Tisztelt Sipos Edina!

Én vagyok az a 22 éves fiatal ember, aki szeptemberben kérdezett. Nos a zárkózottság az egy velem született dolog, ilyen vagyok és kész édesapámmal nem igen jó a kapcsolatom
Dr. Sipos Edit
Dr. Sipos Edit
Pszichológus
Eger
Kedves 22 éves Fiatalember!
Azt gondolom, hogy szűkszavúan, de mégis sok mindent elárult magáról. Mely segítségével számomra is érthetőbb az élethelyzete.

"Nem igen jó a kapcsolata az édesapjával"
Tagadással kezdte jellemezni az apjával való kapcsolatát. Én itt érzek egy fontos ambivalenciát! Tudja mit jelent ez a szó? Ha nem, nincs semmi baj. Ezzel szoktuk jelezni azt, amikor valamivel kapcsolatban nem egyértelmű -tehát ahogy Ön is fogalmazott :) - hanem bonyolult, kaotikus, zavart stb. folytathatnám a sort, tehát bonyolult, kétértelmű kapcsolatot jelent.

Ezt azért akarom önnek így kiemelni, mert az életünk során fontos állomásokon menve keresztül a szüleinkkel azonosulunk, a fontos értékeiket beépítjük a személyiségünkbe, és kb. először ők fogják meghatározni erkölcsi értékrendünket. Ha ambivalens a kapcsolata az apjával akkor ez zavart szenvedhet. Anyánk megadja a mintáját egy életre számunkra a biztonságnak, a jó közelségnek a szeretetkapcsolatokban. Apánk pedig a közösségbe vezet be minket. Megmutatja milyen a világ, hogy működnek az interakciók a társas viszonyokban stb. Ezek a dolgok persze életünk során nagyon korán kialakulnak bennünk. Minden életszakaszunknak megvan a szerepe az életünkben, ezek egymásra épülnek, így alakul ki egy magabiztos, magával és céljaiban biztos személyiség.

22 évesen Ön a fiatal felnőttség kapuját átlépve elvileg már minden munícióval rendelkezik arra, hogy családot alapítson, választott magának társat és életcélt és tele energiával és lelkesedéssel éli a fiatalok boldog életét.

A zárkózottság nem baj, ha önt nem zavarja. Baj akkor, ha ez egy dühvel fűszerezett reakció vagy válasz a szüleinek valamely korai életévében történt esemény válaszaként.

A zárkózottság jelenthet egy fantasztikusan gazdag belső világot. Ezt a zárkózott ember általában valamely művészet segítségével mutatja meg a külvilágnak. Lehet ez festészet zene vagy pl. költészet, más hirtelen nem jut eszembe. Ilyenkor azt is felszínre hozhatja, ami régóta bántja vagy évek óta foglalkoztatja. Az ilyen nehézségek művészi megjelenítése nemcsak a megalkotónak, hanem az egész társadalomnak segítség a nehézségek feldolgozásában. Ezt művészi átdolgozásnak hívjuk.

Olvas Ön verseket, van kedvenc regénye? Foglalkoztatja valamely művészeti ág?

Remélem fejtegetésem nem volt túl provokatív, írjon még magáról!
Szép elmélyülést kívánok így november derekán!

Üdvözlettel: Dr. Sipos Edit

Nem találta meg, amit keresett? Kérdezzen újat!

Kérdésének legalább __LIMIT__ karakternek kell lennie.

  • A kérdése névtelenül jelenik meg.
  • Igyekezzen tisztán és tömören fogalmazni egyetlen orvosi kérdésben.
  • A kérdés minden specialistához eljut, aki ezt az oldalt használja, nem pedig egy bizonyos orvoshoz.
  • Ez a szolgáltatás nem helyettesít egy egészségügyi szakemberrel való konzultációt. Ha valamilyen problémája vagy sürgősségi esete van, menjen orvoshoz vagy a sürgősségre.
  • Konkrét esetekre vonatkozó kérdéses vagy második vélemény kérése nem engedélyezett.

Válassza ki az orvosi szakterületeit az orvosoknak akiknek kérdést szeretne feltenni
Arra fogjuk használni, hogy értesítsük, ha válasz érkezett. Nem fogjuk online közzétenni.
Az Ismertorvos weboldalon megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek és semmi esetben sem helyettesítik az orvosi konzultációt.