Tisztelt Dr.nő/úr/Sajnos előzőleg leírt részletes leírásom elszállt,ezért röviden leírnám,hogy miben kérem a segítségét. Enyhe vérnyomás emelkedésre Coverex AS 5 mg-ból napi 1/2-et,Rozuva -Teva 10 mg-ból napi 1-et/mivel 7,7 volt a koleszterin eredményem/ami azóta rendeződött,jelenleg 4,4 az értékem.Euthyrox 75 mg-ból napi 1-et/autoimmun pajzsmirigy alulműködésre/ezeket a gyógyszereket szedem.Nyaki ultrahang eredmény:carotisnál baloldalon 2-2,5 mm vastag,jobb oldalon 1-1,5 mm-es részben meszes plakk rendszer látható,mely jobb oldalon az ACE eredésénél 40-50%-os haemodinamikai szűkületet eredményez.Kb 2 hete felírtak Astrix 100 mg-ból napi 1 tablettát,amit még nem kezdtem el szedni,mivel azt sem tudom,hogy mire való ez a gyógyszer.Ön szerint a fenti gyógyszerek szedése mellet szükséges az Astrix szedése?Másik problémám,hogy főleg a reggeli órákban nagyon zsibbad a jobb kézfejem,főleg a reggeli órákban,felkelés után.Ez régebben is előfordult,de de ritkán.Az utóbbi időben minden reggel,és nagyon soká múlik el.Neurológusnál régebben voltam ezzel a gondommal,de nem mondott semmi érdemlegeset.Másik kérdésem lenne,hogy a zsibbadás össze függhet az ultrahangos eredményemmel/érszűkület???/ha igen mi a további teendő ezzel kapcsolatban? Köszönettel várom válaszát!
Dr. Németh Marianna
Dr. Németh Marianna
Kardiológus, Belgyógyász, Tüdőgyógyász
Budapest
Kedves Kérdező !
Az ultrahang vizsgálat a nyaki érrendszeren meszesedést mutat - ezt a szövegben a meszes plakkrendszer leirás mutatja. Ezért javasolták az Astrix-ot, a szedését mindenképpen javasolom. ( Az Astrix - egyszerüsitve - egy olyan szer, ami meggátolja a vérben úszó vérlemezkék vagyis trombociták összecsapzódását, ezzel késlelteti, csökkenti a vérrögök kialakulását , ami az érfalon lévő plakkokon - felrakódásokon bekövetkezhetne..) A kézfej zsibbadás leginkább neurológiai tünet - neurológussal kellene ismét megbeszélni. Nem gondolom, hogy az érszűkület okozná. Esetleg még ortopédiai oka lehet.. Üdvözlettel, dr.NM

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa
Kardiológus
Budapest
Tisztelt Kérdező! Első kérdésére a válasz igen, mert trombózis megelőzés céljából egyéb gyógyszert nem szed, pedig a magasabb koleszterin és a nyaki érszűkület miatt ez indokolt. A másik kérdésre a válasz az, hogy feltehetően mozgásszervi (nyaki-háti gerinc, izomzat) eredetű lehet a panasz, javasolom, keressen fel reumatológust.
Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

  • A kérdése névtelenül jelenik meg.
  • Igyekezzen tisztán és tömören fogalmazni egyetlen orvosi kérdésben.
  • A kérdés minden specialistához eljut, aki ezt az oldalt használja, nem pedig egy bizonyos orvoshoz.
  • Ez a szolgáltatás nem helyettesít egy egészségügyi szakemberrel való konzultációt. Ha valamilyen problémája vagy sürgősségi esete van, menjen orvoshoz vagy a sürgősségre.
  • Konkrét esetekre vonatkozó kérdéses vagy második vélemény kérése nem engedélyezett.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni
Arra fogjuk használni, hogy értesítsük, ha válasz érkezett. Nem fogjuk online közzétenni.
Az Ismertorvos weboldalon megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt.