Ízületi eltérések állnak a térdfájdalom hátterében?

Tisztelt Doktornő!

Egy hete kaptam kézhez az MRI-eredményemet, és rögtön utána a sportkórházba mentem vizsgálatra. Röviden leírom a sérülésem jellegét és előzményeit, hogy teljes képet alkothasson.

Tavaly tavasszal a teljes jobb lábszáramra és térdemre kiterjedő gyulladás alakult ki az aszfaltos futásra való áttérés után. Reumatológiai vizsgálat során 4 ml szalmasárga punctatum került eltávolításra. Későbbiekben semmilyen beavatkozás nem történt a térdemben. NSAID-kúrát folytattam hónapokig. A tompa, terhelés hatására jelentkező fájdalom azonban a mai napig megmaradt (de jelentősen javult), ezért végeztettem el az MRI-t. Az eredmények közül csak a valamilyen eltérést mutató mondatokat írom le Önnek, hogy minél rövidebb terjedelmű legyen.

A suprapatellaris recessusban minimális folyadék látható. A medialis meniscus teste kissé subluxált helyzetben ábrázolódik, területén egyértelmű szakadásra utaló jel nem észlelhető. A patella területén vs. apró kompakta sziget látható. A térd árok területén kevés folyadék tartalmú Baker cysta látható.

Kérem a doktornőt, hogy segítsen nekem értelmezni a fentieket!

A sportkórházban a doktor úr negatívnak minősítette a leletet, és reumatológiai vérvizsgálatra és góckutatásra utalt be, valamint a porcvédő kúra folytatását javasolta. (A góckutatás menete sem világos számomra.)
Ortopédiai teendő a döntése értelmében jelenleg nincs.

A dolgát tökéletesen végző doktor úrtól sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogy mit tapasztalt a synoviális folyadéknál, és lehetséges-e, hogy a tompa fájdalom részben ahhoz is köthető, hogy nem szaporodott vissza a normál mennyiségre. (Már amennyiben kevés volt, hiszen ezt sosem vizsgálták.) A doktor úr azonban nem jelezte ezt felém az MR-képeket átnézve, így arra a következtetésre jutottam, hogyha probléma lenne az ízületi folyadék mennyiségével, említette volna, hiszen mint laikus úgy gondolom, ez is egyértelműen látszódik a felvételen.

Emellett még meg szeretném említeni, hogy épp a napokban voltam számítógépes talpvizsgálaton, ahol is befelé dőlő lábat állapítottak meg, valamint a terhelés eloszlása sem szabályos. A bokám túl van terhelve, a talpam külső íve pedig nem teherviselő rész, holott így volna egészséges. Sűrűn fáj a bokám, és persze emellett a térdem is.
Ön szerint van köze a talpamon lévő problémáknak ahhoz, hogy a gyulladás alakult ki a térdemben (és valószínűleg most is van), vagy annak, hogy sajnos nem megfelelő futócipőt használtam eddig, mivel a tapasztalati tesztek mást mutattak, mint a valós vizsgálat? (Neutrális cipőt hordtam stabil helyett, ami a befelé dőlést akadályozza meg.)

Szíves válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Csaba

Dr. Andrássy Ilona
Dr. Andrássy Ilona Ortopéd orvos, Terapeuta Veresegyház
Valóban az MR-n leírtak minimális elváltozások. A kolléga szerintem jól gondolja, hogy valamilyen gyulladásos góc után kellene kutatni. (Fogászat, labor, urológia, reuma faktorok ...) Emellett valóban okozhatja a panaszait statikai eltérés is, célszerű lenne lúdtalpbetétet készíttetni.

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni