A betegek kérdései (5379)

  • Tisztelt Drno! Lassan egy eve mar hogy kiderult sok homok van a vesemen es apro kovek is. Nogyogyaszatilag…

    Tisztelt Drno!
    Lassan egy eve mar hogy kiderult sok homok van a vesemen es apro kovek is.
    Nogyogyaszatilag minden rendben,vizelettenyesztes ea rendben volt,folyamatosan jarok.
    Ami zavar,hogy vizeleturites utan olyab nehez a holyagom,mintha valami jonne lefele erzem vegig a hugyvezeteken.
    Ha nincs fertozesem,akkor ezt a homok adhatja?
    Koszonom .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! A homok nem a vesében van és nem marad a hólyagjában. Ha ön nő és közép vagy időskoru, akkor lehet hólyagsérv. Menjen nőgyógyászhoz. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Kedves Zsuzsanna! Rendszeresen, minden nap futok 3-5 km-t. 2-3 napja vettem észre, hogy futás után egy…

    Kedves Zsuzsanna!
    Rendszeresen, minden nap futok 3-5 km-t. 2-3 napja vettem észre, hogy futás után egy csomó jelenik meg a bal lábszáramon, mely a lábujjaimat megemelve eltűnik. Semmiféle fájdalmat nem érzek sem sportolás közben, sem ha megnyomom. Ha jól gondolom, ez izomsérv lehet.
    Az lenne a kérdésem, hogy mi a teendő: pihentessem, kenjem valamilyen krémmel, esetleg műteni kell? Ahogy olvatam, elmúlni nem fog és ha panaszt nem okoz, csak szépészeti okból érdemes vele foglalkozni.
    Köszönöm a megtisztelő válaszát.
    Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Zoltán! Izomsérv nem lehet, az izomszakadással járt volna, ami igen fájdalmas. Keressen fel orthopéd orvost a panaszával. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Dr. Nagy Zsuzsanna! Végbélrepedéssel szenvedtem egy hónapig, ami mára úgy tűnik, hogy meggyógyult,…

    Tisztelt Dr. Nagy Zsuzsanna!

    Végbélrepedéssel szenvedtem egy hónapig, ami mára úgy tűnik, hogy meggyógyult, ugyanis minden panaszom, fájdalmam megszűnt, de akadt egy problémám, ami mégis aggaszt. Egy dudor-csomó szerű valami maradt meg, ami nyomásra nem érzékeny, de néha-néha szúró fájdalmat, furcsa, \\"mintha ott lenne még valami\\" érzést eredményez. Továbbra is hámosító krémet használok, de ezt a mellékproblémát mégsem tudom megszűntetni. Ön mit javasol ez ügyben? Elképzelhető, hogy magától visszahúzódik, panaszmentessé válok, vagy keressek fel újra egy orvost? Egyáltalán ér valamit rá a hámosító krém, vagy mással próbálkozzak? Lehet komolyabb dolog is e mögött?

    Előre is köszönöm a válaszát.
    Tisztelettel, Klára

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Klára! Valószinőü az un. őrcsomót tapintja, ami a gyógyulásal keletkezik. Ez egy sarjszövet. Nincs jelentősége. Felesleges a hámositó krém már, ha nincs panasza. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Köszönöm a válaszát! Akkor megfogom venni a krémet..annyit szeretnék még hogy körömvirág krémmel kentem…

    Köszönöm a válaszát! Akkor megfogom venni a krémet..annyit szeretnék még hogy körömvirág krémmel kentem és hogy lehet e utana.rogton a conratubexel.kenni? Mindenhol azt olvastam a kremről hogy nagyon viszket tőle a bőr éspiros is.. es nem tudom tehet e benne mmég nagyobb kárt esetleg még pirosabb lesz avgy jobban gog fájni vagy barmi. Közben már a svéd cseppet eis ajánlották nem tudom h.melyik lenne hatásosabb viszont nagyon szeretném halvanyitani! Köszönöm a válaszát előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Egyik sem hatásos. A Contratubexet kimondottan erre találták ki. A körömvirág és a svédcsepp nem erre való. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt doktornő, biztos emklékszik még rám...már rengeteget kérdeztem Őntől....én vagyok az akinek…

    Tisztelt doktornő,
    biztos emklékszik még rám...már rengeteget kérdeztem Őntől....én vagyok az akinek a szeméremtestén kivágták, tisztitották a carbunkuluszt⁄furunkuluszt...
    Már pár napja - amióta megjött a menzeszem - megint nyomó, égő érzést érzek azon területen....ma megnéztem és közvetlenöl a heg melett( szépen begyógyult alig látni a heget) kijütt egy ujabb duduor...Ön szerint kiujult a furunkulusz?
    http:⁄⁄kep.psharing.com⁄802508.jpg
    Ma érdeklődtem, hogy az a sebész aki csinálta a beavatkozást nem rendel, szabadságol...ha minden igaz jövőszerdán jön visssza...
    a kép alapján önnek mi a véleménye? Mi lehet ez?
    VÁrhatok jövő szerdaig? Addigra a menzeszem is elmulik-sajnos tampont nem merek használni, egyszer régebben volt egy allergiás reakcióm rá....van esetleg itthon fucidin kenőcsöm...meg ichtoxyl...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! Ez egy szörtüszőgyulladás szerintemj. Vegyen BUROW kenőcsöt és azzal kenje be naponta 2x. Ez gyulladáscsükkentő Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Udvozlom Doktorno!!!Mar evek ota kuzdok aranyerrel,de eddig nem volt vele problema,2 gyerekem van es…

    Udvozlom Doktorno!!!Mar evek ota kuzdok aranyerrel,de eddig nem volt vele problema,2 gyerekem van es januarban volt egy meheltavolito mutetem.Azota a szekletem rendszertelen,2 napja wc volt egy kis verzes a wc papiron es mar 3 napja hogy minden alkalommal van keves,a vegbelnyilásomnal van egy kis dudor ami nem kemeny,gondolom aranyer lehet,on szerint mitol lehet ez es mi lenne a teendom? Koszonom a vallaszat!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! Lehet aranyér és lehet berepedés is. A teendő, hogy mutassa meg sebésznek. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsana

  • A szörtüszőgyulladás okozta kisebb csomók eltávolíthatóak

    Tisztelt Doktornő!

    Körülbelül fél éve keletkezett egy (akkor azt gondoltam, most már nem vagyok benne biztos) szörtüszőgyulladásom , ami azóta már inkább kisebb csomóvá érett és időközönként gennyedzik. Van, amikor elmúlik, de mindig ugyan azon a ponton előjön, ez viszont bikinivonal tájékon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Tünde! Már szerencsésen túl van az egészen.Üdvözlettel:dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktor Nő! Szoktam olvasni a válaszait, és most az egyik kapcsán felmerült bennem egy kérdés,…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Szoktam olvasni a válaszait, és most az egyik kapcsán felmerült bennem egy kérdés, ami engem is érint.
    Nekem bizonyos időközönként be szokott gyulladni a jobb lábfejemen levő hüvejkujjam belső része, mert a köröm benő. Ilyenkor kicsit megdagad, és piros lesz, valamint nagyon érzékeny, fáj, ha hozzáér valami. Volt olyan, hogy kicsit megvágtam, és kinyomtam belőle a gennyet, illetve a vért, amitől jobb lett. Viszon általában azt csinálom, hogy ollóval kivágom a köröm sarkát, közvetelnül a szélénél pedig még kisebbre vágom, szinte a köröm feléig. Ilyenkor viszonylag hamar elmúlik, és sokáig panaszmentes.

    Azt szeretném kérdezni, hogy miért nem tanácsos levágni ilyenkor a körömsarkot? Mert nekem ekkor elmúlik.

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! A lábujj köröm oldalra a bőr alá is bekanyarodik, tehát, ha mélyen kivágja a körömsarkot, akkor a körömágyat sérti meg.
    Csak annyira lehet kivágni, amennyire a csipesz vagy az olló aláfér a köröm alá.
    Használjon lábujjeltartót, mert a köröm belső sarka azért szokott begyulladni és fájni, mert a II ujj nyomja . Ha szandálban vagy papucsban jár , akkor ez nem jön létre,. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! Először is szeretném megköszönni a válaszait , amit korábban nyújtott. Sajnos…

    Tisztelt Doktornő!

    Először is szeretném megköszönni a válaszait , amit korábban nyújtott.
    Sajnos ismét lenne Önhöz kérdésem. Közel két hónapja műtöttek bal oldali lágyéksérvvel. Nem volt túl nagy, ezért nem helyeztek be hálót sem. Most viszont valószínűleg kialakult a jobb oldalon is. Talán korábban is volt, csak jobban kijött, ahogy a bal oldalamat kíméltem, így a jobbnak jobban kellett erőlködnie. Ez valamivel jobban kitapintható és picit látható is munka után. Könnyebbet dolgozok , mint elötte, most csak 12 kilot kell emelgetnem, viszont sokat állni, amikor jobban érzem. Ha most megint elmennék műtétre, félő, hogy a 6 hét betegállomány miatt felmondanának a munkahelyemen. Amúgy ez sem zavarna, mert lenne más munkalehetőségem, viszont nem akarok máshová menni, mert már babát szeretnénk. A kérdésem az lenne, vállalhatok e lágyéksérvvel terhességet?Van e valami kockázata? Terhesség alatt nem dolgoznék, így a sérvem nyugalomban lenne, viszont a belülről jővő nyomás, és később a szülés is, biztos nem tesz jót neki. Előre is köszönöm válaszát.
    Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Mónika! Nyugodtan szülhet , mert a terhesség nem zavarja a sérvet. Ezzel szemben , ha utána is észlelhető a sérv és megoperáltatja, akkor én hálót javasolnék.
    Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Jó napot doktornő! A kérdésem az lenne, nekem 3 éve van ágyék táji viszketésem ami már a heréim környékén…

    Jó napot doktornő! A kérdésem az lenne, nekem 3 éve van ágyék táji viszketésem ami már a heréim környékén is jelentkezett a tünet (szúró viszkető érzés) és ahol viszket a bőröm hámlással lejön a felső réteg.
    Próbáltam canesten krémet is de csak enyhítette egy kicsit a tünetet de nem tudta elmulasztani. Valamilyen krémet tudna ajánlani kedves doktornő vagy milyen megoldás lenne jó a problémára. Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! Próba helyett menjen el bőrgyógyászhoz. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Kedves Doktornő! 29 éves vagyok, fél éve szültem első gyermekem. A családban van több aranyeres…

    Kedves Doktornő!

    29 éves vagyok, fél éve szültem első gyermekem.
    A családban van több aranyeres is. Valószínű én is örököltem. Ugyanakkor eddig csak nagyon ritkán jelentkezett (először 18 évesen), hamar elmúlt. Nem volt súlyos.

    A szülés után óriási több csomós aranyerem lett. Rettenetesen fájt. Nem hittem, hogy ez enyhülni fog. Sokat kínlódtam vele. Igazából nem múlt el teljesen. Időnként, székelés után, megint kijött kissé.

    Tegnap óta újra nagyon fáj, szürkés-vöröses nagy dudor van a végbélnyílásnál és egy kisebb. Bejelentkeztem egy orvoshoz, de csak egy hét múlva kaptam időpontot.

    Két kérdésem lenne:
    - kicsit tartok tőle, hogy 1 hét alatt valami komolyabb baj lesz. Kifakadhat? Vagy okozhat valami trombózist? Erről nem találtam információt.

    - másik kérdésem: tudom, hogy vizsgálta szükséges, így nem lehet véleményt mondani, de mégis hogy fog a Doktor úr rajtam segíteni? Kinek lehet gyűrűzést? Ez mennyire kellemetlen? Műtétre be kell feküdni gondolom 1-2 napra, de a fél éves kisfiam szopizik, így ezt nem fogom tudni megtenni.

    Szeretném, ha véglegesen megoldódna ez a problémám. Szeretnénk még babát, de így nem. A gondolat, hogy mi lesz így a szülésnél és utána...elijeszt!

