Tisztelt Doktornő!
Kislányom 2,5 éves. Egészségesen, 10⁄10-es apgarral, 4,20 kg-mal jött a világra, de sokáig szenvedtünk a szülés alatt, mert (mint utóbb kiderült), a köldökzsinór mindössze 30 cm hosszú volt, és az orvosok szerint hiába szállt egyre lejjebb, a k.zsinór mindig visszarántotta szegényt, végül természetes úton született meg. Elég nagy a fejkörfogata, bár nem kórosan, viszont nekem is u.ilyen fejem van a kiskori képeimen, felnőttként viszont normálisan nézek ki. :) Sajnos kislányom 10 hónapos koráig nem nagyon akart sem kúszni, sem mászni, így neurológiai kivizsgálás után gyógytornára küldtek minket felesztésre, miközben (szeptembertől januárig) bepótolt magától minden lemaradást, és 14-15 hónaposan ugyan, de elindult. Annyit mondtak az agyi uh vizsgálaton, hogy az agyvíztere az egyik oldalon kicsit nagyobb, ez okozhatja éppen a lemaradását. Azóta nem voltunk orvosnál, mert minden rendben van vele, viszont még mindig nem beszél. Olvasgatok cikkeket ezzel kapcsolatban, de igazából nem akarom magam túlzottan rábeszélni arra, hogy baja van, mert a legtöbb cikkben azt olvasom, hogy a gyereknek joga van hároméves koráig hallgatni, ha akar. Kb. két hónapja már mond szavakat, egy-két szót össze is kapcsol, de a bonyolultabb szavakat nem annyira szereti próbálgatni. A kortársai mind ügyesebbek a beszéd területén, de más területen teljesen átlagos gyereknek látszik. A kérdésem az, hogy van-e okom aggódni arra vonatkozóan, hogy a korábbi lemaradása is neurológiai rendellenességből származnak attól függetlenül,, hogy végülis negatív leleteket produkáltunk az uh és a vizsgálat alapján, vagy teljesen normális, hogy a beszédtanulásban is kicsit lemaradt a többiektől. Egyébként nagyon jó az emlékezőképessége, ha egyszer elmondok neki valamit, napok múlva is emlékszik rá, látom, hogy érti, tehát semmilyen más okom nincs arra, hogy úgy gondoljam, valami baja van.
Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Krisztina.
Dr. Báló Mária
Dr. Báló Mária
Neonatológus, Gyermekneurológus, Gyermekorvos
Szentes
Kedves Krisztina! Kislánya fejlődése minden tekintetben lassúbb kortársainál, valószínűleg a szülés körüli dolgok miatt. Célszerű ilyenkor korai fejlesztőben felmérni a képességeit, ha van elmaradás, még pótolható, ugyanúgy, mint a mozgásfejlődés esetén.
Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

Related questions

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

  • A kérdése névtelenül jelenik meg.
  • Igyekezzen tisztán és tömören fogalmazni egyetlen orvosi kérdésben.
  • A kérdés minden specialistához eljut, aki ezt az oldalt használja, nem pedig egy bizonyos orvoshoz.
  • Ez a szolgáltatás nem helyettesít egy egészségügyi szakemberrel való konzultációt. Ha valamilyen problémája vagy sürgősségi esete van, menjen orvoshoz vagy a sürgősségre.
  • Konkrét esetekre vonatkozó kérdéses vagy második vélemény kérése nem engedélyezett.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni
Arra fogjuk használni, hogy értesítsük, ha válasz érkezett. Nem fogjuk online közzétenni.
Az Ismertorvos weboldalon megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt.