voltam az orvosomnál, mivel 2-3 hete magas vérnyomással ébredek, ég az arcom,…

    Tisztelt Doktornő!
    Tegnap voltam az orvosomnál, mivel 2-3 hete magas vérnyomással ébredek, ég az arcom, dübög a fülem, még a gyógyszereim bevétele után is. Concor 0,5 reggel egy, accuzid 20 mg. reggel egy.
    Orvosom kiegészítette ezt napi egy accupróval (20 mg.) esténként.
    Mit gondol, ez segít majd??
    Még lenne egy kérdésem, olyan régen (8 éve) szedem a concort, lehet, hogy már nem működik nálam?? Van ilyen??
    Miért ébredek szinte minden reggel magas vérnyomással, eddig egészen jól éreztem magam.
    Köszönettel és tisztelettel:
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Anikó!

    Remélhetőleg segít a kiegészítés, feltehetően azért ébred reggel magas vérnyomással, mert az Accuzid nem biztosít 24 órás hatást. Az nem valószínű, hogy a Concor hatása az idők folyamán csökkenne. Mint korábban írtam, az idő előrehaladtával az erek rugalmassága csökken, ez is vezethet a magasabb vérnyomáshoz, ezért kell több gyógyszer.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Korábban a 5611-es sz. alatt, szignifikáns számú szupraventr. jeligén, és a 6226-os sz., supraventr.…

    Korábban a 5611-es sz. alatt, szignifikáns számú szupraventr. jeligén, és a 6226-os sz., supraventr. ES. jeligén írtam Önnek. Most a Valsava-manőver jelige alatt ment el a kérdésem. Szeretném, ha választ kaphatnék, hogy az ismétlődő roham után mire számíthatok. Gyógyszerváltás, -emelés, vagy valamilyen beavatkozás?
    Köszönöm..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Elvileg gyógyszerváltás is szóba jöhet, de lehet egyéb beavatkozás: a ritmuszavarért felelős járulékos köteg inaktiválása is a megoldás, utóbbit speciális centrumokban végzik, erre utalt kezelőorvosa megjegyzése, hogy küldi önt Debrecenbe.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Doktornő! Szeretném megkérdezni hogy ön szerint mire utálhat a szúró mellkasi fájdalom?? Mivel nekem…

    Doktornő!

    Szeretném megkérdezni hogy ön szerint mire utálhat a szúró mellkasi fájdalom?? Mivel nekem nem napi rendszerességgel de heti rendszerességgel biztosan h előfordul h nagyon elkezd fájni, szúrni a mellkasom és akkor ha lassan veszem a levegőt akkor egy idő után elmúlik.Van amikor annyi fáj h este álmomból felkelek vagy épp elaludni nem tudok.Olyankor sem ülve sem oldalra sem hátra sem hasra sem fel állva nem jó.Nem tudom hogy ez mitől lehet vagy hogy milyen vizsgálatra kéne elmennem.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem tudom, hogy azonos-e az előző levélíróval, de ez is olyasmi, amit személyes orvosi vizsgálat tisztázhat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó Napot kívánok doktornő! Arra szeretnék választ kapni hogy mitől lehet az h ha szénsavasat iszom…

    Jó Napot kívánok doktornő!

    Arra szeretnék választ kapni hogy mitől lehet az h ha szénsavasat iszom vagy bizonyos dolgot eszem mint pl.: májkrém akkor nagyon elkezd égni a gyomrom?A másik meg az hogy mitől lehet az hogy ha bármit eszem legyen szó húsról,levesről,süteményről vagy csak zöldségről gyümölcsről akkor rohanok a WC-re mert rám jön a székletürítés?ha napi 3x eszem akkor biztos h 4-5 alkalommal megyek nagy vécére.és az utolsó dolog ami nem hagy nyugodni az meg az hogy a székletemben 10 esetből mondjuk 3 esetben felfedezek vért.Ez vagy alvadt formájában van jelen vagy elvegyülve alvadtlan állapotban.Pedig nem erőlködöm vécézés közben hála istennek csak nagyon ritkán de akkor is azért mert olyan mintha hányni is akarnék meg nagyon fáj a hasam olyankor.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Látatlanban nem tudom megítélni, bélgyulladás lehet, de a véres székletet, pláne alvadt formában komolyan kell venni. Javasolom, forduljon mielőbb gastroenterologushoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm!Köszönöm a gyors válaszát:Voltam gasztoenterologusnál és ott mondták ezeket az eredményeket,hogy…

    Üdvözlöm!Köszönöm a gyors válaszát:Voltam gasztoenterologusnál és ott mondták ezeket az eredményeket,hogy ez hasnyálmirigy gyulladásra utal.Ott írták fel a Pangrol emésztőenzimet és a tápszert,hogy kicsit hízzak.Csak engem mégis aggaszt,hogy szúr az epém,de követ nem találtak.Ön szerint más vizsgálatra is szükség lenne?Vagy ez a szúrkálás normális ilyenkor és majd elmúlik?Tovább nem kűldtek semmi vizsgátatra.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha a panaszai nem javulnak, akkor viszont azt javasolom, hogy a vizsgáló orvoshoz forduljon kontroll céljából, megemlítve az epepanaszokat is. Lehet, hogy kiegészítő vizsgálatokra is szükség lesz.
    Javulást kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedved Doktornő! Egy 25éves fiú vagyok akinek a tanácsára lenne szüksége. Két héttel ezelőtt voltam…

    Kedved Doktornő!

    Egy 25éves fiú vagyok akinek a tanácsára lenne szüksége. Két héttel ezelőtt voltam kardiológusnál ahol a kivizsgáláson kiderült, hogy mitralis prolapsusom van de ezen kívül semmi mást nem találtak, még a terheléses EKG vizsgálaton sem. A Terheléses EKG vizsgálat biciklizés formájában zajlott amit nagyon jól bírok. A gondom az, hogy az én mellkasi fájdalmaim futás esetén jelentkeznek bár nagyon ritkán szoktam futni. Az orvosom nem akar visszaküldeni mégegy kivizsgálásra mondván várnom kellene mert ő is sokszor nézte az EKG-m. Ön mit gondol erről? Elég furcsa a helyzet mert van amikor 4-5 Km-ert tudok futni nem fáj de máskor fél Km után belehasít a bal vállamhoz közel erős szúró jellegű fájdalom.

    Válaszát köszönöm!
    László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves László!

    Ha a terheléses vizsgálat normális volt, akkor az akár futáskor időnként jelentkező panasz sem szervi szíveredetű, hanem mozgásszervi (izom, izület) vagy légzőszervi eredetű lehet.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Pangrolt szed, továbbra sincs étvágya, mitõl lesz jobban?

    Üdvözlöm Dr.Nő!34 éves hölgy vagyok.Már kb.2 éve voltak tüneteim amire kiderült egy széklet emésztettségi vizsgálatból,hogy nem tudok megemészteni semmilyen ételt.⁄haráncsíkolt izomrost++++,kötőszöveti rost+,zsírtartalom+++,neutrális zsír+++,zsírsav+⁄Amiből megállapították,hogy idült hasnyálmirigy gyulladás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az emésztési zavarnak sok oka lehet, ha hasnyálmirigy-gyulladásra van gyanú, azt alaposabb gastroenterologiai vizsgálattal és kezeléssel lehet megoldani. Forduljon ilyen… Még több

  • A magas vérzsír miatt felírt Fenobrat a végtag zsibbadását okozza

    Kedves Dr. Nő!

    Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő abban az esetben hogyha a vérzsír magassága miatt a Fenobrat kapszula szedése volt javasolt és abba kellett hagyni mert fájtak a végtagjaim és zsibbadtak helyettesítésnek pedig javaslatra elkezdtem szedni az omega 3 és halolaj kapszulát… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zsolt!

    Vérzsírcsökkentőkből igen nagy a választék, kicsit türelemjáték, de mindenkinél meg lehet találni a megfelelő készítményt, ami csökkenti az emelkedett vérzsírokat és nem okoz… Még több

  • Válaszát Nagyon Szépen Köszönöm! még egy kis kiegészítés az előzőhöz,az normális e ebben a jelenségben,hogy…

    Válaszát Nagyon Szépen Köszönöm!
    még egy kis kiegészítés az előzőhöz,az normális e ebben a jelenségben,hogy mindig amikor előjön ugyanott a bal oldalon nyom?Attól féltem,hogy biztos valami van ott netán daganat, és azért érzem ezt a puffadó érzést,de gondolom annak más jelei is lennének 2 hónap után.
    Elnézést a sok kérdésért.Köszönöm szépen a válaszokat,és,hogy jelen van ezen az oldalon ez sokat jelent,itt bátrabban mer kérdezni az ember mint szemtől szemben az orvosától.Jó egészséget Kívánok!
    22 éves fiu

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az a hely feltehetően a gyomrának felel meg, azért ott érzi.
    Visszajelzését a portál nevében is köszönöm.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Azzal a kérdéssel keresném meg,hogy a gyomrom bal oldalánál a bordaív környékén…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Azzal a kérdéssel keresném meg,hogy a gyomrom bal oldalánál a bordaív környékén kellemetlen puffadt érzést érzek ami gyakran előjön már k.b. két hónapja,főként olyankor amikor stresszesebb napom van.Ha valami leköt nem érek rá gondolkodni dolgokon nem veszem észre,hogy jelen lenne ez az érzés.Sokat kell böfögnöm,s talán kicsit több bélgázam is van a szokottnál.Kérdésem az lenne,hogy ez gyomor vagy esetleg vastagbél eredetű lehet e?Illetve mi okozhatja?Étvágyam jó,de rendszertelen.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Stresses időszakban lehet, hogy akaratlanul több levegőt nyel (aerophagia), ez okozhatja a tüneteket. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ma reggel -Bosoprolos sandoz 2,5mg szedése mellett- 3hónap után ismét 180-al ment…

    Tisztelt Doktornő!
    Ma reggel -Bosoprolos sandoz 2,5mg szedése mellett- 3hónap után ismét 180-al ment a szívem. A reggeli szem után még egyet bekaptam, és a Valsava-manőver végeztem fekve, ez állította meg mintegy 10perc után. -A régebben végzett köhögések, öklendeztetések most nem segítettek.- Milyen lehetőségek vannak a végleges megszüntetésre? Ugye nem fajul a dolog a pacemarkerig?
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem tudom azonosítani önt, a leírtak alapján supraventricularis paroxysmusa vagy akár pitvarfibrillatios rohama lehet. Ha ilyen gyakran ismétlődik, feltétlenül forduljon kardiológusához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A szív extraszisztolés ütéseit okozhatja stressz?

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!


    25 éves lány vagyok, az utóbbi időben sokat stresszeltem, mert 2,5 hónapig nem jöttek rá, hogy a betegségeimet reflux okozza, aztán így nagyon nehéz napokon vagyok túl. Kb. 5 napja olyan érzésem van mint ha egy pillanatra kihagyna a szívem, aztán egy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Nóra!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál… Még több

  • Tisztelt doktornő! Szoptató anyuka vagyok! Két napja világos sárga, nagyon híg hasmenésem van, ma…

    Tisztelt doktornő!

    Szoptató anyuka vagyok! Két napja világos sárga, nagyon híg hasmenésem van, ma kis mennyiségű nyálka is volt a székletemben. Nem tudom a babánál okozhat-e ez problémát, vagy hogy mit szedhetek, tehetek a ennek elmulasztására? Kicsit aggódom.

    4 hónapos baba anyukája

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A válasz részben attól függ, hogy mi az oka, ezt látatlanban nem lehet eldönteni, ki kellene vizsgálni. Mindenesetre a babával kapcsolatban kérdezze meg a gyermekorvost is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Bal oldali erõs fájdalom ami hasmenést okoz

    Kedves Zsuzsa!

    Egy kérdéssel fordulok Önhöz.

    Kb. 1 hete kezdett el erősen szúrni a bal oldalon a köldök alatt a hasüreg ventralis része.
    Kb. 2 napja alig érezhető a fájdalom, de még érzem, hogy "ott van az a valami" és nyugatalanít. Az elmúlt 1 hétben, 2x… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ennyi információ alapján fogalmam sincs, minenesetre a CT alapján van valami oda nem illő képlet, amiről pontosabban kellene tisztázni, hogy mi az, a továbbiak ettől függnek.… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyám ma délben rosszul lett a m.helyén.zsibbadt a nyelve teljesen lila lett…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesanyám ma délben rosszul lett a m.helyén.zsibbadt a nyelve teljesen lila lett az arca gyorsan vert a szíve és nem kapott levegőt.Elvitték a háziorvoshoz csinált neki egy EKG-t amin nem látott semmi elváltozást.Most már szerencsére jobban van.Azt szeretném megkérdezni,hogy ugye ezek nem az infarktus jelei voltak?Mentőt nem merek hívni neki mert már semmi tünete nincs.Önt szerint is elég ha holnaptól indul neki a kivizsgálásoknak vagy még ma vigyem tovább?
    Előre is köszönöm a segítségét.

    T

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves T!

    Ezt látatlanban nehéz lenne megmondani, mindenesetre ha újabb panasz jelentkezne, mielőbb hívon mentőt. (szívroham mellett stroke, tüdőembolia, ritmuszavar is felmerülhet)

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jajjjjjjjj, bocsánat nebilettet akartam írni, nem nebutrint!! Anikó

    Jajjjjjjjj, bocsánat nebilettet akartam írni, nem nebutrint!!
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    ld. előző válaszomat :)

  • Tisztelt Doktornő! Ma már írtam Önnek, még 1 kérdésem lenne. 40 évi dohányzás után bizony fájnak az…

    Tisztelt Doktornő!
    Ma már írtam Önnek, még 1 kérdésem lenne. 40 évi dohányzás után bizony fájnak az ereim a lábamban, nehezen megyek. Most abbahagytam a dohányzást, javulhat az állapotom??
    Melyik lenne a megfelelőbb gyógyszer nekem, a concor, vagy a nebutrin?
    Jelenleg concort és accuzidot szedek.
    Tisztelettel köszönöm:
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Anikó!

    Az "erek" megfogalmazás meglehetősen tág, az arteriákra vagy a venákra gondol? A dohányzás, ha arterias kárt okoz, az érszűkületet jelent, ami nem fordítható vissza, csak a rosszabbodás lassítható, a vénákra nemigen van hatása. Ismeretlenül gyógyszerkérdésben nem tudok nyilatkozni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa