Tisztelt Főorvosnő!
Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy a 24 éves fiamnak az alábbi -számomra nem megnyugtató -eredményei mögött milyen betegség állhat? És kell-e ezzel foglalkozni v csak kontrollálni szükséges?
RR:148/111Hgmm P: 70/min SpO2:99% Temp 36,6
EKG: Sinus ritmus, fr: 83/min. kp. tengelyállás, PQ táv 146 msec, QRS 100msec, Vv-6 csúcsos poz T hypertropiás jelekkel. Ezt diagnosztizálták nála 2011-ben és 2017. áprilisában is. Semmi gyógyszert nem adtak neki. Számomra ez furcsa ha az EKG kinyomtatott lapon az szerepel, hogy KÓROS RITMUSÚ EKG.- és szó nélkül elmennek melette.
Tisztelettel köszönöm válaszát: Erika
Dr. Németh Marianna
Dr. Németh Marianna
Kardiológus, Belgyógyász, Tüdőgyógyász
Budapest
Kedves Erika !
Mindig jelzem, hogy teljes értékü választ csak a beteg vizsgálatával, leleteinek részletes ismeretével lehet adni.
A magas vérnyomást igen komolyan kell venni !! Ilyen korú embernél 130/90 - 140/90 Hgmm feletti érték esetén részletes vizsgálatokat szoktunk javasolni. (Részletes labor, hasi ultrahang, esetleg további vese- érvizsgálatot.. stb.) Az EKG leiráson nem vélek olyat, ami miatt valamiféle speciális kezelést igényelne (de a görbét nem láttam !!) Az automata EKG kiértékelést gyakran felül kell birálnia az orvosnak, mert a gépbe táplált program minden speciális szempontot nem tudhat..
Teendő most: rendszeresen mérjék a fia vérnyomását. Mondjuk reggel és este, 5 perces nyugalomban töltött idő után, eleinte mindkét karon - ha kb egyforma, később elég az egyik karon mérni. Rögzitsék, irják az időpontot, értéket füzetben, naplóban. Ha az általam irt érték felett lenne, további vizsgálatok szükségesek ! Üdvözlettel, dr.NM

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa
Kardiológus
Budapest
Tisztelt Kérdező! Az ön által leírtakból az nem derül ki, hogy van-e kóros ritmus az EKG-n, de a hypertrophias T-hullámok és a magas vérnyomásérték (normalis 140/90 alatt lenne), arra utal, hogy vérnyomásbetegség irányában ki kellene vizsgálni a kedves fiát.
Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

  • A kérdése névtelenül jelenik meg.
  • Igyekezzen tisztán és tömören fogalmazni egyetlen orvosi kérdésben.
  • A kérdés minden specialistához eljut, aki ezt az oldalt használja, nem pedig egy bizonyos orvoshoz.
  • Ez a szolgáltatás nem helyettesít egy egészségügyi szakemberrel való konzultációt. Ha valamilyen problémája vagy sürgősségi esete van, menjen orvoshoz vagy a sürgősségre.
  • Konkrét esetekre vonatkozó kérdéses vagy második vélemény kérése nem engedélyezett.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni
Arra fogjuk használni, hogy értesítsük, ha válasz érkezett. Nem fogjuk online közzétenni.
Az Ismertorvos weboldalon megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt.