Sportorvos, Pécs

Kérdésed van az egészségeddel kapcsolatosan? Tedd fel kérdésed a szakembernek! Kérdezz ingyen
 • Szabó István - ortopéd orvos

  Szabó István

  ortopéd orvos, sportorvos, traumatológus

  • Pécs, Szigeti út 77. sz.

   HTS Egészségcentrum Pécs

  Maximális elismerésem. A műtéti és kezelési folyamatról, csak a legjobbakat lehet mondani. Csípő m...
 • Mészáros Kálmán - gyermekorvos

  Mészáros Kálmán

  gyermekorvos, sportorvos

  • Pécs, Polgárszőlő utca 12

   MeLit Kft.

  Amióta az eszemet tudom, hozzá járok és semmi panaszom nem lehet. SŐT! Nagyon sajnálom, hogy 19 éves...
 • Kirics Jenő - háziorvos

  Kirics Jenő

  háziorvos, sportorvos

  • Pécs, Akác utca 1

   Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Családorvostani Intézet

 • Benkovics Éva Rita - háziorvos

  Benkovics Éva Rita

  háziorvos, sportorvos

  • Pécs, Irgalmasok u. 1

   Dr Benő Dr Benkovics Családorvosi Kft.

 • Mintál Tibor - ortopéd orvos

  Mintál Tibor

  ortopéd orvos, sportorvos

  • Pécs, Vasvári Pál utca 4

   PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM

 • Bojcsev Sztojan - üzemorvos

  Bojcsev Sztojan

  üzemorvos, sportorvos, háziorvos

  • Komló, Pécsi út 42

   OSEI-OSH-Baranya megyei sportegészségügyi ellátás

Nem találtad meg az orvos profiloldalát?
Fiók létrehozása most

A betegek kérdései

Kérdezz ingyen
 • Nagyon erős láb fájás.

  Meg szeretném kérdezni,mit javasolnának a bajomra?Voltam a háziorvosomnál adott beutalót az érsebészetre. kb jó két hete kezdődött. Nagyon erős és éles fájdalom van a bal lábam szárában,amikor rá állok.Ülve fekve semmit nem érzek, csak amikor rá kell állnom.És legtöbször le is zsibbad az alsó lábszáram. Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Fehér Zoltán

  Ez lehet gerinc eredetű is, reumatológiai vizsgálat, röntgen kellene.

 • Tisztelt Doktor!
  Több napja már reggel fejfájással ébredek, amihez vállfájdalom és ízületi fájdalom is társul, de csak a jobb oldalon. Neurológián voltam pár hónapja, bár nem ezekkel a panaszokkal, de nem találtak eltérést. Esetleg az egy vállon hordott táska megterhelése is kiválthatja vagy egyéb… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Fehér Zoltán

  Tisztelt Kérdező!

  Nem hiszem, hogy a válltáska, meg az egész napos ülés okozza a panaszait. Az ízületi fájdalom nem tudom pontosan mit takar, mert nem írta le. Fejfájást, és vállfájdalmat… Még több

 • Izületi betegség

  Kedves Doktornő/úr!Már nagyon régóta az Ön kezelése alatt vagyok Kalocsán,igaz most már néhány év kimaradt.Sajnos az izületeim most már 1 éve kibírhatatlanúl fájnak /térdek,csípők,kezeim/2x volt hallux műtétem azóta.Most az ortopéd sebészfőorvosúr izületi betegséget állapított meg és elkűldött Kiskunhalasra… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Fehér Zoltán

  Kedves Kérdező!

  Én Kecskeméten vagyok, Kalocsán nem dolgozok, Kalocsán a Sebők dr.-nő csinál reumatológiát, hozzá tessék fordulni ezügyben, ő biztos tud segíteni.

  Üdvözlettel:…

 • Tiszt Dr. nő/úr!
  1,5 hete box edzsésen árnyékoláskor a levegőben ütöttem egy jobb horgot, parasztlengőt és meghúzodott vagy kificamodott a jobb vállam, azóta is fáj. Mivel kezeljem?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Megyaszai Márta

  Kedves Kérdező!
  Először is meg kellene a vállat vizsgálnia egy mozgásszervi szakembernek, hogy milyen eltérés alakult ki. A kezelés a diagnózisnak megfelelő kell legyen. Addig pihentetés, jegelés… Még több

 • Lyme-kór
  Sajnos háromszor voltam Lyme kóros úgy, hogy megcsipett a kullancs.Most negyedszer csipés nélkül előjött.A három alkalomkor elmúlt, de most nem. Doxiciklint szedtem naponta 2-t három dobozzal.Mindig rendbe jöttem,most rettentően fáj a bal lábam.Az egész lábamszára.Sokat szoktam biciklizni,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Megyaszai Márta

  Kedves Kérdező! Reumatológusnak lenne érdemes megmutatni a lábát, aki a további terápiát vizsgálat után meg tudja tervezni. A lyme betegség természetesen okozhat ízületi fájdalmakat, de sosem biztos, hogy… Még több

Kérdésed van az egészségeddel kapcsolatosan? Tedd fel kérdésed a szakembernek! Kérdezz ingyen
A sportorvos feladatai:

A sportorvos feladatai – leginkább a háziorvos feladataihoz, annak széleskörűségéhez hasonlíthatóan - nagyon összetettek. Alapvető feladata a sportoló egészségének védelme. A sportorvos feladatai felölelik a betegség megelőzésének, diagnosztizálásának, kezelésének területeit, valamint a rehabilitációt is.

A sportolók szűrővizsgálatait elvégzi, felméri egészségi állapotukat, segítséget nyújt a felkészülések során, tanáccsal látja el a sportolókat a sérülések és betegségek megelőzése, az állóképesség növelése, továbbá a táplálkozás kapcsán is, doppingellenes tevékenység keretében pedig megelőző-felvilágosító és ellenőrző munkát is folytathat.

Segítséget nyújt a sportsérülések kezelésében, illetve ezt követően a rehabilitációban is, hogy a sportoló minél előbb folytathassa tevékenységét lehetőleg anélkül, hogy a sérülés káros következményeit hosszasan kelljen viselnie.

A bekövetkezett tragikus kimenetelű, nagy port kavart esetekre tekintettel egyre nagyobb figyelmet fordítanak a sportolás közben bekövetkező váratlan szívhalál megelőzésére is, mely a látszólag egészséges, fiatal sportolókat sújthatja.

Az egyes sportágak megkövetelik a rendszeres sportorvosi vizsgálatokat, melyek elvégzése, illetve azok időzítése szintén a sportorvos feladata. Alkalmassági- és szűrővizsgálatokról van szó, melyek szükségesek a sportolói versenyengedélyek kiadásához is.

Elsősorban azoknak a sportolóknak ajánlott tehát felkeresni a sportorvos szakorvost, akiknek szűrővizsgálatokra, vagy állapotfelmérésre van szükségük akár a versenyengedély megszerzéséhez vagy más okból, illetve azoknak a versenyzőknek, akik különféle sportsérüléseket szenvedtek.

Az alkalmassági és szűrővizsgálatok:

A szakorvosok a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által lefektetett elveknek megfelelően vizsgálják a sportolókat, majd állapota szerint adják meg a sportolónak a minősítést, hogy versenyezhet-e vagy sem, alkalmas-e vagy sem. A vizsgálat rendje esetenként eltérő, attól is függ, hogy milyen sportolóról, válogatott, vagy olimpiai sportolóról van-e szó.

A Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által kidolgozott és az Egészségügyi Minisztérium által kiadott szakmai protokoll az irányadó tehát az említett sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatok elvégzésére.

E módszertani levél bevezetése részletesen rögzíti az ezzel összefüggő sportorvosi feladatokat és azok célját is meghatározza, mintegy iránymutatásként a sportorvosok és asportolók számára.

A protokoll kiemeli, hogy az alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése. Emellett olyan elváltozások azonosítása, felismerése, melyek megléte esetén a versenyszerű sport vagy egy adott sportág folytatására nincs lehetőség, mivel az a sportolóra, az egészségére olyan káros hatással lenne.

Életkor szerint eltérő, hogy milyen gyakorisággal kerül sor e vizsgálatokra, mivel 18 éven aluli versenyzőnél félévente, 18 év felettieknél pedig évente kell rájuk sort keríteni.

A módszertani levél tartalmazza a sportorvosi vizsgálat részleteit is az egyes sportágak szerint lebontva, mivel azok sportáganként eltérőek, és mások a minősítési szempontok is.

A protokoll emellett egy összefoglaló táblázattal segíti a sportorvost a elbírálás során.

Sportengedélyek:

Egy kis bemutatást megérdemel a sportengedélyek kiadása, úgymond érdekességként, mivel az ezzel összefüggő sportorvosi tevékenységről sokkal kevesebbet hallhatunk, mint a különféle sportsérülések – porcsérülések, izom- és ínszalagszakadások – kezeléséről.

Az engedélyek kiadásának egyrészt jogi háttérszabályozása van, másrészt az ehhez szükséges vizsgálatokat természetesen az említett orvosszakmai szabályoknak megfelelően kell elvégezni. Csak néhány olyan sportág van, amelyhez nincs szükség versenyengedélyre, a többségénél azonban szükséges, melyet az adott sportszövetség állít ki, amennyiben a sportoló a sportegészségügyi vizsgálatokon sikeresen túljut.

A versenyengedély érvényességi ideje a versenyrendszer (bajnokság) időtartamára, ennek hiányában a kiadásától számított egy évig szól. Ezt követően újból érvényesíteni kell, melyhez a szűrővizsgálatokat, ellenőrzést ismételten el kell végezni.

Hogyan találhatsz véleményeket sportorvosokról Pécsen?

A Pécsen dolgozó sportorvosokról megtalálhatod a véleményeket a szakemberek profiloldalain. A betegek régen osztottak meg véleményt. Jelenleg 138 hozzászólás található. Jelenleg a legtöbb véleménye van: Mészáros Kálmán, Mintál Tibor

Hogyan foglalhatsz le egy konzultációs időpontot?

Pécsi sportorvosal történő konzultációhoz időpontot foglalhatsz le az Előjegyzési Naptár segítségével. A DocPlannernek köszönhetően 3 orvos közül választhatsz.