    Köszönöm
    Gabi Pécsről!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Gabi! Az aranyér tágult visszér , ugyanolyan , mint a lábon. Ez nem mulik el, csak pl. erőlködéskor, székeléskor , hosszabb állás-üléskor meggyülik benne a vér és jobban kidudorodik.
    A gyürüzés az ilyen külső aranyereknél már nem jön szóba , csak a mütéti kiirtás.
    Ha most kemény csomó van és ujjal nem nyomható vissza, valamint eléggé fájdalma, akkor az thrombotizált ( bealvadt a vér benne) aranyér , ami vagy felszivódik, vagy kidörzsölődik és rendszeresen pecsétel a vér belőle, jó esetben a kidörzsölődés helyén kinyomható a vérrög és akkor tud visszahuzódni. Ezeket sebészileg , kis érzéstelenitő adásval meg kell nyitni, kivenni a thrombust belőle. Ettől az aranyér még megmarad.
    Ha nem kemény a csomó, akkor csak az egyre jobban a kitágult aranyérről van szó.
    Ha nem szoptatna, lehetne Detralex tablettát szedni, de ezt szoptatás mellett tilos.
    Amit ön segithet, hogy sok rostosat egyen ( zöldség, gyümölcs, főve , nyersen) akkor lesz könnyen kinyomható széklete . Székelés után valamilyen aranyér kenőcsöt tegyen a mutatóujjára és a zsiros ujjával próbálja visszanyomni a csomót a végbél felé , igy gyorsan összeszoritani a végbélzáróizmot.
    E mellett csináljon rendszeresen végbél záróizom tornát ( összeszoritani, tartani, majd elengedni)
    A mütétat kórházi befekvéssel történik. Előtte kivizsgálással. Én nem kapkodnám el, mert majd visszább fog húzódni . Ilyenkor még a gát sem regerenálódott rendesen.
    Nyugodtan vállalhat másik terhességet és csak azután operáltatnám, mivel ez egy hálózat és a következő terhességgel a benjtmaradt kis erek fognak kitágulni.
    Ha már nem szoptat , akkor szedhet T. Detralexet 3x1-et 2-3 hétig. Ez egy kicsit összébbhuzza az ereket, erősiti a falát. A mütét elég fájdalmas. Amelyik megoldás a legjobb és állitólag nem fáj , az a LONGO mütét. Ezt azonban tudtommal csak magánklinikákon elég drágán csinálják.
    Üdvözlettel : dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztel Doktor Nő! Van 2 körömbenövésem a nagylábujjaimon. Elmentem háziorvoshoz, aki sebészetre beutalt. Viszont…

    Tisztel Doktor Nő!
    Van 2 körömbenövésem a nagylábujjaimon.
    Elmentem háziorvoshoz, aki sebészetre beutalt.
    Viszont én nagyon félek az egésztől, mert láttam egy videót róla, hogyan is csinálják ezt. Nekem még nincsen begyulladva, viszont cipőt nem tudok hordani, mert fáj benne, és ha valamibe picikét is beütöm, nagyon fáj.
    Ön szerint máshogyan is lehet ezt kezelni, hogy ne kellene azt a sebészeti beavatkozást. Lehetséges, hogy egy pedikűrös is megtudja csinálni ezt nekem? köszönöm a választ! Zsanett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Már válaszoltam. Ez nem pedikürös probléma.

  • Háziorvos beutalta altatásos mûtétre körömbenövés miatt

    Tisztelt Doktornö!
    Van egy körömbenövésem, vagyis kettö, a nagylábujjamon.Németországban lakunk. Elmentem háziorvoshoz, hogy mit lehetne kezdeni vele. Beutalt a sebészetre. Én utánanéztem hogyan végzik azt, hát eléggé félek töle. Viszont nem tudok cipöt felvenni, mert fáj. Ha nincs rajtam cipö,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Z⁄sanett! Ha nincs begyulladva nem kell kivágni. Amit tudni kell, hogy tilos a körömsarkat kivágni. Széles orru cipőt hordjon és a két lábujj közé tegyen lábujjeltartót. Azt, hogy ott altatásban… Még több

  • Kedves Doktornő! A gátam nyomásra fájdalmas, keménynek érzem. Pár hete szültem, nőgyógyászatilag rendben…

    Kedves Doktornő!

    A gátam nyomásra fájdalmas, keménynek érzem. Pár hete szültem, nőgyógyászatilag rendben vagyok. A székelés fáj, ritkán picit véres a wc papír. Jól sejtem, hogy aranyerem van? Menjek proktológushoz vagy előb használjak krémet, kúpot?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! Lehet, hogy csak berepedés van. Ilyenkor még nehéz megitélni a gátat, még lehet"kemény". A végbelét sebésznek mutassa meg. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Kedves Doktornő! Munkahelyemen Targonca elütött, A bokám sérült,(a képen sarok csont repedést meg…

    Kedves Doktornő!

    Munkahelyemen Targonca elütött, A bokám sérült,(a képen sarok csont repedést meg mutatták de nem írták le a kor lap!!) törést nem láttak krém pihentetés borogatás jegelés.

    2héttel később kontrollon, törést nem találtak,( lioton krém, tehermentesítve, polcolás, borogatás.

    2 hete medencés torna azóta terhelem s már könnyeben megy a járás, de néha szúró érzés van a bokámnál.
    megröntgenezték s 5mm különálló darabot találtak a bokánál, s tornára írtak beutalót .

    tornáztatom vízben is , de még mindig szúr lépésnél s néha zsibbad.



    kérdésem ? a szilánk miatt kel e műteni ?
    mert ennek érdekében még kérdést sem tettek fel az sztkban.
    s mikorra tudom terhelni (300-700kg raklap mozgatása ) mert a munkahelyemen van üzemorvos s már felülbírálata a munkaképességemet s ha nem tudom ellátni kirúgnak
    (Inzulinos cukros vagyok 7éve)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! Nem vagyok baleseti sebész igy nem tudom megitélni sem a kérdést. Attól, hogy még szúr a bokája , szerintem dolgozhat. Nem a lábával mozgatja a raklapokat. Üzemorvosa kérje ki a baleseti sebész véleményét. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktor nő! Keloidos hegem volt amit 2 hónapja kivágtak,de sajnos vissza jött... és még nagyobb…

    Tisztelt Doktor nő!
    Keloidos hegem volt amit 2 hónapja kivágtak,de sajnos vissza jött... és még nagyobb is lett... és a Contractubex krémet ajánlották ami esetleg halványítana rajta..már ha eltüntetni nem is lehet....ön mit szól hozzá kenhetem vele vagy kárt csinálnék még jobban vele? vagy valami más krémet tudna ajánlani?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! A nagy hiba a kivágás volt. A kelloid hegdaganatot jelent és egy hajlam. Minden sérülése ilyen heggel fog gyógyulni. Igy a nagyobb metszés nagyobb kelloiddal gyógyult, ez természetes. Kenheti a Contratubex-sze, naponta 3x,4x nagyon vékonyan. Én még nem láttam tőle nagyobb változást. Felületes rtg besugárzással lehet a gyulladásos tüneteket ( vörösség, viszketés) csökkenteni és puhább lesz a heg. Ehhez nehéz hozzáférni, mert nagyon kevés helyen van ilyen gép. Ha rögtön a mütét után sugarazzák, akkor nem alakul ki a kelloid. Steroidos injectiot lehet még beleadni, ettől is felpuhul. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt doktornö. Csak anyit szeretnék kérdezni hogy a lábam miat be kellet menni az ügyeletre mert…

    Tisztelt doktornö.

    Csak anyit szeretnék kérdezni hogy a lábam miat be kellet menni az ügyeletre mert gerinc beteg vagyok és nem éreztem a bal lábam.Az orvos azt irta a leletemre, hogy ⁄ 3 p, pares bal láb. ⁄ És hogy erös funkciónális Pares. Letudná irni hogy ezek mit jelentenek ??Mi az a 3 p?

    Köszönöm szépen. Ági.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Ági! Nem tudom, nem értem. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • T. Dr. Nő! Szeretném a véleményét kérni abban, hogy voltam egy természetgyógyászati állapotfelmérésen,…

    T. Dr. Nő!

    Szeretném a véleményét kérni abban, hogy voltam egy természetgyógyászati állapotfelmérésen, ahol sötétlátóteres és digitális vérelemzési módszerrel, és egy számítógépes (egy fém rudat megérintve a kezemmel) különböző adatokat állapítottak meg minden szervemről, állapotomról. Meglepő számomra, hogy olyan nyomelemek jelenlétét vagy hiányát is megállapították, ami egy normális szakrendelőben végzett vérvétellel nem állapítható meg. Ami aggaszt, a vérem savegyensúlya PH értéke. A referencia a műszer szerint: 7.350-7.450 között mozog. Nekem 0,98. Azt mondták, hogy rendkívül savas a vérem. Valamint a száraz vércsepp elemzés mikroszkóp alatt kimutatta, hogy vírusok vannak a sejtjeimben és gyulladás is van a szervezetemben. A szakrendelőben áprilisban voltam egy általános vérképvizsgálaton, ahol az eredményeim jók. A vörösvérsejt süllyedésem 19. Én 59 éves nő vagyok, bizonyos apróbb eltéréseket a koromnak megfelelően elfogadok, de ez nagyon rossz eredmény. Kereszttel van megjelölve minden eredmény. Van - normál + enyhe ++ közepesen +++ és súlyosan eltérő. Nekem ez volt kiemelkedően rossz. A vizeletem PH értéke az SZTK-ban végzett vizsgálat alapján 6,0.
    Kérdésem, hogy a vér PH értéke és a vizelet PH értéke ugyanazt jelenti-e, a szervezet sav-lugbázis egyensúlyát, vagy két különböző dolog.
    Melyikre kell figyelnünk, ahhoz, hogy az egyensúlyt tartani tudjuk. Mennyire hiteles egy ilyen természetgyógyász által megállapított eredmény? Köszönöm szépen és várom a válaszát. Üdv.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! Az egész vizsgálatot tudománytalannak tartom! Ha önnek a vér ph-ja 0,98 lenne , már nem embernek neveznék, de még halottnak sem. Felesleges pénzkidobás volt. A vér és a vizelet ph-ja nem azonos. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Mellvizsgálat kisebb cisztákat jelez, lehet implantátumom?

    Tisztelt Doktornő!

    Mammográfiás vizsgálatok során, már évek óta cisztákat (több kis apró, és egy nagyobb 20mm –es) találnak a melleimben. A legutóbbi vizsgálat során pedig egy kisebb fibroadenomát (11x6x10) is megállapítottak, aminek a szövettani eredménye negatív lett. Ezekkel az előzményekkel… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Mariann! Én nem foglalkoztam implantátummal. Tudtommal a mellett is jól lehet diagnosztizáslni. Kérje ki olyan sebésuz véleményét , aki az implantátumot szokta behelyezni. Üdvözlettel. dr Nagy… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Most 4,5 éves kisfiamnak 1,5 évvel ezelőtt gasztrosztóma beültetése vált szükségessé.…

    Tisztelt Doktornő!

    Most 4,5 éves kisfiamnak 1,5 évvel ezelőtt gasztrosztóma beültetése vált szükségessé. A műtét után 8 hétig sarjszövet képződés miatt hetente lápiszoltuk, a bőr visszahúzódott.2 hónappal később jelentős váladékcsorgás indult meg, ami a bőrét is felmarta, a szonda rendszeresen ki-be mozgott, már 18-20 g-s szonda volt bennt. A nutrícia gondozó javaslatára Button behelyezése mellett döntöttünk, ez 16 g-s (1 cm-es)lett, a problémák megszűntek. A feltáplálás és az evésterápia után június 12-én ambulánsan eltávolították. Mivel 16-án tervezett operációja volt (heregolyó fixáció), az akkor jelentősen nyílt, és váladékozó sebet a bőrön 4 öltéssel zárták.
    Ami számomra kérdés és nyugtalanító, bár készséggel elfogadom, hogy így rendben van a következő.
    1. A kihúzás után 2 nappal még táplálék is eltávozott, nyomókötés ellenére is. Ez számomra az elégtelen és lassú sebzáródást jelenti.
    2. 24-én varratszedés miatt jártunk ambuláns megtekintésen, ahol persze sírás, és hasprés is volt. A következő etetés teljes mennyisége a hasfalon keresztül távozott. A sebészhez vissza menve, ő nyomókötést tett fel, és három nap után gyógyultnak nyilvánítva közösségbe adhatónak engedte.
    Kérdésem az lenne, hogy mennyire fér bele egy normális variánsba az, hogy 12 nap után kinyílik a gyomra, illetve előfordulhat-e az, hogy a gyomra bármilyen hasonló külső hatásra spontán, magától kinyílik. Nem szeretnék egyszer arra menni a közösségbe, hogy a hasüregbe evett, illetve a peritonitis sem lenne a kedvenc szövődményem.
    Válaszát előre is megköszönve Tisztelettel
    Egy Anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Anyuka! Először is nem megy a hasüregbe az étel, még , ha újra ki is nyilna a stoma helye, mert már a stoma meglétekor a gyomor kitapadt a hasfali hashártyához, lezárva ezzel a hasüreget. A stomanyilás valóban magától szokott záőródni, csak természetesen kell egy idő , mig heg képzódik. Ha a későbbiekben mégis problémát okozna , akkor meg lehet operálni, leválasztani a gyomorfalat a hasfalról és összevarrni a gyomrot is és külön a hasfalat. Nem szokott rá szükség lenni, mert ez egy kis nyilás csak. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna