Tisztelt Doktornő!

Andris vagyok, és heti 3 alkalommal járok karate edzésre (h,sz,p). Kb. 2 hete a hétfői edzésen 1,5 óra alatt csináltunk 3000, majd a szerdain 6000 technikát. A szerdai edzés után nem éreztem aznap semmit, vagy legalábbis nem hagyott bennem mély nyomokat, csak másnap, mikor vettem fel a bakancsom, fájt ahogy hozzáért a sarkamhoz, és mikor elsétáltam a buszmegállóig, csak sántítva tudtam járni. Most már jobb a helyzet, mert meglazítottam a cipőmet, és így csak arra kell figyelnem, hogy nehogy véletlenül megnyomja a sarkam. Valahol a Subcutaneous calcaneal bursa-m tetejénél van egy kis dudor (a sarkam felső részén, ahol van az a kis csont kitüremkedés, ami normál esetben alig látszik), na azon van egy kis kitüremkedés, amit ha kicsit megnyomok fáj, ha oldalról nyomom, akkor meg olyan fura érzésem van, mintha mozgatná az izmaim. Cipő nélkül a mozgásban nem korlátoz. Azóta is rendszeresen járok karatéra, de szeretnék érdeklődni a Doktornő véleménye iránt, mit tehetnék ez ügyben. (eddig fekete-nadálytő krémmel kentem, jelentős javulást nem tapasztaltam) Egy másik kisebb problémám, hogy még néhány hónapja szintén karate edzésen rosszul találtam el a makiwarát (nagyon leegyszerűsítve egy falap, amit - jelen esetben - ököllel ütünk) és a jobb kezemen jobbról az 1. és a 2. "bütyök" közötti résszel találtam el erősen a falap szélét, és egy nagy duzzanat keletkezett, mely visszahúzódása után, akkor még erősebb érintésre is bedagadt. (most már nem) Röntgenen nem láttak semmit, azt mondták kenjem fekete-nadálytő krémmel, úgy is tettem, és a nagy duzzanat idővel elmúlt, de egy kicsi, mozgatható valami még mindig ott van és nem tudom mi az. Valamint, még végezetül írom, hogy ugyan csak karatén történt, hogy szintén makiwarával dolgoztunk, és az edző azt mondta hogy erősen üssem ököllel, amíg vissza nem jön. Nos ez így is történt, de a végére már nagyon fájt a (jobb kezemen balról a 2.) bütyküm, de gondoltam ez vele jár, elvégre mégis csak egy falapot kellett püfölnöm. A probléma csak ott van, hogy még utána 2 hónapig még a szivacsot sem tudtam megütni annyira fájt, és még a mai napig is ha kemény anyagot ütök erősebben azzal a bütykömmel (pl. fa, gépház) akkor újra fáj egy darabig, aztán elmúlik (a másik kezemnek nem fáj). Mit tehetnék ez ügyben?

[Fiú vagyok, most leszek 16 éves és még csak körülbelül fél éve űzöm ezt a küzdősportot, az eddigi másik 3-nál problémáim nem voltak.]

- Tisztelettel: Szalai András
Dr. Andrássy Ilona
Dr. Andrássy Ilona
Ortopéd orvos, Terapeuta
Veresegyház
- A túlterhelés következtében a sarokcsont csonthártyája irritálódott, ez okozza a fájdalmat. Bármilyen fájdalomcsillapító kenőcs, borogatás próbálható.
- A kemény falap ütése közben szintén sérülhet a csonthártya, ill. bevérzések keletkezhetnek. Az elmozgatható csomó egy nem teljesen felszívódott vérömleny, nem tudom, mennyire fog felszívódni a későbbiekben.
- Az ütés következtében szintén a csonthártya sérült, lehet, hogy egy idegvégződés is, azért annyira érzékeny.
Phenylbutason, Venoruton, vagy Lioton keringésjavító kenőcs, ill. bármilyen fájdalomcsillapító, vagy sportkenőcs használata, jegelés javasolt. Hosszú idő, amire megszűnnek a panaszok.

Related questions

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

  • A kérdése névtelenül jelenik meg.
  • Igyekezzen tisztán és tömören fogalmazni egyetlen orvosi kérdésben.
  • A kérdés minden specialistához eljut, aki ezt az oldalt használja, nem pedig egy bizonyos orvoshoz.
  • Ez a szolgáltatás nem helyettesít egy egészségügyi szakemberrel való konzultációt. Ha valamilyen problémája vagy sürgősségi esete van, menjen orvoshoz vagy a sürgősségre.
  • Konkrét esetekre vonatkozó kérdéses vagy második vélemény kérése nem engedélyezett.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni
Arra fogjuk használni, hogy értesítsük, ha válasz érkezett. Nem fogjuk online közzétenni.
Az Ismertorvos weboldalon megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt.