Nem találtad meg az orvos profiloldalát?
Fiók létrehozása most Created with Sketch.

Kezelt betegségek

Proktológus

Mivel foglalkozik a proktológia, illetve a proktológus szakorvos?

A proktológia az általános sebészet egyik ága, mely a végbél problémáival, illetve annak megbetegedéseivel foglalkozik. A végbél az alsó bélszakasz, amely körülbelül 10-12 cm hosszúságú. A proktológus az ezzel kapcsolatban felmerült panaszok kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik.

A proktológushoz tehát végbél-panaszokkal fordulhatunk, aki a szakrendelésen vizsgálja és kezeli többek között az aranyér-problémákat, a végbél gyulladásos megbetegedéseit, továbbá daganatait is, valamint ezeken kívül egyéb elváltozásokat is.

Milyen problémákkal fordulhatunk a proktológushoz?

Leggyakrabban aranyér-panaszokkal keresik fel a szakorvost. Az aranyér a végbél nyálkahártyája alatt található érköteg, és problémát akkor okoz, ha az azt rögzítő kötőszövet egyszercsak megnyúlik. Ennek következtében ugyanis kitágul az érháló és előtüremkedik a végbélcsatornából. Ez egyébként a végbél leggyakrabban előforduló betegsége. Bár a kialakult betegség vissza nem fordítható, de a megfelelő kezeléssel a panaszok megszüntethetők, enyhíthetők.

Szintén gyakori probléma a végbélrepedés is, amely a végbél alsó részén alakul ki. Ez lényegében a nyálkahártya sérülése, vagyis annak berepedése. Kellemetlenséget és fájdalmat okozó betegségről van szó. Kialakulását okozhatja hasmenés vagy székrekedés, de felfázástól, szülés következtében, vagy végbélgyulladástól is megjelenhet. Esetenként csak sebészi beavatkozással kezelhető.

Szót kell ejteni a végbél különféle daganatairól is, mivel sajnos egyre többször üti fel fejét ez a probléma is. Előfordulnak jó- és rosszindulatú daganatok is. Először térjünk ki kissé az előbbiekre. Gyakori jóindulatú daganat a végbélnyílásból kiinduló polip. Könnyen észrevehető, könnyen kitapintható elváltozásról van szó, mivel a végbélnyílásból előtüremkedik. Sebészi eltávolítással véglegesen orvosolható. Jóindulatú szemölcsös daganat is megjelenhet, melynek okozói vírusok , így kezelésük vírusölő ecsetelő használatával vagy fagyasztással történik. Végső esetben szintén sebészi úton metszik ki, egyéb megoldás híján.

Ki kell térni a rosszindulatú daganatokra is, mivel sajnos nagyon is létező problémáról beszélünk. A végbélnyílás körül a bőrön bőrrák is kialakulhat, amely akár áttéteket is képezhet. Szövettani mintavétellel lehet meggyőződni arról, hogy milyen jellegű daganatról van szó, annak kezelése már az onkológusra tartozik.

Végbéltályog vagy végbélsipoly is okozhat problémát, melynek kezelése szintén a proktológus szakterülete. De miről is van itt szó pontosan? A végbélnyílás környezetében gyulladás alakulhat ki a bőrterület alatti zsírszövetben, ekkor beszélünk tályogról. Erős fájdalommal és duzzanattal jár, melyet láz is kísérhet. Csak műtéti úton gyógyítható. Végbélsipoly pedig úgy alakulhat ki, ha a végbéltályog után maradt seb nem gyógyul megfelelően, mivel apró járat maradhat nyitva a végbél belseje felől, amely újrafertőzi a sebet, ami így nem tud begyógyulni. Gennyes váladékozás maradhat vissza utána akár nagyon hosszú ideig is. Ezért műtéti beavatkozás kell a kezeléséhez.

A proktológus nyújthat segítséget inkontinencia esetén is. Nemcsak a vizelet, hanem a széklet visszatartásának zavara is kialakulhat, ami azért ritkábban előforduló betegség, mint a vizelet-tartási probléma. Ha a medencefenék izomzata valamilyen oknál fogva nem megfelelő, megereszkedett vagy megsérült, akkor annak akár ez is következménye lehet.

A proktológiai vizsgálatok – győzzük le az előítéleteket!

Gyakran előfordul, hogy már a vizsgálat gondolata is félelmet és szorongást vált ki a betegekből, fájdalmas, kellemetlen vizsgálat lebeg a szemük előtt, esetenként szégyellik problémáikat.

A vizsgálat – bár jár némi kellemetlenséggel – azonban lehet fájdalommentes. De ehhez a szorongást, a stresszt valahogy le kell győzni, mivel ezek gátolják az izmok ellazítását, pedig az éppen azért lenne fontos, mivel minél lazább az izomzat, a vizsgálat annál kisebb kellemetlenséget okoz. Mindössze néhány perces a vizsgálat, egyáltalán nem hosszadalmas tehát.

Ne szégyenkezzünk az orvos előtt, felesleges emiatt aggodalmaskodni. A tapasztalt szakorvosnak ez mindössze egy "rutinfeladat", mellyel nem először találkozik. A legegyszerűbb, ha teljesen rábízzuk magunkat az orvosra, és nem aggódunk a részletek és körülmények miatt.

Hogyan találhatsz véleményeket proktológusokról Debrecenen?

A Debrecenen dolgozó proktológusokról megtalálhatod a véleményeket a szakemberek profiloldalain. A betegek régen osztottak meg véleményt. Jelenleg 56 hozzászólás található. Jelenleg a legtöbb véleménye van: Németh Attila, Szabó Árpád, Kiss Gyula

Hogyan foglalhatsz le egy konzultációs időpontot?

Debreceni proktológusal történő konzultációhoz időpontot foglalhatsz le az Előjegyzési Naptár segítségével. A DocPlannernek köszönhetően 5 orvos közül választhatsz.