Tisztelt Főorvosnő!<br /> Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy a 24 éves fiamnak az alábbi -számomra nem megnyugtató -eredményei mögött milyen betegség állhat? És kell-e ezzel foglalkozni v csak kontrollálni szükséges?<br /> RR:148/111Hgmm P: 70/min SpO2:99% Temp 36,6<br /> EKG: Sinus ritmus, fr: 83/min. kp. tengelyállás, PQ táv 146 msec, QRS 100msec, Vv-6 csúcsos poz T hypertropiás jelekkel. Ezt diagnosztizálták nála 2011-ben és 2017. áprilisában is. Semmi gyógyszert nem adtak neki. Számomra ez furcsa ha az EKG kinyomtatott lapon az szerepel, hogy KÓROS RITMUSÚ EKG.- és szó nélkül elmennek melette.<br /> Tisztelettel köszönöm válaszát: Erika
Dr. Németh Marianna
Dr. Németh Marianna Kardiológus, Belgyógyász, Tüdőgyógyász Budapest
Kedves Erika !
Mindig jelzem, hogy teljes értékü választ csak a beteg vizsgálatával, leleteinek részletes ismeretével lehet adni.
A magas vérnyomást igen komolyan kell venni !! Ilyen korú embernél 130/90 - 140/90 Hgmm feletti érték esetén részletes vizsgálatokat szoktunk javasolni. (Részletes labor, hasi ultrahang, esetleg további vese- érvizsgálatot.. stb.) Az EKG leiráson nem vélek olyat, ami miatt valamiféle speciális kezelést igényelne (de a görbét nem láttam !!) Az automata EKG kiértékelést gyakran felül kell birálnia az orvosnak, mert a gépbe táplált program minden speciális szempontot nem tudhat..
Teendő most: rendszeresen mérjék a fia vérnyomását. Mondjuk reggel és este, 5 perces nyugalomban töltött idő után, eleinte mindkét karon - ha kb egyforma, később elég az egyik karon mérni. Rögzitsék, irják az időpontot, értéket füzetben, naplóban. Ha az általam irt érték felett lenne, további vizsgálatok szükségesek ! Üdvözlettel, dr.NM

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa Kardiológus Budapest
Tisztelt Kérdező! Az ön által leírtakból az nem derül ki, hogy van-e kóros ritmus az EKG-n, de a hypertrophias T-hullámok és a magas vérnyomásérték (normalis 140/90 alatt lenne), arra utal, hogy vérnyomásbetegség irányában ki kellene vizsgálni a kedves fiát.
Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni

Az Ismertorvos weboldalon megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt.