Tisztelt Doktor!<br /> <br /> Olyan kérdésem lenne hogy már tíz éve jelentek meg az első csomóim előszőr a csuklómon majd a lábujjaim MCP és PIP izületein összesen körülbelül tíz szemmel jól látható csomó. Ezek egy része a csontos alapról jól elmozdítható míg több nem. Ezek helye is változik néha eltűnnek máskor újra jönnek. Orvos azt írta hogy ezek reumás csomók. Vérvétel történt de a reuma faktorom csak kicsit volt emelkedett. Az izületeim nem fájnak soha. Azt szeretném kérdezni hogy ez mitől van? Miért hívják reumás csomónak amikor nekem nincs reumám? Fiatal vagyok huszonhét éves és nem tudom hogy ez mit jelent. Reumás csomó lehet akkor is ha nem reumás valaki? Vagy később ki szokott jönni a reuma? Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Dr. Megyaszai Márta
Dr. Megyaszai Márta Terapeuta, Reumatológus, Sportorvos Budapest
Kedves Kérdező! Reumás csomó valóban csak olyankor fordul elő, ha társul hozzá ízületi gyulladás is. A reuma faktor azonban (bár nagyon ritkán) de lehet alacsony ilyen esetben is. Bizonyítani a reumás csomót szövettannal szükséges, csak ezzel mondható meg pontosan, hogy milyen csomóról van szó. Előfordulhat az is, hogy folyadéktartalmú, vagy más csomók ezek, ezt ultrahang vizsgálattal lehet megnézni. A mozgásszervi szakember döntése, hogy mi a további lépés az orvosi vizsgálat alapján. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni

Az Ismertorvos weboldalon megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt.