Sportorvos, Pécs

Kérdésed van az egészségeddel kapcsolatosan? Tedd fel kérdésed a szakembernek! Kérdezz ingyen

Nem találtad meg az orvos profiloldalát?
Fiók létrehozása most

Fizetési módok

A betegek kérdései

Kérdezz ingyen
 • 06, 20 kontrol

  üdvözlöm, status:bal térden gyógyult seb, flexios 0-130 fok, folyadék nem tap, crepitationem észlelhető, patella külsö része érzékeny, javaslat: helyileg flector tapasz, illetve 10, napig 1,1 brexin szedése, nem tudom menyire jol gondolom eböl be van gyulladva a térdem, aszt monda az orvos hogy nyújtót… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Sólyom László

  Tisztelt kérdező!
  Nem közölte: mikor, milyen műtét történt a térdén. Duzzanat, bőrpírvan-e? A Flector tapasz és a Brexin tabl. fájdalomcsillapító hatású elsősorban. Fáslizást én 3 hétig szoktam javasolni… Még több

 • Tisztelt Doktor !
  Kb. két hónapja a bal talp pereme (középtájon) fájdalmassá vált, azóta vissza-visszatérően fáj. Ma reggelre a boka és a talpperem közötti rész bepirosodott és forró.
  Mi lehet az oka ?
  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Elnézést, de nem működött a program a gépemen.
  Lehet köszvényes elváltozás, vagy más gyulladásos folyamat. Kellene labor vizsgálat, ill személyes találkozás az orvosával

 • térdszalag

  Tisztelt Doktornő!

  Korábban kézilabdáztam, és amióta abba hagytam, elkezdett jelentkezni a térdfájásom. Előtte nem volt vele problémám. Eleinte csak akkor fájt, amikor kocogtam, de 1-2 hónapja már járás közben is, és van, hogy akkor is fáj, amikor fekszem. A jobb térdem mindkét oldala… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Riskó Ágnes

  Kedves Kérdező! Megpróbálhatja, de célszerű lenne röntgen és ultrahang vizsgálat is, hogy kiderüljön mi a probléma. Valószínűleg porcépítő gyógyszer is szükséges lesz.
  Mielőbbi gyógyulást: R.Ágnes

 • Rotator köpeny műtét?

  Tisztelt Doktornő!
  Tanácsát szeretném kikérni, ha lehet. Nyáron teljesen beállt a vállam alig bírtam mozgatni és nagyon fájt.
  Masszőr, gyógytorna ultrahangos kezelések után némi javulás, de nem 100%-os és a fájdalom sem maradt el.. Legutóbb lányom ismerőse aki gyógytornász passzív tornával… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Riskó Ágnes

  Kedves Tünde! Ha fiatal, érdemes a műtéten gondolkodnia, mert még sokáig szüksége lesz a vállára. Érdemes lenne még góckutatást is csinálni, hogy nincs-e valahol a szervezetében gyulladás, ami lassítja… Még több

 • Tisztelt Dr. Nő!

  6 éves kislányom 2.éjszaka arra ébred hogy fáj a bal karja főleg a felkarját fájlalja, Algoflex szirup adása után visszaalszik. Reggel és napközben nincs panasza.
  Mitől lehet? Létezik ebben a korban növekedési fájdalom?
  Várom válaszát!
  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Riskó Ágnes

  Kedves Ágnes! A növekedés általában nem szokott fájni. Jó lenne röntgent készíteni a felkarcsontról, hogy nincs-e rajta valamilyen eltérés. Addig is használjanak Richtofit sportkrémet a fájdalom ellen,… Még több

Kérdésed van az egészségeddel kapcsolatosan? Tedd fel kérdésed a szakembernek! Kérdezz ingyen
A sportorvos feladatai:

A sportorvos feladatai – leginkább a háziorvos feladataihoz, annak széleskörűségéhez hasonlíthatóan - nagyon összetettek. Alapvető feladata a sportoló egészségének védelme. A sportorvos feladatai felölelik a betegség megelőzésének, diagnosztizálásának, kezelésének területeit, valamint a rehabilitációt is.

A sportolók szűrővizsgálatait elvégzi, felméri egészségi állapotukat, segítséget nyújt a felkészülések során, tanáccsal látja el a sportolókat a sérülések és betegségek megelőzése, az állóképesség növelése, továbbá a táplálkozás kapcsán is, doppingellenes tevékenység keretében pedig megelőző-felvilágosító és ellenőrző munkát is folytathat.

Segítséget nyújt a sportsérülések kezelésében, illetve ezt követően a rehabilitációban is, hogy a sportoló minél előbb folytathassa tevékenységét lehetőleg anélkül, hogy a sérülés káros következményeit hosszasan kelljen viselnie.

A bekövetkezett tragikus kimenetelű, nagy port kavart esetekre tekintettel egyre nagyobb figyelmet fordítanak a sportolás közben bekövetkező váratlan szívhalál megelőzésére is, mely a látszólag egészséges, fiatal sportolókat sújthatja.

Az egyes sportágak megkövetelik a rendszeres sportorvosi vizsgálatokat, melyek elvégzése, illetve azok időzítése szintén a sportorvos feladata. Alkalmassági- és szűrővizsgálatokról van szó, melyek szükségesek a sportolói versenyengedélyek kiadásához is.

Elsősorban azoknak a sportolóknak ajánlott tehát felkeresni a sportorvos szakorvost, akiknek szűrővizsgálatokra, vagy állapotfelmérésre van szükségük akár a versenyengedély megszerzéséhez vagy más okból, illetve azoknak a versenyzőknek, akik különféle sportsérüléseket szenvedtek.

Az alkalmassági és szűrővizsgálatok:

A szakorvosok a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által lefektetett elveknek megfelelően vizsgálják a sportolókat, majd állapota szerint adják meg a sportolónak a minősítést, hogy versenyezhet-e vagy sem, alkalmas-e vagy sem. A vizsgálat rendje esetenként eltérő, attól is függ, hogy milyen sportolóról, válogatott, vagy olimpiai sportolóról van-e szó.

A Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által kidolgozott és az Egészségügyi Minisztérium által kiadott szakmai protokoll az irányadó tehát az említett sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatok elvégzésére.

E módszertani levél bevezetése részletesen rögzíti az ezzel összefüggő sportorvosi feladatokat és azok célját is meghatározza, mintegy iránymutatásként a sportorvosok és asportolók számára.

A protokoll kiemeli, hogy az alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése. Emellett olyan elváltozások azonosítása, felismerése, melyek megléte esetén a versenyszerű sport vagy egy adott sportág folytatására nincs lehetőség, mivel az a sportolóra, az egészségére olyan káros hatással lenne.

Életkor szerint eltérő, hogy milyen gyakorisággal kerül sor e vizsgálatokra, mivel 18 éven aluli versenyzőnél félévente, 18 év felettieknél pedig évente kell rájuk sort keríteni.

A módszertani levél tartalmazza a sportorvosi vizsgálat részleteit is az egyes sportágak szerint lebontva, mivel azok sportáganként eltérőek, és mások a minősítési szempontok is.

A protokoll emellett egy összefoglaló táblázattal segíti a sportorvost a elbírálás során.

Sportengedélyek:

Egy kis bemutatást megérdemel a sportengedélyek kiadása, úgymond érdekességként, mivel az ezzel összefüggő sportorvosi tevékenységről sokkal kevesebbet hallhatunk, mint a különféle sportsérülések – porcsérülések, izom- és ínszalagszakadások – kezeléséről.

Az engedélyek kiadásának egyrészt jogi háttérszabályozása van, másrészt az ehhez szükséges vizsgálatokat természetesen az említett orvosszakmai szabályoknak megfelelően kell elvégezni. Csak néhány olyan sportág van, amelyhez nincs szükség versenyengedélyre, a többségénél azonban szükséges, melyet az adott sportszövetség állít ki, amennyiben a sportoló a sportegészségügyi vizsgálatokon sikeresen túljut.

A versenyengedély érvényességi ideje a versenyrendszer (bajnokság) időtartamára, ennek hiányában a kiadásától számított egy évig szól. Ezt követően újból érvényesíteni kell, melyhez a szűrővizsgálatokat, ellenőrzést ismételten el kell végezni.

Hogyan találhatsz véleményeket sportorvosokról Pécsen?

A Pécsen dolgozó sportorvosokról megtalálhatod a véleményeket a szakemberek profiloldalain. A betegek régen osztottak meg véleményt. Jelenleg 132 hozzászólás található. Jelenleg a legtöbb véleménye van: Mészáros Kálmán, Mintál Tibor

Hogyan foglalhatsz le egy konzultációs időpontot?

Pécsi sportorvosal történő konzultációhoz időpontot foglalhatsz le az Előjegyzési Naptár segítségével. A DocPlannernek köszönhetően 3 orvos közül választhatsz.
Ha pontosabb keresőszót írsz be, akkor a kisebb településeken is könnyen találsz eredményeket: Nagykozár, Bogád, Kozármisleny, Romonya, Pécsudvard, Keszü, Magyarsarlós, Pellérd, Kökény, Cserkút, Szemely, Mánfa, Ellend, Gyód, Pereked, Pogány, Martonfa, Orfű, Kővágószőlős, Lothárd