Tisztelt Doktornő!

Egy hete kaptam kézhez az MRI-eredményemet, és rögtön utána a sportkórházba mentem vizsgálatra. Röviden leírom a sérülésem jellegét és előzményeit, hogy teljes képet alkothasson.

Tavaly tavasszal a teljes jobb lábszáramra és térdemre kiterjedő gyulladás alakult ki az aszfaltos futásra való áttérés után. Reumatológiai vizsgálat során 4 ml szalmasárga punctatum került eltávolításra. Későbbiekben semmilyen beavatkozás nem történt a térdemben. NSAID-kúrát folytattam hónapokig. A tompa, terhelés hatására jelentkező fájdalom azonban a mai napig megmaradt (de jelentősen javult), ezért végeztettem el az MRI-t. Az eredmények közül csak a valamilyen eltérést mutató mondatokat írom le Önnek, hogy minél rövidebb terjedelmű legyen.

A suprapatellaris recessusban minimális folyadék látható. A medialis meniscus teste kissé subluxált helyzetben ábrázolódik, területén egyértelmű szakadásra utaló jel nem észlelhető. A patella területén vs. apró kompakta sziget látható. A térd árok területén kevés folyadék tartalmú Baker cysta látható.

Kérem a doktornőt, hogy segítsen nekem értelmezni a fentieket!

A sportkórházban a doktor úr negatívnak minősítette a leletet, és reumatológiai vérvizsgálatra és góckutatásra utalt be, valamint a porcvédő kúra folytatását javasolta. (A góckutatás menete sem világos számomra.)
Ortopédiai teendő a döntése értelmében jelenleg nincs.

A dolgát tökéletesen végző doktor úrtól sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogy mit tapasztalt a synoviális folyadéknál, és lehetséges-e, hogy a tompa fájdalom részben ahhoz is köthető, hogy nem szaporodott vissza a normál mennyiségre. (Már amennyiben kevés volt, hiszen ezt sosem vizsgálták.) A doktor úr azonban nem jelezte ezt felém az MR-képeket átnézve, így arra a következtetésre jutottam, hogyha probléma lenne az ízületi folyadék mennyiségével, említette volna, hiszen mint laikus úgy gondolom, ez is egyértelműen látszódik a felvételen.

Emellett még meg szeretném említeni, hogy épp a napokban voltam számítógépes talpvizsgálaton, ahol is befelé dőlő lábat állapítottak meg, valamint a terhelés eloszlása sem szabályos. A bokám túl van terhelve, a talpam külső íve pedig nem teherviselő rész, holott így volna egészséges. Sűrűn fáj a bokám, és persze emellett a térdem is.
Ön szerint van köze a talpamon lévő problémáknak ahhoz, hogy a gyulladás alakult ki a térdemben (és valószínűleg most is van), vagy annak, hogy sajnos nem megfelelő futócipőt használtam eddig, mivel a tapasztalati tesztek mást mutattak, mint a valós vizsgálat? (Neutrális cipőt hordtam stabil helyett, ami a befelé dőlést akadályozza meg.)

Szíves válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Csaba
Dr. Andrássy Ilona
Dr. Andrássy Ilona
Ortopéd orvos, Terapeuta
Veresegyház
Valóban az MR-n leírtak minimális elváltozások. A kolléga szerintem jól gondolja, hogy valamilyen gyulladásos góc után kellene kutatni. (Fogászat, labor, urológia, reuma faktorok ...) Emellett valóban okozhatja a panaszait statikai eltérés is, célszerű lenne lúdtalpbetétet készíttetni.

Related questions

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

  • A kérdése névtelenül jelenik meg.
  • Igyekezzen tisztán és tömören fogalmazni egyetlen orvosi kérdésben.
  • A kérdés minden specialistához eljut, aki ezt az oldalt használja, nem pedig egy bizonyos orvoshoz.
  • Ez a szolgáltatás nem helyettesít egy egészségügyi szakemberrel való konzultációt. Ha valamilyen problémája vagy sürgősségi esete van, menjen orvoshoz vagy a sürgősségre.
  • Konkrét esetekre vonatkozó kérdéses vagy második vélemény kérése nem engedélyezett.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni
Arra fogjuk használni, hogy értesítsük, ha válasz érkezett. Nem fogjuk online közzétenni.
Az Ismertorvos weboldalon megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt.