Tisztelt doktor Úr!
A 25 éves fiam kicsi gyerekkora óta rengeteget küszködik az arcüregével. Kb. 4 éves korában az egyszer át is mosták neki. Azóta is rendkívül érzékeny ez a terület, ahogy megfázik, vagy elkapja mástól, egyből fáj az arca is. A ma megkapott rtg. leleten ez áll: "A bal alveorisban babnyi éles szélű lágyrészdensitásu képlet van. Retentios cysta, polypus? A melléküregek fali nyálkahártyája körkörösen duzzadtabb, ez gyulladásra utal." Ez műtéti beavatkozást igényel? Ha igen, mit fognak vele csinálni? Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy bal oldalon kisfokú septum deviationja van és kicsi kora óta allergiás, leginkább a nyárfa-valamint a parlagfű virágzáskor.
Kérem adjon abban is tanácsot, hogyha elkerülhető a műtét, akkor mit tehetünk annak érdekében, hogy ne gyulladjon be az arcürege, illetve ha már megvan a baj, mi a legjobb kezelési módszer a mielőbbi gyógyulásra.
Előre is köszönöm válaszát!
Dr. Baczonyi Miklós
Dr. Baczonyi Miklós
Fül-orr-gégész
Budapest
Tisztelt Kérdező!

A fiánál a műtétek (mert legalább kettőről lesz szó) nem elkerülhetők.
Első lépésként egy arckoponya-CT-t kell csináltatni, melyen korrekten lehet megállapítani az orrmelléküregi (polipos) folyamat kiterjedését. (Az arcüreg-röntgen csak tájékoztató jellegű vizsgálat!)
Ezután, rendbe kell tenni az orrlégzést - orrsövényműtéttel (szükség szerint orrkagyló-eltávolítással kiegészítve); majd várni kell legalább 2-3 hónapot és úgy jöhet a következő műtét - azaz az orrmelléküregek rendbe tétele (ESS- nek hívják ezt a műtétet).

Üdvözlettel
dr Baczonyi

Related questions

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

  • A kérdése névtelenül jelenik meg.
  • Igyekezzen tisztán és tömören fogalmazni egyetlen orvosi kérdésben.
  • A kérdés minden specialistához eljut, aki ezt az oldalt használja, nem pedig egy bizonyos orvoshoz.
  • Ez a szolgáltatás nem helyettesít egy egészségügyi szakemberrel való konzultációt. Ha valamilyen problémája vagy sürgősségi esete van, menjen orvoshoz vagy a sürgősségre.
  • Konkrét esetekre vonatkozó kérdéses vagy második vélemény kérése nem engedélyezett.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni
Arra fogjuk használni, hogy értesítsük, ha válasz érkezett. Nem fogjuk online közzétenni.
Az Ismertorvos weboldalon megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt.