Csíphet-e meg kullancs úgy, hogy a helye észrevétlen marad?

Tisztelt Doktor!
Egy hétig minden nap iskolai program miatt erdős részeken kirándultunk nyirkos, növény dús területeken. A fejem nagyon fáj, szédülök, illetve hányingerem van. Kullancsot nem találtam magamon, viszont félek, hogy nem vettem észre egy csípést. Sokáig voltunk napon, talán ez is okozhatja. Lehetséges-e, hogy a kullancscsípést nem észleljük, ennek ellenére esetleg megfertőződünk valamilyen kullancs által terjesztett betegséggel?

AZ ORVOS VÁLASZA:

Bognár Gabriella

Kedves Kérdező!
Igen lehetséges, hogy nem minden csípést veszünk észre magunkon, de nemcsak a kullancs, hanem más csípés sem jár mindig bőrtünettel, viszketéssel, ez függ az érintkezés idejétől, szervezetünk aktuális állapotától és sok más tényezőtől.
A felsorolt panaszok is több ok miatt lehetnek, mindenképp javaslom, hogy keresse fel háziorvosát, amennyiben fokozódnak, vagy nem szűnnek meg pár napon belül.
Mindenképpen javaslom a későbbiekben a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltást.
Üdvözlettel: Dr. Bognár Gabriella

AZ ORVOS VÁLASZA:

Cvetkov Márta

Kedves Kérdező!

Valóban előfordul, hogy a kullancs csípés észrevétlen marad. A fejfájás, szédülés azonban igen sokféle egyéb megbetegedés jele is lehet, ezért a pontos diagnózis felállítása céljából mielőbb keresse fel háziorvosát.

Remélem tudtam segíteni, üdvözlettel: Dr Cvetkov Márta