Sportorvos, Pécs

Kérdésed van az egészségeddel kapcsolatosan? Tedd fel kérdésed a szakembernek! Kérdezz ingyen
 • Szabó István - ortopéd orvos

  Szabó István

  ortopéd orvos, sportorvos, traumatológus

  • Pécs, Szigeti út 77. sz.

   HTS Egészségcentrum Pécs

  Maximális elismerésem. A műtéti és kezelési folyamatról, csak a legjobbakat lehet mondani. Csípő m...
 • Mészáros Kálmán - gyermekorvos

  Mészáros Kálmán

  gyermekorvos, sportorvos

  • Pécs, Polgárszőlő utca 12

   MeLit Kft.

  Amióta az eszemet tudom, hozzá járok és semmi panaszom nem lehet. SŐT! Nagyon sajnálom, hogy 19 éves...
 • Kirics Jenő - háziorvos

  Kirics Jenő

  háziorvos, sportorvos

  • Pécs, Akác utca 1

   Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Családorvostani Intézet

 • Benkovics Éva Rita - háziorvos

  Benkovics Éva Rita

  háziorvos, sportorvos

  • Pécs, Irgalmasok u. 1

   Dr Benő Dr Benkovics Családorvosi Kft.

 • Mintál Tibor - ortopéd orvos

  Mintál Tibor

  ortopéd orvos, sportorvos

  • Pécs, Vasvári Pál utca 4

   PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM

 • Bojcsev Sztojan - üzemorvos

  Bojcsev Sztojan

  üzemorvos, sportorvos, háziorvos

  • Komló, Pécsi út 42

   OSEI-OSH-Baranya megyei sportegészségügyi ellátás

Nem találtad meg az orvos profiloldalát?
Fiók létrehozása most

Fizetési módok

A betegek kérdései

Kérdezz ingyen
 • Szédülés, hőemelkedés

  Közel egy hete folyamatos szédülés gyötör, esténként hőemelkedésem van, ami aztán rendeződik. Vérnyomás, pulzus rendben. Mi lehet a bajom?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Cvetkov Márta

  Kedves Kérdező!

  Sok oka lehet a panaszoknak, például vírusfertőzés. Okvetlenül szükséges egy alapos orvosi vizsgálat, esetleg vérvétel is. Kérem keresse fel háziorvosát.

  Remélem… Még több

 • csukló fájdalom

  Kb.fél éve fáj a bal csuklóm,az ujjaim bedagadnak,nehezemre esik mozgatni.Sokszor előfordul hogy el kell engedjem ami a kezemben van a fájdalom miatt.Hasonló fájdalmat érzek a jobb kezemben is,csak szerencsére enyhébb.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Fehér Zoltán

  Reumatológiai kivizsgálás szükséges, vérvétel, rtg. Lehet kezdődő sokízületi gyulladás, vagy egyéb autoimmun betegség is.

 • mi okozza a fájdalmat?

  Két hete fáj a bal vállam, felkarom.,mely a nyakamtól indult ki.Nehezen tudom felemelni a kezemet a fájdalom miatt. A Flector kenőcs és a cataflam dolo enyhíti a fájdalmat. 65 éves múltam, de most már reggelente úgy érzem, mintha mindenem fájna.a felkaromban egy izom összehúzódás van,kis csomóval,fáj,ha… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Fehér Zoltán

  A legcélszerűbb egy helyi injekció lenne a vállba, mert ilyenkor gyulladás zajlik az ízületben. Szükség lenne, még röntgenre, ultrahangra is, de ezeken kívül még pihentetés, és jegelés is szükséges. A… Még több

 • Mitől lehet?

  Tisztelt Doktornő!

  A problémám röviden a következő: fejfájás, egyensúlyzavar, állandó fáradtság.
  Voltam ideggyógyásznál, aki fizikai vizsgálatokat végzett és szerinte nem ilyen jellegű a problémám.
  A reumatológus csináltatott nyaki röntgent ahol kiegyenesedett lordosis volt… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Varga Sarolta

  Kedves Kérdező! Az Ön által leírt kérdés nem tartozik a szakterületemhez, így csak a magánvéleményemet tudom tolmácsolni. Ha úgy gondolja, hogy a problémája mögött több van, mint a diagnozis, keressen… Még több

 • Mit kezdjek?

  Tisztelt Doktornő/Úr!
  Kb 2-3 hete is voltak ezek a tüneteim akkor voltam háziorvosnál adott MYDERISONT meg CATAFLAMOT és elmúlt.Most 3 napja ismét újra jelentkezett a probléma.De sajnos nem hat a gyógyszer.A két lapockámnál illetve ilyen övszerűen fáj a hátam.Van mikor mozdulatra de van mikor… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Megyaszai Márta

  Kedves Bea!
  Ha az adott csigolya ütögetésekor fájdalom jelentkezik az ütés helyén és onnan kisugárzóan, akkor nem valószínű, hogy szívinfarktus okozza. Ha a szívnél lenne a baj, hiába ütögetnék a… Még több

Kérdésed van az egészségeddel kapcsolatosan? Tedd fel kérdésed a szakembernek! Kérdezz ingyen
A sportorvos feladatai:

A sportorvos feladatai – leginkább a háziorvos feladataihoz, annak széleskörűségéhez hasonlíthatóan - nagyon összetettek. Alapvető feladata a sportoló egészségének védelme. A sportorvos feladatai felölelik a betegség megelőzésének, diagnosztizálásának, kezelésének területeit, valamint a rehabilitációt is.

A sportolók szűrővizsgálatait elvégzi, felméri egészségi állapotukat, segítséget nyújt a felkészülések során, tanáccsal látja el a sportolókat a sérülések és betegségek megelőzése, az állóképesség növelése, továbbá a táplálkozás kapcsán is, doppingellenes tevékenység keretében pedig megelőző-felvilágosító és ellenőrző munkát is folytathat.

Segítséget nyújt a sportsérülések kezelésében, illetve ezt követően a rehabilitációban is, hogy a sportoló minél előbb folytathassa tevékenységét lehetőleg anélkül, hogy a sérülés káros következményeit hosszasan kelljen viselnie.

A bekövetkezett tragikus kimenetelű, nagy port kavart esetekre tekintettel egyre nagyobb figyelmet fordítanak a sportolás közben bekövetkező váratlan szívhalál megelőzésére is, mely a látszólag egészséges, fiatal sportolókat sújthatja.

Az egyes sportágak megkövetelik a rendszeres sportorvosi vizsgálatokat, melyek elvégzése, illetve azok időzítése szintén a sportorvos feladata. Alkalmassági- és szűrővizsgálatokról van szó, melyek szükségesek a sportolói versenyengedélyek kiadásához is.

Elsősorban azoknak a sportolóknak ajánlott tehát felkeresni a sportorvos szakorvost, akiknek szűrővizsgálatokra, vagy állapotfelmérésre van szükségük akár a versenyengedély megszerzéséhez vagy más okból, illetve azoknak a versenyzőknek, akik különféle sportsérüléseket szenvedtek.

Az alkalmassági és szűrővizsgálatok:

A szakorvosok a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által lefektetett elveknek megfelelően vizsgálják a sportolókat, majd állapota szerint adják meg a sportolónak a minősítést, hogy versenyezhet-e vagy sem, alkalmas-e vagy sem. A vizsgálat rendje esetenként eltérő, attól is függ, hogy milyen sportolóról, válogatott, vagy olimpiai sportolóról van-e szó.

A Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által kidolgozott és az Egészségügyi Minisztérium által kiadott szakmai protokoll az irányadó tehát az említett sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatok elvégzésére.

E módszertani levél bevezetése részletesen rögzíti az ezzel összefüggő sportorvosi feladatokat és azok célját is meghatározza, mintegy iránymutatásként a sportorvosok és asportolók számára.

A protokoll kiemeli, hogy az alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése. Emellett olyan elváltozások azonosítása, felismerése, melyek megléte esetén a versenyszerű sport vagy egy adott sportág folytatására nincs lehetőség, mivel az a sportolóra, az egészségére olyan káros hatással lenne.

Életkor szerint eltérő, hogy milyen gyakorisággal kerül sor e vizsgálatokra, mivel 18 éven aluli versenyzőnél félévente, 18 év felettieknél pedig évente kell rájuk sort keríteni.

A módszertani levél tartalmazza a sportorvosi vizsgálat részleteit is az egyes sportágak szerint lebontva, mivel azok sportáganként eltérőek, és mások a minősítési szempontok is.

A protokoll emellett egy összefoglaló táblázattal segíti a sportorvost a elbírálás során.

Sportengedélyek:

Egy kis bemutatást megérdemel a sportengedélyek kiadása, úgymond érdekességként, mivel az ezzel összefüggő sportorvosi tevékenységről sokkal kevesebbet hallhatunk, mint a különféle sportsérülések – porcsérülések, izom- és ínszalagszakadások – kezeléséről.

Az engedélyek kiadásának egyrészt jogi háttérszabályozása van, másrészt az ehhez szükséges vizsgálatokat természetesen az említett orvosszakmai szabályoknak megfelelően kell elvégezni. Csak néhány olyan sportág van, amelyhez nincs szükség versenyengedélyre, a többségénél azonban szükséges, melyet az adott sportszövetség állít ki, amennyiben a sportoló a sportegészségügyi vizsgálatokon sikeresen túljut.

A versenyengedély érvényességi ideje a versenyrendszer (bajnokság) időtartamára, ennek hiányában a kiadásától számított egy évig szól. Ezt követően újból érvényesíteni kell, melyhez a szűrővizsgálatokat, ellenőrzést ismételten el kell végezni.

Hogyan találhatsz véleményeket sportorvosokról Pécsen?

A Pécsen dolgozó sportorvosokról megtalálhatod a véleményeket a szakemberek profiloldalain. A betegek régen osztottak meg véleményt. Jelenleg 138 hozzászólás található. Jelenleg a legtöbb véleménye van: Mészáros Kálmán, Mintál Tibor

Hogyan foglalhatsz le egy konzultációs időpontot?

Pécsi sportorvosal történő konzultációhoz időpontot foglalhatsz le az Előjegyzési Naptár segítségével. A DocPlannernek köszönhetően 3 orvos közül választhatsz.