Kislányom 2006. 03. hóban fallot tetralogiával született, majd 6 hónaposan megműtötték és utána közölték, hogy pectus excav-ja van. szeretném tudni, hogy ez pontosan mit jelent és hogyan gyógyítható?
Dr. Kaszó Beáta
Dr. Kaszó Beáta
Gyermektüdőgyógyász, Allergológus, Gyermekorvos
Szentendre
Kedves Eszter!
A pectus excavatum (pektusz exkavátum, más néven tölcsérmellkas vagy cipészmellkas) a mellkas elülső részének deformációja, behorpadása. Súlyos esetben (ami rendkívül ritka) mérsékelt légzésfunkció-eltérést, esetleg szívproblémákat okozhat. Ilyenkor jön szóba a műtéti megoldás. Az utóbbi években egy új műtéti technikát alkalmaznak a deformitás megszüntetésére, mely sokkal kíméletesebb és sikeresebb, mint a régebben alkamazott, a gyermek számára nagy megterhelést, hosszas lábadozást jelentő megoldás. Az esetek döntő többségében az elváltozás csak esztétikai problémát okoz. Gyógytornát, úszást szoktunk javasolni.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Related questions

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

  • A kérdése névtelenül jelenik meg.
  • Igyekezzen tisztán és tömören fogalmazni egyetlen orvosi kérdésben.
  • A kérdés minden specialistához eljut, aki ezt az oldalt használja, nem pedig egy bizonyos orvoshoz.
  • Ez a szolgáltatás nem helyettesít egy egészségügyi szakemberrel való konzultációt. Ha valamilyen problémája vagy sürgősségi esete van, menjen orvoshoz vagy a sürgősségre.
  • Konkrét esetekre vonatkozó kérdéses vagy második vélemény kérése nem engedélyezett.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni
Arra fogjuk használni, hogy értesítsük, ha válasz érkezett. Nem fogjuk online közzétenni.
Az Ismertorvos weboldalon megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt.