Tisztelt doktor Úr!<br /> A 25 éves fiam kicsi gyerekkora óta rengeteget küszködik az arcüregével. Kb. 4 éves korában az egyszer át is mosták neki. Azóta is rendkívül érzékeny ez a terület, ahogy megfázik, vagy elkapja mástól, egyből fáj az arca is. A ma megkapott rtg. leleten ez áll: &quot;A bal alveorisban babnyi éles szélű lágyrészdensitásu képlet van. Retentios cysta, polypus? A melléküregek fali nyálkahártyája körkörösen duzzadtabb, ez gyulladásra utal.&quot; Ez műtéti beavatkozást igényel? Ha igen, mit fognak vele csinálni? Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy bal oldalon kisfokú septum deviationja van és kicsi kora óta allergiás, leginkább a nyárfa-valamint a parlagfű virágzáskor.<br /> Kérem adjon abban is tanácsot, hogyha elkerülhető a műtét, akkor mit tehetünk annak érdekében, hogy ne gyulladjon be az arcürege, illetve ha már megvan a baj, mi a legjobb kezelési módszer a mielőbbi gyógyulásra.<br /> Előre is köszönöm válaszát!
Dr. Baczonyi Miklós
Dr. Baczonyi Miklós Fül-orr-gégész Budapest
Tisztelt Kérdező!

A fiánál a műtétek (mert legalább kettőről lesz szó) nem elkerülhetők.
Első lépésként egy arckoponya-CT-t kell csináltatni, melyen korrekten lehet megállapítani az orrmelléküregi (polipos) folyamat kiterjedését. (Az arcüreg-röntgen csak tájékoztató jellegű vizsgálat!)
Ezután, rendbe kell tenni az orrlégzést - orrsövényműtéttel (szükség szerint orrkagyló-eltávolítással kiegészítve); majd várni kell legalább 2-3 hónapot és úgy jöhet a következő műtét - azaz az orrmelléküregek rendbe tétele (ESS- nek hívják ezt a műtétet).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni

Az Ismertorvos weboldalon megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt.